Dodaj do ulubionych

RASIZM w stosunku do Ukraincow?

30.05.22, 15:49
www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/warszawa-rasistowski-atak-na-ukrainke-pracujaca-w-piekarni-wideo/7szjy1k?utm_source=www.fakt.pl_viasg_fakt&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

– (...) Jedźcie do swojego kraju, bo robicie takie zamieszanie w tym naszym (...), że to się w głowie nie mieści! – zaatakowała Polka.
– Ja? Ja robię zamieszanie? – zareagowała zaskoczona ekspedientka.
Te słowa jeszcze bardziej rozzłościły klientkę, która zaczęła wulgarnie obrażać pracująca za kasą Ukrainkę.

– Ja proszę panią o chlebek pokrojony i wychodzę. Bo ja nie chcę dyskutować z panią. (...) K*** za***, prostytutko (...). Won z mojego kraju! (...) – wykrzykiwała klientka. W kilkunastosekundowej furii wielokrotnie wyrzucała z siebie wulgarne wyzwiska i w odrażającej formie powtórzyła żądanie, by ekspedientka wyjechała z Polski.

"Fakt" skontaktował się z właścicielem piekarni, w której doszło do skandalicznych scen. Potwierdził, że taka sytuacja miała miejsce. Poinformował nas, że (...} pani Iwona (ekspedientka) podejmie decyzję, czy wystąpi na drogę prawną przeciwko agresywnej klientce.
Dodał, że zatrudniona przez niego Ukrainka nie przybyła do Polski w ostatnich miesiącach, czyli po wybuchu wojny w Ukrainie. Mieszka w Warszawie od kilku lat. Przyjechała do Polski studiować ekonomię, a następnie zdecydowała się osiedlić na stałe nad Wisłą.

Obserwuj wątek
    • marii51 Re: RASIZM w stosunku do Ukraincow? 30.05.22, 17:18
      TO NA DOKŁADKĘ Rasistowskie ulotki we wrocławskiej szkole. "Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia także skóry"O rasistowskiej ulotce, którą dostały dzieci we wrocławskiej podstawówce poinformował na swoim Facebooku Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych. Na ulotce widnieje cytat z ewangelii według św. Mateusza i podpis "Lampa bez oliwy jest ciemna, człowiek bez modlitwy też". Jest też dziecko o ciemnej karnacji. Mówi ono: "Szkoda, że modlitwa nie rozjaśnia także skóry".

"Zawiadamiamy prokuraturę o propagowaniu rasizmu i deprawowaniu dzieci przez osoby związane z kościołem katolickim w Polsce" napisał Ośrodek.
      • marii51 Re: RASIZM w stosunku do Ukraincow? 30.05.22, 17:20
        ILE PROCENT W POLSCE
        TAK SĄ NIETOLERANCYJNI..OBOJĘTNIE NA JAKIM TLE..
        JAK SĄDZICIE?
        • marii51 Re: RASIZM w stosunku do Ukraincow? 30.05.22, 17:29
          To nie Afryka, tu drzwi się zamyka" - tej treści rasistowski "żarcik", opatrzony fotografią Paulo Celho, pojawił się na drzwiach Rady do Spraw Uchodźców, znajdującej się w pobliżu kancelarii premiera. Skandaliczny wydźwięk tego hasła jest tym większy, że wiele osób, przybywających do Rady, uciekało przed prawdziwym piekłem i z pewnością nie liczyło na takie powitanie. Tym bardziej, gdy na szali waży się czyjeś życie.www.fakt.pl/polityka/rasistowskie-haslo-w-polskim-urzedzie/l52egjm#slide-1
          • marii51 Re: RASIZM w stosunku do Ukraincow? 30.05.22, 17:32
            Maciej Gdula z Lewicy uważa, że książka „W pustyni i w puszczy" powinna zniknąć z listy lektur szkolnych, albo powinna być krytycznie omawiana dopiero w liceum. Według posła, jest ona przesycona rasizmem. Wiceszef MEiN Tomasz Rzymkowski podkreśla, że dzieło noblisty wychowało pokolenia Polaków.
            ------------czyli i lewica tez posiada posła anty .. kudzkiego
            www.fakt.pl/polityka/rasistowskie-haslo-w-polskim-urzedzie/l52egjm#slide-1
            • pia.ed RASIZM? 31.05.22, 15:35
              Na calym swiecie jest od dluzszego czasu tendencja usuwania
              ksiazek, tekstow czy nazw, gdzie uzyte jest slowo neger,
              albo wg obecnego spojrzenia na te sprawe, ujemnego spojrzenia
              na ludzi o czarnej skorze!
              Najpierw w Polsce usunieto z Elementarza "Murzynek Bambo",
              cudowny wierszyk, ale dzis "obrazliwy" big_grina teraz po kolei
              beda usuwac reszte...
              • a74-7 Re: RASIZM? 31.05.22, 20:23
                W UK sprawa 'zatoczyla kolo' , ze tak powiem wink
                W 70 tych mowilo sie 'czarny' pozniej bylo to obrazliwe czy rasistowskie;
                powstal "kolorowy " bo oni sa w roznych odcieniach .... a pan Brown jednak sie nie przyjelo.Natomiast zniknela pasta do butow w kolorze brown ; zostala zastapiona slowem 'tan'.
                Teraz znowu "kolorowy" nie odpowiada . wiecszanujacy sie black is back to black .....
                • pia.ed RASIZM... 31.05.22, 22:54
                  Mnie juz to wszystko sie pokrecilo! Ale chyba black
                  jest prawidlowe,
                  bo haslo "BLACK POWER" jest uzywane przez nich samych...

Pamietam, ze kiedys moglo sie powiedziec "niger",
                  ale od lat lat to slowo uznaje sie za obrazliwe...

> W UK sprawa 'zatoczyla kolo' , ze tak powiem wink

> W 70 tych mowilo sie 'czarny' pozniej bylo to obrazliwe czy rasistowskie;
                  > powstal "kolorowy " bo oni sa w roznych odcieniach .... a pan Brown jednak si
                  > e nie przyjelo.Natomiast zniknela pasta do butow w kolorze brown ; zostala zast
                  > apiona slowem 'tan'.
                  > Teraz znowu "kolorowy" nie odpowiada . wiecszanujacy sie black is back to bl
                  > ack .....
    • marii51 Re: RASIZM w stosunku do Ukraincow? 01.06.22, 21:28
      Wojna w Ukrainie. Austriacka gazeta nazywa Zełenskiego "wampirem"

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-05-30/wojna-w-ukrainie-austriacka-gazeta-nazywa-ze
      Afera po tekście o Zełenskim. Skandaliczne porównanie
      W połowie kwietnia austriacki tygodnik "News" przedstawił "dogłębną analizę psychologiczną" szefa ukraińskiego państwa Wołodymyra Zełenskiego. Opis miał charakter antysemicki, nawiązywał do czasów pamfletów z czasów narodowego socjalizmu –
      pisze dziennik "Spiegel" i zastanawia się,
      "jak jawny antysemityzm dostał się do jednego
      z największych magazynów w Austrii".lenskiego-wampirem/www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/afera-po-tekscie-o-zelenskim-kontrowersyjne-porownanie/qm75283,79cfc278
      • marii51 Muzeum Emigracji w Gdyni, 02.06.22, 09:16
        Wystawa "Przeprowadzki",
        którą można oglądać w Muzeum Emigracji w Gdyni,
        przybliża najmłodszym doświadczenie migracji, przypominając, jak powszechne to zjawisko, i uczy otwartości na inne kultury.
        To propozycja nie tylko dla dzieci, ale dla całych rodzin.

gdy w POLSCE NA UCHODŻÓW JEST REAKCJA ,, WYNOCHA Z NASZEGO KRAJU,,NIKT WAS TU NIE ZAPRASZA.....TO NASZE SPOLECZEŃSTWO NIE JEST GOTOWE NA TOLEANCJE .. wojna tez w innym kraju ich nie obchodzi
        GDYNIA uczy.. zaowocować w dobro...
        trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,28525196,kazdy-migrant-ma-swoja-historie-wystawa-przeprowadzki-w-muzeum.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka