Dodaj do ulubionych

Agrobex buduje osiedle Leśne

09.02.05, 20:18
Właśnie dotarłam do informacji o budowanym przez firmę Agrobex osiedlu w
okolicach Swarzędza. NIe mam informacji co do terminowości i solidności tego
wykonawcy. Czy ktoś ma może doświadczenia z tą firmą? Proszę o radę. NIe chcę
się sparzyć.

Za wszelkie info z góry dziękuję.
Petal
Obserwuj wątek
    • dora100 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 10.02.05, 11:39
      Z terminowością super - w grudniu odebrałam mieszkanie, którego oddanie
      planowane było wstępnie na 30.06.2005. Współpraca OK, wszyscy b. mili i
      elastyczni, ale niestety do czasu odebrania mieszkania - kierownik budowy jest
      teraz jakby zupełnie innym człowiekem. W sumie chodzi o szczegóły, ale wywarło
      to na mnie złe wrażanie - kupiłam mieszkanie za masę pieniędzy a on nie chciał
      zrobić poprawki za parę złotych. Twierdził, że zawinił ktoś z naszych
      robotników i to nie jest jego działka.
      Ale generalnie polecam.
      • lalamido2 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 15.02.05, 13:08
        Gdzie Agrobex buduje swoje następne "cudo" ?
        • asitaa Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 24.02.05, 11:50
          Mowiac "cudo" o budynkach Agrobexu...czy to ironia czy pochlebstwo? pytam tak z
          ciekawosci bo mam mieszkanie na Promykowym i szukam wszelkich opinii na ten
          temat.
          Pozdro
          • agulapn1 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 19.04.05, 11:22
            Pozdrawiam sąsiadów z Promykowego:)))))
            Z terminowością nie było żadnych problemów natomiast tak jak ktoś juz wspomniał
            po odbiorze mieszkania trudno się w dogadać w różnych sprawach i uprawiana jest
            papierologia (pismo goni pismo).
            Mimo to generalnie jest ok ale zalecam jak najwięcej spraw dogadać i zapisać w
            umowie kupna/sprzedaży przed finalizacją tranzakcji.
            Pozdrawiam
            Aga
          • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 10.05.05, 02:46
            Myślę że (delikatnie mówiąc) wdepliście w gówno. (Tyle tylko że jeszcze o tym nie wiecie.)
            "Z terminami nie ma problemów" - no bo jak mogą być, jeśli buduje się "byle SZYBKO, byle jak, byle sprzedać"?

Weźcie, na litość boską, jakiegoś DOBREGO zarządcę nieruchomości (i żeby nie była to firma powiązana z AGROBEXEM - jak np. GEST) i zróbcie sobie przede wszystkim porządek w papierach. Bezwzględnie domagać się otrzymania PEŁNEJ I POPRAWNEJ dokumentacji - szczególnie projektów i wszelkich odbiorów - i KONIECZNIE zweryfikujcie jej POPRAWNOŚĆ.

AGROBEX buduje po prostu "na odpierdol", byle z wierzchu ładnie wyglądało; za nic ma normy, technologie, sztukę budowlaną czy nawet projekt budnyku. Na osiedlu Mielżyńskiego w czteroletnich budynkach przeciekają dachy, konstrukcja dachu jest ZAGRZYBIONA (!!! - są na to ekspertyzy) tynk marmolitowy się osypuje, a farba złazi ze ścian - a OD POCZĄTKU w mieszkaniach śmierdzi, bo jakiś debil połączył odpowietrzenie kanalizy z wentylacją mieszkań (co jest, nawiasem mówiąc, niezgodne z przepisami).

Dodatkowo w niektórych budynkach kierownictwo budowy urządziło sobie samowolkę budowlaną (tarasy, których nie było w projekcie, zmiana konstrukcji dachu) - i TYLKO CAŁKOWICIE PRZYPADKOWO W MIESZKANIACH Z TYMI TARASAMI MIESZKAJĄ PRACOWNICY AGROBEXU.

A jak Nadzór budowlany "wejdzie na to", to w myśl przepisów prawa budowlanego WŁAŚCICIELE BUDYNKU (=WSPÓLNOTA) płacą za zalegalizowanie tej samowolki (jakieś 50-90 TYSIĘCY złotych "pi razy oko"), a nie ten, kto się tej samowolki dopuścił - po prostu cyrk.
            Długo by można tą litanię jeszcze ciągnąć, ale po co?

Jak ktoś nie wierzy że tak bardzo dał się zrobić w ...cokolwiek, to niech się pofatyguje na osiedla Działyńskiego czy Mielżyńskiego i porozmawia ze wspólnotami (szczególnie blok 115 na os. Mielżyńskiego, którzy już mają z AGROBEXEm sprawę w sądzie).

A co do tego "kierownika budowy, co stał się innym człowiekiem" - to jest po prostu filozofia AGROBEXu: "zapłaciłeś? to spier...."

(Bajdełej: czy ten pan nazywa się przypadkiem Pospiech lub Kułek? Jeśli tak, to... witajcie w klubie :))

Wasze budynki są jeszcze "świeże" - jeszcze trwa okres rękojmi. Zacznijcie walczyć o to, co wam przyrzeczono, a czego prawie na pewno nie dostaliście - póki nie jest za późno (czyli terminy nie "przepadną").

Jak kto chce więcej informacji to niech pisze na wm_kaktus@tlen.pl

Pozdrawiam, i życzę mnóstwa radości (inaczej) z pięknych i tanich (choć niekoniecznie DOBRYCH) domków :)

wasz Nagrobex
            • joannab36 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 10.05.05, 16:14
              To straszne, co piszesz. Właśnie niedawno zamieszkałam na Os. Mielżyńskiego.
              Fakt, kierownik budowy omija mnie z daleka, niedoróbek jest mnóstwo - niby
              drobiazgi, ale irytują. Płytki położone fatalnie, ościeżnice odchodzą, zamiast
              fug - silikon, muszla do wymiany, bo zacementowany odpływ. Na większość
              machnęłam ręką, bo nie mam czasu ani energii dobijać się poprawek. Ale mieszkam
              na ostatnim piętrze - jeżeli z tymi dachami i grzybem to prawda - to co robić?
              • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 11.05.05, 14:08
                joannab36 napisała:

> To straszne, co piszesz. Właśnie niedawno zamieszkałam na Os. Mielżyńskiego.
                > Fakt, kierownik budowy omija mnie z daleka, niedoróbek jest mnóstwo - niby
                > drobiazgi, ale irytują.
                > ..........
                > mieszkam na ostatnim piętrze - jeżeli z tymi dachami i grzybem to prawda
                > - to co robić?

Witam,

Co robić?

Albo machnąć ręką, albo przygotować się na długą (i cokolwiek kosztowną batalię).
                Generalnie żeby cokolwiek zdziałać to musi się zabrać do tematu Wspólnota Mieszkaniowa - pojedynczych właścicieli Agrobex olewa sikiem prostym z góry.
                (Zresztą, dach to i tak "część wspólna nieruchomości" - i tylko Wspólnota może prowadzić rozmowy w tym temacie - właściciel mieszkania zostanie "spuszczony po drucie", względznie "wysłany na dzrzewo" :)

Zasadniczą kwestią jest kiedy budynek został "odany do uzytkowania" -inaczej, kiedy został dokonany "odbiór części wspólnej nieruchomości" (bardzo możliwe że nie został on dokonany wcale).
                Proszę napisać na adres podany poprzednim poście (wm_kaktus@tlen.pl) i podać więcej szczegółów (min. nr budynku i data "zakończenia budowy").

Najprawdopodobniej najlepszym wyjściem będzie wezwanie uprawnionego rzeczoznawcy, który dokona niezależnej oceny budynku w formie pisemnej opinii z parafą i pieczątką (koszt = kilkaset złotych, w zależności od zakresu wydawanej opinii), następnie PISEMNE zgłoszenie wszystkich tych uwag do Agrobexu.
                Potem pozostaje nękanie pismami (wymiana korespondencji będzie obfita, a "rozmowy" w tych pismach nieco "kwadratowe").

Jedna wspólnota ma już jedną sprawę w sądzie, za chwilę będzie (najprawdopodobniej) następna (a poniej kolejne).
                Jeśli wyroki będą niekorzystne dla A. to może (!) im "rura zmięknie" i jak zobaczą że następna Wspólnota pisze pozew to się szybko dogadają "ugodowo".

Jak wspomiałem wcześniej: proszę o maila ma podany adres.

Dziękuję,
                Nagrobex :)
                • kostkarubika Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 12.05.05, 08:43
                  nie chcę występować w roli obrońcy agrobexu, bo nie znam wszystkich przypadków.
                  jednak ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie miałam żadnych
                  problemów z agrobexem. jeżeli zdażyły sięjakieś niedoróbki, to agrobex
                  spokojnie je usunął bez żadnych ceregieli. natomiast jeżeli chodzi o tarasy to
                  nie wiem czy to samowolka czy też nie - my przy zmianie wyglądu naszego tarasu
                  wsyzstko załatwialiśmy legalnie i musieliśmy dostarczyć zmienę projektu
                  wykonanego przez uprawnionego archtekta - do zaakceptowania przez agrobex. i
                  również nie mieliśmy żadnych problemów. w mieszkaniu moim również nie mamy
                  żadnych z problemów typu smród, wilgoć, grzyb....itd.
                  zatem nie wiem czy akurat nam sie udało, czy jeszcze "coś" przed nami, czy po
                  prostu kolega tak atakujący jest po prostu rozżaloym klientem agrobexu i
                  generalizuje.
                  pozdrawiam.
                  • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 14.05.05, 03:40
                    > jednak ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie miałam żadnych
                    > problemów z agrobexem. jeżeli zdażyły się jakieś niedoróbki, to agrobex
                    > spokojnie je usunął bez żadnych ceregieli.
                    Po okresie rękojmi i gwarancji? Czy w trakcie?
                    A czy przypadkiem kierownik budowy nie mówił przy odbiorze mieszkania: "jak coś będzie 'nie tak' to proszę przyjść i powiedzieć, my wszystko od ręki naprawimy?"

Założę się o flaszkę taniego wina i 500 zł że tak właśnie było. A dlaczego Agrobex taki miły, dobry i cacy?
                    BO DZIĘKI TEMU NIE MA ŻADNYCH ŚLADÓW "W PAPIERACH", droga Kostko R. :)

A co zrobisz jak ci się zacznie pieprzyć coś "po gwarancji"? Ano, pójdziesz i poprosisz żeby ci naprawili to, co już wcześniej naprawiali - i naprawili nieskutecznie. A co zrobi Agrobex? A bardzo miło ci powie, jak poeta w piosence: "spadaj mała, ciao bambina, tam sa drzwi".
                    No a co ty wtedy zrobisz? Pewnie się wkurzysz i pójdziesz do Rzecznika Konsumentów dochodzić swoich praw. A co rzecznik Konsumentów ci powie? A powie ci: "proszę przynieść historię/ dokunentację - czyli korespondencję, kiedy i co Pani zgłaszała, wszystkie pisma".
                    "Ale ja nie mam żadnej korespondencji... Ja WSZYSTKO ZGŁASZAŁAM USTNIE..."
                    "A, to przykro mi - nie mogę Pani pomóc. Termin minął, a nie ma Pani żadnego dowodu na to, że problem występował wcześniej. Dziekuję za wizytę, następny proszę."

Tera jasne? :))

> jeżeli chodzi o tarasy to nie wiem czy to samowolka czy też nie
                    > - my przy zmianie wyglądu naszego tarasu wszystko załatwialiśmy
                    > legalnie i musieliśmy dostarczyć zmienę projektu wykonanego
                    > przez uprawnionego archtekta - do zaakceptowania przez agrobex.

Znaczy, potwierdza się że "Agrobex wie lepiej niż architekty..." uprawnione czy nie.
                    Ale w przypadku, o którym ja pisałem nie chodzi o "zmianę wyglądu tarasu" - TYCH TARASÓW W OGÓLE NIE BYŁO W PLANACH!! Do tego: zmiana charakteru ostatniej kondygnacji, podwyższenie budynku, zmiana konstrukcji dachu, zmiana zagospodarowania przestrzennego, połączenie PIĘCIU !! pionów kanalizacji sanitarnej w JEDEN - i to POD BUDYNKIEM!! - zapytaj się jakiegoś architekta co o tym myśli...
                    (Architekt, który projektował TEN budynek NIE PODPISAŁ SIĘ pod dziennikiem budowy.)

A tak przy okazji: kup sobie liczydło, ołówek i miarkę. Potem sprawdź, wg. jakiej normy wyliczono metraż twojego mieszkania (tzn. czy uwzględnia on ścianki działowe - i liczy tylko "podłogę netto", czy liczy po obrysie zawartym wewnątrz ścian "skrajnych" i wlicza powierzcnię podłogi zajętą przez ścianki działowe do powierzchni mieszkania).
                    A potem pomierz sobie metry, przelicz - i napisz czy wyszło ci 0,5 m2 MNIEJ niż w akcie notarialnym, czy 0,9... czy 1,2. Bo więcej ci na pewno nie wyjdzie - tak samo jak u sąsiadów (i tak samo jak w "moim" budynku).

Ile kosztuje m2 mieszkania? Jakieś 2,5 tys zł, tak? 2,5 x 0,9 = 2,25 tys. zł.
                    Będziesz dla 2,25 tys. zakładała sprawę w sądzie? "Chyba na pewno" nie.
                    A ile jest mieszkań w twoim budynku? A ile mieszkań wybudował Agrobex? Dobrze ponad tysiąc. To weź sobie jeszcze raz liczydło i policz, ile jest np. 1000 x 2000 zł...

Proste, prawda? :))

> zatem nie wiem czy akurat nam sie udało, czy jeszcze "coś" przed nami, czy po
                    > prostu kolega tak atakujący jest po prostu rozżaloym klientem agrobexu i
                    > generalizuje.

Ja też nie wiem czy "wam się udało" czy jeszcze "najlepsze przed wami" :)
                    Rozżalony? Nie. "Zrobiony w balona" podobnie jak inni właściciele w tym budynku - i z tego co wiem to nie tylko w tym.
                    "Zawzięty i skłonny dochodzić swoich praw", tak bym powiedział. I nie "atakujący", a tylko was uprzedzam, zebyście się nie obudzili potem z ręką w nocniku.

Jak napisałem: w poprzednim poście: sprawdźcie chociaż czy dokumentację macie kompletną i poprawną - sami ne wpadniecie na to co jest potrzebne, (i zdziwicie się jak sie dowiecie ile tego jest). Weżcie jakiegoś rzeczoznawcę, te kilkaset złotych to naprawdę niewiele w perspektywie tego, co może was czekać za kilka lat.

Miłego mieszkania :))

pzdr
                    • kostkarubika Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 16.05.05, 09:10
                      Każde dziecko przecież wie, że wszelkiego rodzaju reklamacje należy zgłaszać
                      pisemnie i nie wychodzi się bez pisemnego jej potwierdzenia. A jeżeli drogi
                      Kolego tego nie robiłeś wcześniej, tylko "na gębę załatwiałeś sprawę" no to
                      można mieć żal tylko do siebie....masz rację. My robiliśmy dokumentację,
                      zatem ...troszkę wystarczy pomyśleć i taki duży problem z głowy.
                      Co do metraża to niestety, wychodzi dokładnie tak samo....ni mniej nie więcej
                      niż zapłacilyśmy. Przykro mi, ale robiąc tak dużą inwestycję należy sprawdzać
                      każdy szczegół. Oczywiście zgadzam się, ponieważ nie jesteś w stanie
                      wszystkiego sprawdzić i szczerze Ci współczuję, bo widzę że żal dupę Ci ściska.
                      Tym bardziej współczuję, jeżeli masz ku temu powód. Fakt.....jest coś takiego,
                      że człowiek uczy się na błędach i następnym razem weźmiesz już i ołówek, i
                      kalkulator, i linijkę, i pisać też nie zapomnisz przy zgłaszaniu reklamacji.
                      Wnioskuję to po tonie, w jakim wyrażasz na forum swoje opinie.
                      Pozdrawiam.
                  • radar25 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 23.05.05, 16:38
                    Jeżeli chodzi o terminowość oddania mieszkania do użytku-nie mam zastrzeżeń.
                    Schody zaczynają się gdy firma Agrobex zaczyna zarządzać nieruchomością,
                    pojawia się szpecacy klimatyzator na elewacji, jest brudno na klatce, pojawia
                    się sklep alkoholowy na parterze. A niedoróbek w mieszkaniach jest mnóstwo, a
                    co gorsze im dłużej się mieszka-tym więcej wad się ujawnia... Zdaniem
                    Agrobexu "wszystko jest zgodne z normami"...

• kostkarubika Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 24.05.05, 08:30
                      zupełnie nie wiem, dlaczego tak jest. u nas klatki są naprawdę czyste i
                      wszelkie usterki jakie do tej pory zgłosiłam były usunięte zaraz na drugi
                      dzień. dotyczy to również części wspólnych, tj. klatka schodowa. aż dziw
                      bierze, że i u nas i u Was to ten sam zarządca. oby się nie pogorszyło...czego
                      życzę sobie i Wam.
                • majek11 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 16.05.05, 23:08
                  Ja mieszkam na Mielżyńskiego od pięciu lat i jestem w miarę zadowolony. Jeśli
                  padły już nazwiska , choć myslę że nie powinny, to właśnie kierownik Pospiech
                  oddawał nam mieszkanie. Współpracę oceniam może nie jako bezproblemową , ale
                  kierownik był elastyczny na szczęście nie przeszedł przemiany o jakiej pisze
                  Nagrobex , nawet jakby mu ulżyło , że odebraliśmy mieszkanie.Był dostępny pod
                  telefonem , jak było trzeba to przyjechał po godzinach swojej pracy. To dla nas
                  ważne bo oboje z kobietą późno kończymy robotę. Poza tym dopiero jak
                  przyjeżdżaliśmy do domu to pojawiały się problemy np: jak uruchomić piec.
                  W tym samym czasie znajomi kupili mieszanie w Poznaniu i to dopiero była
                  maniana i gówno jak pisze "Nagrobex". gdyby nie ich własna inicjatywa dziury
                  między ramą okienną a ścianą do tej pory zatykaliby własnymi palcami. Developer
                  nie widział problemów.
                  Generalnie jesteśmy zadowoleni, myślę że starczy odrobina dobrej woli i
                  elastyczności z obu stron a wszystko da się zrobić.
                  Swarzędz to w ogóle fajne miejsce do mieszkania. Polecam i nara.
    • eugenia13 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 16.05.05, 19:06
      Mieszkam już w mieszkaniu Agrobexu od jakiś 5 lat. Drobne usterki były ale
      zostały załatwione od ręki. Przedtem z rodzicami mieszkałam w wynajmowanych
      mieszkaniach od osób, które kupiły je u innych developerów. Tam było gorzej. Tu
      w Swarzędzu i mniejszy tłok a i mieszkania i okolice milsze i spokojniejsze. Do
      Poznania zawsze dojadę jak chcę. Myślę też że w te przysłowiowe "g...o" o
      którym pisze kolega nagrobex nie wdepnęłam bo mam znajomych z dużych firm
      którzy tu też mieszkają dłużej ode mnie i nie narzekają, ale zobaczymy. Miłego
      pomieszkiwania. E13
    • promyczek29 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 17.05.05, 00:02
      Jestem od roku mieszkańcem os. Promykowego. Budynek wybudował Agrobex. jestem
      bardzo zadowolony zarówno z mieszkania jak i z okolicy. Z Agrobexem nie miałem
      i nie mam żadnych problemów. Także "Nagrobex" z całym szacunkiem dla twojej
      osoby, żal mi Cię, masz tak ciężkie życie "wojowniku". Ja nie zamierzam
      prowadzić walki z firmą Agrobex (do ktorej ty tak zachęcasz), ponieważ nie mam
      takiej potrzeby, ani czasu na to. Jak Ci tak źle Nagrobex, to sprzedaj swoje
      mieszkanie, wybudyj sobie SAM domek z ogródkiem. Nie będziesz miał wówczas do
      nikogo pretensji.
      • kostkarubika Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 17.05.05, 09:00
        Dokładnie.
        ps. ja mogę kupić od Ciebie to mieszkanie, Nagrobex. Sprzedasz? z tyloma
        usterkami to pewno i cena będzie atrakcyjna...
        • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 18.05.05, 01:32
          kostkarubika napisała:

> ps. ja mogę kupić od Ciebie to mieszkanie, Nagrobex. Sprzedasz? z tyloma
          > usterkami to pewno i cena będzie atrakcyjna...

Znaczy, rozumiem że proponujesz mi sprzedać za "pół ceny" (bo są wady) coś, co kupiłem za "całą cenę" (bo miało nie mieć wad) - tak?
          He he, dobry dowcip.... w Agrobexie też mają takie poczucie humoru :))

Pytanie za pięć punktów i kredki Bambino: a kto mi zwróci różnicę? Hę??
          Znaczy, nikt? Nie ma chętnych? To ja mam se dołożyć to co brakuje do "wybudowania samemu domku" z własnej kieszeni?
          Proszę sprostować jeśli źle rozumiem....

Poza tym:

1. Nie jestem wojownikiem, tylko mam zamiar odzyskać to co moje.
          Jeśli sprzedam ci za 50 tys. zł samochód "z przebiegiem 20 tys. km, bezwypadkowy i z homologacją" - a okaże się że ma cofnięty o 100 tys. licznik, był dwa razy bity, a kratka z tyłu to samoróba bez podkładki w papierach - to co zrobisz? "Odpuścisz sobie" temat, sprzedaż auto za 30 tys., po czym dołożysz brakujące 20 tys. i kupisz jeszcze raz samochód za 50 tys? Bo ja chyba nie - geniusz finansowy to ja może nie jestem, ale aż taki głupi też nie...

2. Nie "żal mi dupę ściska", tylko jestem zły na tą firmę - i trochę na siebie, że nie byłem taki mądry wcześniej. ALE!!
          - skąd miałem wiedzieć że zainstalowane okna są nie takie, jakie były w projekcie - jeśli do dzisiaj Agrobex nie chce wydać dokumentacji?;
          - jak w czerwcu miałem sprawdzić jak okna będą się "spisywać" zimą?;
          - jak miałem wyliczyć metraż nie wiedząc jaka norma została użyta do jego obliczenia (patrz kwestia niewydania dokumentacji);
          - jak miałem sprawdzić czy ZAKRYTE elementy konstrukcji dachu są prawidłowo zaimpregnowane, i jak miałem PRZEWIDZIEĆ to, że będą pojawiać się przecieki, i dach zagrzybieje?

Poza tym jest jeszcze coś takiego jak "zufanie do rzetelności" - co, najwyraźniej, wspomniany developer bez skrupułów wykorzystuje.
          Zresztą, spółka ta znalazła się swego czasu na "czarnej liście" urzędu "od konkurencji" (nie pamiętam poprawnej nazwy) i znalazła się w artykule WPROST pt. "Nabici w szklane domy" - znaczy, im wszystkim też "żal dupę ściska", tak?

3. Jak poprzednio - skąd przekonanie, że JA NIE ZGŁASZAŁEM PISEMNIE? Bo ja nie pamiętam żebym coś takiego napisał... ??
          Ja tylko opisałem (w skrócie) przypadki co poniektórych ludzi, którzy właśnie w takiej sytuacji się znaleźli... I tyle.

4. To, o czym piszę to FAKTY - a (podobno) "dżentelmeni nie dyskutują o faktach".
          (Podobno.)
          Padło pytanie o jakość wykonawstwa AGROBEXU - więc podzieliłem się swoimi (i innych) doświadczeniami i FAKTAMI. Jak ktoś nie chce, niech nie czyta - nie ma przymusu. Albo niech przeczyta, i nie wierzy w to "bo nie" - jeśli da mu to lepsze samopoczucie (do czasu, przynajmniej) to jego sprawa.
          Jak kto chce, to niech ruszy się, napisze na podany wcześniej adres, umówi się - i sobie zobaczy.
          Ale naprawdę nie widzę potrzeby ani sensu uprawiania typowo polskich "personalnych wycieczek" i mówienia komuś że mu coś tam coś ściska.
          Są ekspertyzy, są zdjęcia, jest korespondencja, są ludzie, którym w mieszkaniu szambem zalatuje, jest odspojony tynk - wystarczy się ruszyć (JAK SIĘ CHCE, oczywiście).
          Ja nie będę nikomu udowadniał że nie jestem wielbłądem.

NA RAZIE te cztery punkty.
          Proszę o RZECZOWĄ (!!) odpowiedź na zawarte w nich pytania, a potem dopiero będziemy gadać o tym co komu i jaką część ciałą ściska i dlaczego.

Być może jakość dokonań spółki A. z miasta P. poprawiła się - może po tym jak zaczął się smród na pewnych ich obiektach doszli do wniosku że pewne "oszczędności" im się zwyczajnie nie opłacają - nie wiem, ale w to że ich "sumienie ruszyło" raczej nie uwierzę.

Przypomnę co napisałem wcześniej: proszę spytać się architekta o odstępstwa, które wymieniłem w jednym ze swych wcześniejszych postów. Proszę się zapytać jak należy interpretować brak podpisu projektanta w dzienniku budowy.
          Chętnie usłyszę co ów architekt na to. No i odpowiedzi na pytania wcześniej (w punktach) postawione.
          Będą rzeczowe odpowiedzi, będę pisał dalej.

Pozdrawiam.

PS: W moim mieszkaniu występuje tylko CZĘŚĆ opisanych wad. Nigdzie nie napisałem że WSZYSTKIE - natomiast pisałem o sąsiadach i o budynkach na DWÓCH osiedlach - sądziłem że sumaryczność mojej wypowiedzi jest niejako oczywista.

(Festina lente, droga Kostko. Et omne quod agis, agas prudente.)
          • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 18.05.05, 01:40
            Poprawka:

Oprócz Kostki R., wypowiedź moja wcześniejsza tyczy się, naturalnie, również poprzednich interlokutorów, którzy zechcieli podzielić się swoimi uwagami, i uwagi których Kostka zamieściła syntetycznie, pisząc na wstępie swego postu: "dokładnie" (niezacytowane w mojej odpowiedzi).
            Za niewymienienie imienne "wszystkich zainteresowanych" serdecznie przepraszam.
            :))
          • bart38 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 24.05.05, 23:53
            Bardzo mnie dziwią niektóre wypowiedzi poruszane w tym forum. Czytam je, bo
            mieszkam na Promyku już od roku i dlatego interesują mnie tematy dotyczące
            Swarzędza. Nie wiem skąd to zacietrzewienie niektórych głosów w sprawie
            Agrobexu. Czy ktoś załatwia tutaj jakieś osobiste porachunki? Ja jestem również
            klientem tej firmy. Nie powiem, ze Agrobex to idealny developer, ale wszystkie
            tematy związane z odbiorem technicznym mieszkania i usterkami zostały
            załatwione pozytywnie. Jak do tej pory, po rocznym okresie zamieszkania nie
            wystąpiły u mnie żadne poważne problemy. Nie mam w Agrobexie żadnych udziałów,
            ale napastliwość niektórych wypowiedzi sugeruje, że nie chodzi tutaj o usterki
            techniczne mieszkań. Dla mnie te głosy są po prostu mało wiarygodne...

Bart38
    • idalia212 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 18.05.05, 20:07
      Czytam z zainteresowaniem batalie jaka prowadzi Nagrobex.Moze mial wyjatkowego
      pecha a moze sam stwarza sobie problemy.W moim mieszkaniu na os.Promykowym
      mialem kilka usterek, ktore agrobex usuwal od reki. Tak samo u moich
      sasiadow.Faktem jest, ze kier.budowy jest duzym formalista, ale mozna sie z nim
      dogadac.Pozdrawiam mieszkancow os.Promykowego.
      • robin67 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 18.05.05, 22:57
        Jestem jednym z lokatorów os. Mielżyńskiego w budynku oddanym od 3 lat . Jeżeli
        mogę , to podzielę się swoimi spostrzeżeniami i zasłyszanymi plotkami .
        Mieszkanie swoje ( zresztą nie pierwsze w życiu ) odebraliśmy z żoną w
        wyznaczonym terminie . Wprowadziliśmy w swoim mieszkaniu kilka zmian , które
        zostały z nami uzgodnione i z tego co wiem znalazły się w dokumentacji . Budowy
        swojego mieszkania , a szczególności wprowadzanych zmian doglądałem dosyć
        często . Na budowie mieli dla mnie czas zawsze kiedy się umówiłem , choć
        zdażyło się , że kierownik się spóźnił na spotkanie . Ale wcale się temu
        niedziwię , gdyż u nich w biurze przeważnie panuje "młyn". Co chwilę ktoś
        przychodzi z robotników ma jakieś pytania problemy , to coś tam koliduje brrr...
        Sam pracuję z ludźmi pracownikami i codziennie mam klijentów ale do takiego
        sposobu pracy nie jestem przyzwyczajony . najbardziej mnie wkurzali inni
        przyszli lokatorzy , którzy przychodzili nie zapowiedziani i przeszkadzali mnie
        w uzgodnieniu moich spraw . Wcześniej sam przyszedłem nie zapowiedziany i
        bardzo mnie zabolało , że sam nie mogę obejżeć swojego mieszkania , że nie mają
        dla mnie czasu . Usterki w moim mieszkaniu wystąpiły , ale były to sprawy
        błache - uszkodzony pasek od rolety , regulacja okna . Poważniejsze usterki
        miałem z powodu własnego wykańczania mieszkania . Ekipa tak przerobiła mi
        instalację wodną , żę zalałem sąsiadów ( ekipa z ogłoszenia , niby tanio i
        solidnie lecz nie do końca ) . Dzisiaj kupiłbym mieszkanie w pełni wykończone .
        Reszta ok. Denerwujwe mnie jednak traktowanie naszego domu przez innych
        lokatorów , poobijane brudne od kół ściany , pełna petów wycieraczka , palenie
        papierosów na klatce schodowj itd . A jeżeli chodzi o zasłyszane plotki to
        jeżeli się nie mylę Nagrobex mieszka w budynku , który ostro walczy z
        Agrobexem . Jeżeli jestem dobrze poinformowany ( a mam informacje od lokatora
        z tego budynku ) , to wiele pretensji jest wyssanych z palca , znacznie
        przesadzonych i naciąganych . Są i może sprawy zasadne , ale chyba mało .
        Najgorsze jest jednak to , że niektórzy z tego budynku nawołują inne wspólnoty
        do wojny z Agrobexem . Na naszym spotkaniu jednak pomysł taki nie został
        podchwycony . Ponadto uważam , że dawanie takich "dobrych rad" jakich udziela
        Nagrobex ukrywając się pod pseudonimem jest nie wporządku i budzi moje
        wątpliwości co do prawdziwości tych oskarżeń . Jeżeli by było to wszystko
        prawdą to nagrobex miałby na to dowody i nie bał się ich przedstawić. Opinie
        rzeczoznawców w każdym temacie mogą być różne i zawsze są formułowane w taki
        sposób by zadowolić zlecającego opinię . Dlatego też proponuję trochę
        opanowania , mniej oskarżeń , więcej faktów i cywilnej odwagi . Na pytanie czy
        warto kupić mieszkanie w Agrobexie - odpowiadam tak . Jest to moje najlepsze w
        jakim mieszkałem .
        • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 21.05.05, 02:05
          robin67 napisał:

> Mieszkanie swoje ( zresztą nie pierwsze w życiu ) odebraliśmy z żoną w
          > wyznaczonym terminie.
          Pisałem o terminach i -z tego co pamiętam- nigdy nie zarzucałem Agrobexowi nieterminowości. Jeśli się mylę to proszę wskazać fragment mojej wypowiedzi, w której twierdziłem inaczej.

> Wprowadziliśmy w swoim mieszkaniu kilka zmian , które
          > zostały z nami uzgodnione i z tego co wiem znalazły się w dokumentacji .
          Robin, ja nie pisałem o "dokumentacji mieszkania" :))
          Przecież twoje mieszkanie to tylko kilka procent CZĘŚCI WSPÓLNEJ - a tego dotyczy większość problemów... Zrozum, mieszkasz w budynku WIELORODZINNYM, i nawet jeśli mieszkasz na parterze, tow kosztach remontu dachu też będziesz MUSIAŁ PARTYCYPOWAĆ... A jeśli w klatce schodowej obok zacznie odpadać lastriko, to też będziesz musiał ponosić koszty naprawy. ROZUMIESZ? Mieszkasz w BUDYNKU, nie tylko w swoim mieszkaniu - i za ten budynek też ponosisz WSPÓŁODPOWIEDZIALNOŚĆ.
          Jak za kilka lat przy jakiejś awarii czy większym remoncie inspektor budowlany stwierdzi brak poprawnej dokumentacji, i nakaże jej odtworzenie (20 - 30 tys. zł średnio za budynek) i TY będziesz musiał zapłacić "swój udział" -jakieś 1200 zł- to powiesz że "nie zapłacę, bo u mnie w mieszkaniu jest wszystko w porządku"??

> (...) A jeżeli chodzi o zasłyszane plotki to
          > jeżeli się nie mylę Nagrobex mieszka w budynku , który ostro walczy z
          > Agrobexem . Jeżeli jestem dobrze poinformowany ( a mam informacje od lokatora
          > z tego budynku ) , to wiele pretensji jest wyssanych z palca , znacznie
          > przesadzonych i naciąganych .
          Na przykład?? FAKTY, plizzzzz.....
          "Jeżeli jestem dobrze poinformowany" - no właśnie.

"a mam informacje od lokatora z tego budynku" - ale nie mam czasu i ochoty żeby samemu pójść? A tym lokatorem nie jest przypadkiem pracownik Agrobexu? Bo takich tam paru mieszka... :)

> Są i może sprawy zasadne , ale chyba mało .
          ??? A tak "po polsku" - to o co chodzi?

> Najgorsze jest jednak to , że niektórzy z tego budynku nawołują inne wspólnoty
          > do wojny z Agrobexem . Na naszym spotkaniu jednak pomysł taki nie został
          > podchwycony .
          Nikogo nie nawołuję do wojny, a do uważnego przyjrzenia się własnym czterem ścianom (= swoim pieniądzom). Ja piszę o FAKTACH, a w odpowiedzi słyszę "o zasłyszanych plotkach" i "jeżeli jestem dobrze poinformowany..."
          Ha ha.

> Ponadto uważam , że dawanie takich "dobrych rad" jakich udziela
          > Nagrobex ukrywając się pod pseudonimem
          Znaczy, "robin" to nazwisko a "67" to imię? Czy odwrotnie?? :))
          Jesteśmy na forum, i wszyscy posługuję się tu nickami. Jeśli stosować twoją logikę, to wszyscy się tu "ukrywają". ..??

> jest nie wporządku i budzi moje
          > wątpliwości co do prawdziwości tych oskarżeń .
          > Jeżeli by było to wszystko
          > prawdą to nagrobex miałby na to dowody i nie bał się ich przedstawić.
          NAPISŁEM: proszę o kontakt na podany adres e-mail, proszę sie umówić na spotkanie, jest wgląd do dokumentów.

NO TO O O JAKIM "BANIU SIĘ" PISZESZ, ROBIN?? Chyba ze ty boisz się napisać, przyjść, przeczytać... Ale w takim razie proszę nie dorabiaj mi gęby, i nie mów że "czarne jest białe" - ja piszę "proszę się skontaktować, dokumenty są do wglądu" a ty mi że "ukrywam się, boję, nie mam dowodów".
          Jesteśmy chyba dorosłymi ludźmi?

> Opinie
          > rzeczoznawców w każdym temacie mogą być różne
          Mogą być RÓZNE, ale nie CAŁKOWICIE FAŁSZYWE.

> i zawsze są formułowane w taki
          > sposób by zadowolić zlecającego opinię.
          ??? ZAWSZE? Przyjmujesz -cokolwiek ryzykowną- tezę a priori, i nawet nie próbujesz jej uzasadnić. Pamiętaj, że to nie zlecający przydziela uprawnienia biegłemu, i gdy biegły za dużo zacznie się wygłupiać to może je stracić. Więc nie rób z wszystkich biegłych oszustów i kłamców za pieniądze.

> Dlatego też proponuję trochę
          > opanowania , mniej oskarżeń , więcej faktów i cywilnej odwagi.
          A ja bym jeszcze dodał: logiki i myślenia. I umiejętności czytania i rozumienia tego co się przeczytało.
          Nic, o czym napisałem nie jest wymyślone - jeśli masz robin odwagę to przyjdź i zobacz, a potem pisz że "rzeczoznawcy kłamią", a "nagrobex zmyśla".
          A jak ci się nie chce pofatygować za miedzę i pświęcić kilku godzin to proszę przestań dawać "dobre rady znad klawiatury" w temacie, którego nawet nie widziałeś na oczy - i "chowając się przy tym za pseudonimem".

> Na pytanie czy
          > warto kupić mieszkanie w Agrobexie - odpowiadam tak . Jest to moje najlepsze w
          > jakim mieszkałem .
          No i dobrze. Ale ja mieszkałem w lepszych.
          I tak jak napisałem wcześniej: padło pytanie "co sądzicie", to napisałem co sadzę. I TYLE.
          Jeśli zaś ty sądzisz inaczej, to też możesz napisać co sądzisz - i podeprzeć to ZNANYMI SOBIE FAKTAMI.

Ja nie piszę że "piszesz robin głupoty, bo mój budynek jest inny" - to i ty z łaski swojej nie pisz mi że "piszesz nagrobex głupoty, bo mój budynek jest inny".
          Zresztą, wcześniej zastrzegłem że to co się tyczy "mojego" budynku wcale nie musi być prawdziwe w odniesieniu do innych - napisałem tylko żeby się przyjrzeć i sprawdzić.

I TYLE.
    • dumper Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 19.05.05, 21:01
      Cześć!

Fajno że macie tyle enrgii kolego nagrobex bo to dzisiaj żadko spotykane u
      psychicznie zrównoważonych ludzi... Fajno też, że cechujesz sie takim stopniem
      agresji bo to ponoć u normalnych ludzi również żadko spotykane...Ale fantazję to
      chyba masz wyjebistą w trzy dupy!!! Bo jak mieszkam na tym osiedlu to ja i moi
      kumple, któży tu mieszkaja żadnych problemów z tym developerem nie mieli !!!
      • nagrobex Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 21.05.05, 02:17
        dumper napisał:

> Fajno że macie tyle enrgii kolego nagrobex bo to dzisiaj żadko spotykane u
        > psychicznie zrównoważonych ludzi...
        Fajno, a nawet "fajowsko", co nie, ziomal? :P
        Aha, i "nas są jeden", kolego dumper.
        Znaczy, tobie brakuje energii... czy tego drugiego?

> Fajno też, że cechujesz sie takim stopniem
        > agresji bo to ponoć u normalnych ludzi również żadko spotykane...
        Znaczy, a ta agresja to niby w czym się przejawia? Jakoś niezauważyłem...
        W tekście pisanym trudno przekazywać emocje, a wiele z tego co czytający odczyta istnieje tylko w jego wybrażni... Fachowo to się określa jako "projekcja własnych oczekiwań i postaw".

> Ale fantazję to chyba masz wyjebistą w trzy dupy!!!
        Chyba.... nie. Było wcześniej o tym, można przeczytać... jak się chce.

> Bo jak mieszkam na tym osiedlu to ja i moi
        > kumple, któży tu mieszkaja żadnych problemów z tym developerem nie mieli !!!
        A małe dzieci jak zamykają oczy to też myślą że ich nie widać - no bo jak one nic nie widzą, to i pewnie ich też nie widać... Wyjebiście w trzy dupy logiczne, nie? :))

Pozdrawiam; jak będziesz kolego miał coś merytorycznego do powiedzenia to wiedz że również można o tym tu, na tym forum, napisać.

A póki co, bardzo Panu do widzenia.
        • nurich Re: Do mieszkańców osiedla Promykowego. 25.05.05, 13:29
        • nurich Re: Do mieszkańców osiedla Promykowego. 25.05.05, 13:33
          Sorki, za szybki enter :)
          Widzę, że są tu nowe osoby z tego osiedla. Zapraszam na forum
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27165
          Tam są przyjemniejsze i chyba bliższe nam tematy.
    • misha102 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 27.06.05, 00:41
      O czym wy kolesie pieprz ... ?
      To forum jest od wczesnego ostrzegania o
      rzezcywistych kwestiach problematycznych, a nie
      od pania pochwalnych tekstów jak fajnie i słodko.
      Jeżeli ciułacie u jakiegoś developera to miejsce
      twojej aktywności powinny być jakię targi
      nieruchomosci, a nie forum.
      A co do "fantazji" itp to polecam poszukać sobie
      lepszej roboty, a nie tutaj robić akwizycji
      pod róznymi nickami i zaśmiecać forum tym którzy
      kupują mieszkania i chcą się czegos dowiedzieć.
    • zyz1 Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 29.06.05, 14:40
      Witam,
      Co do solidnosci Agrobexu to mogę powiedzieć że to z czego się wywiązali w moim
      przypadku to termin oddania mieszkania. Wykonanie fatalne, po odbiorze udają że
      nie widzą wad które ciągle wychodzą. Do tego pracownicy wprawadzają w bład
      klientów i każą płacić coś czego nie ma. Generalnie radzę dobrze przejrzeć
      umowę i rządać na pismie wg jakich norm oni budują!
      Pozdr
      • ela_n poprzedni watek na temat budownictwa i nie tylko 03.07.05, 11:03
        poprzedni watek na temat budownictwa i nie tylko znajduje sie tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=9458923
        • niko.noki i nastepny watek na temat budownictwa i nie ty 09.07.05, 19:22
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=84&w=26033276
          • klient_agrobexu Re: i nastepny watek na temat budownictwa i nie t 24.07.05, 06:43
            tu też: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27165&w=26766380
            • granda32 AGROBEX 07.11.05, 08:08
              NIESTETY JA TEŻ NIE MAM DOBREGO DOŚWIADCZENIA Z AGROBEXEM
              NIE TWIERDZĘ IŻ NIE MA GORSZYCH OD NICH ALE DO DOBREJ FIRMY DEVELOPERSKIEJ TO
              IM DALEKO
              TERMINY I OWSZEM - ALE POTEM TAK JAK CO NIEKTÓRZY STWIERDZILI MAŁO ICH JUŻ
              INTERESUJE OGÓLNIE ROZUMIANE DOBRO KLIENTÓW
              W CZERWCU ODEBRAŁAM MIESZKANIE WSZYSTKO BYŁO DOBRZE DO CZASU WPROWADZENIA SIĘ
              INNYCH LOKATORÓW (TYCH Z MOJEGO PIONU) BOWIEM TERAZ MAMY W WENTYLACJI GŁUCHY
              TELEFON I NAWZAJEM WYSŁUCHUJEMY SWOICH ROZMÓW - A AGROBEX? ONI TWIERDZĄ ŻE
              WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU A JAK USŁYSZAŁAM SA TACY CO ICH NAWET KOMAR DENERWUJE -
              I TO NIBY JA DO TAKICH NALEŻĘ
              MAŁO TEGO DO DNIA DZISIEJSZEGO NIE ZAPŁACILIŚMY ANI JEDNEGO RACHUNKU ZA BIEŻĄCĄ
              EKSPLOATACJĘ MIESZKANIA (WODA, GAZ)- A MIESZKAMY JUŻ PÓŁ ROKU - GDYŻ AGROBEX
              NIE WIEDZIAŁ JAK I KIEDY WSZYSTKO ZAŁATWIĆ
              MAŁO TEGO DO DZIŚ NIE MAMY AKTÓW NOTARIALNYCH - AGROBEX (BIEDNY NOWICJUSZ) NIE
              WIEDZIAŁ ŻE NALEŻY ZŁOŻYĆ JAKIEŚ DODATKOWE DOKUMENTY DO URZĘDÓW - NO TO PEWNIE
              MY POWINNIŚMY IM O TYM POWIEDZIEĆ
              DUŻO BY MOŻNA JESZCZE PRZYTACZAĆ PARANORMALNYCH SYTUACJI Z ZAKRESU OBSŁUGI
              SWOICH KLIENTÓW PRZEZ AGROBEX - ALE ...
              TAK WIĘC JEŻELI KTOŚ JESZCZE MA OCHOTĘ NA ZAKUP MIESZKANIA W AGROBEXIE TO NIECH
              SIĘ UZBROI W NOTARIUSZA PRZY PODPISYWANIU UMOWY WSTĘPNEJ SPRZEDAŻY, DOBREGO
              RZECZOZNAWCĘ PRZY ODBIORZE MIESZKANIA A PÓŹNIEJ PEWNIE JESZCZE W CIERPLIWOŚĆ NA
              DŁUGĄ BATALIĘ ODNOŚNIE DOCHODZENIA SWOICH PRAW
              A MOŻE LEPIEJ POSZUKAC INNEGO INWESTORA? KAŻDY POPRŁNIA BŁĘDY ALE MUSZĘ
              PRZYZNAĆ ŻE TAKIEJ NONSZLACJI I BUTY W KONTAKTACH Z KLIENTAMI JAK W AGROBEXIE
              NIE SPOTKAŁAM NIGDZIE
              • agata96134 Re: AGROBEX 14.11.05, 13:21
                Mieszkam na Mielżyńskiego i z akustyką mieszkań można szału dostać. Wiem kiedy
                u moich sąsiadów są goście, czasami rozumiem wypowiedziane głośniej całe
                zdania, słyszę kroki to w pokojach, bo w łazience to nawet szepty słychać.
                Dodam, że ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna i żle się z nią czuję. Tym
                bardziej, że mam świadomość, że jak pokłócę się z mężem, to cały pion wie,
                jakie aktualnie mamy problemy. TRAGEDIA!!! i zero prywatności we własnych
                czterech kątach...
    • pbialbud Re: Agrobex buduje osiedle Leśne 18.06.15, 21:11
      Szukasz odpowiedniej osoby do sprawdzenia czy Twoje nowe lokum zostało wybudowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
      Zgłoś się do nas!!!
      Szczegółowo określimy, czy Twoje lokum jest gotowe do odbioru, a jego wykończenie nie będzie wpływało na jego funkcjonalność i generowało w przyszłości dodatkowe koszty (np. te związane z naprawą ewentualnych usterek).

tel. 507 435 582
      e-mail: biuro@pbialbud.pl
      www.odbiordomuimieszkaniapoznan.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka