Dodaj do ulubionych

nauka języków - fajna stronka

02.12.08, 18:48
Mając za dużo czasu wolnego :)) zaczęłam uczyć się hiszpańskiego i
znalazłam fajną stronkę (za free) do nauki słówek w (prawie)
wszystkich językach świata :))
Może ktoś jeszcze będzie chciał skorzystać:

www.internetpolyglot.com/
Obserwuj wątek
    • siamese67 Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 18:59
      Fajne, zwłaszcza te krzaczki w hindi - trochę za trudne jednak dla mnie ;-)
      • jolina3 Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 19:08
        Bardzo fajne :))
        Najbardziej podoba mi się wszechstronność - można uczyć się każdego
        języka używając innych języków :))
        • maith Re: nauka języków - fajna stronka 26.12.08, 02:29
          jolina3 napisała:

> Najbardziej podoba mi się wszechstronność

To wypróbuj norweski ;) Jeśli przypadkiem nie znasz francuskiego-klapa ;)
      • missmurder Re: nauka języków - fajna stronka 03.12.08, 09:37
        siamese67 napisała:

> Fajne, zwłaszcza te krzaczki w hindi - trochę za trudne jednak dla mnie ;-)

Te "krzaczki" wcale nie są takie straszne :)
        Niestety, z braku czasu przyswoiłam w końcu tylko alfabet i trochę prostych
        zdań. A szkoda :(
        • siamese67 Re: nauka języków - fajna stronka 06.12.08, 13:36
          A skąd pobierałaś nauki? jakiś podręcznik, link, ...
          Ja też bym chciała spróbować.
          • missmurder Re: nauka języków - fajna stronka 06.12.08, 16:24
            Najpierw uczyłam się sama z książki (Teach Yourself Beginner's Hindi Script -
            kupiona w UK), jednocześnie dziesiątki stron zapełniałam "krzaczkami" :) W
            ramach ćwiczeń rzecz jasna. Później, po powrocie do Polski, jeszcze dokupiłam
            książkę z CD z tej serii (kupiłam przez amazon.com), a na koniec przez chwilę
            chodziłam na kurs (jakieś 2 miesiące), niestety, praca mi uniemożliwiła kontynuację.
    • klymenystra Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 19:11
      Nie ufam tej stronie, skoro juz na glownej sa bledy w nazwach poszczegolnych
      jezykow.
    • inez69 Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 19:19
      Dzięki za linka, bardzo mi się przyda.
      Ps. Jak zwlaczyć lenistwo w temacie przymusowej nauki języka obcego?
      • jolina3 Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 19:33
        Dlaczego przymusowej?

Stronka jest współtworzona przez użytkowników, tak więc błędy są
        możliwe. Jest to jednak jedna z możliwości nauki/powtórki słówek. Ja
        lubię korzystać z różnych źródeł :).
        • inez69 Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 19:39
          Nie powiem, bo się wstydzę.
          • malagracja Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 19:57
            Dlaczego sie wstydzisz?
        • klymenystra Re: nauka języków - fajna stronka 02.12.08, 20:34
          No ale "polognais " i "estonien" to sa wg mnie bledy dyskwalifikujace :) Ale
          jesli komus to nie przeszkadza, to czemu nie...
        • klymenystra edit 02.12.08, 20:34
          "estonian" - estonien jest poprawne :)
          • jolina3 Re: edit 02.12.08, 22:24
            No dobrze, poddaję się :)) może lepiej zmienić stronkę??? :)))

Inez, teraz rozpaliłaś moją ciekawość. Powiedz, dlaczego się
            wstydzisz???
            • inez69 Re: edit 02.12.08, 23:45
              Bo mieszkam w Irlandii od roku i z lenistwa (jakoś nie moge się w
              sobie zebrać) jeszcze nie nauczyłam się angielskiego.
              :((
              • agafka88 Re: edit 03.12.08, 00:14
                A nie masz kontaktu z Irlandczykami? Wiesz, najwięcej da Ci przebywanie z tymi
                ludźmi, będziesz sama łapać, nawet się nie obejrzysz. Jeżeli nie pracujesz, to
                możesz się nawet na parę godzin gdzieś jako wolontariusz zatrudnić - zawsze to
                jakiś kontakt z językiem.

Nie jest tak źle. Znam osoby, które w Anglii parę lat mieszkają, a języka nie
                umieją (i to w stopniu wystarczającym do zrobienia zakupów w sklepie, czy
                zaptania o drogę). Po prostu żyją i pracują w polskich "gettach", więc o kontakt
                rdzennymi mieszkancami trudno.

A w ogóle to doszłam do wniosku, że większość moich znajomych, którzy na stałe
                mieszkają w Polsce mówi lepiej po angielsku, niż Polacy mieszkający w UK ;)
                • kuraiko Re: edit 03.12.08, 00:46
                  no jak tamci mieszkają w "gettach" ;)
                  a tak na serio, to moja jedna znajoma siedzi w UK już ze 3 lata i
                  bardzo szybko zaczęła wymiatać. to jest język potoczny, a nie taki
                  jakiego uczą na zajęciach ;) przyjechały z nią kiedyś rodowite
                  Angielki i jak we trójkę zaczęły nawijać, to ja rozumiałam może 1/3 -
                  1/4 z tego, a w sumie uczyłam się na poziomie upper-intermediate ;)
                  co do poprawności, to potocznie czasem mówi się niegramatycznie, do
                  tego dochodzą jakieś lokalne "gwary". jak ktoś wyjedzie np do
                  Manchesteru to będzie mówił inaczej niż ten, który wyląduje w
                  Londynie. oprócz oczywiście wymowy mam na myśli też słownictwo, jak
                  i gramatykę.
              • jolina3 Re: edit 03.12.08, 15:58
                A nie możesz zapomnieć, że "musisz"? Na mnie wszelkie przymusy
                działają okropnie i na przekór nic nie robię.
                Myślę, że jeżeli po prostu zaczniesz bawić się poznawaniem nowych
                słówek, to pomalutku ruszy lawina :)
                Przynajmniej ja tak miałam. W końcu pomógł mi internet. Przełamałam
                wszystkie bariery, mam znajomych z całego świata. Mówią mi
                oczywiście, że mam "przepiękny" polski akcent, ale co z tego :))
                Na szczęście nie muszę używać angielskiego w pracy, bo wtedy nie
                byłoby tak łatwo.
                Także pomyśl, że nauka języka może być przyjemna i do dzieła!
                Powodzenia.

------
                78/102
                • inez69 Re: edit 03.12.08, 16:19
                  Dzięki dziewczyny za miłe słowa. Oczywiście, postaram się zastosować
                  te rady:)
                  • tfu.tfu Re: edit 29.12.08, 11:44
                    nic nie musisz, oglądaj tivizoirnię ;) samo wejdzie ;) angielski jest chyba
                    najprostszym językiem świata ;)
              • elayne_trakand Re: edit 05.12.08, 00:29
                Na mojej wyspie mieszkam juz ponad 3,5 roku i tez cienko z angielskim ;)
                Mam z lekka opanowane slownictwo z zakresu ciazy, porodu i malych dzieci ;) i
                regularnie czytam pisemka fitnessowe
                Gadam bez wiekszych oporow na zasadzie Kali jesc ;) ale te kilka slow zamienione
                z pania w sklepie czy przedszkolu nie jest wystarczajace, zeby cos sie u mnie
                poprawilo a wrecz mam coraz wieksze wrazenie ze utrwalam bledy a moja gramatyka
                angielska nie istenieje ;)
                • inez69 Re: edit 06.12.08, 15:51
                  Witaj Siostro! :D
              • maith Inez :) 26.12.08, 02:41
                Inez - ja znam metodę. Najpierw przez 5 minut skaczesz z radości, że otaczają
                Cię najrozmowniejsi ludzie świata porozumiewający się przypadkiem właśnie po
                angielsku, a potem wychodzisz z polskiego getta i korzystasz z każdej
                nadarzającej się okazji, żeby sobie z kimś porozmawiać :) Zamień chociaż parę
                słów z kierowcą autobusu, z ludźmi na przystanku, z kimś z pracy, w sklepie (na
                pewno nie we wszystkich pracują Polacy). Wspomagająco może zadziałać też
                świadomość, ile byś musiała w Polsce płacić za (dostępne tam wszędzie
                bezpłatnie) konwersacje z nativami ;)
                • inez69 Re: Inez :) 30.12.08, 10:38
                  Jesteście nieocenione!
    • greylin palabras.pl 03.12.08, 21:42
      To ja polecę www.palabras.pl i www.angielski.palabras.pl
      Na początku była nauka hiszpańskiego. we wrześniu ruszył angielski, a zaraz
      potem reszta języków.
      Strona jest tworzona przez użytkowników ale pod czujnym okiem administratora :)
      • jolina3 Re: palabras.pl 03.12.08, 22:04
        Greylin - Uczysz się tylko sama hiszpańskiego, czy chodzisz do
        jakiejś szkoły językowej?
        • greylin Re: palabras.pl 07.12.08, 20:39
          chodziłam 1,5 roku u mnie na polibudzie. niestety nauczycielka zrezygnowała, a
          ja nie mam czasu chodzić gdzieś poza politechniką, a nie przekonałam się jeszcze
          do innego nauczyciela.
    • kasia_piet Re: nauka języków - fajna stronka 04.12.08, 09:02
      A zna któraś z Was fajną stronkę z rosyjskim?
      • maja_sara Re: nauka języków - fajna stronka 06.12.08, 01:24

Tu jest forum rosyjskie dla fanów tego języka:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10381
        Może forumowicze Ci coś doradzą :-)
    • scarlet_agta niemiecki 19.12.08, 22:15
      www.deutschlern.net/
      Polecam tym, które uczą się niemieckiego. Po zalogowaniu jest dostęp do fajnych
      ćwiczeń. :)
    • ametyst89 Urdu? 24.12.08, 19:03
      Nie znalazłam żadnej kompetentnej strony, z której z powodzeniem mogłabym się
      uczyć tego języka. Czemu ten? Bo tak :D Angielskiego uczę się z racji studiów,
      hiszpańskiego też, niemieckiego uczyłam się pare ładnych lat (co nie znaczy, że
      ten język lubię i używam :P) Może znajdzie się jakaś inna forumka, która chociaż
      podręczniki angielsko-urdu widziała :P Może śnię na jawie, bo czuję się troszkę
      wyalienowana w tym temacie :)
      • missmurder Re: Urdu? 28.12.08, 14:24
        Poszukaj w necie (na polskich stronach wątpię, że znajdziesz, choć wiem, że
        American Bookstore w Galerii Mokotów mają - widziałam przed świętami) Teach
        Yourself Urdu. Ja z książek z tej serii uczyłam się hindi. I bez trudu sama
        opanowałam alfabet oraz podstawy języka. Urdu jest podobne do hindi, można się
        nawet nieco dogadać, tyle że alfabet arabski ;) I dlatego kumple z Pakistanu
        choć trochę kumają hindusów, pisanego ni w ząb ;)
        Sama rozważałam kiedyś urdu ;) Ale obecnie z TY zaczynam szwedzki ;)
        • ametyst89 Re: Urdu? 31.12.08, 12:28
          Galeria Mokotów? :D Dziękować dziękować :D Albo shukriya ;) Akurat nie mam
          chyba, aż takich ambicji żeby uczyć się tradycyjnego urdu. Uczę się romańskiego
          urdu :) Ale kto wie może rzucę się i na te znaczki ;) W ogóle uznałam, że ten
          język jest porąbany i nie mają żadnej ortografii (o czym nie omieszkałam nie
          wspomnieć memu kumplowi-nativowi ;)) Motywacja mi wróciła dwa dni temu więc uczę
          się jako dobre dziecko.
          I jeszcze na youtubie fajne rzeczy znalazłam ha! :D
          • ametyst89 Re: Urdu? 31.12.08, 12:30
            *nie omieszkałam wspomnieć - miało być ;)
          • missmurder Re: Urdu? 31.12.08, 12:50
            > Akurat nie mam chyba, aż takich ambicji żeby uczyć się tradycyjnego urdu. Uczę
            się romańskiego urdu :) <

Łeeee... :D Tak na łatwiznę iść?! No wieeeesz co. Toż znaczki są najlepsze ;)
            Choć fakt, jak kumpel (Pakistańczyk) próbował mnie kilku znaków nauczyć - w tym
            mojego imienia - to wymiękłam. Devangari (alfabet hindi) jest jak dla mnie
            łatwiejszy i logiczniejszy ;) No i prostszy do pisania. A te zawijasy, hmm, może
            kiedyś ;)
            Ale przydałoby się arabskiego alfabetu kiedyś nauczyć, choć może lepiej wrócę do
            hindi. A nuż się kiedyś język przyda :D
            • missmurder Re: Urdu? 31.12.08, 12:52
              Swoją drogą, fajnie, że znalazła się inna porąbana stanikomaniaczka, ucząca się
              "dziwnego" języka ;) Bez urazy rzecz jasna ;)
              Jakie ludzie, w tym znajomi, oczy robili, że się hindi uczę. A tu czytam o urdu
              i się szczerzę do monitora :D

Zatem noworocznie aby Ci urdu łatwym było i szybko do głowy wchodziło :D (nawet
              nie czuję, kiedy rymuję :D)
              • ametyst89 Re: Urdu? 31.12.08, 12:55
                > Swoją drogą, fajnie, że znalazła się inna porąbana stanikomaniaczka, ucząca się
                > "dziwnego" języka ;) Bez urazy rzecz jasna ;)

Schlebiasz mi :D

> Jakie ludzie, w tym znajomi, oczy robili, że się hindi uczę. A tu czytam o urdu
                > i się szczerzę do monitora :D

Ja też :) Cieszę się, że nie jestem wyalienowana :D

> Zatem noworocznie aby Ci urdu łatwym było i szybko do głowy wchodziło :D (nawet
                > nie czuję, kiedy rymuję :D)

Shukriya shukriya :D Tobie również, abyś władała hindi niczym native ;)
    • maith Re: nauka języków - fajna stronka 26.12.08, 02:42
      To prawie wszystkie języki świata brzmi tu mniej więcej, jakby firma z włoską
      rozmiarówką (1-4) stwierdziła, że ma prawie wszystkie rozmiary ;))

Ale w ogóle to dzięki za ciekawą stronkę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka