Dodaj do ulubionych

Busy - spryt czy złodziejstwo?

19.08.06, 01:09
Czy jadąc busami po uiszczeniu zapłaty dostajecie bilet lub kwit z kasy
fiskalnej? Dziś koleś z firmy Darpol-Bis zrobił ogromne oczy jak poprosiłem
pokwitowanie zapłaty za podróż. Już teraz wiem czemu linia 1 kosztuje 4,60. a
bus tylko 3 zeta. Oni ukrywają prawdziwe dochody - złodzieje.
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: Busy - spryt czy złodziejstwo? 19.08.06, 10:39
      Zdarza mi sie jezdzic z 2 roznymi przewoznikami. Pracownicy zawsze daja kwit.
      Kiedy kieruje wlasciciel - nie daje paragonu, ale zauwazylam, ze nabija pozniej
      na kase kilka "biletow" na raz. Nie wiem czy stuka wplaty na najkrotsza trasie
      czy na rzeczywiscie oplacona.
      Szczerze mowiac mam to w nosie. Skoro panstwo nie potrafi samo wyegzewowac kasy
      od tych biznesmenow to co ja tu poradze? Znam przypadki wiekszego zlodziejstwa
      np dobrze prosperujacy sklep spozywczy bez kasy fiskalnej - bo sa takie
      mozliwosci...
      • sloggi Re: Busy - spryt czy złodziejstwo? 19.08.06, 18:31
        Tylko widzisz, jak dzięki busiarzom PKS splajutuje to ciekawe czym będziesz
        pozdróżowała w święta i wieczorem po sezonie.
        Już byłem świadkiem zdarzenia na darłowskim dworcu, gdy starsze małżeństwo o
        godz. 17 chciało pojechać do Jarosławca. Okazało się, że PKS zawiesił
        połączenia, bo wyparli je busiarze, a im po 16 nie opłaca się tam jeździć.
        • gagunia Re: Busy - spryt czy złodziejstwo? 28.08.06, 08:31

hmmm... akurat w swieta to ja do rodzicow busem jechalam, bo pks pierwszy kurs
          mial o 13....
          Z pks-u korzystam bardzo rzadko - ich uslugi pogarszaja sie przerazajaco wrecz.
          Np w lipcu zmuszona bylam przez tydzien jezdzic pks-em o pewnej godzinie.
          Codziennie spoznienie kilku- kilkunastominutowe, ktore powodowalo, ze do pracy
          bieglam.
          w ubieglym tgodniu znow jechalam o tej samej godzinie i autobus spoznil sie 14
          minut. Wsiadam i pytam: o ktorej Pan wyjezdza z darlowa planowo? Na co pan
          kierowca oburzony wypala mi: OPOŹNIONY JEST! (poczulam sie jak w Misiu)
          Wiem- mowie- zawsze ten kurs jest opozniony! NIE ZAWSZE_- syknal pan kierowca.
          U busiarzy takich tekstow nie ma: zawsze prosze, dziekuje, zawsze rozklad jazdy
          do raczki. O klienta trzeba dbac.

• devil_24 Re: Busy - spryt czy złodziejstwo? 30.08.06, 20:14
          Nie do końca masz rację. Z Darłowa do Koszalina busy jeżdżą już od 5.30
          Tu jest rozkład: www.dpp-darlowo.pl/rozklad_jazdy.php
          • sloggi Re: Busy - spryt czy złodziejstwo? 30.08.06, 21:26
            devil_24 napisał:

> Nie do końca masz rację. Z Darłowa do Koszalina busy jeżdżą już od 5.30

A do której jeźdzą do Jarosławca?
    • grzesiek234 I nie ma na nich bata. 26.08.06, 21:00
      W te wakacje jechałem kilka razy od dworca PKP do Mielna i raz do Gąsek.
      Nie muszę chyba mówić że biletu nie dostałem nawet jak się upomniałem,
      bo ......rolka się skończyła(!).
      Bardzo ciekawy jest przykład niejakiego pana Ździsia jeżdżącego swoim busem do
      Mielna a niekiedy do Gąsek. Bus w takim stanie, że musiał dać w łapę żeby mieć
      aktualne badania. Pan Ździsio też kasuje na oko, z reguły zawyżając taksę.
      I tak dla tego kolesia, dwie osoby do Gąsek mają zaplacić 2x 8 zł. Tylko że dla
      Żdzisia 8+ 8=18zł. Niezłe? Babeczka siedząca obok, cicho powiedziała mi, że
      normalnie to Ździchu bierze 5 lub 6 od łepka. No i w Sarbinowie zostałem ja i
      żona. Ździsiu oczywiście wówczas chciałby się nas pozbyć, bo to nieopłacalne
      dalej jechać(!). No ale skoro musiał, to pojechał na przełaj, po wybojach przez
      pola i z łachą wysadził pod latarnią morską.
      Takie to cwaniaczki. A z Mielna biorą też na gębę i oczywiście a jakże... bez
      biletu.
      • sloggi Re: I nie ma na nich bata. 27.08.06, 00:12
        A UM się cieszy, że nie musi "wydawać kasy" na jedynkę.
        • andre3b Re: I nie ma na nich bata. 27.08.06, 10:05
          Bardzo się mylisz Sloggi. MZK strasznie walczy z busami, bo "1" jest najbardziej
          dochodową linią w Koszalinie
          • sloggi Re: I nie ma na nich bata. 27.08.06, 10:44
            andre3b napisał:

> Bardzo się mylisz Sloggi. MZK strasznie walczy z busami, bo "1" jest
            najbardziej dochodową linią w Koszalinie

Polemizowałbym z Tobą. Rozkład linii "1" może konkurować tylko z PKSem do Gąsek
            (też jest raz na godzinę). W tym roku MZK zawiesiło "20" tylko dlatego, że taki
            miało humor (frekwencja była znakomita). Poza tym na jedynka jest obsługiwana
            krótkimi wozami - chyba linię dochodową powinny obsługiwać wozy dubeltowe.
      • toa1 Re: I nie ma na nich bata. 27.08.06, 08:44
        Witam!Tak się złożyło że wczoraj tz. 26.08.06.jechałem busem z Mielna do
        Koszalina i byłem bardzo zachwycony,zadzwoniłem po Pana podjechał pod sam
        ośrodek Floryn ( padał deszcz )i nie interesowało go ile jest ludzi,biletu nie
        otrzymałem ,ale czy to jest ważne.Konfort jazdy był lepszy od autobusu nu 1
        gdzie Pan kierowca mnie wygonił z dziecmi jak wsiadłem na przystanku dla
        wysiadaiących tylko po to żebym przeszedł 20 metrów dalej z torbamy i tam
        wsiadł dla wsiadających był bardzo nie miły odniosłem wrażenie że kierowca
        autobusu nu 1 to Pan i władca. Natomiast kierowca z busa był bardzo miły a
        bilet kosztował mniej jak w autobusie pomimo że zboczył z trasy tj.podjechał
        dalej od przystanku autobusowego około 1km.Jestem zadowolony z usług busów.
        • sloggi Re: I nie ma na nich bata. 27.08.06, 10:45
          Czy przed tym wsiadaniem zapytałeś kierowcy, czy możesz wsiąść na przystanku dla
          wysiadających?
          ps. skąd pochodzisz?
          • toa1 Re: I nie ma na nich bata. 27.08.06, 19:11
            Skąd mogłem wiedzieć że tam się nie wsiada pochodze z Siedlec jechałem z dwójką
            małych dzieci i miałem dwie duże torby a zasad które obowiązuią w Koszalinie
            osobisćie nie znam , Pozdrawiam.
            • vonbertrand dla kogo w ogóle jest linia 1?? 27.08.06, 20:17
              jak taka dochodowa, to czemu rozkład jest tak beznadziejny? ostatni wynalazek
              planistów mzk sprawił, że przed sezonem w weekedny 1 kursowała do mniej więcej
              21... gdyby nie bus odjeżdżający o 22.35 czy 22.40 z koszalina w kierunku mielna
              przed wakacjami nie miałbym możliwości odwiedzenia w weekend kina czy teatru. i
              to jest dbanie o klienta? do tego cudowni kontrolerzy, chyba z pefronu
              refudnowani... i jak tu współpracować z taką firmą jako klient? odkąd jedna z
              firm busowych ma stały rozkład, korzystam z ich usług, a mzk straciło kolejnego
              pasażera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka