Dodaj do ulubionych

Jak odchudzić grube zwierzę?

23.03.14, 23:47
Lobbystki, pomóżcie.
Mam grubaśną szczurę. Tyje, mam wrażenie, z powietrza. To ta od złamanej łapki. Dostałam wychudzone, zabiedzone zwierzę, któremu nawet przez futro można było policzyć kości. Panna ma niespełna rok, a tyje, tyje, tyje... w listopadzie była sterylizowana, zdarza się, że samice później tyją. Miała wtedy 8 miesięcy i przed sterylką była szczupłą, choć już sporą babą (ważyła wtedy 380g), ale wciąż trochę rosła. Dziś waży 469g i końca nie widać.
Gdyby to było zwierzę żarłoczne i leniwe, śpiące na kolankach albo po kątach, sprawa byłaby prostsza - obciąć michę i zmuszać do ruchu. Tymczasem Pączek (też wymyśliłam imię, niech to szlag, działa jak złoto) nie tylko specjalnie się nie obżera (choć w stadzie to trudne do dokładnego skontrolowania), ale jest zwinnym, szybkim, sprawnym fizycznie i aktywnym szczurkiem. Biega, wspina się, bawi, zaczepia. Dziewczyny moje są prawie bezklatkowe, mają warunki i czas, aby się wybiegać. Dodatkowo Pączek ze swoją najlepszą kumpelką ciągle się biją, boksują, ganiają.
Nasypałam dziś głodomorom michę, od kilku godzin miały pusto. Stado się zbiegło, najadło, przy misce została jedna, najmniejsza, najchudsza - siedziała przy misce z godzinę. Tej nie rusza nic, jest niewyrośniętym chudzielcem żrącym bez przerwy. Ona dla odmiany nie utyła nawet kiedy siedziała 6 tygodni bez biegania w czasie leczenia złamanej łapki - a żarła wtedy dużo. Waży 280g i ani pół grama więcej, tłuszczu zero (czuć przez skórę i widać, bo łysa) Pączek zjadła troszkę i poszła biegać. Po jakimś czasie wróciła, wzięła sobie kawałek świeżego ogórka, zjadła i poleciała biegać. (zanim dokończyłam tego posta, chude wróciło do miski i żre.

No i zastanawiam się, lobbystki mają różne zwierzaki i różne rzeczy wiedzą, to może poradzą. Oczywiście na szczurowych forach, na których siedzę, porad jest od metra, podobnie jednak jak u ludzi sprowadzają się do "wystarczy niej jeść i więcej się ruszać". A ja mogę oczywiście obciąć michę, tyle, że odchudzę wtedy raczej resztę stada, zamiast grubasińskiej. Mogę szczura zmusić do biegania kwadrans za kawałkiem ogórka albo innej dietetycznej przekąski, aczkolwiek wydaje mi się to jakieś...
Chcę ogarnąć temat nadwagi baby dopóki jest młoda, względnie zdrowa i chce jej się ruszać, a nie wiem, jak to ugryźć.
Dostają dobrą, niskotłuszczową karmę, mieszaną z suszonymi warzywami albo z mieszanką domową ziaren, również w miarę zbilansowaną. Do tego świeże warzywa, czasem domowy "gerberek", po dukańskiej szkole oczywiście bez ryżów, makaronów, ziemniaków.
Dodatki już obcięłam, choć podejrzewam, że gdybym przekarmiała, to nie ona jedna by tyła, bo mam też inną babę ze skłonnością do tycia, a tymczasem ta trzyma wagę. Nie idealną, jest ciut za okrągła, ale stałą. Jeśli dostają cokolwiek bonusowego, to dostają dokładnie to samo i tyle samo, choćby po to, żeby nikt nikomu nie zabierał i nie bił się o kawałek chrupka.

Obserwuj wątek
    • teresa104 To proste. 24.03.14, 07:06
      Zmień jej imię.

Szczypior, Szczapa, Lichota.
      • madzioreck Re: To proste. 26.03.14, 00:34
        :D
    • zawsze_zielona Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 10:41
      Ale czy ona naprawde jest gruba? Moze to po prostu duzy szczur, ma miesnie i one tez swoje waza. Weterynarz komentowal wage przy sterylizacji?
      Z tego co widze, nie ma prawie informacji na temat wagi tak starych szczurow. Wszystkie firmy, ktore sprzedaja szczury laboratoryjne pokazuja wykresy do maks 24 tygodni zycia.
      • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 12:38
        > Ale czy ona naprawde jest gruba? Moze to po prostu duzy szczur, ma miesnie i on
        > e tez swoje waza. Weterynarz komentowal wage przy sterylizacji?

Jest naprawdę gruba. Duża też, ale oprócz tego po prostu gruba.
        Nie było czego komentować przy sterylizacji, bo wtedy była szczupła.

> Z tego co widze, nie ma prawie informacji na temat wagi tak starych szczurow. W
        > szystkie firmy, ktore sprzedaja szczury laboratoryjne pokazuja wykresy do maks
        > 24 tygodni zycia.

Wiesz, w sumie wykresy mi niespecjalnie potrzebne, nie ma jednej prawidłowej wagi dla szczurzej samicy w określonym wieku, tak samo, jak nie ma jednej określonej wagi dla kobiety w określonym wieku, bo może ona mieć 1,54m wzrostu, a może mieć 1,75m, budowa, te sprawy. Waga mówi niewiele. Moja najchudsza mała waży 275g i jest szczuplutka, ale nie wychudzona, inne przy jej wadze byłyby już szczurzymi anorektyczkami. Mam też babę, która przy wadze 450g jest szczupła, jest po prostu bardzo duża i dla niej prawidłowa waga jest zupełnie inna niż dla jej rówieśnicy mniejszej o 1/3. A Pączek jest zapasiona zwyczajnie, ma boki, wielki brzuch i tyłek i powoli kłopot z podrapaniem się w okolice kręgosłupa. Jak się położy i po szczurzemu rozplackuje, to jest niemal kula z głową :(
        • zawsze_zielona Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 13:39
          Ok, rozumiem. Zastanawiam sie, czy nie trafil Ci sie przypadkiem szczur laboratoryjny specjalnie "zaprojektowany" by sie utuczyl "z powietrza". Tu link to takich szczurow
          • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 13:51
            Dziękuję, poczytam sobie.
            W przypadku szczurów nie pochodzących bezpośrednio z labu (pojedyncze sztuki) lub hodowli szczurów rasowych właściwie trudno stwierdzić, jaka wybuchowa mieszanka genów się trafiła. Radosne rozmnażanie wsobne w sklepach zoologicznych i w "hodowlach domowych" ma dla szczurów opłakane skutki.
            Pączek nawet nie wiem, skąd się wzięła, ale pewnie ze sklepu, może była niechcianym prezentem, w każdym razie trafiła do mnie, bo pierwsi opiekunowie chcieli ją wyrzucić.
            Coś muszę wymyślić :( Nie wiem, dokarmianie stada na boku albo coś, a w misce tylko karma laboratoryjna, chociaż aż mnie mierzi na myśl o czymś, co wygląda jak żwir do kuwety (i przez wiele szczurów tam właśnie jest umieszczane) :/
            • zawsze_zielona Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 14:27
              Za duzo na tej stronie nie zobaczysz, procz tego ze srednio samice wazyly juz 350g w wieku 3 miesiecy:-o. I jakie inne problemy te szczury maja. Twoja az taka gigantyczna nie byla.

Jesli faktycznie ma zwolniony metabolizm i/albo hyperinsulinemie to bez zmiany diety sie nie obejdzie. Tylko trudno odchudzic szczura zyjacego w stadzie, jesli sie nie chce go od stada izolowac. Moze ta karma laboratoryja to nie jest zly pomysl, choc faktycznie wyglada nieciekawie. Stada nie odchudzisz, bo zjedza ile beda chcialy, a grubasinskiej zmienisz diametralnie diete.
              • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 22:50
                >Za duzo na tej stronie nie zobaczysz, procz tego ze srednio samice wazyly juz 3
                > 50g w wieku 3 miesiecy:-o. I jakie inne problemy te szczury maja. Twoja az taka
                > gigantyczna nie byla.

Ano nie, wręcz przeciwnie. W wieku ok. 3 miesięcy ważyła 117g :/ Myślę, że tyle mniej więcej miała, kiedy do mnie trafiła. Miała mieć 1,5 m-ca i dopóki była po gryzoniowemu skulona, to tak się wydawało, tylko ogon i łapy nieproporcjonalne, ale jak się rozciągnęła... w ciągu 2 tygodni u nas podwoiła wagę, ale nadal była chudą glizdą, bo rosła. Pierwszego dnia, jak dostała miskę, zjadła co do okruszka, po czym jej się ulało. Przez jakiś czas dostawała odrobinkę jedzenia co jakiś czas, bo musiała się nauczyć, że jedzenie nie ucieka i nikt jej nie zabierze.
                Czy znaczne niedożywienie w okresie intensywnego wzrostu (i, jak podejrzewam, zbyt wczesne oddzielenie od matki) mogło spowodować aż takie jajca? To drugie podejrzewam, bo raz, że w zoologu sprzedadzą szczura, którego się wskaże, o ile ma otwarte oczy, a dwa - ta mała kompletnie nie kumała zachowań stadnych, no jakby była zwierzęciem innego gatunku. Źle odczytywała zachowania reszty stada i sama wysyłała jeden jedyny sygnał zębami na wierzchu - odwal się, bo popamiętasz. Stado przyjęło ją miło i serdecznie, a ona zupełnie nie wiedziała, czego od niej chcą, przytulanie i iskanie odbierała jako atak.

No i chyba skończymy na tym Labofeedzie, choćby mieszanym z czymś innym.
                Wezmę od kogoś z pół kilo i zobaczę, czy w ogóle zechcą to jeść, czy będę musiała kombinować. Jedna baba mi ostatnio, nie wiadomo kiedy, zrzuciła 40g - ma chore serce, po jakimś czasie brania leków rozbrykała się ruchowo i pyk - wylaszczona (choć w sumie nie musiała chudnąć).
    • felisdomestica Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 16:47
      Szczury miewają cukrzycę, może to jest jakiś trop? Poniżej link do artykułu, nienaukowego co prawda, ale może piszą cos z sensem?
      www.rmca.org/Articles/diabetestype2.htm
    • kasica_k Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 17:03
      A może winne są zaburzenia hormonalne po sterylce? Może powinna przyjmować jakieś hormony? Weci od szczurów nic nie mówią na ten temat?
      • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 22:33
        Mówią - że zwierzę po sterylce jest bardziej narażone na otyłość i że Pączek owszem, jest za gruba, choć dramatu jeszcze nie ma. Niczego w rodzaju HTZ się nie praktykuje. Nawet nie wiem, czy jest możliwość zrobienia profilu hormonalnego. Bardzo wiele rzeczy u gryzoni jest trudnych albo niemożliwych do dokładnego zdiagnozowania. No i nie wiem, czy taka terapia nie mijałaby się z celem sterylizacji - zapobieganiu ropo- i krwiomaciczu (ostatnio jedną ciachaliśmy na cito, bo polała się krew), występowaniu guzów listwy mlecznej i nowotworów przysadki - częste i straszne paskudztwo.
        • kasica_k Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 25.03.14, 01:22
          Pamiętam jak przez mgłę przypadek kotki, która bardzo mocno i szybko utyła po sterylce i miała jakąś terapię hormonalną, po której wróciła do normy. Ale było to dawno, z opiekunami kontaktu nie mam i szczegółów nie znam... Dlatego pytam, czy szczurzy weci przypadkiem nie praktykują czegoś w tym rodzaju.
          • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 25.03.14, 21:14
            No u szczurów nie, ponieważ generalnie rzecz ujmując, dla szczurzej babeczki babskie hormony to zuo, pożytku zero a masa zagrożeń z 90% prawdopodobieństwem wystąpienia. W naturze nie ma problemu, dziki szczur rzadko dożywa roku, to i problemów hormonalnych nie miewa...
            • kasica_k Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 26.03.14, 02:03
              Dla koty nierozmnażanej podobnie, toteż właśnie ze względu na te zagrożenia + uciążliwą ruję, się kastruje. Tam chyba chodziło o zrobienie łagodniejszego "zejścia" z hormonów. Ale jak już wspomniałam, żadnych szczegółów nie znam.
    • neiti89 Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 20:11
      A może to taka uroda? ;) Ja wiem, że ludzie tłumaczący się z otyłości "złymi genami" to w 90% wymówka dla lenistwa, ale jednak co któraś osoba faktycznie po prostu tyje od wody... Może masz grubokościstego szczura? Skoro jej aktywność nie spada wraz ze wzrostem wagi i nie widzisz, by się obżerała, to może po prostu ma taką urodę ;)
      • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 24.03.14, 22:22
        No może, tylko słabo mnie pociesza "taka uroda" (choć piękna jest i mięciutka, nie powiem ;) ) w obliczu tego, że szczury w ogóle nie są zdrowymi zwierzętami :(
        Możliwe, że taka uroda - człowiek sam decyduje o tym, co i ile je i jak tłumaczy swoją nadwagę, sam wie, czy taka uroda, czy upodobanie do jedzenia, jak u mnie. Ale o tym, co jedzą moje ogony decyduję ja i choć 5 szczurów to dość mało na próbę statystyczną, to jednak już w przekroju tego stada widać, że nie wszystkim dany taki sam metabolizm i wcale nie jest tak, że szczupłemu po prostu mniej chce się jeść, mniej je i dlatego jest szczupły :/ Chuda właśnie wymiotła połowę zawartości miski.
        Aktywność nie spada... no nie, jest jeszcze młodym zwierzakiem, któremu fiu-bździu w głowie, nie jest też jeszcze strasznie gruba, ale myślę, że jest jakiś próg wagowy, przy którym aktywność szlag trafi. Znajoma ma takiego szczurka, też za cholerę nie może go odchudzić. Biedak nie może nic poza majestatycznym przechadzaniem się, nie jest w stanie pobiec, skoczyć, wspiąć się, nie potrafi sam wejść do klatki, ciągnie opiekunów za nogawki, żeby mu pomogli. Denerwuje się na młode szczury, bo one chcą się bawić, ganiać, robią sobie z niego trampolinkę, a on nie może nawet pogonić gnojków. Tylko się modlić, żeby nie zachorował, nie dostał jakichś guzów, bo zanim się je wyczuje przez taką ilość tłuszczu, może być za późno, a i samo znieczulenie jest ogromnym ryzykiem :( Bardzo nie chciałabym takiego losu dla Pączkowskiej i dlatego próbuję coś wymyślić, może ktoś się zetknął z czymś takim.
    • kasica_k A tak w ogóle 26.03.14, 02:09
      to pokaż te ogony :)
      • madzioreck A proszzz :D 26.03.14, 21:29
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/MnpWqueThKaRQljnZX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/jUs4kyFisBcZJNFeLX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/v6x2o6QNT1E0D6t3FX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/QabPIyjNzWy0bCq32X.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/ljqSPaNqJOE0bb3OhX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/eQGwXdEbQTF3WcFxHX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/pIaPbvTEmV5c5Xhg1X.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/F6i5fN4U9QyFFb1N1X.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/LPxOWmkGhLyjdcHRXX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/bf/cg/qnrn/sDN2dY3jNlQ4oeVQJX.jpg
        • zawsze_zielona Re: A proszzz :D 27.03.14, 09:30
          Cudowne! Az mi sie zachcialo szczura w domu:)
        • turzyca Zagadka w bonusie 27.03.14, 10:38
          ktora to Paczek?
          • madzioreck Re: Zagadka w bonusie 27.03.14, 11:17
            To ta biała z szarym kurzem na sierści ;) Na pierwszej focie m. in. :)
            • kasica_k Re: Zagadka w bonusie 01.04.14, 17:39
              To chyba ma bardzo wyszczuplający wzór na futrze, bo ja się nie domyśliłam :)
              • madzioreck Re: Zagadka w bonusie 02.04.14, 11:58
                No bo na tych fotkach jeszcze nie była gruba ;) Wybierałam słitaśne :P
        • kasica_k Re: A proszzz :D 01.04.14, 17:37
          Super stworzenia! A jak im bystro z oczek patrzy :)
          Gdybym nie miała kotów...
          • madzioreck Re: A proszzz :D 03.04.14, 22:11
            Dziękować :D Ano bystre są, czasem aż za bardzo, powiedziałabym ;)
    • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 30.03.14, 22:09
      Coś jakby drgnęło odrobinę w dół. Reżim jak jasny gwint, może przyniesie efekt...
      • madzioreck Re: Jak odchudzić grube zwierzę? 03.04.14, 23:04
        No, efekt jest. Stado chudnie aż miło, Pączek schudła 5g. No ja pierdzielę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka