szarmszejk123 03.06.24, 16:49 Jak błyszczy pszczoła w porannym świetle, wygląda jak posypana brokatem 😍 ( mam nadzieję że forum nie zje jakości) I jaki piękny ten kwiat 😊 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocynder Re: Zobaczcie 03.06.24, 17:36 Pszczół nie lubię jako żem uczulona na jady owadzie i czasem powodują u mnie rozrywki w postaci wizyt na SOR, a to mało atrakcyjne miejsca. Natomiast zdjęcia - rewelacja! Zazdro, że umiesz i że ci się chce! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 17:44 Też jestem uczulona i odkrycie tego to był niejako przełom w moim życiu:p okazało się bowiem, że podświadomie zawsze zachowywałam spokój w ich towarzystwie, co prawdopodobnie uchroniło mnie przed użądleniem do wieku 20+lat :p Umiem jak umiem, to fotki robione telefonem niejako przypadkiem. Ale lubię bardzo, bardzo mnie to relaksuje 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:10 Zasadniczo ja także wobec fruwających i żądlących staram się zachowywać spokój, ale te zarazy chyba wyczuwają moje emocje i dostają fioła. Ponieważ "dzięki" nim już cztery razy byłam na SOR i muszę nosić pół apteki (ze strzykawką adrenaliny włącznie) na każde wyjście "w teren" to jakby... No, nie lubię. Znaczy w bezpośrednim kontakcie nie lubię. Na zdjęciach - spoko. A twoje zdjęcia są przepiękne! Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:19 Ja właśnie zawsze lubiłam. Łaziły po mnie osy na plaży i nic. Aż raz usiadłam na "czymś" w samochodzie u kolegi i doopa mi tak spuchła, że kardaszianki by się nie powstydziły, a z natury raczej pośladki mam znikome:p az mnie hospitalizowali z wrażenia:p Ani wcześniej ani później nic mnie nie użądliło. Odpowiedz Link Zgłoś
massinga Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:31 Moja przyjaciolka zostala kiedys ugryziona przez owada w palec u nogi. Noga spuchla do kolana Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:02 To jest, zdaje się, pan. Jeśli masz na myśli Geigo. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:58 Zdecydowanie, trzmiel też pszczoła. A na zdjęciu jest samczyk trzmiela łąkowego/leśnego (jeden gatunek, różne nazwy) Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:12 Ja je bardzo lubię, są super opanowane. Nic, tylko się uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Zobaczcie 03.06.24, 21:54 palczak.madagaskarski napisała: >A na zdjęciu No to mi też zidentyfikuj, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:17 jowita771 napisał: > Też mam > A kiedy zaobserwowałaś pierwszy raz? Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:19 Jowita, sprawdź na oryginalnym zdjęciu, czy na czułkach tej zadrzechni nie ma pomarańczowego koloru (takie kropki tuż przed końcem). Wydaje mi się, że mogą tam być, ale forum zjadło jakość. Jeśli są, to jest to zadrzechnia fioletowa (ta słynniejsza), a jeśli nie,to nie wiadomo, czy fioletowa, czy czarnoroga (zakładając, że zdjęcie z Polski - my mamy te dwa gatunki właśnie) Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:28 palczak.madagaskarski napisała: > Jowita, sprawdź na oryginalnym zdjęciu, czy na czułkach tej zadrzechni nie ma p > omarańczowego koloru (takie kropki tuż przed końcem). Wydaje mi się, że mogą ta > m być, ale forum zjadło jakość. Jeśli są, to jest to zadrzechnia fioletowa (ta > słynniejsza), a jeśli nie,to nie wiadomo, czy fioletowa, czy czarnoroga (zakład > ając, że zdjęcie z Polski - my mamy te dwa gatunki właśnie) Kropki widoczne z wierzchu? Czy któraś z nich jest rzadsza? Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:36 bananananas napisała: > Kropki widoczne z wierzchu? Czy któraś z nich jest rzadsza? > > Kropki wyglądają tak: commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Xylocopa_violacea_male_(32383834854).jpg Są jakby dookoła czułka, bo czułek składa się z segmentów i przedostatnie z nich są pomaranczowe. Co do rzadkości, nie jestem pewna, ale chyba jednak valga jest rzadsza w skali Polski (występuje głównie na wschodzie, a violacea na zachodzie, chociaż to się teraz miesza, bo obie zwiększają zasięg w naszym kraju) Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Zobaczcie 04.06.24, 12:31 palczak.madagaskarski napisała: > Kropki wyglądają tak: commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Xylocopa_violacea_male_(32383834854).jpg Są jakby dookoła czułka, bo czułek składa się z segmentów i przedostatnie z nich są pomaranczowe. Złośliwce nie chcą się dzisiaj pokazać, ale wygląda na to, ze moje to czarnorogie - dość wyraziste te kropki, wyszłyby na którymś zdjęciu. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Zobaczcie 04.06.24, 15:28 Ale trzeba zauważyć, że te czerwono zabarwione człony czułków są tylko u samców X. violacea. Samice zadrzechni fioletowej mają czułki całe czarne, tak jak obie płci X. valga, wiec to nie jest rozstrzygająca cecha (kluczową cechą jest wygląd tylnych goleni, no ale do tego trzeba byłoby złapać owada). Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Zobaczcie 04.06.24, 16:33 geigo napisała: > Ale trzeba zauważyć, że te czerwono zabarwione człony czułków są tylko u samców > X. violacea. Samice zadrzechni fioletowej mają czułki całe czarne, tak jak obi > e płci X. valga, wiec to nie jest rozstrzygająca cecha (kluczową cechą jest wyg > ląd tylnych goleni, no ale do tego trzeba byłoby złapać owada). No to się nie dowiem, łapać nie będę, a to są straszne wiercipięty (i wiercigolenie). Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 04.06.24, 20:27 Nie łap, bo obie są pod ochroną A poza tym jak trafisz na samiczkę, to pewnie użądlenie boli, biorąc pod uwagę, że owad duży, więc i żądło raczej nie z tych najcieńszych Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:04 Zadrzechnia (rodzaj Xylocopa). Piękne i nadal rzadkie (jeśli to obserwacja z Polski), ciesz się ze spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:06 geigo napisała: > Zadrzechnia (rodzaj Xylocopa). Piękne i nadal rzadkie (jeśli to obserwacja z Po > lski), ciesz się ze spotkania. Piątka mi codziennie obrabia moszenki. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:09 Pszczołę pszczołę też mam, speszlaj for ju. Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:59 Na pierwszym zdjęciu masz pszczołę miodną, czyli archetyp pszczoły, a na drugim samca miesierki, czyli też pszczołę, ale dziką i samotnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:07 szarmszejk123 napisał(a): > I jaki piękny ten kwiat 😊 To driakiew (scabiosa). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:11 O, mam dwa rodzaje ( bo to chyba to samo, nie?) jednego dnia zrobione:p Jedno ogrodowe a drugie dzikie z lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zobaczcie 03.06.24, 18:20 szarmszejk123 napisał(a): > O, mam dwa rodzaje ( bo to chyba to samo, nie?) Tak. Ta "dzika" to driakiew gołębia (scabiosa columbaria) a ogrodowa to prawdopodobnie japońska (scabiosa japonica). Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:01 Muszę przyznać, że w pąkach jest przepiękna, i leśna i ogrodowa 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:43 Obczajcie jeszcze świerzbnicę, jest podobna też Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:01 Jak zobaczyłam tekst o błyszczącej pszczole, to myslalam, że spotkałaś smuklika złotawego Ten to się naprawdę błyszczy, można sobie wygooglac Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:07 Może jeszcze spotkam! Ale taka normalna też mnie zadowala a możesz mi powiedzieć, co to za jegomość( moscia)? Syny nastolatkowie stwierdziły, że tylko nogi na siłowni robiło:p Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:13 To pasozyt trzmieli Muchówka z Conopidae, możliwe że ślipień trzmielowiec Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:15 God's sake 🤣🤣 A to ci zbieg okoliczności 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Zobaczcie 03.06.24, 19:24 Śliczne foty. Zwierzak piękny. Kosmaty taki. Kwiat też mega. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Zobaczcie 03.06.24, 22:22 Cudo. Uwielbiam twoje mini pasje😊 Ja z natury wklejam takie oto drzewo (wszyscy wiedza jakie to, oprocz mnie) pod ktorym mam zaszczyt pijac kawe co niedziele😎 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zobaczcie 03.06.24, 23:52 "Cudo. Uwielbiam twoje mini pasje😊" Jej, jakie to miłe ❤️😊 A twoje drzewo to chyba platan? Odpowiedz Link Zgłoś
thatwoman Re: Zobaczcie 04.06.24, 12:45 Piękne zdjęcia przypominają mi dzieciństwo 🥹 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Zobaczcie 04.06.24, 19:50 Szarmszejk córeczce czyli dziecku te cudy natury na psich spacerach pokazuje chyba... To ja wstawię dzisiejszy jaśmin od koleżanki z kawką bo gdzieś zgubił mi się wątek o kawie i naczyniach. Moja kawa w filiżance ale mąż to ten kubek, do którego jaśmin wstawiłam notorycznie ostatnio używa do kawy. Dla mnie w kubasie za dużo kawy się mieści. Ale jaśminu jest akurat U nas dopiero zaczął kwitnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zobaczcie 04.06.24, 20:14 Dziś gorąco. Dzień "w biegu" (na tyle na ile to możliwe z ortezą na kostce) milion pięćset spraw do ogarnięcia - ale wygrałam! Załatwiłam wszystko co zaplanowałam, a nawet trochę więcej! A na koniec dnia - malutka kawka, w jedynej zachowanej filiżaneczce z serwisu "ślubnego" mojej babci. Odpowiedz Link Zgłoś