Dodaj do ulubionych

protesty gorników

12.01.15, 15:08
Górnicy zaczęli protestować po tym, jak rząd przyjął plan naprawczy dla Kompanii Węglowej. Według niego możliwości dofinansowania tej spółki wyczerpały się i bez restrukturyzacji upadnie ona w ciągu miesiąca. Wśród rozwiązań wskazano likwidację czterech kopalń KW, przeniesienie 6 tys. osób do innych zakładów i osłony dla zwalnianych - kosztem ok. 2,3 mld zł.

------

Plan naprawczy dla KW zakłada sprzedaż nowej zawiązanej przez Węglokoks spółce celowej 9 z 14 kopalń Kompanii. Z pozostałych jedną ma kupić Węglokoks (Piekary), a kolejne cztery mają być zlikwidowane przez Spółkę Restrukturyzacji Kopalń (SRK).

Według zarządu KW, dalsze wydobycie w czterech kopalniach, które zostaną przeniesione do SRK jest ekonomicznie nieuzasadnione. W 2014 roku zakłady te przyniosły w sumie 821 mln zł strat

4 kopalnie przestaly by istnieć i jak to trzeba postąpić na miejscu rządu ,
gdy górnicy nie zgadzają się?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,17241157,Protesty_w_kopalniach__Zony_gornikow_jada_do_Warszawy_.html#MT
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: protesty gorników 12.01.15, 15:51
      Prezydent Bronisław Komorowski stwierdził, że nie ma uprawnień do proponowania rozwiązań ws. sytuacji w górnictwie i nie chce włączać się w konflikt między związkami górniczymi a rządem, ale mimo to zadeklarował pomoc w prowadzeniu dialogu między stronami.

Komorowski podczas konferencji po dzisiejszym posiedzeniu Rady Bezpieczeństwa Narodowego zaznaczył, że rozmawiał o sytuacji w górnictwie m.in. z wicepremierem i ministrem gospodarki Januszem Piechocińskim.

- Dla mnie jest rzeczą oczywistą, że rola prezydenta w tym zakresie jest ograniczona - zaznaczył.

- Uprawnienia prezydenta nie obejmują kwestii reformy systemu górniczego - to jest domena rządu i rządowa odpowiedzialność. Natomiast prezydent może być pomocny w rozwiązywaniu sytuacji konfliktowych. I taką rolę zamierzam utrzymać, to znaczy nie chcę stać się częścią sporu, do czego zachęcają mnie niektóre apele opozycji - oświadczył Komorowski.
      • marii51 Re: protesty gorników 12.01.15, 15:54
        Pomocna dloń...
        Ja wiem, że na was górników zaczynają szczuć, że chcą was pokłócić z resztą społeczeństwa, próbują wmawiać, że to wasze przywileje są przyczyną kryzysu górnictwa. My wiemy, że to nie prawa górnicze są przyczyną. Przyczyną jest ta chorobliwa otoczka górnictwa, handlu węglem. To powoduje, że cena węgla jest zawyżona. Gdyby tego nie było, polski węgiel mógłby być sprzedawany bez żadnych ograniczeń. Zwyciężałby w walce konkurencyjnej ? zapewniał.prezes Jkaaczyński
        czy to sen? tak niedawno nie uznawaŁ w ogóle Śląska --amnezja ma amnezję jak nic
        • marii51 Re: protesty gorników 12.01.15, 15:58
          i część JESZCE..
          Jarosław Kaczyński zorganizował konferencję prasową w Rudzie Śląskiej.

- Przyjechaliśmy tutaj, żeby was wesprzeć w tej słusznej walce o miejsca pracy, o wasz los, ale także w walce o los górnictwa i Śląska. Bo to, co teraz się stało, to co uczynił rząd, co przygotowuje rząd i koalicja rządząca, to jest nic innego jak podniesienie ręki na górnictwo, Śląsk, was i wasze rodziny. I to jest inicjatywa wspólna PO i PSL, które wspólnie podnoszą na was rękę - powiedział prezes PiS.
          • marii51 Re: protesty gorników 12.01.15, 16:01
            jest jest
            • marii51 Re: protesty gorników 12.01.15, 16:11
              czy możemy tym zapewnieniom dać wiarę?
              • marii51 Re: protesty gorników 14.01.15, 13:10
                a niech to!!!!
                to związkowcy stracą posadki
                bo górnuicy prawdziwi dostaną prace lub porząne zadośćuczynienie tym co bliżej do emerytury-..
                a tak napisął pewien dziennikarz...
                • marii51 Re: protesty gorników 14.01.15, 13:15
                  a opozycja co ma do gadania...
                  ich prezes nie weżmie Żadnej odpowiedzialności za to co teraz się tam dzieje-
                  bo Obecny rząd musi to rostrzygnąć a nie gaduła JK co podjedzie i poddymia tylko.
                  • marii51 Re: protesty gorników 15.01.15, 09:35
                    zrozumiałam pewną wazną sprawę
                    • marii51 Re: protesty gorników 15.01.15, 10:28
                      nie ma póki co spią jeszcze po nowym roku juliańskim jak nicsmile
                      ..bez chłopaków brnę dalej....
                      znalażł się milioner.....
                      wyborcza.biz/biznes/1,100896,17256521,Domarecki__Kopalnie_moga_byc_rentowne.html#MT
                      • marii51 Re: protesty gorników 15.01.15, 14:23

Biznes › Wiadomości Obserwuj15
                        2 minuty temu
                        Piechociński: w czwartek o godz. 16 spotkam się z prezydentem
                        Piechociński: w czwartek o godz. 16 spotkam się z prezydentem
                        Wi­ce­pre­mier, mi­ni­ster go­spo­dar­ki, szef PSL Ja­nusz Pie­cho­ciń­ski po­in­for­mo­wał, że czwar­tek o godz. 16 spo­tka się z pre­zy­den­tem Bro­ni­sła­wem Ko­mo­row­skim. Nie chciał zdra­dzać szcze­gó­łów pla­no­wa­nej roz­mo­wy.
                        Biznes › Wiadomości › Kraj
                        10 minut temu
                        GUS: inflacja w grudniu wyniosła -1,0 proc. rdr
                        GUS: inflacja w grudniu wyniosła -1,0 proc. rdr
                        De­fla­cja kon­su­menc­ka wy­nio­sła 1,0% w uję­ciu rocz­nym w grud­niu 2014 r. (wobec 0,6% r/r de­fla­cji w po­przed­nim mie­sią­cu), po­in­for­mo­wał Głów­ny Urząd Sta­ty­stycz­ny (GUS).
                        Biznes › Wiadomości › Świat › CHF/PLN
                        12 minut temu
                        Bank centralny Szwajcarii zniósł minimalny kurs wymiany franka
                        Bank centralny Szwajcarii zniósł minimalny kurs wymiany franka
                        Bank cen­tral­ny Szwaj­ca­rii (SNB) zniósł mi­ni­mal­ny kurs wy­mia­ny fran­ka - podał bank w ko­mu­ni­ka­cie. Dziś rano frank kosz­to­wał śred­nio 3,54 złote. Po in­for­ma­cjach banku cen­tral­ne­go kurs wy­mia­ny ra­dy­kal­nie wzrósł, w szczy­to­wym mo­men­cie osią­ga­jąc 5,14 zło­te­go. Obec­nie utrzy­mu­je się w oko­li­cach 4,15-4,20 zło­te­go.
                        Biznes › Wiadomości › Świat › Financial Times
                        17 minut temu
                        Financial Times": Polska może być potęgą, ale ma jeden problem
                        "Financial Times": Polska może być potęgą, ale ma jeden problem
                        Pol­ska dys­po­nu­je god­ny­mi po­zaz­drosz­cze­nia licz­ba­mi, do­wo­dzą­cy­mi, że jest eu­ro­pej­skim eko­no­micz­nym suk­ce­sem mi­nio­nej de­ka­dy. Po­dwo­iła swój pro­dukt kra­jo­wy brut­to i jest je­dy­nym człon­kiem Unii Eu­ro­pej­skiej, któ­re­mu udało się unik­nąć re­ce­sji po kry­zy­sie fi­nan­so­wym – pisze "Fi­nan­cial Times". Jak do­da­je, pro­gno­zy go­spo­dar­cze dla na­sze­go kraju są opty­mi­stycz­ne. Jest tylko jedna rzecz, która może sta­nąć na dro­dze Pol­ski ku sta­niu się po­tę­gą Eu­ro­py Środ­ko­wej: jej i tak utrzy­mu­ją­ca się na ni­skim po­zio­mie po­pu­la­cja za­czy­na spa­dać – pod­kre­śla bry­tyj­ski dzien­nik.
                        18 minut temu
                        Nalewajk: rolnicy dotknięci skutkami embarga otrzymali pomoc
                        Nalewajk: rolnicy dotknięci skutkami embarga otrzymali pomoc
                        Z po­wo­du ro­syj­skie­go em­bar­ga naj­bar­dziej ucier­pia­ły trzy rynki: mleka, owo­ców i wa­rzyw oraz mięsa - przy­znał wi­ce­mi­ni­ster rol­nic­twa Ta­de­usz Na­le­wajk. Za­zna­czył, że rol­ni­cy, któ­rzy po­nie­śli stra­ty, otrzy­ma­li pomoc fi­nan­so­wą z UE i z kra­jo­we­go bu­dże­tu.
                        22 minuty temu
                        Polska popiera plan inwestycyjny Junckera
                        Polska popiera plan inwestycyjny Junckera
                        Pol­ska po­pie­ra plan in­we­sty­cyj­ny szefa ko­mi­sji Eu­ro­pej­skiej Je­an-Clau­de'a Junc­ke­ra - po­in­for­mo­wał pod­czas czwart­ko­we­go po­sie­dze­nia sej­mo­wej ko­mi­sji ds. UE wi­ce­mi­ni­ster fi­nan­sów Artur Ra­dzi­wiłł.
                        Biznes › Wiadomości › Energetyka › Prawo
                        30 minut temu
                        Kerry wzywa Bułgarię do niezależności energetycznej i walki z korupcją
                        Kerry wzywa Bułgarię do niezależności energetycznej i walki z korupcją
                        Se­kre­tarz stanu USA John Kerry we­zwał w czwar­tek Buł­ga­rię do ze­rwa­nia z nie­mal cał­ko­wi­tą za­leż­no­ścią ener­ge­tycz­ną od Rosji. Za­ape­lo­wał też o wzmoc­nie­nie wy­sił­ków w walce z ko­rup­cją. W Sofii Kerry spo­tkał się z pre­zy­den­tem Buł­ga­rii, jej pre­mie­rem i sze­fem MSZ.
                        Biznes › Wiadomości › Finanse › frank szwajcarski
                        41 minut temu
                        Szwajcarski bank centralny uderzył w polskich kredytobiorców
                        Szwajcarski bank centralny uderzył w polskich kredytobiorców
                        Czwart­ko­wa de­cy­zja szwaj­car­skie­go banku cen­tral­ne­go ude­rzy w pol­skich kre­dy­to­bior­ców za­dłu­żo­nych we fran­kach szwaj­car­skich. Raty ok. 700 tys. osób ostro pójdą w górę - wy­ni­ka z wy­li­czeń ana­li­ty­ków.
                        Biznes › Wiadomości › Energetyka › Górnictwo
                        49 minut temu
                        MSP: o godz. 15 kolejne rozmowy przedstawicieli rządu z górnikami
                        MSP: o godz. 15 kolejne rozmowy przedstawicieli rządu z górnikami
                        Wi­ce­mi­ni­ster skar­bu Rafał Ba­niak po­in­for­mo­wał, że stro­na rzą­do­wa wraca do roz­mów z przed­sta­wi­cie­la­mi związ­ków gór­ni­czych na temat planu na­praw­cze­go dla Kom­pa­nii Wę­glo­wej. Spo­tka­nie ma roz­po­cząć się o godz. 15 - po­wie­dzia­ła PAP rzecz­nicz­ka MSP Agniesz­ka Ja­błoń­ska-Twa­róg
                        • marii51 Re: protesty gorników 15.01.15, 21:20
                          fakty.interia.pl/polska/news-kopacz-w-pomocy-dla-kopaln-nie-mozemy-lamac-zasad-ue,nId,1590492?parametr=fakty_dol
                          • czuk1 Re: protesty gorników 15.01.15, 22:01
                            Wywołany do odpowiedzi wyrażam swój pogląd na sprawę.
                            Rząd nie miał innego wyjścia jak zająć się rozwiązywaniem doraźnym i docelowym problemów
                            bankrutujacego górnictwa, źle zarządzanego, nie reformowanego (też z winy zz) i z powodu niekorzystnych zmian ceny węgla na rynku światowym. Górnicy buntowani przez zz nie godzą się na propozycje rządu. W Sejmie opozycja jest przeciwna zamiarom rzadu, chce zablokować uchwalenie ustawy o restrukturyzacji górnictwa.
                            A stan finansowy 4 kopalń w Kampanii Węglowej jest tragiczny. Trzy tygodnie dzieli od upadłości kopalń, bo nie wypracowały one nie sprzedały węgla na potrzebną kwotę, na wynagrodzenia za luty. Brakuje 300 mln zł.
                            Itd,.itd...
                            • marii51 Re: protesty górników 16.01.15, 06:48
                              Mariusz ,czyli krążąc wokół tego tematu jesteśmy takiego samego zdania.
                              Słuchając różnych wywiadów, sugerowania przez fachowców; tłumaczących o co chodzi, jako założyciel wątku umieszczałam linki wybiórczo,żeby "dojść "do sedna sprawy--CZYLI CO MUSI ZROBIĆ RZĄD i pojąć o co tu chodzi.
                              • marii51 Re: protesty górników 16.01.15, 06:52
                                braki planowania w przyszłość brak przewidywania .. i dzieję się...
                                • marii51 Re: protesty górników 16.01.15, 07:00
                                  Az tak niedobrze...
                                  W PO mają żal do Tuska, że nie zrestrukturyzował kopalń, gdy była koniunktura, i zostawił pasztet Ewie Kopacz. PiS i lewica polują na socjalnych wyborców.
                                  Premier jest zdeterminowana, by restrukturyzację Kompanii Węglowej doprowadzić do końca - mówią współpracownicy Ewy Kopacz. Modliła się, by udało się wygasić spór z lekarzami, bo gdyby dwa protesty się nałożyły, to byłaby katastrofa. Ale i dziś Kopacz liczy się z najgorszym scenariuszem.

- Jeśli górnicy zatrzymają kolej, dołączą energetycy i pocztowcy, to stanie cały kraj. W tej sytuacji rząd może upaść, bo nie wiadomo, jak się zachowa PSL i 30 posłów PO ze Śląska - mówi zaufany Kopacz.

ps
                                  żeby ten rząd upadł ,to trwa walka od dawna i mimo mojej wciąż pozytywnej opcjii dostrzegania wszędzie wyjścia z najgorszego to ..
                                  nie wierzę,że następny rząd cudem zastosuje swoje pomysły i wszystko będzie jak po maśle
                                  • czuk1 Re: protesty górników 16.01.15, 17:01
                                    Już wyobrażam sobie. PiS - jeśli dojdzie do władzy - będzie spijało piankę i chwaliło się.... i co ?.... to dopiero my rozwiązaliśmy problemy górnictwa, nie zwolniliśmy górników, utrzymaliśmy ich miejsca pracy, doprowadzili górnictwo do wypłacalności.
                                    • marii51 Re: protesty górników 16.01.15, 17:18
                                      czuk1 .znów identycznie widzimy przyszłość....

co tu zrobić ,,co i jak przeinaczyć .. bo tak nie może być -
                                      • marii51 Re: protesty górników 18.01.15, 13:08
                                        są,są chętni chętni...

wpolityce.pl/gospodarka/229383-apetyt-na-przejecie-polskich-kopalni-prezesem-spolki-ktora-chce-je-kupic-jest-czlowiek-podejrzany-przez-ipn-o-klamstwo-lustracyjne
                                        • super.halusia Re: protesty górników 18.01.15, 13:55
                                          To nie rząd opracował plan naprawczy dla polskiego górnictwa, ale międzynarodowa firma Boston Consulting Group – wynika z dokumentów, które otrzymał Biztok. Jedno z największych przedsiębiorstw konsultingowych świata temu zaprzecza. Twierdzi, że przygotowało jedynie prezentację w… PowerPoincie. Nikt nie chce ujawnić, ile konsultant dostał pieniędzy i od kogo.
                                          • czuk1 Re: protesty górników 18.01.15, 14:29
                                            Być może. Teraz przyjęło się, że najlepiej zlecić firmie zewnętrznej analizę, program, strategie,.... w tym firmie zagranicznej. To było nie do pomyślenia w czasach prl-u. Każde ministerstwo miało rozbudowane departamenty analiz, programowania,..... które wykonywały we własnym zakresie resortowe analizy i projekty. Nie pierwszy raz widzimy , że teraz zatrudnienie w ministerstwach bardzo wzrosło a podstawowe prace programowe zlecane są na zewnątrz.
                                            • marii51 Re: protesty górników zakończone 18.01.15, 22:35

• marii51 Re: protesty górników zakończone 18.01.15, 22:43
                                                wierzyć?
                                                natemat.pl/102321,gornicy-na-bogato-palacz-kompanii-weglowej-zarabia-jak-pracownik-warszawskiego-banku
                                                • marii51 Re: protesty górników zakończone 21.01.15, 10:38
                                                  a decyzja rządu i tak jest nadal krytykowana
                                                  Financial Times" pisze o "politycznym błędzie Ewy Kopacz"

Pol­ska po­rzu­ci­ła plany za­mknię­cia przy­no­szą­cych stra­ty ko­pal­ni pod wpły­wem gróźb związ­ków za­wo­do­wych. De­cy­zja, by utrzy­mać ten nie­ren­tow­ny prze­mysł, może znisz­czyć za­rów­no wia­ry­gność Ewy Ko­pacz jako pre­mie­ra, jak i na­dzie­je na roz­wią­za­nie pro­ble­mów pol­skie­go gór­nic­twa - pisze "Fi­nan­cial Times". Bry­tyj­ski dzien­nik uzna­je po­ro­zu­mie­nie z gór­ni­ka­mi za po­li­tycz­ny błąd.wiadomosci.onet.pl/swiat/financial-times-pisze-o-politycznym-bledzie-ewy-kopacz/zcwws8
                                                  • czuk1 Eskalacja żądań zz 21.01.15, 11:28
                                                    wiadomosci.onet.pl/kraj/zwiazkowcy-chca-negocjacji-z-rzadem-kopacz-i-stawiaja-warunki-albo-dialog-albo-walka/vwkf6
                                                    W komisji trójstronnej udziału nie biorą. Żądania nierealne stawiają. Termin podjęcia rozmów premierowi wyznaczają. Posłów szantażują. Interesu i stanu państwa nie biorą pod uwagę.

Jak nazwać takich panów, taką grupę ludzi których organizacje nie jedna firmę państwową doprowadziły do upadłości ? Teraz podejmują się rozwalania finansów państwa ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka