jaga_22 15.02.09, 20:37 Wzięłam z innego forum.Nigdy tam nie będę,ale zobaczę. 209.172.33.233/~photojpl/flash/08notredbs.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tesunia Re: Katedra 16.02.09, 09:37 o tak,jest czym oczy "napasci" lubie takie "klimaty " ogladac. Odpowiedz Link
agat-a52 Re: Katedra 16.02.09, 11:23 Fakt robi wrażenie. Szkoda,że nie umię zrobić takiego filmiku i pokazać naszą wrocławską katedrę i cały Ostrów Tumski, który jest bardziej okazały. Odpowiedz Link
marii51 Re: Katedra 16.02.09, 19:16 poczytałam więcej- pl.wikipedia.org/wiki/Katedra_Notre-Dame_w_Pary%C5%BCu teraz do Wrocławia... Agata zachęciła.. mknę... Odpowiedz Link
tesunia Re: Katedra 16.02.09, 19:19 kiedys budowano piekne katedry/koscioly obecne/wspolczesne sa takie surowe we wnetrzu, jak tu,z willi ptzrwobine na kosciol katolicki,choc nie zawsze bo sa budowane i w duchu katolickim. Odpowiedz Link
muraszka1 Re: Katedra 16.02.09, 19:55 Dzieki Jago za link,swietna jest mozliwosc przyblizenia kazdego fragmentu,nie bedac tam fizycznie,jestem. Byłam w katedrze w Kolonii,minelo tyle lat a nadal jestem pod wrazeniem. Odpowiedz Link
marii51 Re: Katedra 16.02.09, 19:55 Jaga... -hmmm , pomyślałam- "rzut beretem do FRANCJI- A Jaga mowi że nie zwiedzii poszłam od komputera- teraz czytam , że to w Monteralu_ ""Najstarszy i najważniejszy kościół Montrealu to katedra Notre Dame (codziennie 7-20, bilet 2 dol. kanadyjskie). Największy kościół w Ameryce Północnej, budowany przez prawie cały XIX w. może pomieścić 5 tys. osób. Jego architekt James O'Donnel był protestantem. W trakcie budowy kościoła przeszedł na katolicyzm i dziś spoczywa w podziemiach kościoła. Neogotyckie wnętrze zdobi mnóstwo drewnianych rzeźb i bajkowe, błękitno-złote podświetlane polichromie, dzieło montrealskiego architekta Victora Bourgeau. Na dwóch wieżach katedry wisi dziesięć dzwonów, jeden z nich waży ponad 11 ton i jest największym dzwonem w Ameryce."" Odpowiedz Link
jagodajna Re: Katedra WE WROCŁAWIU 16.02.09, 22:02 Agatko, masz swój kochany Wrocław.... zieba.wroclaw.pl/maria_magdalena_new.htm Odpowiedz Link
jagodajna Re: Katedra WE WROCŁAWIU 16.02.09, 22:11 I jeszcze to.... zieba.wroclaw.pl/palac_biskupi.htm Odpowiedz Link
annrez Re: Katedra WE WROCŁAWIU 17.02.09, 10:05 poprosze o jeszcze ...Jago , co dzis znalazlas ? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Katedra WE WROCŁAWIU 17.02.09, 10:33 zieba.wroclaw.pl/panorama_raclawicka_main.html Odpowiedz Link
agat-a52 Re: Katedra WE WROCŁAWIU 17.02.09, 14:51 Jagodajna witam i dziękuję za ten link wrocławski. Przesłałam go koleżance, która 10 lat nie była we Wrocławiu i dzięki Tobie zobaczyła tyle miejsc. Była zachwycona. Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link