Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o materiałach - polar

06.11.13, 23:15
Szukam ciepłej piżamy, i wpadła mi w oko fajna polarowa. Tak się tylko zastanawiam, polar to 100% poliester, nie spocę się w czymś takim jak ruda mysz? Macie doświadczenia z ciepłymi piżamami? Wełna (nie wiem nawet czy się takie robi? :o)) odpada, za bardzo mnie drapie. Nie musi być dramatycznie ciepła na koło podbiegunowe, raczej niezawodna na warunki różne, podróżniczo-hostelowe.
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 06.11.13, 23:46
      nie do końca na temat, bo piżam typowych nie noszę, ale...

> raczej niezawodna na warunki różne, podróżniczo-hostelowe.

w warunkach podróżniczo-hostelowych kiedy ma mi być ciepło to najlepiej sprawdzają mi sie getry termiczne, tylko, że przypuszczam, że koszt jest zdecydowanie większy niż typowej piżamy (z drugiej strony... sprawdzają się nie tylko jako piżama:D)
      • kk345 Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 21:26
        > w warunkach podróżniczo-hostelowych kiedy ma mi być ciepło to najlepiej sprawdz
        > ają mi sie getry termiczne,

Ale ZAMIAST pizamy? ;)
        • kk345 Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 21:33
          Doczytałam wątek i cofam pytanie- po prostu dla Ciebie getry to takie kalesonki, a dla mnie, staruszki, getry to takie kolanówki bez stóp, do gry w piłkę lub aerobiku, wiec wizja spania w getrach mnie zdziwiła;)
    • azymut17 Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 00:43
      Miałam dla dziecka, niby dobrej jakości, z Mothercare. Porażka, dziecko spocone, rano skóra brzydko pachniała, pojawiły się potówki. Odradzam. Lepsza gruba bawełna. Miałam super ciepłą piżamę z miękkiej flaneli. Grzała, ale przepuszczała powietrze, kupiona w nieistniejącym już Quelle.
    • yaal Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 02:40
      Flanela będzie lepsza, a moim zdaniem jest też przyjemniejsza w dotyku niż polar.

Ewentualnie z mikrofibry (takiej puchatej jak kocyki) to też poliester, ale lepiej oddychający niż zwykły polar.
    • slotna Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 06:40
      Od ladnych paru lat mam 3 pizamy polarowe z Primarku, 2 normalne i 1 grubsza i bardzo puchata. Piore je w pralce, jedne spodnie mi sie skurczyly, kiedy wrzucilam je do suszarki na zbyt dlugo, ale poza tym trzymaja sie swietnie, a kosztowaly 8-10 euro. Poce sie w nich, kiedy mi za goraco, jak we wszystkim ;) Na wilgotne irlandzkie zimy sa jednak idealne.
    • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 09:05
      Uhm, czyli moje obawy mogą być uzasadnione... Widziałyście gdzieś flanelowe piżamy? Poza lokalnym bieliźniakiem, bo do nich nie mam dostępu :o(
      @Amused: getry mam, ale nie dałabym rady w nich spać. Zwykle jestem bezpiżamowa, coś luźnego zniosę, ale nie obcisłe getry. Plus to nie musi być na bardzo zimne schroniskowe zimowe noce, raczej na chłodne hostele + cieniutka pościel.
      • anka-ania Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 10:28
        kis-moho napisała:

> Uhm, czyli moje obawy mogą być uzasadnione... Widziałyście gdzieś flanelowe piż
        > amy? Poza lokalnym bieliźniakiem, bo do nich nie mam dostępu :o(

W Tchibo są takie piżamy flanelowe:
        www.tchibo.pl/damska-pizama-flanelowa-p400020555.html
        www.tchibo.pl/pizama-flanelowa-p400038167.html
        i koszula nocna:
        www.tchibo.pl/nocna-koszula-flanelowa-p400020539.html
        W austriackim Tchibo (bo Ty chyba teraz jesteś w Austrii, prawda?) jest to samo.

> @Amused: getry mam, ale nie dałabym rady w nich spać. Zwykle jestem bezpiżamowa
        > , coś luźnego zniosę, ale nie obcisłe getry. Plus to nie musi być na bardzo zim
        > ne schroniskowe zimowe noce, raczej na chłodne hostele + cieniutka pościel.
        • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 10:56
          Uh, to nie do końca moja bajka :o) Ta kraciasta jeszcze jeszcze, ale nie ma mojego rozmiaru. Ta druga dla mnie trochę jak po dziadku ;o) Ale Tchibo to faktycznie dobry pomysł, będę śledzić.
      • sylwiastka Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 11:17
        Kupilam flanerowa pizame w Primarku, pewnie sa tez w M&S. Flanela jest ciepla, oddycha, choc kroje sa takie typowe, dzadkowato-szpitalene. Moja ratuje kolor i wzor (swiateczna czerwien w biale platki sniegu).
        Gdy jest bardzo zimno pod ta pizame zakladam koszulke termiczna do jazdy na nartach taka z decathlonu daje rade.
        To zestaw na barcelonska zime, 10 stopni w nieogrzewanym mieszkaniu.

Podepne sie pod watek jesli moge. Gdzie kupie flanelowa posciel na koldry z Ikea (150X200)?
        • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 11:24
          > To zestaw na barcelonska zime, 10 stopni w nieogrzewanym mieszkaniu.

To mniej więcej warunki, na które szukam piżamy :o) M&S w netowym sklepie chyba nie ma, przynajmniej nie znalazłam, poszukam stacjonarnie. Krój może być dowolny, jeżeli piżama nie będzie w paski...

> Podepne sie pod watek jesli moge. Gdzie kupie flanelowa posciel na koldry z Ike
          > a (150X200)?

U nas widziałam w Hoferze - macie tam coś takiego?
          • sylwiastka Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 12:58
            Nie ma u mnie Hofera. Moze zamowie w polsce szycie na wymiar (bo te Ikeowskie koldry sa niewymiarowe) i przywioze sobie po swietach. W Hiszpanskich domach towarowych posciele kosztuja fortune.
            • yaal Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 17:38
              Albo kup w Polsce 160x200 (których jest przeogromny wybór) i daj do zwężenia, tylko musisz wybrać wzór, któremu można bez straty na urodzie obciąć 10 cm.
              Ja tak zrobiłam z 200x200 (kupiłam 200x220 na allegro i mama mi skróciła), bo tu w UK flanela jest po pierwsze obrzydliwie droga, po drugie - w ogóle mało jej dostępne, po trzecie - jak już jest, to zwykle pastele i wzory typu drobna kratka.
      • pierwszalitera Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 11:26
        Flanelowe piżamy widziałam dwa dni temu w C&A, bardzo grube, 100% bawełna, kilka wzorów, cena 9 euro. Chciałam nawet kupić, ale nie podobał mi się mankiet na dole spodni. Po co oni coś takiego robią? Możliwe jednak, że po nie wrócę, bo nie znalazłam niczego lepszego, a lubię mieć w nocy ciepło i nie chcę zbyt dużo wydawać. Wrzucam bowiem piżamy do suszarki do bielizny i nogawki spodni stają się z czasem coraz krótsze.
        Ładne flanelowe spodnie piżamowe widziałam też w Hunkemoelerze. Ale 20 euro za spodnie, to było mi trochę dużo. Kupuję je tam zwykle po sezonie w wyprzedaży i to są te z kurczącymi się nogawkami. No i góry były do nich osobno i takie t-shirtowe, ze zwykłej gładkiej bawełny. Ale takie też są ciepłe, ja najbardziej lubię do snu właśnie taki shirt z grubszej bawełny z długim rękawem, bo mniej się podwija niż luźna piżama.
        Osobiście zakładam czasem nawet polarową górę na t-shirt, ale ja ma w sypialni niską temperaturę (nie więcej niż 17 stopni), kołdra nie jest bardzo gruba, ale 100% wełna, żaden syntetyk i nie bardzo się przy tym pocę. Przy wyjazdach jednak różnie bywa, hotele bywają przegrzane i nawet wietrzenie nie pomaga. Wtedy w polarze jest za gorąco. W drewnianych domkach w naturze polar się jednak świetnie sprawdza. Na wyjazdy nie biorę jednak flanelowej piżamy, tylko do shirtów z długim rękawem ciepłe legginsy. Bywało, że nosiłam je potem także podczas dnia, ale niekiedy mniejsza ilość bagażu jest ważniejsza od maksymalnej higieny. ;-) Dobrze się śpi także w lżejszych spodniach dresowych, też dają się zastosować w wielu sytuacjach. Widziałam teraz takie w H&M w dziele z bielizną, bawełna, w środku milusio miękka, trzy kolory czarny, różowy i żółty, cena 10 euro.
        • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 12:03
          O, przejdę się do C&A, tam jeszcze nie patrzyłam.
          A Hunkemoeller mnie bardzo rozczarował. Tzn. pewnie tylko sklep u mnie, ale głównie mieli staniki z okienkami na sutki i stroje do różnych przebieranek. Poza tym niewiele. A nastawiałam się raczej na babcine piżamy ;o)
    • yaga7 Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 09:24
      Na pewno się robi jakieś domowe ciuchy, może też piżamowe, z dodatkiem kaszmiru. Kupiłam sobie takie getry (ale nie bardzo obcisłe), właśnie z dodatkiem kaszmiru, są mega ciepłe. Ja w nich łażę po domu, bo mnie jest po prostu zimno, ale spać pewnie w nich też można.

Natomiast mnie bardziej niż ciepła piżama grzeją ciepłe skarpetki. Mogę mieć normalną piżamkę, ale jak mam ciepłe skarpetki, jest super :) I wtedy wystarcza normalna gruba bawełna, która do tego lepiej oblepia niż piżamy flanelowe. We flanelach nie lubię tego, że są luźne i wtedy mnie nie grzeją.
      • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 09:35
        Kaszmir raczej nie :o) po pierwsze, piżamka jest na złachanie, więc wolałabym na nią wydać więcej niż mniej, a po drugie musi dać się łatwo i bezproblemowo prać, wirować, i suszyć w dowolnych pozycjach.
        Bawełnianą piżamę mam, ale zimno mi w niej bywa, szukam jednak czegoś grubszego.
        • virgaaurea Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 11:55
          mam raczej podroznicze i podrozniczo-sportowe doswiadczenia, bo typowych pizam nie mam, ale moze ci cos podpasuje:
          - dlugie gacie (typu legginsy) icebreakera z welny merino, cieniutkie, welna, ale zazwyczaj nie gryzie nawet tych, ktorych welna gryzie; oddycha dobrze i nie smierdzi;
          - dlugie gacie termicze marki Falke - luzniej leza w pasie niz legginsy Icebreakera, techniczny material, cienki, nadaje sie tez (czy tez moze przede wszystkim) pod spodnie narciarskie jak temperatura spadnie
          oba ww daja b. duzo ciepla a sa cienkie, dobrze sie nosza, sa trwale;
          - seria adidasa climacool - maja spodnie dresowe, masz zupelny luz w pasie, wygladaja fajnie, mozesz uzywac jeszcze do czegos (ja np. w swoich biegam zima), nie sa przylegajace jak legginsy, maja dosc waski, prosty kroj (ruchow nie krepuja nic a nic, a zgrabnie wyglada na nodze), material techniczny, super sie sprawuje, odprowadza wode genialnie, daje sporo ciepla, jest grubszy niz powyzsze, ale nie za gruby, w kolorach z zeszlych sezonow do dostania za pol ceny;

wszystkie wymienione prane w pralce wielokrotnie, nic sie nie dzieje, plamy i brud sie "nie lapia"

flaneli osobiscie nie znosze, a juz w warunkach podrozniczych to zupelnie - pomijajac to, ze ciezko byloby mi trafic na cos co sensownie, estetycznie i nieszpitalnie wyglada, tak, zebym czula sie komfortowo i sama ze soba i np. schodzac w jakims hostelu do wspolnych pomieszczen, to jak tylko zlapie wilgoc (od potu, w lazience, chlodnego a wilgotnego pomieszczenia) to ja trzyma, jak dla mnie - brrrr;) do tego wymaga czestszego prania niz rzeczy, ktore wymienilam wczesniej, a przy dluzszych wyjazdach wszedzie gdzie nie jest goraco i sucho, a musze prac recznie a nie oddawac do pralni okropnie zle schnie;
          • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 12:04
            Z tą wilgocią i schnięciem masz rację, jakoś o tym nie myślałam.
            Legginsów i gaci obcisłych nie lubię, ale może faktycznie spodnie dresowe? Pochodzę po sklepach i pomacam. Dzięki.
            • virgaaurea Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 12:20
              legginsy i dopasowane gacie maja te zalete, ze jak ci nagle spadnie snieg to je sobie mozesz spokojnie zalozyc pod spodnie (no chyba, ze nosisz jakies super-obsisle rurki, ktore wklada sie na lezaco, ale zakladam, ze nie), wiec minimalizujesz bagaz;

zreszta "te obcisle gacie" sa rozne - niektore sa naprawde porzadnie zaprojektowane i nie cisna nigdzie, zdarzalo mi sie zakladac pod spodnie na dlugie przejazdy autobusem, pociagiem - naprawde sa fajne;

a climacool polecam bardzo - jak przez lata sie zarzekalam, ze nic z 3 paseczkami nie zaloze (jakos mi sie nieladnie kojarzy;) z panami o szerokich karkach) tak te spodnie nosze, bo sa po prostu znakomite na chlodniejsza czesc roku;
              tylko trzeba uwazac - bo spora czesc kolekcji sportowych wielu znanych marek to zwykle bawelniaki, albo co gorsza "foliowe gacie", tych rzeczy technicznych o dobrych parametrach odprowadzajacych wode i oddychajacych jest procentowo niewiele w sumie;
              • kis-moho Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 12:28
                > legginsy i dopasowane gacie maja te zalete, ze jak ci nagle spadnie snieg to je
                > sobie mozesz spokojnie zalozyc pod spodnie

Śniegu nie będzie :o) Tylko ewentualne chłodne noce w chacie z jedną ścianą (tu też trochę przesadzam). Ekstremalne ciuchy mi niepotrzebne, tylko takie cieplejsze.

> tylko trzeba uwazac - bo spora czesc kolekcji sportowych wielu znanych marek to
                > zwykle bawelniaki, albo co gorsza "foliowe gacie", tych rzeczy technicznych o
                > dobrych parametrach odprowadzajacych wode i oddychajacych jest procentowo niewi
                > ele w sumie;

No właśnie, ja chciałam pójść do sklepu i kupić piżamę, a nie przeglądać internet pod kątem parametrów ;o)
                • virgaaurea Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 12:55

> No właśnie, ja chciałam pójść do sklepu i kupić piżamę, a nie przeglądać intern
                  > et pod kątem parametrów ;o)
                  w pizamie ze sklepu typu KappAhl raczej nie bedzie Ci cieplo, skoro piszesz, ze masz bawelniana i marzniesz. Plus to co napisalam o wilgoci i schnieciu.

Idz do turystycznego, a jak chcesz najnizszym kosztem to kup cienkie polarowe dlugie gacie dla dzieci w wieku lat 14 (chyba niewysoka jestes, nie?) w decathlonie 30zl kosztuja, na pewno lepsze na taka okazje (bo jak rozumiem jakis gorski czy inszy turystyczny wyjazd) niz spodnie flanelowe czy bawelniaki;
                  jak uznasz ze za cienkie to wez polarowe o wiekszej gramaturze albo poszukaj outletu adiddasa i kup sobie climacoole dresowe zimowe (dresowe zimowe sa raczej jedne na sezon i parametry sa bdb, nie musisz wnikac w szczegoly);

a tak btw - to wszytsko o czym pisalam, to nei sa ekstremalne ciuchy;)
                  • yaga7 Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 13:02
                    Ja osobiście też bym poszła w tę stronę, o której piszesz, a nie we flanelowe piżamki.

• amused.to.death Re: Jeszcze raz o materiałach - polar 07.11.13, 18:13
                > zreszta "te obcisle gacie" sa rozne - niektore sa naprawde porzadnie zaprojekto
                > wane i nie cisna nigdzie, zdarzalo mi sie zakladac pod spodnie na dlugie przeja
                > zdy autobusem, pociagiem - naprawde sa fajne;

No właśnie, moje getry (czy też raczej kalesony) absolutnie nigdzie nie cisną - są lekkie, przewiewne, ale kiedy trzeba cienkie - i wielofunkcjonalne. W sumie wygodniejsze od jakichkolwiek spodni od piżamy jakie miałam - a też jestem mało piżamowa, albo krótkie spodenki albo koszulka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka