sloggi 23.09.05, 01:34 Co to za ulica? (pierwszy raz dziś o niej usłyszałem) Kim był Clausius? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 08:03 Clausius byl fizykiem. Zajmowal sie fizyka chemiczna, rozwinal pojecie entropii, sformuowal rownianie zaleznosci cisnienia nasyconej pary cieczy od temperatury. Pewnie dlatego ulica Clausiusa jest kolo szkoly. Chociaz powinni tak nazwac wewnetrzna ulice przed wydzialem mechanicznym polibudy. brrr, technika cieplna, brrr mechanika cieczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 08:04 To jest była ulica Szkolna, a ten koleś to ponoć był jakimś wybitnym fizykiem pochodzącym z Koszalina. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 08:06 Sloggi, zadziwiasz mnie. Jaki to problem wpisać w "google" słowo "Clausius" i w kilka sekund mieć odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 08:15 jkammer, nie znasz sloggiego chyba :) Gdyby nie zapytal publicznie, inni forumowicze na pewno nie wiedzieliby kim byl Clausius i dlaczego akurat w Koszalinie ulice nazwano jego imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 08:47 Tylko czemu nazwano drogę o długości ok. 30 metrów, przy której nic nie jest zlokalizowane? Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 09:00 I czy Szkolna to była jakaś komunistka, że zmienili nazwe akurat tej ulicy?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 09:04 Taaa, to pewnie jakaś prominenta działaczka u boku Bieruta była :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 10:55 Wlasnie w tym rzecz, ze nikt nie wie kim/czym byla Szklolna. Automatycznie zmieniajacy nazwe nikomu sie nie narazil, nie trzeba bylo przeprowadzac referendum, a Clausius ulice dostal :) Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:02 No niby dostał, ale co to za ulica... Jesli chcemy nadawać nazwy krótkim odcinkom dróg to proponuję nazwać parking przy Emce - Plac Kazimierza O. :) Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:17 a co powinno nosić imie Henryka I Sobieskiego (ups przepraszam Sobolewskiego)?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:23 O, zapomiałem o tym jakze zasłużonym działaczu. To zrobimy tak: parking przed Emką nazwiemy Placem Henryka I Sobolewskiego a nowowybudowany zjazd do McDrivea (który kiedyś powstanie, chyba) na przylesiu Aleją Kazimierza O. Odpowiedz Link Zgłoś
pobrzeze Re: ul. Rudolfa Clausiusa 10.10.05, 15:02 Z Koszalina pochodzi trzech niemieckich noblistów.Rudolf Virchow tu sie wychowywał,z Koszalina pochodzi znany kompozytor Lorentz,Clausius-twórca drugiej zasady termodynamiki...a władze na to nic...Gdyby tak byli ze Szczecina to wtedy...Byłoby o nich głosno!A główne ulice Szczecina nosiłyby ich nazwiska! Dlaczego Koszalin i jego niemrawe władze o tym milczą..? Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: ul. Rudolfa Clausiusa 10.10.05, 15:17 Wystosuj odpowiednia petycje do urzedu. Moze wladze nic na ten temat nie wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 10:25 Gagunia, dziękuję za pomoc w zrozumieniu złożonej natury sloggiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 23:15 Gagunia trafiła w 10, lubie pytać tak aby odpowiedź poznali też inni. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.z3 Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:22 Oświećcie mnie - gdzie jest była ulicz Szkolna? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:24 agata.z3 napisała: > Oświećcie mnie - gdzie jest była ulicz Szkolna? To ten łącznik pomiędzy Zwycięstwa a Andersa na przeciw "ekonoma". Odpowiedz Link Zgłoś
agata.z3 Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:32 o kurcze! w życiu bym nie wpadła na to, że toto ma jakąś nazwę! Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 11:48 Jeszcze wiele w życiu przed tobą moja droga:-) Odpowiedz Link Zgłoś
agata.z3 Re: ul. Rudolfa Clausiusa 23.09.05, 12:27 dzieki, bo mam nadzieję na długie zycie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mg46 Re: ul. Rudolfa Clausiusa 16.10.05, 16:18 Jakie toto...to chyba Ty. Wstyd przynosisz z powodu niewiedzy,porażającej ignorancji.Jeteś prawdopodobnie jedną z tych "słusznie wykształconych",tych z gminu co to awans społeczny w głowie poprzewracał. Odpowiedz Link Zgłoś