06.06.14, 22:22
Pszczoły mi się wyroiły.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Pszczoły 06.06.14, 23:13
      co to znaczy wyroiły?
      • skuter44 Re: Pszczoły 07.06.14, 08:13
        ...no to "darz rój..." smile
        • amityr Re: Pszczoły 07.06.14, 08:29
          Nie dziękuję żeby nie zapeszyć.Ale to nie takie normalne pszczoły.
          • skuter44 Re: Pszczoły 07.06.14, 09:24
            A które to pszczoły ? Z tych :

pszczoły właściwe (Apinae)
            Ancylaini
            porobnice (Anthophorini)
            pszczoły miodne (Apini)
            trzmiele (Bombini)
            Centridini
            Ctenoplectrini
            Emphorini
            Ericrocidini
            Eucerini
            Euglossini
            Exomalopsini
            Isepeolini
            Melectini
            pszczoły bezżądłowe (Meliponini)
            Osirini
            Protepeolini
            Rhathymini
            Tapinotaspidini
            Tetrapediini
            koczownice (Nomadinae)
            Ammobatini
            Ammobatoidini
            Biastini
            Brachynomadini
            Caenoprosopidini
            Epeolini
            Hexepeolini
            Neolarrini
            Nomadini
            Townsendiellini
            zadrzechnie (Xylocopinae)
            Allodapini
            Ceratinini
            Manueliini
            Xylocopini

smile smile
            • marii51 Re: Pszczoły 07.06.14, 09:51
              to rzeczywiście coś juz wiadome z waszych wpisów smile

wyrojenie się to mi coś kojarzy się z zagnieżnieniem się pszczół w jakimś miejscu i czy to nie jest walka o zlikwidowanie matki pszczoły
              walka pszczół jednym słowem
              ps tak z dzieciństwa przypomniałam sobie,że jeśli leci taki niespodziewanie rój to trzeba się chować , bo bardzo niebezpiecznie -
              to nie są takie pracowitki spokojnie zbierające pyłek kwiatowy na miodzio-
              to rozwścieczone pszczoły (bo trwa wojna)

~~~~~~~~~~~~~~amityr chyba wzywać będzie specjalistów
              • amityr Re: Pszczoły 07.06.14, 12:30
                Osmia rufa- murarka
    • amityr Re: Pszczoły 07.06.14, 12:32
      http://i61.tinypic.com/2i03koh.jpg
      • skuter44 Re: Pszczoły 07.06.14, 22:10
        Amityr prowokuje mnie do odpowiedzi. Nie poddam się .

W gospodarstwie moich rodziców na Mazurach (k/Węgorzewa) mieliśmy kilka uli pszczół. Zajmowała się nimi moja Mama (Ojciec bał się pszczół). Znam "zwyczaje" pszczół. Ja specjalizowałem się raczej w "kontaktach z trzmielami".
        • skuter44 Re: Pszczoły 08.06.14, 07:27
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Bumblebee_October_2007-3a.jpg
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Bumblebee_October_2007-3a.jpg
          • skuter44 To moje pszczołowate - tu trzmiel ziemny 08.06.14, 07:29
            https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Bumblebee_October_2007-3a.jpg
            • skuter44 To moje pszczołowate - tu trzmiel ziemny 08.06.14, 07:35
              Ciekawostki o trzmielach
              Trzmiel ziemny Trzmiel (Bombus), rodzaj owadów zaliczany do rodziny pszczołowatych, rzędu błonkówek (Hymenoptera), występujący w strefie klimatu umiarkowanego.
              Ciało o krępej i masywnej budowie, pokryte gęstym owłosieniem. Długość do 28 mm. Ubarwienie brunatnoczarne w poprzeczne żółte, pomarańczowe lub białe pasy. Zimują zapłodnione samice, które co roku wiosną zakładają nowe gniazdo w ziemi bądź na drzewie, budując komorę lęgową z wosku. Ze złożonych w komorze jaj wylęgają się larwy, z których rozwijają się robotnice. Zadaniem robotnic jest zbieranie nektaru i pyłku kwiatowego stanowiących pożywienie i materiał na budowę gniazda. Robotnice składają także niezapłodnione jaja, z których rozwijają się samce. Część larw w okresie rozwoju otrzymuje większą ilość pożywienia, z nich rozwijają się samice zdolne do założenia własnego gniazda po przezimowaniu. Zapasy żywności przechowywane są często w pustych kokonach, z których rozwinęły się owady dorosłe. Dzięki wyjątkowo długim narządom gębowym trzmiele mogą zbierać pożywienie z niektórych kwiatów (zapylając je równocześnie), niedostępnych dla większości pszczołowatych np. z koniczyny. Spośród kilkuset gatunków trzmieli w Polsce żyje ok. 30, najbardziej znanymi krajowymi przedstawicielami są m.in. trzmiel ziemny (Bombus terrestris) o białym końcu odwłoka, gnieżdżący się w ziemi, często w norach gryzoni, oraz trzmiel kamiennik (Bombus lapidarius), zakładający gniazda pod kamieniami lub w ziemi. W Polsce wszystkie gatunki trzmieli objęte są całkowitą ochroną gatunkową.
              • amityr Re: To moje pszczołowate - tu trzmiel ziemny 08.06.14, 12:21
                Miałem dawno temu trzmiele rude. Są bardzo agresywne.

http://i57.tinypic.com/wjw55s.jpg
                • marii51 Re: To moje pszczołowate - tu trzmiel ziemny 16.06.14, 12:45
                  trzmiele są tez niebezpieczne - fakt
                  a co tam z rojem przczolek
                  ??
                  amityr zagonileś je do uli? i ok?smile otoż do pracy zagonic i spoko.. nie wariująsmile
            • marii51 Re: To moje pszczołowate - tu trzmiel ziemny 16.06.14, 12:48

taki sliczny trzmielus- puchaty, mięcutki ,, aż chce się przytulic do gosmile

skuter44 napisał:

> https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Bumblebee_October_2007-
> 3a.jpg
            • skuter44 Re: To moje pszczołowate - tu trzmiel ziemny 16.06.14, 17:22
              Ukąszenia trzmieli są bolesne bardzo, bardziej niż pszczół ale mniej niż os.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka