Dodaj do ulubionych

o krajach totalitarnych

12.01.14, 22:39
Szukam książek. O Chinach, Rosji, może i Kubie, Korei, etc., także i o Polsce z tamtych lat. Dla utrudnienia, napisanych tak, aby i wczesny nastolatek zainteresowany tematem przeczytał, więc raczej fabularyzowana niż poważne opracowanie naukowe. Ale na faktach albo chociaż "na faktach", czyli bardziej jak Archipelag Gułag niż Rok 1984, chociaż Archipelagu Gułag jeszcze bym mu nie dała...

Była taka książka o Chinach, o rewolucji kulturalnej, ale też nie potrafię sobie przypomnieć tytułu.

Znacie? Polecacie?
Obserwuj wątek
    • genepi Re: o krajach totalitarnych 12.01.14, 22:44
      Wydawnictwo Czarne - cała gama :-)
    • jul-kaa Re: o krajach totalitarnych 12.01.14, 22:58
      Może PRYWATNA POLSKA Janine Wedel? Dla nastolatka raczej fragmenty niż całość. Książka świetna!
    • 100krotna Chiny. Ale raczej dla dziewczynki... 12.01.14, 23:12
      Bo nie jestem pewna, czy chłopiec przekona się do książki napisanej przez dziewczynę i z punktu widzenia dziewczyny.
      Ting-Xing Ye Nazywam się numer cztery
      • 100krotna PS. 12.01.14, 23:25
        Swoją drogą, ja literaturę obozową i podobne czytałam mając lat kilkanaście, z własnej woli (poniżej 15, bo to było jeszcze w podstawówce, zaczęłam od Grzesiuka "Pięć lat kacetu", potem już poszło) i chociaż przejmowało mnie to bardzo, nie uważam, żebym wtedy była zbyt młoda i zbyt wrażliwa, nie przypominam sobie traumy. Prędzej w tej chwili niektórych książek nie dałabym rady czytać.
        Chociaż, pamiętam, że wcześniej niektóre sceny z "Krzyżaków" (wtedy lektura w IV klasie podstawówki, więc wiek 10-11) i "Ogniem i Mieczem" (czytane na konkurs szkolny, wiek podobny) przyprawiały mnie o dreszcze.
      • wodadobra Re: Chiny. 13.01.14, 11:22
        Dziki Imbir, Anchee Min

lubimyczytac.pl/ksiazka/37615/dziki-imbir/opinia/3418766#opinia3418766
        recenzje różne, ale nie jest to zbyt obszerna pozycja z zagmatwanymi relacjami miedzy nastolatkami, więc powinna się podobać.
    • turzyca Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 02:04
      a "jeden dzien Iwana Denisowicza?" Czy to jeszcze za wczesnie?
      Grzesiuka czytalam chyba jakos pod koniec podstawowki, sama siegnelam, tytul mnie zaintrygowal.

I bardzo ruszaly mnie powiesci, w ktorych rzeczywistosc tamtych czasow po prostu byla, bez specjalnego skupiania sie na niej, takie tlo, opis realnosci, w ktorej dzieje sie fabula. Np. "Sloneczniki" i ich kontynuacja. I "dom odzyskanego dziecinstwa" zreszta tez, ale ja mialam dobre ucho do propagandy, nie wiem, czy polecalabym czytelnikowi mniej cynicznemu.

A moze filmowo? "Rewers" byl swietny.
      • magdalaena1977 Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 07:20
        z filmów jeszcze Cwał
      • mszn Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 08:24
        Ja Denisowicza czytałam na pewno w gimnazjum, może rok później (pamiętam tramwaj, w którym to czytałam, ale mógł jechać do obu szkół ;)). Krzywda mi się nie stała.
    • mniickhiateal Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 08:08
      Ta polecana książka o Chinach to nie było czasem to?
      ksiegarnia.pwn.pl/produkt/192491/za-chiny-ludowe.html
      Ja nie czytałam, bo jakoś mnie nie zainteresowało, ale muszę się odganiać od polecających w rodzinie.

Poza tym może Kapuściński? Niekoniecznie pisał akurat o tej liście krajów, ale o innych i owszem, a mnie na przykład ogromnie jego styl odpowiada. (Podczas kiedy "Archipelag Gułag" już za nastolectwa strasznie mnie zniesmaczał głównie hipokryzją autora, więc różne mogą być powody odrzucania dzieł.)
    • mszn Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 08:22
      O Chinach jest rewelacyjny "Prowadzący umarłych" , o Korei "Światu nie mamy czego zazdrościć". Obie wydane w reportażowej serii Czarnego. Ale nie wiem, jak bardzo dla nastolatka, bo czyta się świetnie, ale to jednak są "dorosłe" książki. Z drugiej strony, ja mając lat 14-15 czytałam "Imperium" Kapuścińskiego i byłam zachwycona.

Acha, świetna książka o Chinach to "Riding the Iron Rooster" Theroux, ale nie wiem, czy była po polsku. No i to jest książka podróżnicza, nie do końca o polityce.
    • szarsz Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 20:25
      Dziękuję za wszystkie tropy, przedzieram się, dlatego nei odpowiem od razu na wszystko.
      Ten nastolatek to raczej 11 - 12 lat niż 15. Jakby miał 15, to by dostał normalne dorosłe książki, a tak to nie mam wyczucia, bo to jednak jeszcze bardziej dziecko niż niedziecko.

Grzesiuk! Zapomniałam o nim, a przecież na półce stoi całość.

Ta o Chinach, co ją czytałam, to mogłaby być "Nazywam się numer cztery", ale ja jednak z tej mojej kojarzę rodziców, którzy w tej zmarli przed rozpoczęciem akcji... Będę grzebać dalej.

No i tego Sołżenicyna muszę przepatrzyć dokładniej, ja już dawno to czytałam. Niestety.

Słoneczniki, to Halina Snopkiewicz?

• filoruska Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 22:28
      Pantelejew L. Biełych G. Republika Szkid - to bym spróbowała tak młodemu nastolatkowi, bo to o nastolatkach w latach 20 w Petersburgu
      Makarenko A. Poemat pedagogiczny - z dużą niepewnością, czy przebrnie, bo grube i z masą wtrętów ideologicznych
      Gładkow F. Cement - też lata dwudzieste, bardziej o dorosłych, ale pokazuje, jak się tworzyło nowe państwo na gruzach powojennych
      Astafiew W. Kradzież - to o dzieciach z domu dziecka, lata 30. U Astafiewa są jeszcze inne pozycje z dzieckiem jako głównym bohaterem i dzieją się w tamtym okresie, ale chyba nie potłumaczone. Astafiew pisze bazując na swojej biografii.
      Różne pozycje Pristawkina, ale nie jestem pewna, czy dla młodego nastolatka, bo bardzo szokujące. Również autobiograficzne i chyba też nie ma po polsku. Ale jak kto może, to polecam, bo ten autor zrobił na mnie olbrzymie wrażenie.
      A. Rybakow Dzieci Arbatu - o studentach i wchodzeniu w dorosłość w latach 30. Są kolejne tomy już o latach późniejszych. Też oparte na autobiografii Rybakowa. Świetnie nakreślona sylwetka Stalina.
      Jeśli nie bronisz się przed katolicyzmem, to są dwie arcyciekawe pozycje W. Ciszek i D. Flaherty: Z Bogiem w Rosji oraz On mnie prowadzi. To autobiografia Waltera Ciszka - amerykańskiego jezuity, który został aresztowany na początku II Wojny Światowej w ZSRR, skazany za szpiegostwo na rzecz Watykanu, przeżył kilka lat więzień NKWD, potem łagrów w Norylsku, przymusowego osiedlenia na Syberii, a w latach 60. został wymieniony za jakiegoś radzieckiego szpiega i wrócił do Stanów, gdzie od prawie 20 lat był uznany za zmarłego. To nie jest beletrystyka, jak wcześniej przeze mnie wymienione pozycje, ale czyta się doskonale.

Są też radzieckie wspaniałe filmy propagandowe jeszcze z okresu kina niemego, które moglibyście razem pooglądać. Kiedyś miałam fazę na to. Mnóstwo takich filmów jest w necie. Polecam nieme kino, a nie późniejsze gadane, bo podejrzewam, że nastolatek nie zna języka.

To tak na szybko, bo w całej literaturze radzieckiej są jakieś wtręty do sytuacji totalitarnej, ale czasami trzeba wiedzieć, jak co rozumieć, bo wątki piętrowo ukrywano przed cenzurą.
    • kk345 Re: o krajach totalitarnych 13.01.14, 23:54
      Z filmów to bym "Defiladę" Fidyka polecała, dokument o Korei Pln.
    • dar61 o kraju owym, gdzie cytryna od święta 14.01.14, 00:33
      Ciekawe, jaki sposób pochłania rzeczywistość ten/ ta nastolatek...
      Czy z polskości jest już w stanie wchłonąć np. Księgę listów z PRL-u, najlepiej od 1. tomu, czy lepiej zakazić go wczesnym Ogórkiem z Iloną Morżoł w spółce, to na poły kabaretowe Polska między wierszami.
      Jeśli nadal jest na etapie wchłaniania komiksów, to sypnęło tymi o historii peerelowskiej, różne typu „Poznański Czerwiec" itp.

Komiksowo utkane są różne albumy wysycone zdjęciami, takie Wiesława Kota Polskie dekady - lata 50/60.../90, też tegoż PRL Czas nonsensu.

Można by poszukać klasyczne PRL dla początkujących J.Kuronia i J.Żakowskiego, typowy paczłork...

A jeśli młodziaki są głównie wzrokowcamni, to świetnie się oglada serię kronik z PRL-u, w różnych sortach, od poważnych [1-2] - do prześmiewczych [3-4]...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka