Dodaj do ulubionych

[LWW] Do znających Londyn

25.04.13, 09:21
Będę w przyszłym tygodniu przez chwilę w Londynie, i potrzebuję w związku z tym kilku dobrych rad. Czy w osiągalnych w niedługim czasie okolicach London Euston/UCL mogę:
- sensownie zostawić bagaż na kilka godzin
- znaleźć sklepowy raj stanikowy pod jednym dachem?
- zjeść w miarę dobrze i w miarę nie rujnując kieszeni?
I czy dobrze mi się wydaje, że Bootsa znajdę mniej więcej wszędzie, czy lepiej się zabezpieczyć w konkretne adresy w miejscach, gdzie będę?
Za pomoc pięknie dziękuję z góry :o)
Obserwuj wątek
    • clarisse Re: [LWW] Do znających Londyn 25.04.13, 14:47
      Nie znam się zupełnie na zakupach w Londynie, ale jeśli jesteś tylko przejazdem, to bagaż po prostu na stacji chyba (8.5 funta za dzień niestety), tu jest info:
      www.left-baggage.co.uk/locations.php
      a info o samej stacji tu: www.networkrail.co.uk/london-euston-station/facilities/

Z tego co pamiętam, Euston jest obudowane jakimis sklepami i restauracjami, ale nie mam pojęcia, co tam jest ani w jakich cenach.

Bravissimo na 28 Margaret Street (London-Oxford Circus) jest w odległości 30 minut pieszkom:
      www.bravissimo.com/stores/london-oxford-circus/
      ale nie wiem, czy o to Ci chodzi

W podobnej odległości od Euston, ale w innym kierunku, jest sklep stacjonarny Colletif Covent Garden Shop na Endell Street collectif.co.uk/page-locator.html - z ciuchami w stylu retro.

Z kolei niedaleko od sklepu Collectif jest Covent Garden Market, który składa się głównie ze sklepików różnorakich. Czy jest tam coś do KUPIENIA (w sensie co mogłoby być atrakcyjne obiektywnie) nie mam pojęcia :D
      www.coventgardenlondonuk.com/shopping/page/1
      Za to jest wiecznie dziki tłum ludzi, mnóstwo sklepików i różni magicy pokazujący lepsze lub gorsze sztuczki. Fajnie jest tam połazić i pooglądać.

Niestety nie mam o bezpośrednich okolicach Euston, bo używałam go tylko do wsiadania i wysiadania.
    • agafka88 Re: [LWW] Do znających Londyn 25.04.13, 17:31
      Kis-moho, polecam odwiedzenie m&s i debenhamsa - znajdziesz je w każdej dzielnicy, a można tam dostać ciekawe modele.
      • inez69 Re: [LWW] Do znających Londyn 25.04.13, 23:29
        Z mojego jednego doświadczenia z Bravissimo i wielu z Debenhamsem, odradzam wizytę w tym pierwszym (chyba że się coś zmieniło), za to polecam drugie, które dla mnie jest stanikowym rajem, w którym niedawno dostałam 4 frejki za 40 euro:)
    • sbarazzina Re: [LWW] Do znających Londyn 25.04.13, 23:02
      Kis, zadzwoń do mnie ja Cię proszę :)

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
      • kis-moho Re: [LWW] Do znających Londyn 27.04.13, 10:34
        Napisałam maila :o)
    • sbarazzina Re: [LWW] Do znających Londyn 27.04.13, 20:33
      @Kis, odpisałam na maila.

Ale dla pożytku ogólnego napiszę jeszcze, że Inez ma rację :)
      W Debenhamsie można się naprawde obkupić.

Osobiście polecam maraton po dużych domach handlowych na Oxfrod Street.

Między stacją Bond Street a Oxford Circus są obok siebie:

Selfridge - z bodajże wszystkimi bieliźnianymi markami, m.in. Freya, Fauve, Fantasie, Panache, Chantelle, Gossard, Mimi Holiday, Elle Macpherson, Simone Perle, Wacoal, i wiele innych.

Debenhams - również sporo marek, Freya, Fantasie, Panache, Elomi, Gossard, Wonderbra, Floozie by Frost French (marka własna Debenhamsa bardzo fajnie leżąca na małobiuściastych). Sporo wyprzedaży, w zasadzie cały czas jest jakiś stojak z przecenionymi stanikami, majtkami etc.

House of Fraser - mniejszy wybór niż w powyższych ale nadal sporo Freyi, Fantasie, Fauve, Chantelle, też zawsze coś na przecenie.

John Lewis - duży wybór, Freya, Fantasie, Panache, Chantelle, Elle Macpherson, Shock Absorber, marki własne.

A z John Lewisa do Bravissimo jest już tylka kilka kroków. W Bravissimo wybór stanikowy dość słaby, chociaż to chyba jedyny sklep który kojarze, który ma Maskaradki i Cleo, plus marka własna. No i prawie pełny asortyment Pepperberry.

M&S też gdzieś musi być na tej ulicy:)

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
      • yaal Re: [LWW] Do znających Londyn 29.04.13, 19:09
        M&S też jest na Oxford St, tylko po drugiej stronie Oxford Circus, w kierunku Tottenham Court Road, jakieś 200 m może.
        Jak już robić maraton zakupowy, to wokół niego są sieciówki ciuchowe: Next, New Look (moje ulubione tanie a dobre dżinsy, zwłaszcza te podpisane "supersoft"), River Island, H&M, Gap, Bershka, Zara, Mango, Esprit, American Apparel, Urban Outfitters.
        Mamy tam też La Senzę i Ann Summers (bardziej buduarowe niż na co dzień, ale częste wyprzedaże), obuwnicze Schuh i Office, sportowy outlet Sports Direct, wielki multimedialny (muzyka, gry, filmy) HMV i pod koniec, już przy samym Tottenham Court Road duuuuuuży Primark i za skrzyżowaniem Dorothy Perkins. Stamtąd na południe na Charing Cross Road (trzeba obejść Centre Point, bo budowa) i jest TKMaxx (ostatnio np. mieli Shock Absorbery, ale to jednak loteria), za rogiem na Denmark Street sklepy muzyczne, naprzeciwko wielka księgarnia Foyles, a kawałek dalej i w lewo na Shaftersbury Avenue niebo/piekło miłośnika sf&f, czyli Forbidden Planet.

Co do domów handlowych, to stanikowo Debenhams istotnie najlepszy, duży wybór marek i pełna rozmiarówka (kiedyś mieli i Maskaradki i Cleo, ale zniknęły). John Lewis ma wybór, ale głównie do G (z jakiegoś powodu po prostu nie zamawiają np. freyowych GG+); piętro odzieżowe warte uwagi, a w podziemiu dział kuchenny i delikatesy Waitrose z bdb działem serowym.
        Podobnie House of Fraser chyba też tylko do G. Selfridge z kolei ma zawyżone ceny. Przed Johnem Lewisem jest jeszcze BHS, kiedyś mieli jakieś biuściaste marki, ale niezbyt wiele, za to na piętrze odzieżowym mają np. Wallisa.

Za Selfridges w kierunku Marble Arch jest jeszcze np. mniejszy New Look, mniejszy M&S, malutki Next i na koniec Primark.
    • kis-moho Re: [LWW] Do znających Londyn 01.05.13, 10:26
      Dzięki dziewczyny! Jutro będę testować. Nie mam jakoś mnóstwo czasu, więc pewnie skoncentruję się na jakiś stanikowych okazjach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka