Dodaj do ulubionych

Pomysł i realizacja

IP: 158.66.46.* 26.11.01, 09:52
Cześć!
Dawno u Was nie byłam. Trochę wyjeżdżałam a później miałam dużo pracy. Teraz
jest już stabilnie dlatego pomęczę Was troszkę. Może wreszcie się rozkręcicie.
Napiszcie proszę o swoich marzeniach, o ich realizacji i ew.co zrobiliście aby
się spełniły.
Moim największym marzeniem, był dom z ogródkiem. Taki prawdziwy, duży, w którym
mieszkaliby dziadkowie, rodzice i dzieci. Taki wielopokoleniowy, w którym
każdy "znalazłby swoje miejsce" a dzieci nie chodziłyby "z kluczem na sznurku".
Taki w którym ciepełko, to dosłowne i rodzinne, byłoby namacalne.
Sporo czasu minęło zanim mogłam poważnie potraktować swoje marzenia. Powolutku
zaraziłam nimi męża. To był pierwszy, najtrudniejszy krok. Następnie kupiliśmy
działkę, przebrnęliśmy przez ogrom wątpliwości, papierzysków i pozwoleń.
Dzisiaj jesteśmy na etapie przygotowywania terenu pod budowę tego wymarzonego...
Wiem, że do finału jeszcze daleko, ale jeśli nie zaczniesz to nigdy nie
skończysz.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: # Re: Pomysł i realizacja IP: 10.4.9.* 29.11.01, 01:02
      Zycze powodzenia zwlaszcza teraz gdy zabrali ulge, a chca dodac 22%VAT.
      • Gość: Jola Re: Pomysł i realizacja IP: 158.66.46.* 29.11.01, 15:19
        #, skąd u Ciebie tyle pesymizmu? Zabrali ulgę, trudno, zamiast 2 lat będę
        budowała 4 może 5 lat!? Pewnie, że chciałabym mieć swój wymarzony dom jak
        najszybciej. Pamiętaj, cel uświęca środki. Platon powiedzieł: "...kto nie dąży
        do rzeczy niemożliwych, ten nigdy ich nie osiągnie".
        Więcej wiary w siebie!
        • adam1 Re: Pomysł i realizacja 30.11.01, 17:07
          Witajcie!
          Gratuluje odwagi i do dzieła. Ja jestem w trakcie przeprowadzania budowy, wiem jak trudno i ile
          nerwów i zachodu kosztuje rozpoczęcie tego przedsięwzięcia. Kiedy zdaje ci sie ze teraz juz powinno
          pojsc z gorki to gorzko sie rozczarowujesz bo przed toba nastepny szczyt do zdobycia, ale naj zasada
          to nie przejmowac sie i brnac uparcie do przodu. Za mna juz wiele takich szczytów i wiem ze jeszcze
          wiele przede mna ale nic to bo ustalilem sobie pewien cel i wiem ze dotre do szczesliwego finalu.
          PZDR powodzenia
          • Gość: Jola Re: Pomysł i realizacja IP: 158.66.46.* 03.12.01, 16:31
            Cześć Adamie1!
            Napisz,proszę, coś więcej o swoim domku!? Z czego, jak długo już budujesz, na
            jakim jesteś etapie, jaki projekt (gotowy, czy może indywidulanie zamawiałeś),
            czy można zobaczyć w internecie, pod jakim adresem?
            My wybraliśmy projekt gotowy spośród kilku tysięcy jakie objrzeliśmy, tak w
            katalogach jak i w internecie. Nasz dom jest zaprojektowany w pracowni
            Archipelag z Wrocławia nazywa się ELIZA, jest nieduży 140 m2, parter + użytkowe
            poddasze (3 nieduże sypialnie+łazienka).
            W ubiegły piątek odebraliśmy dziennik budowy i tablicę informacyjną. Chyba w
            tym roku jeszcze wyznaczymy teren pod dom. Chociaż nie jestem pewna, sam wiesz
            jak to bywa z planami?!
            Pozdrawiam
            • adam1 Re: Pomysł i realizacja 06.12.01, 16:27
              Witaj Jola!
              Sprawa jest tego typu że ja nie buduję całkiem nowego domu lecz remontuję stary, dodatkowo
              rozbudowuję poddasze tworząc nowe metry mojego M. Na te działania jednak są potrzebne takie
              same papiery czyt. pozwolenia i decyzje jak na budowę nowego , oczywiście projekt także, był to
              projekt indywidualny, bardzo wnikliwie przestudiowany.
              Pozdrawiam.
              Adam.
              • Gość: Jola Re: Pomysł i realizacja IP: 158.66.46.* 07.12.01, 17:29
                Cześć Adamie!
                Rzeczywiście masz troszkę łatwiejszą sprawę. Ja ciągle stoję przed dylematem:
                ładniejsze, czy tańsze? W tym momencie sprawa dotyczy okien. W projekcie
                zewnętrzne(boczne) części okien mają półłuki (nie wiem czy jasno się wyrażam?)
                a to niestety, wg mojego męża i innych uczonych w mowie i piśmie, podwyżsa
                koszty o ok.30%, poza tym okna tzn. ramy i szyby są zielone. Mam nadzieję,że
                uda mi się przeforsować sprawę tych łuków i koloru?
                Czy u Was też tak kradną? Kupiliśmy słupki, siatkę i mieliśmy wielką ochotę
                ogrodzić działkę, ale sąsiedzi odradzili nam takie przedsięwzięcie na zimę.
                Twierdzą, że siatkę zwiną nam razem ze słupkami. Jestem trochę tym przerażona
                bo drobiazgi można zeskładować u kolegi, a reszta? Jak tu budować?!
                PS. Wcale nie żartuję, bardzo podoba mi się pomysł malowania drzewek i krzewów
                aby ochronić je przed kradzieżą.
                Pozdrawiam Jola
                • adam1 Re: Pomysł i realizacja 12.12.01, 01:17
                  Witaj
                  U mnie nie kradną bo ja mieszkam i remontuję niestety.
                  Co do okien to polecam okna drewniane, mam firmę , która robiła mi okna do całego domu razem szt
                  . 9 + drzwi wejściowe. Jestem bardzo zadowolony z jakości wykonania, i przede wszystkim z ceny,
                  niestety zlikwidowali przedstawicielstwo w Pile. Patrz: www.dziadek.com.pl, byłem osobiście w
                  fabryce, robi wrażenie, nazwa może nieznana ale jakość powala na kolana, plastiki robią nieciekawe.
                • adam1 Re: Pomysł i realizacja 12.12.01, 01:19
                  Gość portalu: Jola napisał(a):
                  > koszty o ok.30%, poza tym okna tzn. ramy i szyby są zielone. Mam nadzieję,że
                  > uda mi się przeforsować sprawę tych łuków i koloru?

Takie też robią u Dziadka, chyba niedrogo.
                  • Gość: Jola Re: Pomysł i realizacja IP: 158.66.46.* 12.12.01, 14:26
                    Cześć!
                    Muszę podzielić się z Tobą swoim szczęściem! Wczoraj kierownik mojej budowy
                    dokonał pierwszego wspisu do dziennika. Dzisiaj będę miała wpis geodety i firmy
                    która założyła mi wodę. To znaczy, że załapałam się w tym roku na wielką ulgę
                    budowlaną i obejmują mnie prawa nabyte czyli kontynuacja budowy. Jestem bardzo
                    w porządku tak wobec prawa budowlanego jak i urzędu skarbowego.
                    Tyle radości na sam koniec roku!!
                    Dzięki za adres "Dziadka". Zapisałam sobie i z całą pewnością wykorzystam.
                    Wiem, że to nie jest jeszcze ten etap, ale staram się zbierać adresy firm
                    związanych z budownictwem abym w odpowiednim czasie mogła zrobić szczegółowe
                    rozeznanie co do cen i terminów.
                    Jeżeli masz jakieś inne doświadczenia np.z materiałami budowlanymi, chętnie
                    skorzystam.
                    Pozdrawiam
                    • adam1 Re: Pomysł i realizacja 14.12.01, 00:21
                      Witaj Jola!!!
                      Co do doświadczeń ze sprzedawcami to chętnie się nimi podzielę. Mam kilku sprzedawców, których z
                      czystym sumieniem mogę polecić :-) np.: Infraccor (najtańsze w Pile art. instal ), Michałek na Kossaka
                      ( najtańsze mat. bud. lecz kasuje za transport ),Cemet na Przemysłowej: najtańszy cement ( troche
                      daleko ale trzeba jechac tylko raz potem przywożą na tel.), niedawno poznałem firme Vox na Styki
                      też niezłe ceny, mam jeszcze kilku dostawców [ ;-) ] , szczególnie mat. budowlanych piasek,żwir, itp
                      A tak wogóle to trzeba sie naprawde dużo nabiegac, najeździć nazałatwiać aby otrzymać jakiś rabat,
                      upust czy cokolwiek aby było taniej.
                      Pozdrawiam
                      Adam
                      • Gość: Jola Re: Pomysł i realizacja IP: 158.66.46.* 14.12.01, 12:39
                        Cześć Adamie!
                        Dzięki za informację, ale to rzeczywiście trochę daleko szczególnie dla mnie,
                        ponieważ działkę mam i mieszkam w Warszawie. Może firmy o których pisałeś
                        posiadają swoje filie troszkę bliżej mojej budowy. Tymbardziej byłabym
                        zainteresowana, jeśli ceny materiałów budowlanych byłyby atrakcyjne? Jeżeli
                        posiadasz jakieś addresy e-mailowe z terenu, to bardzo proszę.
                        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka