Dodaj do ulubionych

kolor zaslon

15.04.12, 23:59
Postanowilam kupic sobie wreszcie zaslony tylko na kolor zdecydowac sie nie moge. Sciany sa w koloerze jasnego pudrowego rozu, zmiana koloru nie wchodzi w gre bo mieszkanie jest wynajmowane, zreszta nie chce mi sie nawet. Moje wnetrze jest bardzo niestylowe i niereprezentacyjne, kazdy mebel z innej beczki ale to lokum tymczasowe na jakies 2-4 lata, dopoki nie odlozymy na cos wlasnego. Zaslonki natomiast sa mi potrzebne bo idzie lato i nie wytrzymam ani jednego roku wiecej gdy slonce bedzie mi robilo saune w salonie. Dlatego musza byc nieprzepuszczajace swiatla.

Myslalam nad jakims ciemnym bordo ale moze byc przytlaczajacy przy jasnych scianach i meblach, odpada kremowy bo u mnie strasznie sie kurzy i co chwila bym musiala prac. Mysle nad srebrnym albo wlasnie ciemniejszym niz sciany pudrowym rozem. fajnie by bylo gdyby cena nie byla wyzsza niz 20-25pln za metr bo zamierzam kupic w Polsce, tu gdzie mieszkam ceny za metr sa kosmiczne ;D Podoba mi sie szantung ale moze ktos moze polecic cos innego? Ogolnie to licze na porade w kwestii koloru i moze ktos zna jakis fajny sklep interentowy.
Obserwuj wątek
    • satia2004 Re: kolor zaslon 16.04.12, 00:20
      A może zamiast zasłon roletę? Są takie montowane do ściany ale też i 'bezinwazyjne' zakładane na ramę okienną.

Ze sklepów internetowych to korzystałam z Dekorii i jestem zadowolona. Kupowałam roletę rzymską szytą na wymiar.
      www.dekoria.pl/
      • turzyca Re: kolor zaslon 16.04.12, 17:43
        W ikei sa takie dinksy to przerabiania dowolnej rolety na taka zakladana na rame i sa rowniez rolety zupelnie nieprzepuszczajace swiatla.
        Co przy bardzo duzej ekspozycji na slonce warto wziac pod uwage - mam jako poletko testowe zachodni pokoj z trzema oknami, ktory kiedys mial aluminiowe zaluzje wewnatrz okna, potem tylko zaslonki, a nastepnie zwykle cienkie rolety i zaslonki. Przy zaluzjach, ktore odbijaly praktycznie cale swiatlo w pokoju bylo dosc przyjemnie, pozniej juz zawsze byl taki zmeczony upal, nie bylo az tak zle jak bez niczego, ale jednak pomieszczenie bylo nagrzane i kiepsko nadawalo sie do wieczornego relaksu. Jesli wychodzisz na wieksza czesc dnia, to bralabym te rolety i normalne zaslonki na te dni, kiedy jestes w domu.
        • black_halo Re: kolor zaslon 16.04.12, 23:10
          Chcialabym rolety bo wlasnie mam salon od poludniowego zachodu i okna na pol sciany, 3.5 metra szerokosci, wlasciwie cala szerokosc salonu minus na dole jest kaloryfer. Mam rolety zupelnie blokujace swiatlo u rodzicow i sa cudowne ale musze miec takie, ktore da sie zamontowac bezinwazyjnie. Zaslonki normalnie planuje dwuwarstwowe.
          • turzyca Re: kolor zaslon 16.04.12, 23:24
            www.ikea.com/be/nl/catalog/products/90192250/ masz rolete, elementow do montowania nie moge znalezc na stronie, ale w sklepach leza gdzies tam w okolicy, maja postac plaskiego haczyka o regulowanej glebokosci, ktory nakladasz na okno od gory i elementu laczacego, do ktorego przykrecasz mocowanie rolety. Proste jak konstrukcja cepa, niedrogie, da sie zastosowac chyba do kazdej rolety/zaluzji sprzedawanej przez ikee.
          • satia2004 Re: kolor zaslon 17.04.12, 11:02
            black_halo napisała:
            > Mam rolety zupelnie blokujace swiatlo u rodzicow i sa cudowne ale musze
            > miec takie, ktore da sie zamontowac bezinwazyjnie.

Takie rolety nazywają się w Polsce 'mini'. Są całkowicie bezinwazyjne - zawiesza się je na ramie okiennej.
            www.youtube.com/watch?v=9g6aRdylgxw
            Jeżeli okno jest uchylne to dobrze, żeby roleta miała żyłkę-prowadnicę (wtedy roleta przylega do szyby i nie lata jak okno jest uchylone). Na Allegro jest bardzo duży wybór i robią na miarę. W poprzednim mieszkaniu miałam właśnie z All - nie pamiętam sprzedawcy i byłam bardzo zadowolona.
            • black_halo Re: kolor zaslon 17.04.12, 20:17
              No wlasnie chyba sie na te rolety zdecyduje. Ale zaslony i tak bym chciala ;D
            • jul-kaa Re: kolor zaslon 17.04.12, 21:28
              Mam okna antywłamaniowe, na kluczyk. Chyba nie mogłabym takich rolet zamontować, bo straciłabym gwarancję antywłamaniowości okien. Jak sądzicie?
    • kasica_k Re: kolor zaslon 16.04.12, 01:57
      A we wzorki może być?
      O proszę, tu jest z różem :) www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10153988/
      https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/susanna-tkanina__0092931_PE229689_S4.JPG
      Bardzo gęste, grube bawełniane płótno, od drugiej strony białe. Mam z identycznego (tylko wzór inny) zasłony i bardzo je sobie chwalę, a mam południowe okna.
      • black_halo Re: kolor zaslon 16.04.12, 23:11
        wez to zabierz bo mnie oczy bola ! chyba bym morderstwo popelnila majac cos takiego w domu.
        • kasica_k Re: kolor zaslon 17.04.12, 03:16
          No proszę, jak to różne są gusta. A ja będę miała takie właśnie zasłonki. Jak popełnię zbrodnię, to będzie wiadomo, kogo (co) winić :)
          • jul-kaa Re: kolor zaslon 17.04.12, 09:31
            A Kasica widziała moje krzesła taką materią obite? I fotel? I poduszki? Materia jest PIĘKNA :)
            • kasica_k Re: kolor zaslon 18.04.12, 06:09
              Nie widziała, ale piękno mimo to doceniła, rok z okładem leży mi tego wielki rulon i czeka na wenę krawiecką :) (kupiony z myślą o zasłonach).
              W ogóle tekstylia w mieszkaniu maja kolorowe być, przeciętne meble są wystarczająco nijakie, nie dziwie się twoim obiciowym skłonnościom wcale :) (poka fotel)
    • ananke666 Re: kolor zaslon 16.04.12, 08:26
      Wrzosik może być, czy tam jakiś inny dość jasny i stłumiony fiolecik.
    • 100krotna Re: kolor zaslon 16.04.12, 11:20
      Fiolet mocno zgaszony widzę.
      I popiel ciemny i jeszcze ten srebrny, ale nie taki jasnosrebrzysty, tylko taki przydymiony. Ewentualnie jakieś pasy na bazie tych kolorów, może pomieszane z jeszcze czymś bardziej żywym...(limonka na kontrastowo? malina na pasująco?)
      Jakie masz inne kolory w pomieszczeniu?
      Na materiałach się nie znam i nie doradzę niestety, roztaczam jedynie wizje kolorystyczne ;)
    • ciociazlarada Re: kolor zaslon 16.04.12, 11:35
      Zaproponuję Ci przewrotnie zasłonę i firankę:) Mam śliwkową, ciemną firankę z IKEI, wygląda to naprawdę świetnie i do tego srebrną zasłonę. Jak chcę mieć dużo światła odsłaniam obie, a tak to mam "nastrojowo" za firanką. Firanka jest przejrzysta, ale ciemna. Nie mogę jej znaleźć na stronie belgijskiej IKEI.
    • teresa104 Re: kolor zaslon 16.04.12, 11:51
      Koloru Ci nie doradzę, taka duża powierzchnia koloru tak bardzo zmienia wnętrze, że naprawdę trzeba coś więcej niż kolor ścian wiedzieć, widzieć i uwzględnić. Za to gorąco Ci polecam uszycie zasłon dwuwarstwowych. Mniej światła przepuszczą, lepiej się układają, nie chlastają po gębie i nie przewracają sprzętów przy byle wietrze zza okna, możesz je odwracać, kiedy kolor Ci się znudzi.

A ja nie mam ani zasłon, ani firan, mam okna na południowy zachód i uwielbiam, kiedy latem mieszkanie tak się nagrzewa, a zza okna widać moje kwiatki i zieleń drzew:)

W Łodzi w zakładach Teofilów jest sklep fabryczny, gdzie można kupić dzianinowy, choć nieelastyczny, plusz na zasłony. Ceny bardzo niskie, już za piątaka za metr można kupić jakieś mniej popularne kolory typu pomarańczowy czy groszkowy. Gdybym miała Twój problem, to tam bym się udała i wzięła co bądź, spod dużego palca. Takie pluszowe solidne (dwustronne) zasłony można potem, w nowym lokum, użyć jako narzuty na kanapę, pokrycie na rower, derkę na konia, co tam kto ma do przykrycia, przekazać dzieciom na kurtynę do teatrzyku.
      • kis-moho Waga zasłon 17.08.12, 22:08
        Pamiętałam, że był taki wątek, podłączam się w takim razie.
        Szukam właśnie zasłon, raczej grubszych, Teresiny pomysł całkiem mi się podoba. Chyba będę kupować materiał na metr, bo to, co widzę w sklepie jako "zasłony" jest zazwyczaj koszmarne. Chciałabym też jak Black_halo coś nieprzepuszczającego światło. Problem mam natomiast taki, że mieszkanie jest bardzo wysokie, i zasłony będą miały ok. 3 m długości. Macie z takimi doświadczenie? Czy zwykły karnisz (140 cm szerokości) na grubszych wkrętach utrzyma dwie płachty grubszego materiału?
        • kos-ko Re: Waga zasłon 24.09.12, 09:54
          Oczywiście, że karnisz wytrzyma. Pytanie tylko, czy był dobrze zamontowany? Jak chcesz sobie kupić fajne zasłony, to ja zamawiałam w sklepie firany.pl Wszystko bezproblemowo wyszło, więc jak najbardziej polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka