Dodaj do ulubionych

Pierwszy raz........

29.08.09, 17:30
nałożyłam sobie tę odżywkę na włosy.Ponoć taka rewelacyjna,to zobaczymy.wink wink

torebka.kafeteria.pl/katalog.php?mode=view&id=6099
Obserwuj wątek
    • 52ania Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 17:54
      Ciekawa jestem czy faktycznie jest taka rewelacyjna.Ja mam inny
      problem,bardzo przełysiałam.Z tyłu mam gęste włosy ale na przodzie
      prześwity.Zastanawiam się,co robić?Koleżanka poleciła derkos w
      ampułkach dla kobiet z firmy Vichy.Jeszcze nie kupiłam ale oprocz
      tego zastanawiam się nad zagęszczaczem do włosów.Czy spotkałyście
      się z czymś takim?Chodzi o to,czy ktoś stosował osobiście lub ktoś
      znajomy i z jakiej firmy?
      • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 18:17
        Jaguś, to będą lśniące nad wyraz, chociaż zapach nie ten...smileFaktycznie
        wychwalany produkt,ciekawam jak podziała na Twoje.
        Mam gęste i w miare zdrowe włosy, w zasadzie tylko myje dobrymi szamponami,
        zmieniając je co jakiś czas a farbuje raz w m-cu.
      • jaga_22 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 18:18
        Może o to chodzi? Przyznam,że nie słyszałam dotąd.Ja z tyłu też mam gęściejsze i ciemniejsze włosy.Łysin nie mam,ale widzę,że nie mam już tyle włosów,co miałam .wink

www.hsr.com.pl/index.php?t=stat&page=opinie
        • jaga_22 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 18:23
          Zapach to ma mocny.Właściwie to pachnie,tylko tak mocno,że aż duszący,a ja sobie nie żałowałam.https://dodatki.xorg.pl/emotki/13.gif
          Zawinęłam na głowie torebkę foliową ,otworzyłam okno szeroko i wsiadłam na rower.akurat 30 min.potrzebowałam.Miałam załatwione 2 w jednym.https://dodatki.xorg.pl/emotki/13.gif
      • agat-a52 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 18:31
        Gdy występują problemy z wypadaniem włosów, cerą i paznokciami, to jest to objaw wewnętrzny. Należy nie słuchać koleżanek, tylko szybko do lekarza i szukać przyczyny, a tych jest wiele. Układ pokarmowy, zmiany hormonalne, choroby psychiczne etc. Kiedy zostanie usunięta przyczyna, włosy się wzmocnią i zahamuje to proces wypadania. Często kobiety po ciąży gubią sporo włosów. Najbardziej niepokojace jest wypadanie łojotokowe, gdyż w tym przypadku włosy już w miejscu wypadnięcia nie odrosną.
        Stosowanie odżywek ma sens, ale lepiej stosować przed wyjściem na słońce, czy kąpiel w morzu. Natomiast włosom uszkodzonym mechanicznie pomoże tylko strzyżenie zniszczonych końców. Choroby włosów, pielęgnacja etc pisałam na ten temat pracę i zbierałam materiały od lekarzy dermatologów, kosmetologów i fachowe porady fryjerskie.
        To co pomoże koleżance, to nam może zaszkodzić. Kiedyś na podstawie badania włosa pod mikroskopem rozpoznawano choroby u pacjenta.
        • agat-a52 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 18:42
          Trochę pozjadałam literki. Moja siostrzenica stosowała różne mazidła, łykała witaminy, stosowała jakieś polecane mixtury i owszem sama struktura włosa się poprawiła lekko, ale wypadały. Ja jej poleciłam dobrego dermatologa, który potraktował ją poważnie i zlecił badania. Okazało się, że miała problem z tarczycą. Teraz jest już choroba opanowana i włosy nie wypadają, a nawet bardzo zgęstniały.
          Ja mam bardzo gęste i zdrowe włosy, ale jak pozwolę sobie na jakieś ciężkostrawne potrawy, to zaraz mi wypadają.
          • agat-a52 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 19:02
            Jeszcze dodam, żeby odżywka zadziałała należy otworzyć łuski włosa myjac je przed zabiegiem zasadowym szamponem i nałożyć miksturę. Ja np. raz w miesiącu wcieram w skórę i we włosy olejek rycynowy z kilkoma kroplami cytryny, zakładam czepek i idę spać. Rano myję kilka razy i dodatkowo zobojętniam zasady, wodą z cytryną, która zamyka łuski włosa. Włosy są mięsiste, lśniące nie elektryzujace. I raz w tygodniu jem surówkę z czarnej rzepy.
            Moja siostra też to robi, ale dodatkowo też myje włosy żółtkiem.
          • irena0503 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 19:03
            Też tak uważam nie wierzę w żadne cudowne specyfiki , sama miałam
            ten problem (stres) i wyciągnął mnie z tego dermatolog , zapisał
            robione na receptę 2 wcierki i po plackach ani śladu. Teraz od
            czasu do czasu wcieram Seboradin (czarna rzepa).
            • agat-a52 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 19:09
              Tak Irenko Seboradin jest gotowym środkiem na bazie czarnej rzepy. Też go czasami stosuję zapobiegawczo.
              • jaga_22 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 19:30
                Ech Agatko.chorób to mi wystarczy tych co mam,nie muszę jeszcze się
                doszukiwać.Tarczycę też mam uregulowaną,ale leki przecież biorę.Po odżywce włosy
                mam mięciutkie i błyszczące.Łuskę włosa żeby zamknąć wystarczy spłukać chłodną
                wodą.Włosy mi nie wypadają,więc nie ma potrzeby iść do dermatologa.wink O tej
                odżywce dowiedziałam się na
                zaprzyjaźnionym forum,od znanych mi dziewczyn.
                • agat-a52 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 19:53
                  Ja dość chaotycznie udzieliłam porad. Ale tak łatwo nie sprzedaję swojej wiedzy. Tymbardziej, że byłam wspólautorem podręcznika wiedzy o chorobach skóry i włosów dla potrzeb dydaktycznych.
                  • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 20:17
                    Myślę, że jest w tym troche prawdy, że stan naszych włosów, paznokci i skóry
                    świadczy o naszym zdrowiu. Moim pierwszym objawem niedoczynności tarczycy była
                    bardzo sucha skóra(zawsze miałam suchą) i żadne balsamy najlepszej jakości,które
                    wynajdywały mi m.inn.synowe nie dawały rezultatu.Dermatolog wypisał lek o bardzo
                    prostym składzie i niedrogi (postać kremu) i poprawa była natychmiastowa, ale
                    lek.rodz.nie podejrzewał tarczycy a powinien, bo objawy były ewidentne.Dopiero
                    po zasłabnięciu i wylądowaniu na pomocy doraznej,młoda lekarka poradziła zrobić
                    badania tarczycowe.Ja czasami mam wrażenie,że musimy z różnych zródeł czerpać
                    wiadomości,żeby lekarzowi podpowiedzieć.To nie jest w porządku.
                    • jaga_22 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 20:36
                      Przy swoich objawach przypadkowo natknęłam się co może być przyczyną.
                      Powiedziałam swojej lekarce,że pasuje do nadczynności tarczycy.
                      Zaśmiała się,ale dała mi skierowanie na badania.Potem to już błyskawicznie,dała
                      skierowanie do endokkrynologa i zapisała mi lek.Przez rok leczono mnie metizolem.
                      Niestety leki nie pomogły,musiałam się poddać izotopowi radioaktywnemu.wink no i
                      teraz,to ja mam niedoczynność,chyba za dużą
                      dawkę dostałam.
                      Jak się samemu nie dopilnuje,to lekarz nie wychwyci w porę.
                      • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 21:05
                        To znaczy się... pacjencie diagnozuj się sam?big_grin
                        • agat-a52 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 21:22
                          Opinia lekarza o pacjentach:

Coraz częściej spotykam się z pacjentami, szczególnie tymi młodszymi, którzy przychodzą na wizytę “przygotowani”. Na czym polega wspomniane przygotowanie :
                          1. Pacjent już postawił autodiagnozę;
                          2. Ma wiedzę na temat działania leków;
                          3. Jest obkuty z działań niepożądanych;
                          4. Proponuje leczenie.

I na co narzekam? Przecież powinienem być szczęśliwy, pacjent wie czego chce, a ja teoretycznie mogę skrócić wizytę, zamiast na wszystkie możliwe sposoby go badać.

Niestety, po wnikliwej analizie okazuje się, że:
                          1. Diagnozę postawił kolega z forum, który “ma to samo”;
                          2. Wiedza na temat działania leków jest oparta na przekonaniach ludowych zebranych z sieci;
                          3. Działania niepożądane są przedstawione przez zawzięty team internetowych hipochondryków;
                          4. Leczenie oparte jest na cudownych wynikach pseudobadań firm farmaceutycznych (podobno te treści powinny być adresowane tylko do lekarzy - ale pomysłowy i zdesperowany pacjent zawsze znajdzie dojście).

Rezultat: znaczna część rozmowy to obalanie przekonań i rosnąca radosna kolejka w poczekalni.

Może powyższy wpis zabrzmieć, jakbym był przeciwny zdobywaniu wiedzy na temat swojej choroby. Nic bardziej mylnego! Fajnie jak pacjent jest partnerem lekarza, ale niech korzysta z miarodajnych źródeł. Oczywiście to co napisałem odnosi się tylko do części odwiedzających mnie osób, część potrafi zrobić z google naprawdę dobry użytek.

Może przyda się stworzyć zbiór “dobrych linków”, bo czasami nie chce mi się słuchać o uzależniających właściwościach SSRI, oraz o tym jak bardzo szkodzą na wątrobę.
                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                          Mojemu lekarzowi rodzinnemu bardzo odpowiadają pacjenci, którzy przychodzą z gotową diagnozą. I tak też czynię.
                          • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 21:33
                            Nie uważasz, że to jest chore? Rozumiem, że jesteśmy bardziej oczytani i mamy
                            dostęp do różnych zródeł ale to zadanie lekarza, najważniejsze zdaje mi się,
                            postawienie diagnozy a najlepiej prawidłowej diagnozy.
                          • jaga_22 Re: Pierwszy raz........ 29.08.09, 21:54
                            W naszym wieku trudno już być zdrowym.Coś tam zawsze dolega.wszyscy wiemy jak
                            lekarze się nami zajmują.Nie wierzę,żeby pacjent wymądrzał się u lekarza.Lekarze
                            zwykle niewiele mówią o chorobie do pacjenta,więc niech się nie dziwią,że ludzie
                            szukają wiedzy i pomocy gdzie się da.
                            • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 16:56
                              nałożyłam złoty brąz na moje srebro wymieszane z brązem, ciekawe co wyjdzie, jak srebro połączy się ze złotem... mam nadzieję,że głowa pozostanie cała i z włosamibig_grin. Czekam 30 min.na efekt,oby nie piorunujący wink.
                              • jaga_22 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 17:07
                                A ja cały czas się zastanawiam,farbować,czy nie.Teraz po po odżywce ładnie się
                                błyszczą,to ufarbowane byłyby jeszcze ładniejsze.......
                                a może poczekać aż się wzmocnią.
                                • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 17:10
                                  To poczekaj jeszcze tydzień, niech sie faktycznie wzmocnią, bo szkoda zepsuć
                                  efektsmile.
                                  • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 18:05
                                    Przypuszczałam, że będzie katastrofa ale aż taka? Moje włosy prawie czarne,o jeny, juz się boję jak moja druga połowa przyjdzie, gdzie by tu się schować... crying.
                                    • misia007 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 18:39
                                      Ja mam uczulenie na amoniak więc utleniacze i farby odpadają ale wynalazłam
                                      coś super a mianowicie ziołowy balsam koloryzujący z ekstraktem z henny.Bardzo
                                      przyjemny, ładnie barwi i odżywia przy okazji.Tyle, ze stosuję jaśniejszy niż
                                      moje włosy bo np. przy jasnym brązie też robiłam się brunetką.jestem szatynką i
                                      idealny jest dla mnie orzech laskowy, prawie mój kolor.No i trzyma się jakieś 6
                                      tygodni.
                                      • irena0503 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 21:37
                                        Chciałam trochę rozjaśnić włosy, kupiłam jasny brąz (wcześniej
                                        farbowałam kasztanem) i co - jestem prawie brunetką, nie mogę na
                                        siebie patrzeć.
                                        • marii51 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 21:55
                                          Dziewczynki... nie martwcie się- kolorek jaśnieje wraz z kolejnym myciem- tak
                                          mnie ostatnio synowa pocieszała-
                                          tak tak - coraz jaśniejsze smile ale tuż tuż przy cebulkach włoska
                                          • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 31.08.09, 22:55
                                            No to klops,bo chciałam jutro skoro świt myć i pojutrze i popo..... żeby mieć nadzieję na ciutkę rozjaśnieniesad.
                                            • dede43 Re: Pierwszy raz........ 02.09.09, 08:35
                                              Nie stosujcie za ciemnych farb dziewczęta, bo to postarza równie znakomicie jak
                                              siwizna. Wiem coś o tym, bo po raz pierwszy farbowałam włosy w wieku 17 lat,
                                              czyli już 49 lat temu. Wówczas na czarno, bo była modna fryzura a`la Pola Negri.
                                              No i jako studentka pierwszego roku - chciałam się prezentować poważniej.Potem
                                              przez jakieś 40 lat byłam w różnych odcieniach rudego - od marchewki, pomidora
                                              po mahoń czy kasztan. Teraz stosuje orzech laskowy Welli, ale trzymam krócej niż
                                              w przepisie, bo na siwiźnie nawet nie za ciemna farba potrafi wyglądać jak
                                              ciemny, bardzo ciemny blond.
                                              • m4-6 Re: Pierwszy raz........ 03.09.09, 11:17
                                                Jednak sie uparłam i co dzień myję, może pojasnieją, choć znajomki mówią, że dobrze mi w tym kolorze ale ja nie czuje tego osobiściesad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka