Dodaj do ulubionych

Dania z szybkowaru

24.02.13, 16:16
Podzielicie się przepisami? Mam szybkowar od wczoraj i tak się zastanawiam nad daniami, które mogę w nim przygotować. Im mniej pracochłonne tym lepiej. Kuchnie świata, nowe nietypowe smaki czy ciekawe składniki, choć i przepisami kuchni polskiej nie pogardzę.
Wczoraj na próbę dusiłam wołowinę w sosie z musztardy i gram masala.
Obserwuj wątek
    • teresa104 Re: Dania z szybkowaru 24.02.13, 19:21
      U rodziców był radziecki szybkowar i w tej funkcji szybkowarnej użyty był tylko sporadycznie do ugotowania kartofli. Ja lubię, jak mi coś mruga z wolna i mogę w każdej chwili zajrzeć, dosmaczyć. Nie widzę zatem zastosowania dla szybkowaru. Dlatego zresztą poczułam mus, by wpisać się w tym wątku;)

Chodzi Ci ewidentnie o dania jednogarnkowe. Z tych, co mogą innym nie wpaść do głowy, mogę Ci zaproponować bałkański giuwecz, czyli, że tak powiem, sagan. Bierzesz w równych częściach: mięsa (świninę, wołowinę, jagnięcinę), kartofle, bakłażany, cukinie, cebule, papryki, okrę, fasolkę szparagową, do tego ostre papryczki, nać pietruszki, olej, paprykę, pieprz, czosnek, kroisz, układasz w garze warstwami, zalewasz winem, możesz posolić (ja mało co solę, jeśli już to wolę solić już na talerzu, warzywa tak nie flaczeją jak posolone, mięso nie twardnieje). Oryginalnie gliniany sagan wstawia się do ognia, tak się pyrta do wieczora, nazajutrz się podgrzeje, może się zje, a może nie, parę dni się podgrzewa, podjada, dorzuca czegoś, znów podgrzewa. Da się lubić i danie, i giuweczowy rytuał. Pewno da się to jakoś pod szybkowar podciągnąć. Pasuje do szybkowaru, bo się tego nie miesza.
      • ansil Re: Dania z szybkowaru 24.02.13, 19:43
        ja tak jak teresa, pyrkam w garach z miloscia potrawy, ale szybkowar (nie mam, boje sie ustrojstw) zawsze mi sie marzy przy robieniu grochowki.. mi sto lat sie groch rozgotowuje (nawet solidnie namoczony) a w szybkowarze godzinka i gotowe..
        • izas55 Re: Dania z szybkowaru 24.02.13, 20:21
          Ty to masz super pomysł! Ja z kolei kocham humus, ale mnie szlag trafia jak go mam robić bo mi się nigdy nie chce cieciorka ugotować do miękkości. Może zainwestuję w jakiś mały tani szybkowar.
          • sylwiastka Re: Dania z szybkowaru 24.02.13, 22:27
            Mały i tani to wcale nie jest łatwo znaleźć. Myślę, że taki 2,5 - 3 litrów. Ja mam Elo praktika XS o pojemności 2,7 i do gotowania dla 1-2 osób będzie ok.
            Jest dużo tańszych, ale takich 4 - 6 litrowych i tego hummusu sobie byś na rok zrobiła.
          • ansil OT humus 24.02.13, 22:28
            iii, to ja leniwa jestem i biore z puszki..
        • teresa104 Grochówka 25.02.13, 08:45
          Mój sposób na grochówkę jest taki, że szukam w sklepie grochu, który jest zielony, nie żółty. Gotuje się o wiele szybciej i jest słodki, nawet jeśli połówki zostaną całe nie są twarde, nie trzeba tego przecierać, miksować. No i grochu trzeba nagotować na zapas, poporcjować i zamrozić. Ja bardzo lubię puree grochowe, można je zjeść z masłem po prostu, doprawione czosnkiem, oliwą, prażonym sezamem, w tortilli, albo zesmażam zieloną pastę curry na posiekanej cebuli, dodaję ten wcześniej ugotowany groch i robię z tym naleśniki, krokiety.
      • sylwiastka Re: Dania z szybkowaru 24.02.13, 22:31
        Dzięki za przepis, tylko bakłażany cukinią zastąpię, bo oberżyny nie lubię.
        Pyrkanie jest fajne, ale gotuję prawie codziennie po przyjściu z pracy (około 7-8) lunch na następny dzień i zazwyczaj nie mam cierpliwości ani czasu na pyrkanie. Dodatkowo mam butlę gazową i gazem grzeję też wodę, wiec w moim przypadku krótsze gotowanie = dłuższy prysznic. Dla mnie to oszczędność podwójna mojego czasu i pieniędzy.
    • ja_joanna Re: Dania z szybkowaru 24.02.13, 22:40
      Mój tata po prostu robi zupy w szybkowarze. Wrzuca wybrane warzywa i dodatki do gara, sprawdza czas gotowania najtwardszych z nich i już. Zupa gotowa w 5-6 minut. Zawartość zależy od Twojej inwencji.
    • ederlezi1981 Re: Dania z szybkowaru 25.02.13, 00:10
      Pójdę tropem teresy104- dania jednogarnkowe zdecydowanie. Bigos, bogracz, gulasze różne, czasem przespieszam zupę czy fasolę gotuję . Moja przyjaciółka rolady po podsmażeniu wrzuca do szybkowara, ziemniaki w mundurkach gotuje.
      Z tanich szybkowarów polecam Dillkott z Ikei- 169 zł, fajan ajakość, tylko spory - 7 litrów. Ja chyba nawet kiedyś założyłam wątek nt. szybkowara
      • babus2 Re: Dania z szybkowaru 25.02.13, 20:38
        Witam

W szybkowarze gotuję głównie ziemniaki, to co na parze i wywar na zupy. Podoba mi się, bo jest szybko :) Poza tym często wykorzystuję go jako zwykły garnek, jest ciężki i ma naprawdę grube dno.

Forumkom, które zastanawiają się nad zakupem szybkowara pozwolę sobie przypomnieć,
        że wykorzystujemy maksimum 2/3 jego objętości, tzn. w szybkowarze o pojemności 6 litrów możemy gotować maksimum 4 litry. Potrawy, które łatwo się pienią i kipią nie powinny zajmować więcej niż połowę objętości szybkowara.

Swój kupiłam w komplecie: jedna pokrywka z uszczelką do szybkiego gotowania, jedna szklana pokrywka, wkładka do gotowania na parze i dwa garnki: 4 i 6l

Pozdrawiam serdecznie

• juannita Re: Dania z szybkowaru 27.02.13, 21:08
      Moze byc Carbonnade Flamande z kuchni belgijskiej?
      Potrzebna wolowina na gulasz, moze byc nawet dosc twarda, cebula, piwo dosc mocne i lekko slodkie, troche piernika albo chleba i musztarda.
      Podsmazasz w szybkowarze na oliwie lub innym tluszczu cebule pokrojana w piorka, jak sie zeszkli do dodajesz mieso w dosc duzych kawalkach, obsmazach i osypujesz maka. Potem zalewasz miesa piwem, tak, zeby prawie je przykryc. Gotujesz na parze okolo 30 minut ( to oczywiscie zalezy od szybkowara). Na koniec nalezy odparowac i zmniejszyc ogien i wrzucic pare kawalkow piernika albo chleba, jak kto woli, posmarowanego ostra musztarda i podusic chwile na malym ogniu, zeby chleb sie rozpadl. Na koniec doprawic do smaku pieprzem i sola. Podaje sie to z ziemniakami (albo purée), a zeby bylo bardzo belgijsko to mozna jeszcze podac jako warzywo duszone cykorie.
      To bardzo mile danie na zime.
      • ederlezi1981 Re: Dania z szybkowaru 27.02.13, 21:51
        brzmi genialnie po prostu :)
        • juannita Re: Dania z szybkowaru 28.02.13, 20:30
          I jest genialne :)
    • hanelore Re: Dania z szybkowaru 01.03.13, 23:14
      Proponuję bitki wołowe:
      mięso wołowe z udźca, pokrojone w poprzek włókien i rozbite tłuczkiem obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju (można obsmażać od razu w szybkowarze, tylko trzeba to robić partiami). Usmażone partie mięsa przekładać do szybkowara i trzymać je na minimalnym ogniu.

Po zakończaniu smażenia patelnię zalać gorącą wodą, zagotować i delikatnie odskrobać dno patelni za pomocą łopatki. Następnie wlać płyn do szybkowara. Dodać całą cebulę i ząbek czosnku oraz przyprawy jakie kto lubi. Ja dodaję paprykę słodką i ostrą, kminek, tymianek, jeden listek laurowy, pieprz i sól. Zamknąć szybkowar i dusić około pół godziny.
      Uważać aby się nie przypaliło, bo jest pyszne i byłoby szkoda. Mięso jest miękkie i kruche a sos esencjonalny.

W ten sam sposób można przygotować żeberka albo gulasz z mięsa wieprzowego. Jeśli nie będziesz od razu otwierała szybkowaru, to potrawa dogotuje się jeszcze po wyłączeniu gazu.

W szybkowarze gotuję też grochówkę, leczo vel ratatuję i jeszcze duszę jabłka na szarlotkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka