Dodaj do ulubionych

Zagadka logiczno-geograficzna

01.03.25, 19:16
z architekturą w tle wink.

Nasz nowy kolega bmtm stwierdził tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,567,178690768,178690768,Dobry_turysta_czyli_jaki_.html?p=178691037
że zna miasto w Polsce, które jednocześnie spełnia warunki:
1. Jest w nim gotycka katedra
2. Ze średniowiecznymi freskami
3. Nie ma w tym mieście kawiarni
4. Katedra jest dostępna wyłącznie po uprzednim umówieniu się z proboszczem.

Moim zdaniem nie istnieje w Polsce miasto spełniające jednocześnie choćby trzy warunki, co najwyżej dwa (ostatniego warunku IMO nie spełnia żadne, duże kościoły w Polsce są otwarte przez większość dnia, problem z dostępem może być gdzieś na wsi czy w małym miasteczku).

Przez chwilę myślałam, że może chodzić o Pelplin, w którym z obiektami gastronomicznymi jest dość słabo wink, ale oczywiście nie ma tam średniowiecznych fresków, a godziny zwiedzania są podane na stronie internetowej.

Ponieważ bmtm uparcie milczy, może którejś z was uda się rozwiązać zagadkę?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:44
      Jak to freski w średniowieczu…? Może chodziło o polichromie?
      • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:54
        Pal sześć freski, mogą być malowidła wink (choć u autora były freski wink). W konkatedrze w Kwidzyniu są jakieś malowidła z końca XIV w., no ale ona ma elegancko zwiedzanie za biletami i z przewodnikiem, a poza tym w mieście obiektów gastronomicznych jest kilka.
      • memphis90 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 09:11
        Jak najbardziej freski były w średniowieczu! W zeszłym roku oglądałam jedne z ciekawszych- freski w wieży Książęcej w Siedlęcinie, których wyjątkowość brała sie m.in. z tego, że wyjątkowo nie przedstawiały Jezusów, tylko dzieje się Lancelota. W romanizmie lubiono dekorować sufity ostatnimi wieczerzami i Chrystusami na tronie. W gotyku jakby trochę mniej, bo nie malowano na sufitach, ale nadal zdarzały się.
        • turzyca Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 09:38
          Wieża w Siedlęcinie jest faktycznie wspaniała, a tematyka, szczególnie jak na Polskę, jest wyjątkowa. Dlatego najpierw interpretowano figury zupełnie inaczej, jako księcia i opata w scenie nadania jakichś dóbr klasztorowi.

I całkowicie podzielając Twój zachwyt Siedlęcinem, muszę skorygować jedną rzecz - te polichromie nie są freskami. Malowane były na suchym tynku, bardzo popularną w średniowieczu techniką al secco. Technika malowania na świeżym, jeszcze mokrym tynku - al fresco - została wymyślona znacznie później, dopiero pod koniec średniowiecza (oidp Giotto w Asyżu to pierwsze zachowane freski). Ta technika daje znacznie trwalsze polichromie, bo farba wiąże się z tynkiem i razem z nim wysycha, więc nie może odpaść od tynku, do tego daje specyficzną głębię, nie do uzyskania gdy maluje się na suchym tynku. Ale jest też diabelnie trudna, wymaga sporej wiedzy chemicznej (określone rodzaje tynków współpracują z określonymi farbami, tynk schnąc przechodzi przez reakcje chemiczne, które wpływają na kolor farby), treningu (kolory zmieniają się znacznie bardziej w trakcie wysychania, mieszanie bywa ryzykowne, bo trzeba przewidzieć reakcje chemiczne) i pewnej ręki (bo praktycznie nie da się nanieść poprawek). Dlatego histoludki mają na jej punkcie takiego świra, bo mistrzów, którzy umieli pracować ale fresco jest bardzo mało, szczególnie w tej wczesnej fazie techniki czyli w naszym średniowieczu.

I stąd wątpliwości autorki wątku. Gdyby chodziło o średniowieczne polichromie ścienne dowolną techniką to nie byłoby wątaska, ale tak wczesne freski to perełki, do których się wręcz pielgrzymuje.
          • memphis90 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 10:37
            Ja nie jestem specjalistką, ale freski rozumiane jako nakładanie barwników na mokry tynk są opisywane już w pałacu w Knossos, grobowcach etruskich, starożytnym Rzymie (Pompeje) i Bizancjum, cała sztuka przedromańska i romańska. Al seco pojawia się w opisach dopiero na etapie wczesnochrześcijańskich grobowców w Faras. Przynajmniej taki rzeczą podręczniki do Historii Sztuki
            wydawnictwa.cea-art.pl/Ars%20longa_T_1.pdf
            Aczkolwiek rzeczywiście w Siedlęcinie było al seco.
          • mmoni Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 12:18
            O ile autor nie pomylił wszystkiego na zasadzie znanego dowcipu z Radia Erewań, to może wykazał się brakiem precyzji w sformułowaniach: "katedra" = dowolny duży kościół, "freski" - malunek na ścianie dowolną techniką.
    • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:49
      Gniewino
      • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:58
        Jest kościół, mniemam, że z jakimiś malowidłami a kawiarni nie ma żadnej. Z proboszczem też na pewno można się umówić.
        • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:00
          O jest na ścianie. Takie duże nawet.
          • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:02
            Gotyckie te malowidła nie są big_grin, kościół też nie.
            • memphis90 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 09:14
              Co ciekawe - to neogotyk. Więc prawie, prawie 😂
        • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:01
          Czy kościół jest katedrą? Czy jest choćby gotycki? Bo wiesz, miejscowości w których jest kościół i nie ma kawiarni zapewne trochę w Polsce jest big_grin i w niektórych bywa nawet problem z wejściem do tego kościoła poza godzinami mszy.
          • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:04
            Chyba nie podejrzewasz mnie o powagę w tym wątku?
            • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:06
              A, pardon, jak zawsze wydaje ci się, że jesteś dowcipny. Jak zawsze masz rację.
      • mikams75 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:13
        ale to wies w nie miasto
        • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:20
          Rzeczywiście. O tym nie pomyślałem. Ale Biedra jest, Dino jest i Delikatesy Centrum. Wszystko obok siebie.
          Była też Mrówka, ale szybko zbankrutowała.
      • sueellen Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 10:59
        krwawy.lolo napisał:

> Gniewino

Gniewino w Pomorskiem? Nie ma tam żadnej katedry, ani tym bardziej gotyckiej katedry. Fresków też nie ma, za to są lokalne gastronomiczne ...
        • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 11:30
          Jakie lokale? Kebaba w kapciorze po sklepiku budowlanym. Więcej nie ma.
          • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 12:03
            A, jest jeszcze jakaś knajpa, pizzeria chyba, pod wieżą widokową. Nigdy tam nie byłem, dlatego nie zapamiętałem.
    • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:52
      Bo to pewnie nie katedra, tylko bazylika.
      I byc może neogotycka, nie gotycka.

Albo to Kamień Pomorski, tam jest niewiele ludzi, może i kawiarni nie ma.
      • anajustina Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:55
        Jak nie ma, jak jest.
      • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:55
        Jeszcze Pelplin może być.
        • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:57
          O Pelplinie pisałam na wstępie, nie ma malowideł i można bez problemu zwiedzać.
          • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:29
            A, sorry, nie doczytałam.

Zresztą nigdy nie byłam, wymieniłam po prostu najmniejsze miasta w których są katedry, o ktorych wiem.
      • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 19:56
        W Kamieniu Pomorskim jest kawiarnia, byłam. A katedrę można zwiedzać bez problemu.
      • lucadimontezemolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:03
        Caffe Venezia jest w Kamieniu : )
      • kadfael Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:11
        W marinie w Kamieniu jest moja ulubiona kawiarnia!
    • anorektycznazdzira Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:03
      Katedra dostępna po umówieniu się z proboszczem? Katedra to główny kościół diecezji, w którym rezyduje biskup. Tak więc szczerze wątpię, że się komuś nie popimpkał kościółek na zadoopiu z katedrą.
    • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:41
      No i niestety kicha. Nowy forumowicz bmtm mimo swego deklarowanego obycia turystycznego niestety po prostu nie wie, czym jest katedra... (patrz podlinkowany wątek).

A tyle się nazastanawiałam, o jakie miejsce mogłoby chodzić...
      • witamina_d_3 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 22:27
        Niech zgadne: zobaczyl cos (neo)gotyckiego i uznal, ze to juz katedra?
        • witamina_d_3 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 22:31
          O, lol. Zgadlam. Pelno takich w polnocnej Polsce big_grin
      • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 22:31
        No cóż.
        Ale zabawa fajna.
        W sumie można kontynuować, jakby sie komuś chciało wymyślac zagadki.
    • turzyca Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:42
      Jeśli przyjmiemy, że:
      1) w grę wchodzą również prokatedry i kościoły patriarchalne, to zaczynamy mieć spory wybór. Jeśli włączymy potoczne znaczenie czyli po prostu większy kościół, to mamy już całkiem spory wybór.
      2) chodzi o malowidła ścienne jakąkolwiek techniką,
      to jako osoba, która wielokrotnego organizowała objazdy dla historyków i historyków sztuki nie jestem zdziwiona ani punktem 3 ani punktem 4.

Zabytkowe kościoły często są dostępne tylko w obrębie przedsionka - wystarczy, żeby się pomodlić, a jednocześnie kosztowne wnętrze jest zabezpieczone przed dewastacja czy okradzeniem. Na zwiedzanie trzeba się umawiać z dużym wyprzedzeniem, a i nie ma gwarancji, że na miejscu nie okaże się, że ksiądz właśnie jest gdzieś indziej, choćby z ostatnią posługą.
      Małych miasteczek, w których jest pizzeria lub knajpa podająca wyłącznie danie mięsne z frytkami i sałatką z biedronki, zaliczyłam kilka tuzinów.

Bardziej mnie ten protestancki park zdziwił.
      • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:05
        Tak, protestancki park jest ciekawy.
        I oczywiście jest sporo zabytkowych kościołów w różnych wioskach i miasteczkach, które nie jest łatwo zwiedzić -choć mam wrażenie, że ostatnio jest lepiej, tzn. przynajmniej jest kartka na drzwiach, gdzie można ew. dzwonić wink.

"Małych miasteczek, w których jest pizzeria lub knajpa podająca wyłącznie danie mięsne z frytkami i sałatką z biedronki, zaliczyłam kilka tuzinów. "

Przy planowaniu zwiedzania trzeba też oczywiście brać pod uwagę różne uwarunkowania lokalne - np. nie wybierać się na dłuższe zwiedzanie w majowe i czerwcowe niedziele wink . Popełniliśmy kiedyś taki błąd wybierając się do Płocka - miasto niby niemałe, ale cokolwiek zjeść udało się jedynie w jakiejś podejrzanej kebabowni.
        • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:22
          Jak juz jest duży gotycki kościół katolicki, to nie ma protestanckiego.
          Jak jest jedno i drugie to miejscowość duża i są kawiarnie.

• turzyca Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:36
            >Jak juz jest duży gotycki kościół katolicki, to nie ma protestanckiego.

Bywa, bywa. Szczególnie jeśli akurat siedział tam jakiś magnat-protestant.
            • anajustina Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:40
              To pewnie i tak od dawna przemianowane na katolicki.
        • mika_p Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:25
          > do Płocka - miasto niby niemałe, ale cokolwiek zjeść udało się jedynie w jakiejś podejrzanej kebabowni.

Następnym razem, jak się będziesz wybierać, daj znać - powiem ci, gdzie kebaby nie są groźne smile
          • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:37
            Dawno to było wink. Nieopatrznie wybraliśmy się na wycieczkę krajoznawczą w piękną majową niedzielę. Płock bardzo malowniczy, obejrzeliśmy katedrę (gotycką i udostępnioną do zwiedzania wink), poszliśmy nad Wisłę, pokręciliśmy się po starym mieście no i stwierdziliśmy, że czas na obiad. Niestety jakoś nie załapaliśmy, że maj to miesiąc pierwszych komunii i wszystko porezerwowane...
            Po kebabie żadnych skutków ubocznych nikt nie odczuł, więc nie narzekam wink. Ale od tej pory wyjazdy majowe tylko w soboty wink.
    • jeste_m_sobie Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:50
      Jeśli może być duży kościół nie będący katedrą, to może Tum?
      • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 20:56
        Romański wink.
        Oczywiście jeśli przyjąć, że chodziło o dowolny większy kościół to możliwości robi się sporo.
    • taje Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:28
      Może Biecz? Mniej niż 4 tys mieszkańców, więc może i kawiarni nie ma. Ale tam jest kościół, a nie katedra, no i nie pamiętam, czy są tam freski.
      • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:31
        Ale tam chyba protestanckiego kościoła nie ma, nie te rejony.

Szukałbym raczej na północy, zachodzie lub Śląsku.
        • taje Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:37
          A kto mówi o protestanckiej katedrze?
          • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:48
            O katedrze nikt.
            O kościele sprawca zamieszania.
            Ewangelicki to protestancki, prawda?
            • taje Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:50
              A, ok, nie czytałam wypowiedzi samego bmtm. No to nie wiem, czy takie cudo istnieje.
              • taje Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:56
                Cofam, to jednak musi być Biecz! Bmtm musiał mieć na myśli dwa osobne obiekty: gotycki kościół, który nie wiedzieć czemu nazwał katedrą, w którym sa jak pisze Turzyca malowidła Tetmajera, oraz inny, ewangelicki "z parkiem zamknięty na cztery spusty". W Bieczu jest zarówno kościół gotycki, jak i ewangelicki. zabytek.pl/pl/obiekty/g-232879
                • taje Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 22:08
                  A jednak nie. Ech. Biecz z kościołem ewangelickim to inny Biecz od tego z gotycką kolegiatą. Idę spać, bo jak widać bardzo potrzebuję odpoczynku...
                  • andaba Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 22:23
                    No właśnie miałam ci napisać, że Biecz na Podkarpaciu znam i na pewno tam protestanckiego kościoła nie ma smile

• smoczy_plomien Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:06
                      No i jest kawiarnia smile Na fajnym skąd inąd ryneczku.
      • turzyca Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:33
        W kolegiacie są malowidła Tetmajera.
    • mocca25 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:34
      A potem się dziwicie, że niektórzy panowie nienawidzą kobiet big_grin
      • hrasier_2 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:52
        mocca25 napisała:

> A potem się dziwicie, że niektórzy panowie nienawidzą kobiet big_grin
        Ale to odwrotnie. To panie nienawidzą facetow. Być może obarczają ich winą za swoje nieudane życie rodzinne. Ale ja nie jestem psychologiem od kobiecych dusz.
      • sjanna Re: Zagadka logiczno-geograficzna 01.03.25, 21:57
        I to jest prawidłowe podsumowanie 😂
    • 00zxc00 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 10:16
      A co to za różnica - katedra czy nie katedra, gotycka czy neogotycka? Pełno jest takich miast w Polsce.
    • mmoni Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 12:32
      Słuchajcie, a może to Poprad? Tylko tam są kawiarnie...
      www.spis.sk/regiony/poprad/pl.html
      • malia Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 17:40
        chodziło o miejscowość w Polsce chyba
    • dariamax Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 13:28
      Może chodzi o Sadów, dolnośląskie, tam w kościele odkryto średniowieczne malowidła chyba w 2018. Ale to raczej wieś.
    • smoczy_plomien Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:15
      Mój typ to Drohiczyn. Nie ma kawiarni, jest katedra, co prawda barokowa. Nie wiem, jak z dostępnością wink
      • anajustina Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:19
        Część ludzi myli gotyk z barokiem...
    • bmtm Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:20
      Pani bardzo literalnie przyjmuje moje wypowiedzi, bez żadnej nutki finezji.
      1. Katedra to pojemne słowo. 2. Freski owszem średniowieczne, 3. Nie napisałem, że w mieście nie ma kawiarni tylko w konkretnej okolicy tego obiektu. 4. Również tak nie napisałem- kościół ten jest zamknięty i poza godzinami mszy zwiedzanie jest możliwe po kontakcie z tamtejszymi księżmi. Nie każdy turysta jest katolikiem i nie każdy chce zwiedzać kościoły w trakcie mszy.

Proponuję jednak zgadywać. Może się uda.
      • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:23
        Gniewino!
        • krwawy.lolo Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:25
          Albo Choczewo. W Choczewie jest katedra i żadnej kawiarni.
      • mdro Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:30
        Rybeńko, katedra w odniesieniu do kościoła to konkret, a nie "pojemne słowo" (no chyba że chodziło o katedrę uniwersytecką big_grin). Poza tym nie kłam, twój wpis jest dostępny ("Sam znam bardzo atrakcyjne turystycznie miasto- ludzie nieuprzejmi, brak kawiarni, piękna katedra gotycka ze średniowiecznymi freskami udostępniana do zwiedzania po wcześniejszym kontakcie z proboszczem"). Może chciałeś napisać coś innego, niż napisałeś? Ale nie miej wtedy pretensji do czytelników.

Poza tym grzecznie spytałam w tamtym wątku, jakie to miasto, nie byłeś łaskaw odpowiedzieć.

A kościołów w czasie mszy się nie zwiedza, nie wiesz?
      • witamina_d_3 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:42
        bmtm napisał(a):

> 1. Katedra to pojemne słowo.

Boże, wspaniałe! Biorę do sygnaturki.
        A jak pisał, że geniusz, to się śmiałyście!!!
        • simply_z Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 16:53
          Epickie
        • malia Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 17:45
          ej, czy to jest ten bardzo wykształcony?" po dobrych studiach prawniczych (UW), doktoranckich (zagranicznych), trzy języki obce biegle."
          • witamina_d_3 Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 18:11
            ...twórca miliona patentów i prawie kandydat do Nagrody Nobla. Tak, to ten sam.
      • mika_p Re: Zagadka logiczno-geograficzna 02.03.25, 18:16
        > Nie każdy turysta jest katolikiem i nie każdy chce zwiedzać kościoły w trakcie mszy.

W trakcie mszy się nie zwiedza, tylko uczestniczy się we mszy, albo nie wchodzi do kościoła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka