pia.ed 10.04.13, 20:16 Słynny pociąg przybyl z Kopenhagi do Malmö gdzie zatrzymał się godzinę, a potem wyruszył w dalsza drogę do Sztokholmu. ZDJĘCIA. www.sydsvenskan.se/malmo/bildextra-orientexpressen/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 10.04.13, 21:20 A od 2007 roku w Polsce jest co rok. Wtedy pierwszy raz jechał z Wenecji - Wiedeń - Kraków-Tarnów-Warszawa-Malbork-Poznań-Wrocław-Praga i ta podróż kosztowała 6 tysięcy EURO. W tym roku będzie na trasie Wenecja-Praga-Kraków-Drezno-Paryż-Londyn. Jaka cena? Nie mam pojęcia. Bo on wszędzie stoi 3 dni na zwiedzanie. W Krakowie będzie od 5 do 7 lipca. Pewnie koszt też tysiące EURO. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö ... video 10.04.13, 23:51 Znam ten pociag wylacznie z filmow ... O tym ze bedzie przejezdzal przez Malmö dowiedzialam sie dwie godziny przed jego przybyciem, i nie chcialo mi sie juz jechać na stacje choć mam do niej 10 minut rowerem. Na wideo jest wywiad z kucharzem ktory pracuje tam od 28 lat, a takze z "entuzjasta kolei" ktory tym pociągiem kiedys jechal ... Podczas postoju pociagu nie wolno bylo dziennikarzom do niego wchodzic wiec fotografowali tylko przez szybe ... Pociag zabral pasazerow z Malmö, pewnie do Sztokholmu do ktorego jedzie sie 4,5 godziny. www.skanskan.se/article/20130410/WEBBTV/130419952/1004/-/orientexpressen-i-malmo Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö ... video 11.04.13, 15:19 Bo absolutnie nie wpuszczają żadnych dziennikarzy. To ich zasada. Ale jak był w 2007 w Polsce w Kraku, to jakoś naszego fotoreportera wpuścili. Poszukam Pia. I ci pokażę. Jak wygląda w środku. To już oczywiście inne wagony niż te z 188....-któregoś roku. Ale ona tak jeździ po Europie jako turystyczny. Kosztuje to ogrom pieniędzy. Raz na klika lat podobno jeździ z Wenecji lub Wiednia, przez Moskwę aż do Pekinu przez Mongolię. Podobno. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 11.04.13, 18:55 www.youtube.com/watch?v=FhyNIWwtXTY Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 11.04.13, 20:10 Okazuje się, ze w Twoim filmie jest ten sam kucharz który udzielał wywiadu w Malmö, Christian B. Wg informacji ten skład jest z 1933 roku i pieczołowicie odrestaurowany. www.skanskan.se/article/20130410/WEBBTV/130419952/1004/-/orientexpressen-i-malmo grzech_o_1 napisał: > www.youtube.com/watch?v=FhyNIWwtXTY > Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 01:01 W SOBOTE POCIAG BEDZIE WRACAL ZE SZTOKHOLMU TO POJADĘ GO ZOBACZYĆ ... Wysylam video i zdjęcie ... Napisali ze podroz kosztuje 40 000 kr (ca 20 000 zl) ale nie napisali skąd dokąd ... Chyba tyle nie moze kosztowac 14 godzin spędzonych w podroży??? Okazuje sie, ze pociag nie pojechal bezpośrednio do Sztokholmu, tylko najpierw do Göteborga i gorą Szwecji do Sztokholmu. Robil tez krotkie i dlugie postoje. hd.se/skane/2013/04/10/orientexpressen-narmar-sig/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 01:18 Wlasnie przeczytalam, ze "co najmniej 40 000 SEK kosztuje trasa Wenecja - Sztokholm " www.sydsvenskan.se/malmo/orientexpressen-till-malmo/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 11:36 Nie mogę się zorientować jaka trasa ten pociąg przyjechał do Szwecji ... bo jest napisane Wenecja-Kopenhaga- Sztokholm, a w artykule podano, ze "pasażerowie z Kopenhagi zostali przywiezieni do Malmö autokarem"... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 11:53 Zapomniałam dodać najważniejsze ... Ten pan na zdjęciu, to szwedzki emeryt który wsiadł do pociągu już w Wenecji ... Z drugiej strony 40 000 SEK to nie jakas nieosiągalna suma, bo średni zarobek lekarza to 50 000 SEK brutto. Jeśl wykupi prywatne ubezpieczenia emerytalne,zainwestował w papiery wartościowe, to i na emeryturze nie będzie mniej dostawał ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 14:41 Przypomniały mi się dwa 'podobne pociągi' z czasów PRL-u: - pociąg przyjaźni z Warszawy do Moskwy ... i powrót dla aktywistów partyjnych i związkowych. Jako bezpartyjna - ideologicznie nieuświadomiona - nigdy tym pociągiem nie podróżowałam, ale nasłuchałam się opowieści o hotelach, w których na każdym piętrze siedziała etażowa, a ludzie i tak się nocą odwiedzali w pokojach i pili ...i pili. O sztuce ukrywania złotych pierścionków i innych ozdób, jakimi małżonki, kochanki i córki obwieszone były jak choinki. - pociąg EXPRES-SŁOŃCE. Z poludnia kraju aż na wybrzeże. Tym pociągiem pojechałam po słońce przez: Warszawę, Poznań ... gdzieś jeszcze nie pamiętam, aż zatrzymaliśmy się w Międzyzdrojach. Pociąg mknął nocą, skoro świt wjeżdźał na stację, otrzymywaliśmy jakieś kanapki i herbatę, potem było zwiedzanie, obiad, i jeszcze raz zwiedzanie, wczesnym wieczorem powrót do pociągu. Byliśmy tak zmordowani, że nawet nikt nie myślał o kolacji. Jeden kieliszek, popitka, oczy same się zamykały. Z tego rejsu pamiętam odgniecione pośladki i pięty, bo w przedziale było sześć (!) drewnianych legowisk, po trzy piętrowo z każdej strony. Spałam na najwyższej półce, bo byłam szczupła i zgrabnie się tam wspinałam. Trwało to tydzień i miało zakończyć się w Krakowie. Pociąg zatrzymał sie w Katowicach, to wysiadłam i już nie chciałam oglądać Krakowa. PS. Pia.ed ... żeby tak adres tego emeryta, co??? Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 22:06 Był jeszcze w latach siedemdziesiątych statek pasażerski pełnomorski "Mazowsze". Nie był wielki. Zabierał ze 150 pasazerów? Pływał między innymi z rejsami Przyjaźni z Gdyni do Leningradu. Trwało to tydzień. Kilka dni oczywiście w Leningradzie. www.mierzejewski.info/Mazowsze.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 13.04.13, 15:28 No to byłam na dworcu i zobaczyłam to cudo ... Pociąg przyjechał o godz. 11 32 i odjechał po 40 minutach ... Żywego ducha w nim nie widzialam pewnie pasażerowie wsiada w Kopenhadze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 13.04.13, 20:59 Z tych odwiedzin na dworcu nic nie wynioslam, bo Orientexpressen jest duzo ciekawszy na filmikach z YouTube Pociągu nie mozna bylo zobaczyć z peronu przy ktorym stanął, tylko z sąsiedniego peronu. Sklad byl niesamowicie długi, wiec 1/3 pociągu stała poza dworcem i tej słynnej czerwonej lokomotywy w której podobno pali sie drzewem i węglem, nie zobaczyłam. Byla ona na tyle pociągu, a pociąg przyciągnęły do Malmö szwedzkie "lokomotywy". Potem one zostały na dworcu, a pociąg w odwrotna stronę pociągnęły własne. Malmö jest stacja końcową dla pociągów dalekobieżnych ... wiec pociąg musiał gdzieś zwekslować i wjechać na podziemne tory do Kopenhagi, czego nie mogę sobie w żaden sposób wyobrazić. A wasciwie to niewiele wiem jak to sie mialo odbyc bo prasa na ten temat slowa nie napisala. Zdjecia robil moj syn własna cyfrówką, wiec trochę na nie poczekam, ale jak napisałam: rewelacji nie było. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 13.04.13, 22:39 Pewnie express pojedzie do Kopen nowym mostem? A jest bardzo długi, bo to sypialne wagony, kawiarnia, restauracyjne, klubowy wagon, bagażowe wagony, kuchenny, pocztowy, wagon służbowy biurowy szefa pociągu i do tego w nim jest masa obsługi. Takie podróże trwaja po około 2 tygodnie. I personel też ma swe służbowe sypialne wagony. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 13.04.13, 23:11 grzech_o_1 napisał: > Pewnie express pojedzie do Kopen nowym mostem? > A jest bardzo długi, bo to sypialne wagony, kawiarnia, restauracyjne, klubowy w > agon, bagażowe wagony, kuchenny, pocztowy, wagon służbowy biurowy szefa pociągu > i do tego w nim jest masa obsługi. Takie podróże trwaja po około 2 tygodnie. I > personel też ma swe służbowe sypialne wagony. Ten nowy most zostal oddany do uzytku ponad 10 lat temu ... Oczywiscie pociag nim bedzie jechal, ale nie wiem jak dalej, bo Dania sklada sie z wielu wysp ... ale chyba miedzy wszystkimi dużymi wyspami pobudowano juz mosty. Kiedy ostatnio, wiele lat temu, przejeżdżałam przez Danie wracając ze Szwajcarii, to przez cieśninę najbliższą niemieckiej granicy, trzeba było przejechać promem. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 14.04.13, 20:34 Wszędzie chyba są już chyba mosty. Tylko do Kopenhagi i szwecji najbiżej z Niemiec jest promem z Rostocku lub Sassnitz. Natomiast mostami i pociągiem to okręzna droga, prawie przez wszystkie wyspy Danii i się do Niemiec wjeżdża na Hamburg. Most widziałem chyba w 2009 roku jak byłem promem w Kopen ze Świnoujścia. Ma 10 lat, ale ciągle jest traktowany jako wieka atrakcja turystyczna. Bo to chyba najdłuższy most w Europie, do tego część tunelem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 13.04.13, 23:24 Tu możesz Grzechu jeszcze raz popatrzeć na ten Express kiedy był po raz pierwszy w Malmö, w drodze do Sztokholmu. Na zdjeciu nr 2 peron na ktorym wsiadano i wysiadano, niedostępny dla publiczności. Zdjęcie nr 3 przedstawia stronę pociągu, na ktora mieliśmy widok z niewidocznego na zdjęciu peronu ... widać tylko tory. Jest tez zdjęcie pociągu (tylko dlaczego taki krotki, czyżby to byl inny pociąg?) wjeżdżającego od strony Kopenhagi. www.sydsvenskan.se/malmo/bildextra-orientexpressen/ Odpowiedz Link
kendo Re: Orientexpressen w Malmö 14.04.13, 08:42 przereklamowane" hipoooooo" ale milo bylo ogladac nostalgiczne zdjecia na youtube.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 14.04.13, 10:43 Ogladac przyszlo kilkaset osob, w wiekszosci starsi ludzie ... ktorzy ustawili sie wzdluz peronu, a kiedy pociag wjechal na stacje, to szybko zaczęli sie przemieszczać w stronę tylu pociągu. Przyjemna sobotnia wycieczka, bo pierwszy raz w tym miesiącu nie wiało lodem. Przy okazji z synem Patrikiem (oboje na rowerach) zwiedziliśmy dzielnice, która powstała i dalej powstaje, obok dworca na dawnych terenach przemysłowych. Tam przeniesiono wszystkie wyższe szkoly, wybudowano wspaniały architektonicznie budynek sadu wojewódzkiego, a obecnie buduje sie tam nowa Filharmonia ... Wszystko to znajduje sie na terenach wydartych morzu. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 14.04.13, 20:29 Ludzie mają pieniądze, to w ten sposób zwiedzają Europę. Nie autokarami ni własnymi samochodami. W luksusowych warunkach. Tych Orientów jest chyba ze trzy. One jeżdżą różnymi trasami. Ale zawsze wyruszają z Wenecji i do niej wracają. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 21:55 No właśnie. Spanie w luksusowych warunkach, wyżywienie itd. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 21:54 Całość podróży połączona ze zwiedzaniem. Jak widzisz, ze Sztokholmu do Malmo wróci w sobotę. Pewnie pojedzie przez Danię i wróci do Wenecji. Bo tak jak napisane na wagonach, on wyjeżdża z Wenecji. I taka cała podróż trwa ze dwa tygodnie minimum. On ma różne trasy turystyczne. Chyba kilkanaście lat temu jechał nawet przez Polskę, Białoruś, Rosję aż do Pekinu. Odpowiedz Link