Dodaj do ulubionych

Nowy ranking uniwersytetow

09.03.10, 19:25
ec.europa.eu/education/news/news1103_en.htm
Commission launches university ranking project
The European Commission has published a call for tenders, inviting bidders to design and test a new multi-dimensional university ranking system with global outreach. This initiative builds on earlier EU-funded work on mapping the different strengths and missions of universities. The first results of the envisaged pilot project will be available in the first half of 2011.
The aim of this project is to explore and test the feasibility of a new ranking system for higher education and research institutions in Europe, in comparison with other world regions. Building on the experience of existing rankings and EU-funded projects the new system should be transparent and independent, global in its coverage and multi-dimensional – by including the various missions of institutions, such as education, research, innovation, internationalisation and community outreach.
CIEKAWE, JAK NA NIM WYPADNA POLSKIE "OXBRIDGE" I INNE "CHARWARDY"...
Obserwuj wątek
    • sendivigius Re: Nowy ranking uniwersytetow 09.03.10, 21:58
      Alez polski Charward wypadnie jak najlepiej bo wszystkim wiadomo ze
      dzieki strategii Lisbonskiej i programowi Bolonskiemu Hameryke
      przescignieto juz dawno, co prawda ZSRR pod przywodztwem Nikty
      Chruszczowa zrobil to wczesniej i pomachal dlonia z oddali:

www.youtube.com/watch?v=D7HqOrAakco
      ale lepiej byc drugim niz wogole. Do przescigniecia pozostalby byl
      juz tylko ZSRR, ale ten byl tak do przodu ze go z tylu zabraklo i
      skonczylo sie jak wiecie.

Trza wiec jakoms nowom strategiem oprocowac. Gdzie dobrze jesc daja?
      Moze tym razem "Strategia Egejska".
      • 1-4-all Re: Nowy ranking uniwersytetow 10.03.10, 12:27
        ;-)
        • marionaud_1 Re: Nowy ranking uniwersytetow 11.03.10, 22:44
          Sama idea tego rankingu niezła jest, bo wreszcie uczelnie pogrupują
          wedle jako tako okreslonej misji/charakteru i dopiero wewnątrz
          takich grup będa rangować. W USA wiadomo - porównywanie Harvardu z
          community college nie ma sensu, bo inne pełnią role. Myślę, że nasze
          uczelnie będą miały właśnie problem z zakwalifikowaniem się do tych
          grup - bo wszystkie sa jednakowo "nijakie" i do kryteriów U-map
          pasują jak wół do karety.
          Ale jeśli się to Europie uda, to będzie jakaś przeciwwaga dla
          rankingu sznaghajskiego, który jest bardzo jednostronny i jedną
          miarą mierzy jabłka i gruszki.
          • sendivigius Re: Nowy ranking uniwersytetow 11.03.10, 23:44
            To prawda. Ranking szanghajski jest pomyslany aby mierzyc "szczyty",
            wiec ponizej tak 50-100 miejsca nie ma juz sensu.

Ale z drugiej strony nie wiadomo po co mierzyc "rowniny". Tu kazdy
            ma swoja i UAM nie bedzie konkurencja dla uniwersytetu w Rosario w
            Argentynie. To do niczego nie sluzy.
            • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 11:58
              Obawiacie sie, zreszta calkiem zresztaj slusznie, ze polskie "Charwardy" i
              "Loksbrydze" beda zamykaly te liste?
              I slusznie: UAM nie nie bedzie konkurencja dla uniwersytetu w Rosario w
              Argentynie, ale przegra z prawie kazdym uniwersytetem na zachod od Odry... I
              tego wlasnie sie boicie!
              • marionaud_1 Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 12:48
                Ale dlaczego zaraz mamy się bać? Chyba nikt nie sadzi, że jesteśmy w
                europjksiej czołówce. Jesli będziemy gorsi w swoich grupach, to
                pewnie będziemy mieć motywację do lepszej roboty. Przypuszczam, że
                część naszych lepszych poltechnik i uniwesytetów jako tako da sobie
                radę w obrębie Europy. A w rankingu szanghajskim i tak nie mamy
                żadnych szans, bo to wymaga kolosalnych pieniędzy. Więc on nam nie
                daje żadnej motywacji.
                • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 12:56
                  Masz na mysli b. RWPG? W nim to jakos dajemy sobie rade...
                  • chilly Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 13:18
                    Mniej emocji, cipuchno, więcej wiedzy n.t. uczelni (także b. RWPG).
                    • yellow_tiger Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 14:51
                      Chilly chciałem ciebie poinformować, że cipuchna to kolejne wcielenie kagana...

A tak na marginesie kagan to nie nudzi ci się ciągle zmieniać nicków? Mi to by się już dawno znudziło. Powiedz mi jak ty to robisz, masz jakiś notes w którym zapisujesz wszystkie swoje wcielenia? Czy ty jeszcze pamiętasz je wszystkie? Czy tez może od czasu do czasu rozmawiasz sam ze sobą i nawet o tym nie wiesz? Naprawdę mnie to fascynuje po jakiego grzyba człowiek zmienia nicki raz na tydzień...
                      • chilly Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 21:47
                        Dzięki, tiger :) Jestem człowiekiem prostym i ufnym.
                    • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 16:35
                      Z nich wszystkich liczy sie dzis na swiecie tylko Lomonosow z Moskwy...
                • niewyspany77 Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 12:57
                  mysle ze 'bycie gorszym' to tak na wyrost, jakies kompleksy czy cus? generalnie
                  obawiam sie, ze gdyby pojawil sie jakis sensowny czynnik motywacyjny, to nasze
                  uczelnie mogly by pokazac pazur, mysle ze w miare szybko i bezproblemowo mogly
                  by awansowac o te +100 miejsc. problem w tym, ze teraz nie ma na to klimatu,
                  wiec samo utrzymanie sie na obecnych pozycjach bedzie sukcesem. natomiast 'bycie
                  gorszym' jako czynnik motywujacy calkowicie mi nie pasuje, nie potrafie tego
                  racjonalnie i krotko uzasadnic, ale jakby nie patrzec - niech pozycja naszych
                  uni mowi sama za siebie, motywacjo - gdzie jestes?
                  • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 16:37
                    Marza ci sie podwyzki?
                    • niewyspany77 Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 22:01
                      nie lesio, ale jako osoba z h=135 powinienes w ahe zarabiac minimum 30.000 pln
                      miesiecznie. serio.
                      • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 14:15
                        Zarabiam prawie tyle, lacznie w AHE i UTAD...
                        • niewyspany77 Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 16:50
                          ale ja nie pisalem ani o "lacznie", ani o "prawie".
              • charioteer1 Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 14:27
                Masz na mysli Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro? Marzyciel.
                • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 16:39
                  Oby UW czy UJ osiagnely kiedys ten poziom wynagrodzen dla pracownikow naukowych,
                  co ma dzis ten maly, prowincjonalny UTAD w biednej przeciez, jak na Europe,
                  Portugalii...
                  • giov-anni Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 21:35
                    poziom wynagrodzen moze sie i utrzyma ale sredni poziom pracownikow naukowych
                    po wrzesniu niewatpliwie wzrosnie.
                    • adept44_ltd Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 21:52
                      w dół?
                      • niewyspany77 Re: Nowy ranking uniwersytetow 12.03.10, 22:02
                        chyba w bok.
                        • giov-anni Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 12:02
                          cipuchna 12.03.10, 16:39 Odpowiedz
                          Oby UW czy UJ osiagnely kiedys ten poziom wynagrodzen dla pracownikow
                          naukowych,
                          co ma dzis ten maly, prowincjonalny UTAD w biednej przeciez, jak na Europe,
                          Portugalii...

mialem na mysli "ten maly, prowincjonalny UTAD" :).
                          • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 14:19
                            Tyle, ze ten biedny, maly i prowincjonalny UTAD placi swym pracownikom wiecej
                            niz UW czy szczegolnie UJ... I stad tak mi zazdroscicie, ze nawet piszecie na
                            mnie donosy do dyrekcji CETRAD...
                            Ale, ze sa one anonimowe, to sa one z miejsca wyrzucane do kosza...
                            • charioteer1 Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 14:51
                              Misiu, a czy tobie przypadkiem nie placi znowu Unia Europejska?
                              • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 14:54
                                Nie, raczej rzad Portugalii...
                                • charioteer1 Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 14:58
                                  Ale tego nie jestes tak do konca pewien, co?
                                  • cipuchna Re: Nowy ranking uniwersytetow 13.03.10, 15:10
                                    W finansach to nic nie jest dzis pewne!
                                    • yellow_tiger Re: Nowy ranking uniwersytetow 14.03.10, 09:44
                                      Ponawiam pytanie, po jakiego grzyba średnio co tydzień w twoim użyciu pojawia się nowy nick? Ile ich już masz? Ja naliczyłem ok 10, które są w ciągłym użyciu... Jak mamy traktować ciebie poważnie gdy nawet nie wiemy z kim rozmawiamy? Czy powiedzmy drzorba zgadza się z kagan_pl czy też może jest to ta sama osoba. Doszło do tego, że ja z niemal 100% pewnością wiem, że jeśli ktoś się z tobą zgadza na forum to tą osobą jesteś ty sam. W jednym wątku potrafisz używać dwóch, trzech, czterech nicków, spijając miód ze swoich własnych ust, jeśli to jest zachowanie poważnego człowieka to ja jestem szejkiem Bahrajnu...
    • eeela do Japoxx 14.03.10, 23:56
      Japoxx, będę konsekwentnie kasować wszelkie posty dotyczące szczegółów z życia
      osobistego Kagana. Ani nikogo to tutaj nie interesuje, ani nie jest stosowne
      zamieszczać je. Nie trzeba nas informować o tym, jaki Kagan jest, i ilustrowac
      tego rozlicznymi przykładami z rozpraw sądowych; wszyscy go tu mniej lub
      bardziej już znamy. Wrzucanie takich informacji jest poniżej wszelkiej krytyki;
      jakikolwiek Kagan by nie był, nie upoważnia to nikogo do takiego zachowania.

Radzę więc odpuścić. W przeciwnym wypadku będę zmuszona zbanować twojego nicka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka