tropem_misia1 03.07.09, 18:52 Oto Plac Centralny Drzewiej stał na środku Lenin w charakterystycznej pozie,chowając za plecami czapeczkę. Niezbyt godnie zniknął z horyzontu. Gdyby tak wejść w jedna z bram ,można trafić na podwórze,gdzie znajduje sie mój zakład pracy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 tak wygladał w.w. obywatel 03.07.09, 18:55 i historia pomnika Fundatorami pomnika Lenina byli ludzie z kombinatu. Na ten cel dyrekcja zabrała im trzynastą pensję oraz trzymiesięczną premię. Sprzeciwu (przynajmniej głośnego) nie było. Robotnicy wiedzieli już, że miłość do wodza rewolucji i jego dzieł stanowi obowiązek każdego mieszkańca krajów socjalistycznych. 17 kwietnia 1973 r. złożony z 74 elementów, skręcony 1600 śrubami i ważący 7 ton posąg Lenina stanął na miejscu swojego przeznaczenia. Odsłonięto go jedenaście dni później. Od tego czasu przyjeżdżała tu każda oficjalna delegacja, a nowożeńcy mieli gdzie składać kwiaty. Nie wszystkim jednak pomnik się podobał. Jedni proponowali zarzucić Leninowi pętlę na szyję i wywrócić go ciągnikiem. Inni snuli plany zakupienia od wojska działka i odstrzelenia mu głowy. Apelowano też do sumienia monumentu, zostawiając pod nim rower z kartką: "Masz tu rower, stare buty i sp... z Nowej Huty". W końcu 18 kwietnia 1979 r. ktoś postanowił przejść do czynów i podłożył ładunki wybuchowe pod kroczącymi nogami Lenina. Pierwszy z nich urwał wodzowi piętę, drugi spadł z postumentu i eksplodował na placu, wybijając wszystkie szyby w oknach, ale nie uszkadzając pomnika. Ostatecznie pomnik Lenina usunięto 10 grudnia 1989 r. W 1992 r. kupił go szwedzki milioner Big Bengt Erlandsson i dziś można go podziwiać w miasteczku osobliwości Halltjaparal pod Sztokholmem. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Moja Nowa Huta 03.07.09, 18:58 A tu Plac centralny z lotu ptaka doczekał sie wpisu do zabytków Krakowa:sie to nazywa socrealizm. Że powtórzę za Wikipedią: Socrealizm (realizm socjalistyczny) – kierunek w sztuce, określany jako metoda twórcza, istniejący od 1934 w sztuce radzieckiej, a następnie w pozostałych krajach socjalistycznych. Miał tam oficjalny status podstawowej i jedynej metody twórczości artystycznej i był ideowym oraz propagandowym narzędziem partii komunistycznych.[1] Odpowiedz Link
tropem_misia1 to dla szperaczy i tropicieli takich jak ja: 03.07.09, 19:00 pl.wikipedia.org/wiki/Socrealizm cd. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Dworek w Krzesławicach 06.07.09, 14:38 W1228r. Rycerz Bugiwoy podarował wieś zakonowi Bożogrobowców w Miechowie, a następnie została ona przejęta przez Władysława Łokietka. W 1360 Krzesławice zostały oddane w uposażenie szpitala św. Jadwigi na Stradomiu, ale jeszcze w XIV powróciła w posiadanie Bożogrobowców. W 2 połowie XVIII w. folwark należał do Akademii Krakowskiej i wówczas został tu wybudowany dworek. W 1788 r. Krzesławice kupił Hugo Kołłątaj, jeden z czołowych przedstawicieli polskiego Oświecenia i twórca Konstytucji 3 maja. Kochał on Krzesławice, rozudował majątek, założył park dworski. Niestety, w 1795r., za udział w powstaniu kościuszkowskim, został aresztowany i pozbawiony dóbr. W 1876 r zakupił posiadłość Jan Matejko, za pieniądze zarobione ze sprzedaży płótna Batory pod Pskowem. Sławny malarz bardzo zasłużył się Krzesławicom: wyremontował dwór i dobudował pracownie oraz szkołę dla wiejskich dzieci. Przyjeżdżał tu często, zwłaszcza w lecie: pracował, urządzał dla swoich uczniów majówki. W 1959 roku dworek został podarowany Towarzystwu Przyjaciół Sztuk Pięknych, które stworzyło w nim wystawę ku czci Jana Matejki i Hugo Kołłątaja. Można tu zobaczyć słynny Poczet królów polskich, ilustracje śpiewów historycznych Niemcewicza, projekty polichromii do kościoła Mariackiego. Krzesławice posiadają również pamiątkę po Tadeuszu Kościuszce - jest to krzyż ustawiony na miejscu zbiórki kosynierów. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dworek w Krzesławicach 06.07.09, 15:01 Piękną historię ma dworek w Krzesławicach. I adaptacja Fortu w Krzesławicach na Młodzieżowy Dom Kultury. ) miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,6054499,Drugie_zycie_Fortu_49.html Odpowiedz Link
super222 Re: Moja Nowa Huta 07.07.09, 08:02 Gdyby tak wejść w jedną z bram, można trafić na podwórze, gdzie znajduje się mój zakład pracy. Gdyby tak wejść w jedną z bram, można trafić na podwórze, gdzie mieszkał - mieszka (?) meżczyzna, w którym byłam zakochana miłością bezgraniczną, szaloną i ... beznadziejną. Mieszkał tam z żoną. Misiu1 - otworzyłaś ranę, nie wiedziałam, że to jeszcze boli. Pamiętam Osiedle *C* Centrum - tak to jest? Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Moja Nowa Huta 09.07.09, 14:39 Tak. Centrum C. Jest też Centrum A,B,D i najnowsze E. Sory(: Odpowiedz Link
tropem_misia1 to: 11.07.09, 07:21 Czołg IS - 2 stojący przed Muzeum Czynu Zbrojnego na os. Górali w Nowej Hucie. Ten egzemplarz służył w 5 pułku czołgów ciężkich II Armii Wojska Polskiego. Walczył w bitwach pod Tropiszowem i Budziszynem. Odpowiedz Link