pia.ed 13.12.12, 11:38 www.skanskan.se/article/20121213/JUL/121219919/1007/-/skicka-in-dina-luciabilder Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scenery Re: Dzis w calej Szwecji chodzi Lucia ... 13.12.12, 15:37 A coś więcej o tej Luci? Bo po szwedzku to ja oczywiście w każdą stronę, tylko mi się nie chce .) Odpowiedz Link
marii51 Re: Dzis w calej Szwecji chodzi Lucia ... 13.12.12, 16:26 scaner - ja za tobą w KOLEJCE ... poczekajmy- chyba świętują, ale z kim i z czym to związane bo my zapalimy dziś 19,30 za TYCH KTORZY POŚWIECILI ZYCIE, walczących o SOLIDARNOŚC TO WIEMY Odpowiedz Link
pia.ed Sankta Lucia 13.12.12, 17:57 Na szczęście znalazłam na google, bo nie mam czasu bawić się w opisy ... Nawklejlam tematów do dyskusji, i teraz będę odpoczywać pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_%C5%9Awi%C4%99tej_%C5%81ucji Odpowiedz Link
scenery Re: Sankta Lucia 13.12.12, 19:24 No proszę, jakie ciekawostki. Wielka zapomniana tradycja. To tylko mnie zastanawia: Święta Łucja, która nie chcąc porzucić swojej wiary, pozbawiła się oczu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sankta Lucia 13.12.12, 20:09 Tradycji tej nigdy nie było w Polsce ... a w Szwecji jest od wielu lat. Żadnych dat nie chce podawać, bo musiałabym szukać na internecie ... aby się przypadkiem nie pomylić. Żywot świętej Łucji Łucja pochodziła z bogatej rzymskiej rodziny z Syrakuz. Po wczesnej śmierci ojca wychowywana przez matkę, Eutychię. Już w dzieciństwie złożyła w tajemnicy śluby czystości. Wyruszając na pielgrzymkę i modląc się do świętej Agaty wyprosiła uzdrowienie ciężko chorej matki. W kilka lat później, kiedy matka zaaranżowała małżeństwo Łucji z młodzieńcem tego samego stanu, ta odmówiła. Odtrącony zalotnik zemścił się, donosząc władzom, że dziewczyna jest chrześcijanką. Zaaresztowana i torturowana Łucja odmówiła porzucenia swej wiary. Mocą wyroku miała być zamknięta w domu publicznym i zmuszona do prostytucji. Wtedy, by się oszpecić wydłubała sobie oczy. Została ścięta mając 23 lata, w 304 roku podczas prześladowań chrześcijan za panowania Dioklecjana. pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucja_z_Syrakuz Odpowiedz Link
scenery Re: Sankta Lucia 13.12.12, 20:17 Jednak coś tam o tradycji w Polsce na wikipedii pisało. Teraz rozumiem z oczami, dziękuję. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sankta Lucia 13.12.12, 23:19 Na pewno w Polsce nigdy nie chodziło się ze świeczkami na głowie Szwecja przyjęła ten zwyczaj jako jedyny kraj skandynawski, i to nie ze względu na to ze Lucia jest święta, bo protestanci świętych nie uznają ...tylko widocznie coś podobało im się z tymi światłami ... Odpowiedz Link
scenery Re: Sankta Lucia 14.12.12, 18:33 No, ze świeczkami nie, mówię o innych opisanych w Wikipedii zwyczajach w Polsce. A co do Szwecji, to jak kto ma chwilkę czasu... www.kulturalny.uw.edu.pl/lucja.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sankta Lucia ... Video 15.12.12, 17:42 Bardzo dziekuje, scenary, za podanie ciekawego linka. Nareszcie znalazłam św. Lucje z drużkami śpiewające Sankta Lucia w salonie samochodowym ... www.kristianstadsbladet.se/webbtv/article1770996/Luciataget-kom-till-bilfirma.html Odpowiedz Link