Dodaj do ulubionych

Zdzierela a Kosmatka

24.11.06, 21:11
na kogo glosujecie? co o nich sadzicie? piszcie
Obserwuj wątek
    • ehoffmann Re: Zdzierela a Kosmatka 24.11.06, 22:11
      Zdzierela drażni mnie swoim ostentacyjnym wyrazem twarzy, tak jakby był
      znudzony, albo dawał do zrozumniia, że to on jest ok...
      • dobbik Re: Zdzierela a Kosmatka 24.11.06, 22:56
        dla mnie to zdziereli brak blyskotliwosci, inteligencji, bystrosci umyslu.
        zachowanie jego rowniez mnie drazni - flegmatyczny, nie wie co powiedziec...
        dlaczego w polityke "bawia sie" najslabsi? co pilanom zatem pozostaje w
        wyborach?
        • kicior99 Re: Zdzierela a Kosmatka 25.11.06, 13:13
          Dzis jest cisza, zamykam watek
          • obserwator16 Re: Zdzierela a Kosmatka 26.11.06, 23:00
            Wg informacji z telewizji Poznań wygrał Zbigniew Kosmatka.
            • the_kalkulator Re: Zdzierela a Kosmatka 27.11.06, 00:04
              to miasto jest czerwone i nic tego nie zmieni... Młodzież stąd wyjeżdża,
              zostają tylko emeryci wojskowi, policjanci, kolejarze. Wszyscy ci, którym
              dobrze było za czerwonych czasów i będą do końca swojego żywota głosować na
              czerwonego prezydenta... Szkoda, że zmarnowaliśmy szansę na zmiany. Szkoda, że
              Platforma wystawiła takiego kandydata. To był duży błąd Platformy. Zdzierela
              niestety nie nadaje się na prezydenta. Za dużo w nim buty...
              • dobbik Re: Zdzierela a Kosmatka 27.11.06, 09:48
                the_kalkulator calkowicie cie popieram. Piła jest czerwona, a Zdzierela nie byl
                odpowiednim kandydatem, bo on sam pracuje na PWSZ, gdzie wojskowi zapewnili
                sobie "miekkie ladowanie", gdzie panuja zasady dziwnych znajomosci. zreszta,
                nie widac w nim blyskotliwego umyslu, a tak bardzo zaznaczano, ze ukonczyl AE w
                Poznaniu, ze doktorat pisze... i, jak mozna zauwazyc, niczego to w jego osobie
                nie zmienia. Niestety, Polska potrzebuje kilku(nastu?) pokolen, aby oczyscila
                sie atmosfera...
                • the_kalkulator Re: Zdzierela a Kosmatka 27.11.06, 17:13
                  Najważniejszym atutem Zdziereli było jego zaplecze partyjne i tylko tyle...
                  Aczkolwiek patrząc na to co się dzieje w PO, można mieć mieszane odczucia. No
                  bo co możemy sobie pomyśleć o tym, że żona Zdziereli jest dyrektorem biura
                  senatora Augustyna, i startowała w wyborach. Albo, że żona Augustyna również
                  startowała wyborach. Robią się jakieś kolejne dziwne kliki, układziki. Nic
                  tylko wyjść i zgasić światło... Dzisiaj obserwowałem wybory nowego Starosty.
                  Został nim Bugajski - człowiek z PO. Nieoficjalnie mówi się, że Zdzierela
                  zostanie jego sekretarzem. Pozytywne zmiany w Powiecie - bez dwóch zdań. Znając
                  to całe towarzycho rządzące powiatem i patrząc na dorobek poprzedniego starosty
                  i jego "zastępcy" można powiedzieć, że pojawiło się jakieś blade światełko w
                  tunelu...
                • ksmx Bez przesady 27.11.06, 17:20
                  Kilka pokoleń to aż nadto. Już nawet jedno pokolenie wystarczy. O Zdziereli
                  wszystko już napisano. Nie nadaje się i tyle. Była bardzo duża chęć zmiany
                  prezydenta, wiem bo cała moja rodzina chciała go zmienić. Problem w tym, że PO
                  nie doceniła takiej małej Piły. Myśleli, że byle gówno będzie lepsze od
                  Kosmatki. Pomylili się. Widać ludzie mają oczy i nie są kompletnymi debilami.
                  Trzeba poczekać na kogoś młodego ale nie do końca nasiąkniętego Pilskimi
                  klimatami i brudną polityką. A Piła nie jest czerwona, Piła jest po prostu
                  miastem bez przeszłości. W polskiej Pile wychowały się góra dwa pokolenia, to
                  jest prawdziwa przyczyna. To miasto nawet nie zaczęło się rozwijać a już jest
                  stagnacja.
                  • obserwator16 Re: Bez przesady 28.11.06, 22:49
                    Miasto sie rozwijało i to dobrze, gdy zostało stolicą województwa. Było wtedy
                    nawet takie powiedzenie w Pile jak w Chile. To, że Kosmatka został prezydentem
                    wcale mnie nie zdziwiło. Wykorzystanie młodego Wałęsy do przypomnienia
                    przeszłości Kosmatki było żałosne i przysporzyło prezydentowi wielu głosów.
                    Platforma Obywatelska w Pile to Augustyn, Zdzierela i jeszcze kilka osób. Piła
                    jest taka jak wiele miast w Polsce. Wybrała osobę a nie partię. Moim zdaniem
                    słusznie.
                    • dobbik Re: Bez przesady 29.11.06, 06:59
                      tak, tak osobę a nie partię! nie wygłupiaj się, ok?
                    • kicior99 Re: Bez przesady 29.11.06, 16:00
                      i rownie slusznie dalej nic sie w Pile nie bedzie dzialo. Mieszkalem sporo
                      czasu w tym miescie i za Nadiezdy i za Kosmatki. Pamietam, jakie wolty robil
                      chocby z Cabanskim, jak to wszystko metnie wygladalo. Teraz jestem szczesliwy,
                      ze mnie nie ma zarowno w miescie jak i kraju. Tylko mi nie piszcie ze nic nie
                      robilem - sporo osob z tego forum i nie tylko moze przyswiadczyc, ze bylo
                      inaczej. Zglosilem p. Kosmatce rowniez kilka tzw. i icjatyw obywatelskich -
                      wszystko skonczylo sie na pierwszej rozmowie. Chromole taki uklad. A w Pile
                      mogloby byc jesli nie cudownie to przynajmniej lepiej. I jeszcze jedno -
                      porownywanie do czasow, kiedy Pila byla miastem wojewodzkim mija sie z celem.
                      To byl sztuczny twor i musial upasc, tak jak inne metropolie - ciechanowska,
                      skierniewicka, suwalska czy krosnienska.
                      • dobbik Re: Bez przesady 29.11.06, 16:54
                        ogolnie coraz gorzej, prawda? ludzie wymagaja od siebie coraz mniej, coraz
                        nizszy poziom reprezentuja soba... zreszta, szkoda slow.
                      • the_kalkulator Re: Bez przesady 29.11.06, 19:27
                        Pile przydałby się młody prezydent-menedżer, który zna realia wolnego rynku, ma
                        cenne doświadczenie zawodowe - ale nie Rafał Zdzierela który "pracuje na PWSZ,
                        gdzie wojskowi zapewnili sobie "miekkie ladowanie", gdzie panuja zasady
                        dziwnych znajomosci" jak słusznie zauważył dobbik.
                        Pile przydałby się ktoś z pomysłami, z pasją, kto potrafi spojrzeć na problemy
                        i potrzeby miasta z troche innej perspektywy niż za ciepłego urzędniczego
                        biurka. Dzisiaj niestety jest ostra konkurencja miedzy miastami o inwestorów i
                        chyba o tym wszyscy wiemy. Na tym polu trzeba się rozpychać łokciami aby coś
                        osiągnąć, a nie tworzyć strategie, plany i czekać. Trzeba się ruszyć z miejsca
                        aby coś załatwić, a nie tylko pokazywać się na uroczystościach.
                        Niby coś się dzieje w mieście - inwestycje, plany. Ale tak naprawdę jak na
                        miasto, które pretenduje do ośrodka o funkcjach ponadlokalnych, dzieje się
                        bardzo mało. Piła jest brudnym, nieestetycznym miastem i tak naprawdę na dzień
                        dzisiejszy nie mamy czym się pochwalić. Nie mamy co pokazać przyszłemu
                        inwestorowi, który przyjedzie z wizytą aby obejrzeć miasto w którym chce
                        zainwestować swój kapitał. W Pile śmierdzi, śmieci walają się po ulicach, po
                        wyspie strach chodzić wieczorem. Wzdłuż ul. Bydgoskiej poznikały prawie
                        wszystkie trwaniki, a na ich miejscu potworzyły się klepiska, na ktorych coraz
                        śmielej parkują samochody. Wstyd. Przykładów mógłbym wymieniać jeszcze więcej,
                        ale szkoda moich nerwów...
                        • dobbik Re: Bez przesady 29.11.06, 20:38
                          the_kalkulator, masz jakis pomysl, zeby bylo tak jak bysmy sobie zyczyli? Nie
                          mam juz sily pisac o Zdziereli - podobno znalazl juz inne (intratne) zajecie
                          niz prezydentura ;) A co do Pily to wkurzaja mnie dziwne znajomosci i uklady, o
                          ktorych pisalam wczesniej. Pilski ODN to rowniez, kolokwialnie mowiac, mafia, w
                          pilskich szkolach - to samo. Ale, tak sobie mysle, ze wszedzie tak jest i
                          zastanawiam sie, co jeszcze trzyma mnie w Pile, a co w ogole w Polsce? Nie
                          potrafie odpowiedziec sobie na to pytanie. Ostatnio zauwazylam, ze najgorsza
                          wada jest uczciwosc!
                          • the_kalkulator Re: Bez przesady 29.11.06, 21:25
                            Niestety tak już się przyjęło w naszym kraju, że w politykę bawią się ludzie
                            mylnie przekonani o swojej mądrości i wyższości nad innymi. Widząc jakie
                            kariery, tylko dzięki umocowaniom w partii, robią różni nieudacznicy, nic
                            dziwnego że od polityki stronią naprawdę zdolni ludzie.
                            Zawsze uważałem, że najcenniejsza jest bezinteresowna inicjatywa społeczna.
                            I chyba to jest jedyny sposób, aby coś próbować zmienić bez wplątywania się w
                            jakieś układy. Mamy w Pile zdolnych, ambitnych ludzi. Problem tylko w tym, że
                            nie ma kto ich zagospodarować, wykorzystać ich potencjał...
                            • the_kalkulator Re: Bez przesady 02.12.06, 17:19
                              Przepraszam, że wracam do starego tematu, o którym pewnie nikomu już nie chce
                              się czytać, ale coś mnie natchneło ostatnimi czasy...
                              Dlaczego Rafał Zdzierela nie wygrał wyborów? Ponieważ pełni stanowisko
                              dyrektora Przedstawicielstwa Funduszu Rozwoju i Promocji Województwa
                              Wielkopolskiego SA w Pile, jest doktorantem AE, prowadzi zajęcia dydaktyczne i
                              wykłady na PWSZ, był wiceprzewodniczącym a teraz jest radnym Rady Miejskiej. A
                              oprócz tego ma jeszcze czas na partię, dla żony i na zainteresowania... Ja
                              przyznam szczerze, posiadam również dobre wykształcenie, zajmuje adekwatne
                              stanowisko w firmie produkcyjnej i pracuję dziennie po 10 godzin. Po pracy
                              rzadko kiedy mam jeszcze siły i czas aby zająć się swoim hobby. Nasz Pan Rafał
                              Zdzierela albo nie spi po nocach aby znaleźć czas na te wszystkie swoje
                              obowiązki, albo ......... (i niech tutaj każdy dokończy wedle swojego
                              uznania).
                              • dobbik Re: Bez przesady 03.12.06, 04:49
                                no tak, super wyliczyles zajecia pana Rafala, smiac mi sie z tego chce. mysle,
                                ze nic na to wszystko nie poradzimy, chyba sie poddaje...
                              • ksmx Re: Bez przesady 04.12.06, 20:33
                                Mi się chce czytać. Zdzierela jest po prostu kolesiem, który w duchu zazdrości
                                swoim kolegom z AE, którzy dostali pracę w takich firmach jak BCC, SAP czy KPMG ;)
                                Jest za cienki i odwala popelinę w nic nie znaczącej III-rzędowej uczelni. W
                                takiej Warszawie nie byłby nawet zwykłym przeciętniakiem, a jego CV wisiałoby na
                                gazetce ściennej jako dowcip tygodnia. Piła to taka większa wieś i za taką
                                właśnie uważa ją PO skoro wystawili takiego kogoś do wyborów. Zresztą pilska PO
                                to też porażka. K....wstyd.
                                • dobbik Re: Bez przesady 05.12.06, 08:43
                                  zgadzam sie. nie moge uwierzyc, ze gosciu prezentuje taki niski poziom, zero
                                  jakiegokolwiek przeblysku. ten jego doktorat tez jest podejrzany, bo gdyby go
                                  normalnie rozpoczal, to powinnien byc doktorem min. 3 lata temu. strona
                                  prezydent.pila to jeden wielki belkot, slub, podroz poslubna - żenada. mysle,
                                  ze jest to obraz czlowieka, chcacego dojsc do wielkiej kasy, ale okrezna droga,
                                  zreszta takim zawsze sie udaje. to prawda, ze absolwenci AE pracuja, np. w
                                  KPMG, sa bieglymi rewidentami etc. zdzierela wymyslil sobie, ze kupi ludzi
                                  slowami: skonczylem akademie, pracuje w pwsz. z tego co napisal na swojej
                                  stronie nie mial nawet praktyk w bardziej wiodacych firmach na polskim (lub
                                  zagranicznym) rynku.
                          • kicior99 Re: Bez przesady 02.12.06, 22:55
                            dobbik - ja sobie to powiedzialem 3 lata temu...
                            • dobbik Re: Bez przesady 03.12.06, 04:47
                              co sobie powiedziales?
                              • kicior99 Re: Bez przesady 04.12.06, 12:53
                                ze w tym miescie - i kraju - tak naprawde nie mam czego szukac
                                • dobbik Re: Bez przesady 04.12.06, 15:52
                                  самата истината :)
                                • ksmx Re: Bez przesady 04.12.06, 20:28
                                  A spróbuj podyskutować z tubylcami z Piły, jest takie jedno wsiowe forum. Ludzie
                                  tam dyskutujący są w takim marazmie i nieświadomości, że nawet pomysł
                                  przyspieszenia pociągów jest dla nich nierealny i z gatunku sci-fi. Z drugiej
                                  strony chcą zrobić w Pile lotnisko dla tanich linii lotniczych, wyraźnie to było
                                  widać przed wyborami, takie było podniecenie ;) LOL.
                                  Wtedy dopiero, to znaczy po wymianie poglądów znaczy się, w 100% się przekonasz,
                                  że nie masz tu czego szukać.
                                  • dobbik Re: Bez przesady 04.12.06, 23:01
                                    kazdego dnia przekonuje sie, ze nie mam tu czego szukac. dzisiaj - tez. w pracy
                                    same przydupasy, ludzie bez honoru. wiem, ze jestem tylko jednostka w tlumie, a
                                    jednostka ginie, czas zatem na ewakuacje.
                                    • kicior99 Re: Bez przesady 05.12.06, 15:06
                                      moze to co napisze to kopanie lezacego, ale w swym zyciu pracowalem w kilku
                                      miastach i nigdzie tak zle mi sie nie pracowalo, jak w Pile. Juz nie mowie o
                                      tym, ze trudno mi bylo przeforsowac jakikolwiek pomysl - ciezko bylo wykrzesac
                                      u ludzi zapal i inicjatywe do czegokolwiek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka