Dodaj do ulubionych

Muzulmanki w Polsce

22.07.17, 11:05

weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,22121774,polskie-muzulmanki-wyzwolenie-znalazly-w-islamie.html#TRwknd

Oliwia, lat 46, jest muzułmanką z dużego polskiego miasta na południu. Do islamu dochodziła przez dwadzieścia lat. Wychowała się w katolickiej rodzinie. - Zawsze uważałam, że jestem bogobojna, ale coś mi w Kościele nie pasowało. Na proste pytania nie mogłam znaleźć odpowiedzi - opowiada.

Na przykład Trójca Święta. Jest jeden Bóg, a jednocześnie - nie jest jeden? Albo: Po co modlimy się do świętych, skoro możemy od razu do Boga? No i spowiedź - człowiek potrzebny do rozmowy z Bogiem. Tego Oliwia już zupełnie nie rozumiała. Sprawę religii odłożyła na półkę. Przestała chodzić do kościoła.

Kilka lat temu odwiedziła ze znajomymi Szarm-el Szejk w Egipcie. Poznała tam muzułmanów, wielkie wrażenie zrobił na niej lokalny DJ. Grzeczny, uprzejmy - zwłaszcza wobec kobiet. Nie pił i nie palił. - Kosmita jakiś - myślała.

Te znajomości sprawiły, że zainteresowała się islamem. Przeczytała cały Koran. - Czytając, czułam się, jakbym wracała do domu - opowiada.

Wyjaśnia: islam i chrześcijaństwo są bardzo podobne. To religie miłości - do Boga i bliźniego. Tyle tylko, że islam jest dużo prostszy.

.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Muzulmanki w Polsce 22.07.17, 12:43
      i mamy inną wersję o Muzułmance...nie Polce ,ale
      o jej odczuciach na temat
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,19916154,byla-muzulmanka-teraz-mowi-islam-nie-jest-religia-pokoju.html
      • pia.ed Re: Muzulmanki w Polsce 22.07.17, 13:58

Brak mi czasu by w te chwili dyskutowac, bo temat jest jak rzeka ...Wklejam wiec tylko FRAGMENT
        do ktorego pozniej wroce ...

Będą tacy, którzy wypomną tej Holenderce somalijskiego pochodzenia z paszportem USA,
        że krytykuje islam, bo doświadczyła jego najbardziej konserwatywnej interpretacji.
        Ale padną również głosy, że właśnie dlatego Ayaan Hirsi Ali ma prawo walczyć z brutalnym
        zwyczajem(!!!) obrzezania kobiet.

.
        • pia.ed Re: Muzulmanki w Polsce 23.07.17, 11:40

O tej dziewczynie z Somalli czytalam wielokrotnie ... I zgadzam sie z tym,
          ze chodzi w tym przypadku o konserwatywny islam ...
          a przeciez ksiega Koranu ma wiele wersji, i w roznych krajach
          jest roznie interpretowana...

No a obwinianie islamu tradycja okaleczania dziewczynek , to po prostu klamstwo.
          Wprawdzie w Etiopii, Eritrei i Somalii islam jest panujaca religia, ale w Koranie
          nie ma ani slowa o tym zwyczaju, wiec dlaczego wiaze sie go z islamem?

>
        • marii51 Re: Muzulmanki w Polsce 23.07.17, 12:17
          Bożenko
          Jak znajdę czas dłużśzy wolny oraz poszperam dowiedzieć ...to może odpowiem
          • pia.ed Re: Muzulmanki w Polsce 25.07.17, 00:54

marii51 napisała:

> Bożenko
            Jak znajdę czas dłużśzy wolny oraz poszperam dowiedzieć ...to może odpowiem

Nie musisz "szperac" ...ja na codzien stykam sie z informacjami o muzulmanach,
            i wiem duzo.
            Islam nie jest podobny do katolicyzmu, ktory gdziekolwiek pojedziesz jest taki sam
            W islamie potrafia byc rozne frakcje, w tym samym kraju muzulmanskim ...

Ciekawostka jest istnienie meczetu w Danii, gdzie imanem jest kobieta,
            nie ma podzialu na mezczyzn i kobiety podczas modlow i nie wymaga sie
            by kobiety chodzily z zakryta glowa ...

W Malmö jest meczet, ktorego zalozycielem jest byly nauczyciel jezykow, moj znajomy,
            o bardzo nowoczesnych pogladach, ktory posredniczy w rozwiazywaniu
            rodzinnych konfliktow, kiedy np. rodzice chca wydac za maz niepelnoletnia corke.
            Wtedy wyjasnia, ze to jest wbrew szwedzkiemu prawu i ze to moze pociagnac za soba
            nieprzyjemne dla nich konsekwencje.

.
            • marii51 Re: Muzulmanki w Polsce 25.07.17, 08:17
              ok, bo dla mnie to trudny temat,
              a w dodatku kilka razy trafiłam na film o zyciu Polek w tej krainie Islamskiej.
              TO JAK ?im życie potoczyło się, to tragedia
              wniosek- wejść owszem ,ale jak stamtąd wyjść?
              • pia.ed Re: Muzulmanki w Polsce 25.07.17, 09:54

Osobiscie nigdy nie wyjechalabym za mezem Arabem,
                bo w swym rodzinnym kraju moze sie zmienic nie do poznania...
                I nie dlatego, ze taki jest, tylko pod wplywem swej konserwatywnej rodziny,
                ktora przemawia mu do honoru, osmiesza lagodne postpowanie wobiec kobiety,
                a honor czyli "utrzymanie twarzy", jest kluczowa sprawa u Arabow.

.
                • pia.ed Re: Muzulmanki w Polsce 26.07.17, 00:50

W Szwecji zatrudniaja w czasie wakacji mlodziez arabska do towarzystwa osobom z demencja.

www.skd.se/2017/07/25/feriejobbarna-ger-aldre-guldkant/
                  .
                  • marii51 Re: Muzulmanki w Polsce 26.07.17, 19:50
                    oby opiekowali się, nadawno wiadomosci ujawniy jak o ciemnej karnacjii pielęgnirz potwornie bił uderzał uderzał z piesci wlasnie leżąćego nie chodząćęgo juz
                    nie wiem gdzie? w jakimkraju a na szczęście że kamery tam są
                    • pia.ed Re: Muzulmanki w Polsce 26.07.17, 20:17

marii51 napisała:

niedawno wiadomosci ujawniy jak o ciemnej karnacjii pielęgniarz potwornie bił uderzał z piesci wlasnie leżąćego nie chodząćęgo juz
                      nie wiem gdzie? w jakimkraju a na szczęście że kamery tam są.

Moze to bylo w kraju, gdzie sa tylko czarni???

Czasem gorsze rzeczy robia biali ...
                      biale pielegniarki, ktore truly staruszkow,
                      bylo kilka takich przypadkow w Europie.

A kilku bialych przestepcow porywalo dziewczynki i gwalcilo przez wiele lat,
                      jak ten Franz z Austrii czy z Niemiec.

W Polsce bylo wielu okrutnych mordercow, i ZADEN nie byl CZARNY ...
                      wszyscy to biali, rodowici Polacy ...
                      .

• pia.ed Muzulmanki ... Czarni i biali 26.07.17, 21:30

Pielegniarz "o ciemnej karnacji" pobil lezacego ... moze tylko raz.
                        A dwoje bialych Polakow przez wiele lat znecalo sie nad dziecmi,
                        dla ktorych byli rodzina zastepcza.

Matka biła dzieci pięścią w głową, zamykała je pod kluczem w pokojach
                        i zabraniała poruszania się po domu. Ojciec zaś zmuszał do ciężkiej pracy na gospodarce.
                        Przed sądem w Lublinie trwa proces 39-letniej Małgorzaty oraz 43-letniego Witolda P.
                        oskarżonych znęcanie się nad dwanaściorgiem dzieci.

Jak ustaliła prokuratura, znęcali się nad dziećmi psychicznie i fizycznie.
                        Z akt sprawy wynika, że podopieczni rodziny P. mieli również zakaz korzystania z toalety
                        bez zezwolenia. Dzieci miały ograniczony dostęp do jedzenia, kąpieli i zabawek.
                        Bywały także wykorzystywane do pracy w gospodarstwie.

Według śledczych Witold P. miał być znacznie bardziej brutalny od swojej małżonki.
                        – Mężczyzna uderzał głowami dzieci o ścianę, szarpał za ubrania, bił paskiem w pośladki.
                        Kazał godzinami klęczeć z rękami w górze

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rodzice-zastepczy-pastwili-sie-na-dziecmi/7mqhd4d
                        .
                        • marii51 Re: Muzulmanki ... Czarni i biali 27.07.17, 09:14
                          a to zmieniłaś teraz // z Polki .Muzułmanki
                          na potworów nieludzkich
                          Oni po prostu wzięli się za coś czego nigdy nie powinni
                          NAWET mieć jakiekolwiek styczności z dziećmi
                          • pia.ed Czarni i biali ... 27.07.17, 14:09

To byla raczej odpowiedz na to,
                            co napisalas o "pielegniarzu ciemnej karnacji"...
                            W kazdej kulturze sa ludzie nie nadajacy sie do swego zawodu i sadysci,
                            wiec nie ma znaczenia, czy przestepstwo popelnil bialy czy czarny ...

Ogladam co tydzien autentyczna serie z oddzialu szpitalnego "traumy" w Londynie,
                            gdzie przywoza pacjentow z ciezkich wypadkow.
                            Personel ma wszystkie mozliwe kolory skory, ale jako lekarze i pielegniarki
                            sa wspaniali, pelni wspolczucia dla pacjentow i ich rodzin ...

Dla mnie stalo sie calkiem normalne, bo w szwedzkich szpitalach tez pracuje duzo personalu spoza Europy,
                            choc nie tak duzo jak w Wielkiej Brytanii, bo ten kraj przyjal ludzi ze swoich bylych kolonii.

.
                  • marii51 Re: Muzulmanki w Polsce 27.07.17, 16:47
                    W Szwecji zatrudniaja w czasie wakacji mlodziez arabska do towarzystwa osobom z demencja.
                    n/t pielęgnirza odezwałam się dlateho,że pomyslalam ...
                    oby nie postepowali tak.. ale nie dopisalam i sta
                    pia
                    może zle mnie zrozumialaś... nie mam nic absolutnie ..
                    niech pracują wszelacy , pielęgniarze przybyli .. lub tubylcy,
                    oby dbali o chorych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka