charioteer1 08.05.10, 20:01 Dlaczego ten watek nie zostal jeszcze skasowany: forum.gazeta.pl/forum/w,87574,111156809,111156809,Wymieranie_jezykow.html Nie ma nic wspolnego z tematyka akademicka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:02 To a propos skasowania watku panihudson Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:14 naprawde? a ja myslalem ze to watek naukowy. ale, chario, opowiedz, dlaczego nie! Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:20 Dala, wytlumacz mi, dlaczego poglady prof. Trznadla nie sa naukowe. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:37 chario, nie chce mi sie bawic w kotka i myszke. wytlumacz, dlaczego watek o wymieraniu jezykow nie jest naukowy - postawilas taka teze. ja z koleij jeszcze bardziej nie chce kolejnych watkow o smolensku, o zamazanych prawdach, Adamie Michniku i moralnych obrzydliwosciach. nie podoba ci sie? tough shit. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:44 na wypadek, gdybys chciala uzyc tego celnego argumentu: nie, wypowiedzi nowoupieczonego uczonego, dr. tadeusza rydzyka tez nie uwazalbym za naukowe. Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:55 dala.tata napisał: > na wypadek, gdybys chciala uzyc tego celnego argumentu: nie, wypowiedzi > nowoupieczonego uczonego, dr. tadeusza rydzyka tez nie uwazalbym za naukowe. wypowiedzi Rydzyka mnie nie interesują i uważam za przesadę porównywanie ich do wypowiedzi prof. Trznadla. Natomiast nasuwa się skojarzenie, że niektórzy wolą świętować 9 maja... Artykuł Trznadla to nie polityka, ale kawał historii, co prawda polsko-rosyjskiej. Widać niechętnie podejmowanej przez forumowiczów akademickich, a dlaczego? > > Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:01 nie przeczytalem calego wywiadu, starczyl mi poczatek. jesli eeela uzna, ze to pasuje, przywroci. ja osobiscie mam dosc tragedii smolenskiej i spiskowych teorii na jej temat. co wiecej, jesli ludzie beda chcieli o tym gadac, pogadaja w watku offtopowym. EOT Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:21 dala.tata napisał: > nie przeczytalem calego wywiadu, starczyl mi poczatek. jesli eeela > uzna, ze to pasuje, przywroci. ja osobiscie mam dosc tragedii smolenskiej i > spiskowych teorii na jej temat. > > co wiecej, jesli ludzie beda chcieli o tym gadac, pogadaja w watku offtopowym. dociekliwość badacza nie powinna pozwolić Ci na wydawanie jakiejkolwiek opinii(usunięcie wątku), po przeczytaniu wstępu. Podobnie jak charioteer1 uważam, że jest w tym wywiadzie wiele innych interesujących kwestii > > EOT > Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:03 Tough shit, dala, bo w rzeczywistosci jest w tym wywiadzie wiele innych kwestii, o ktorych nie chcesz rozmawiac. Dlaczego przez 20 lat nie udalo sie sfinansowac przetlumaczenia akt katynskich? Jaka jest, jaka powinna byc w tym rola IPN? Ogolnie do inicjatywy Trznadla mam stosunek ambiwalentny. Nie wiem, czy ktokolwiek bylby zainteresowany praca w takiej miedzynarodowej komisji, gsyby zostala ona powolana i nawet nie chce mi sie na ten temat rozmawiac. Mnie w tym wywiadzie poruszylo jedynie to, co Trznadel mowi o oszolomstwie na pierwszej stronie wywiadu. Nie jest to ani nowe, ani odkrywcze. Jednak ten sam mechanizm dziala w swiecie naukowym nawet tam, gdzie nie ma mowy o jakiejkolwiek polityce, wydarzeniach biezacych czy chocby historycznych. Dlatego kasowanie hurtem wszystkiego na zasadzie chinskiej cenzury, bo jest o Smolensku, wcale mi sie nie podoba. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:32 jak dla mnie są - powinien je zbadać odpowiedni specjalista, zresztą w. w. profesor od dawna cierpi na różne dolegliwości Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:44 a co do wywiadu, paranoidalnych pomysłów J.T. nie będę komentował, pomysł z międzynarodową komisją w Rosji to pomysł na kolejną zimną wojnę, co profesor powinien wiedzieć, jego wypowiedź o filmie Wajdy pokazuje, że go nie oglądał (bądź oglądał jako czołowy ideolog IV RP), a w sprawie z "niejaką" (to skandaliczne określenie tej osoby) Niną Karsov - zapomniał biedaczynka dodać, że ona realizuje testament Mackiewicza, który zakazał publikacji swoich książek w Polsce, prawda, jak zwykle, jest detalem dla tego towarzystwa, o wiele wspanialsza jest wizja... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:45 sorki - pozostał IPN, prof. Trznadel powinien mieć chyba pretensje do swoich kolegów po wizjach, że zamiast uczynić z IPN instytut naukowy, który mógłby się zajmować m. in. tłumaczeniem materiałów katyńskich, powstał instytut gry teczkami... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:54 No tak, dodales wiele nowego, ale o dolegliwosciach profesora jeszcze nie napisales. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:58 z opóźnieniem pojawiają mi się twoje posty... profesor tropi zajadle spisek na naród polski Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:07 A objawem tego tropienia jest publikowanie materialow o Katyniu? Ta jednostka chorobowa ma jakas nazwe? Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:10 charioteer1 napisał: > A objawem tego tropienia jest publikowanie materialow o Katyniu? Ta jednostka > chorobowa ma jakas nazwe? prawda historyczna...., tak mi się wydaje > Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:10 a napisałem coś takiego??? hę??? bo jeśli nie (a jestem przekonany, że nie), to nie rozumiem, po co to pytanie... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:17 Piszesz wyraznie o dolegliwosciach, ktorymi powinien zajac sie specjalista, a na ktore profesor cierpi od dawna. Poniewaz nazwisko profesora z niczym mi sie nie kojarzylo przed przeczytaniem zalinkowanego wywiadu, chetnie sie czegos wiecej dowiem na ten temat. Byl hospitalizowany? Jest znane publicznie jakies rozpoznanie? Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:23 nie Chario, profesor jest okazem zdrowia, a że plecie bzdety i mija się z prawdą, to jego profesorskie prawo, wyłączam się Odpowiedz Link
tocqueville Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:37 adept - nie masz zielonego pojęcia o pracy IPN jeśli twierdzisz ze nie pełni funkcji instytutu naukowego www.ipn.gov.pl/portal/pl/229/Ksiazki.html www.ipn.gov.pl/portal/pl/236/Pamiec_i_Sprawiedliwosc.html Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:41 a tym razem czego się uczepiłeś???tak się składa, że mam pojęcie o pracy IPN, zdziwiłbyś się ;-) i przyznaję, przesadziłem, więc zdanie to powinno brzmieć - zamiast poświęcać sporo czasu na wydobywanie teczek przeciwników politycznych, można było zająć się materiałami katyńskimi, zgoda? Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:54 adept44_ltd napisał: > a co do wywiadu, paranoidalnych pomysłów J.T. nie będę komentował, pomysł z > międzynarodową komisją w Rosji to pomysł na kolejną zimną wojnę, czy gdyby sprawa dotyczyła jakiegoś ważnego zachodniego państwa, to procedura byłaby taka sama ??? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:56 panihudson napisała: > czy gdyby sprawa dotyczyła jakiegoś ważnego zachodniego państwa, to procedura > byłaby taka sama ??? Przypuszczam, ze tak. Chyba ze spadlby samolot z Obama, ale on profilaktycznie wolal do Rosji nie leciec. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:01 przychylałbym się do tego, co piszesz, przy czym, mogłoby tak być w przypadku Obamy, gdyby to Rosjanie sami zaproponowali... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:09 Tak, ale Rosjanie go zaprosili, Obama zaproszenie przyjal, a potem sie rozmyslil i nie pojechal. Pewnie wolal nie ryzykowac wywolania trzeciej wojny swiatowej w rocznice zakonczenia drugiej. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:16 ja pisałem o powołaniu komisji międzynarodowej po katastrofie samolotu Obamy ;-), no ale najwyraźniej wolał nie ryzykować... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:00 nie wiem..., ale chciałbym zwrócić uwagę, że 1. nie jesteśmy takim państwem i ignorowanie tego faktu może prowadzić tylko do katastrofy... 2. partnerem w tym przypadku jest Rosja, a to nie jest normalne państwo, reasumując, te wszystkie ujadania albo wynikają z głupoty, albo z cynizmu, obie te przesłanki nie podobają mi się... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:45 Moglbys cos wiecej na ten temat napisac? Na literaturoznawstwie sie nie znam, moja edukacja w tej materii zakonczyla sie gdzies na Wyce i Pigoniu. O prof. T. wiem tyle, ile mi wyrzucil 3-minutowy search w guglu, ze ma 80 lat itp. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 21:57 ale o poglądach profesora, czy o literaturoznawstwie???, co do tego drugiego to jest autorem jednej dobrej książki (a pamięta okupację w Krakowie), no i słynnej Hańby domowej, reszta dorobku nie kwalifikuje się, włącznie z nieistniejącą gramatyką i stylistyką polską, co świetnie pokazuje podziemne wydanie Hamleta polskiego... raczej eseista..., a poglądy? no, mocno wokół Jana Olszewskiego i okolicy, pozbawiony wyczucia estetycznego - na spotach wyborczych J.O. inaugurował oklaski w stylu tych spotykających tow. Wiesława, zwolennik spiskowej wizji dziejów Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:11 Chodzilo mi o dolegliwosci, na ktore cierpi profesor: forum.gazeta.pl/forum/w,87574,111171971,111175868,Re_Kasowanie_watkow.html Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:18 nie Chario, zasugerowałaś, że moim zdaniem zajmowanie się przez profesora Katyniem jest objawem choroby, podczas gdy ja tego nie powiedziałem... uważam, że doszukiwanie się wszędzie spisków jest objawem choroby, a taka jednostka to zdaje się paranoja... ciągle istnieje ryzyko Odpowiedz Link
tocqueville Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:24 kiedyś osobom twierdzącym że w Katyniu strzelali Sowieci też przypisywano uleganie teoriom spiskowym Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:28 Tocq, często posługujesz się analogiami, ale wiesz, jak poucza nas retoryka, 1. należy je kierować raczej do mniej rozgarniętego odbiorcy, 2. powinny być celne, a ta analogia doprawdy nie wiem, czemu służy, no kiedyś może tak było, choć byłbym ci wdzięczny za dokładne wskazanie kto i kiedy twierdził, że to teoria spiskowa... Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:28 tocqueville napisał: > kiedyś osobom twierdzącym że w Katyniu strzelali Sowieci też przypisywano > uleganie teoriom spiskowym ....no właśnie Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:32 ....no właśnie podobnie, poproszę o podanie kto??? inaczej 'no właśnie' to bredzenie... Odpowiedz Link
tocqueville Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:41 adept nie udawaj nawet dzisiaj są tacy, którzy twierdzą, że mówienie o sowieckiej winie jest przejawem histerii i kłamstwa Tekst linka Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:48 Tocq, nie prowadzisz uczciwie dyskusji, co pokazuje, że nie masz argumentów... mówiliśmy o spiskowej tezie i podałeś, że mówiono tak o Katyniu, a teraz mi tu trujesz o histerii i kłamstwie, oszukujesz, Tocq, sorki... Odpowiedz Link
flamengista chyba nie sugerujesz 08.05.10, 22:42 że Ruscy (albo ktokolwiek inny) zestrzelili samolot Kaczyńskiego? Czemu mieli usuwać prezydenta, który i tak sam się usuwał z życia politycznego? Przecież jego szanse na reelekcję były mizerne? I co by tym zyskiwali? Bo ja generalnie jestem staroświecki i wychowany na książkach Agaty Christie. I nie widzę, że tak powiem - motywu;) Odpowiedz Link
tocqueville Re: chyba nie sugerujesz 08.05.10, 23:52 ciągle powtarza i ciągle powtarza do zmierzchu gdy budzą się ćmy nie podpisujcie pokoju z niedźwiedziem mimo że chodzi jak my to podobno wers z Kiplinga, przy okazji czy ktokolwiek wie, z jakiego dzieła i kto to tłumaczył? bo zupełnie nie moge znaleźć orginału Odpowiedz Link
h_hornblower THE TRUCE OF THE BEAR 10.05.10, 16:31 Zobacz tutaj: www.poemhunter.com/poem/the-truce-of-the-bear/ pzdr horny Odpowiedz Link
tocqueville Re: THE TRUCE OF THE BEAR 10.05.10, 18:38 dzięki, to to Eyeless, noseless, and lipless—toothless, broken of speech, Seeking a dole at the doorway he mumbles his tale to each; Over and over the story, ending as he began: “Make ye no truce with Adam-zad—the Bear that walks like a Man! Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:35 Adept, ciesze sie, ze przyznales, ze profesor jest okazem zdrowia, a jego profesorskie prawo plesc bzdury. Podkreslam jeszcze raz, ze kilka godzin temu nazwisko profesora z niczym absolutnie mi sie nie kojarzylo. Wyjasnij jeszcze, na czym polegaja gloszone przez niego teorie spiskowe. Moze chociaz powiedz, czego dotycza, bo na razie nie mam ani cienia domyslu. W sprawie katastrofy w Smolensku Trznadel wypowiada sie w sposob bardzo jasny i klarowny: Zaprzeczanie i wykluczanie z góry jakiejkolwiek wersji niewyjaśnionych zdarzeń zamyka drogę dotarcia do prawdy. Wiec? Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:46 masz niezwykłą zdolność czytania tekstu, zazdroszczę, ale jeśli tak jest, jak piszesz, to profesor cierpi na demencję, bo przecież prokuratura, na którą się powołuje, właśnie przyjęła taki scenariusz, więc, po co profesor apeluje do premiera? co go niepokoi??? jak sądzisz??? a na przykład taki fragment to profesorowi kosmici podrzucili do tekstu, bo go tam nie ma??? Pytam na przykład, dlaczego na miejsce katastrofy nie przyjechała żadna karetka pogotowia, jakby już z góry wiedziano, że nikt nie przeżył?... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:06 Nie widze tu oznak demencji. Sprawe karetek ktos juz wyjasnial, chyba na jakims rosyjskim forum. Polacy nie zdaja sobie sprawy, ze nawet gdyby te karetki wezwano, to one po prostu nie zdazylyby dojechac. Tam sa po prostu troche inne standardy. Profesora moga niepokoic rozne rzeczy. Na przyklad standardy prowadzenia sledztwa. Na ten temat bardzo ciekawie pisze stary wiarus: wtemaciemaci.salon24.pl/178536,dymiacy-nagan choc hipoteze eksplozji wolumetrycznej uwazam za malo prawdopodobna. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:13 no ale do profesora te wyjaśnienia nie docierają, nie? przecież on wyraźnie sugeruje, że Rosjanie wiedzieli..., robi to może bardziej subtelnie niż doktor Rydzyk, no ale w końcu to profesor ;-) Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:29 Ale co on sugeruje i w ktorym miejscu tekstu? Mozesz podac cytat? A czy jemu ktokolwiek to wyjasnial z tymi karetkami? Watpie. Mnie sie udalo na to wyjasnienie trafic przez zupelny przypadek. Poza tym wina Rosjan nie ulega watpliwosci. Odpowiedzialnosc za bezpieczenstwo glowy obcego panstwa spoczywa w tym wypadku na gospodarzu. Jezeli warunki pogodowe nie zezwalaly na bezpieczne ladowanie, to trzeba bylo po prostu zamknac lotnisko. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:34 wybacz Chario, ale zacytowany przeze mnie fragment dość jednoznacznie(jeśli takie mętniactwo może być jednoznaczne) sugeruje, że Rosjanie wiedzieli jeszcze przed wypadkiem,że nikt nie przeżyje, a więc... co do reszty, masz rację, nie przeczę, choć nie wiemy, jak to wyglądało... to znaczy negocjacje związane z lotem, bo przecież Rosjanie nie mają obowiązku budować lotniska, bo prezydent PL wraz ze świtą rozpoczyna kampanię wyborczą na ich terytorium, nie? a kancelaria prezydenta powinna świetnie widzieć, gdzie lecą, nie? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:43 Sugeruje? To jest uzasadniona watpliwosc. Brak wiedzy interpretujesz jako uzasadnienie wlasnej tezy. Budowa lotniska ma sie nijak do mgly i ograniczonej widocznosci. Nie mogli mu zabronic ladowac, ale mogli zamknac lotnisko i wtedy by nie wyladowal. Tu nie byloby pola dla jakichkolwiek negocjacji. Odpowiedz Link
salzburg Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:51 Zamykanie lotniska jak za chwile ma tam ladaować głowa obcego państwa nie jest rzeczą taką prostą. Byłaby oczywiście granda dyplomatyczna. Rosjanie powinni zasugerować lądowanie na innym lotnisku. Dzisiaj był ciekawy wywiad plk Klichem szefem polskiej komisji. Pomijam, że bardzo chwalił współprace z Rosjanami, ale powiedział coś ciekawego, że nagrana 5 osoba w kokpicie miała istotny wpływ na katastrofę. Cóż gdyby być bardzo podejrzliwym to można by twierdzic, że przyszedł ktoś z zaleceniem lądowania niezależnie od warunków. Ale ponieważ tego nie wiadomo na pewno to wole powsztrzymać się od takiej spekulacji. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:54 powiedział coś ciekawego, że nagrana > 5 osoba w kokpicie miała istotny wpływ na katastrofę. salzburg - nie zmyślaj :) Tekst linka Odpowiedz Link
salzburg Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:03 Słyszałeś ten wywiad w całości bo ja tak. Wypowiedz klicha była mniej wiecej taka - najpierw ktoś wszedł i była rozmowa. Z wypowiedzi Klicha wynikało że rozmowa była istotna. Czy to miało wpływ na katastrofe - tak jezeli była presja na lądowanie - nie jezeli oczekujesz ze rzucił się na stery żeby wyladować. I oczywiście Klich, który był wstrzemięźliwy nie mógł i nie chciał wiecej powiedzieć.\ Ale dostatecznie wiele zasugerował żeby uprawdopodobnic hipoteze o presji. Odpowiedz Link
salzburg Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:26 Oto mniej wiecej co mowił Klich: Dziś do Rosji udał się urzędnik z MSZ, który miał rozpoznać głos piątej osoby w kokpicie. - Wiedziałem od początku, co to za osoba - powiedział E. Klich. Naciskany przez dziennikarkę nie chciał zdradzić jej personaliów. - Proszę o następne pytanie - odpowiedział. - To jest ujawnianie informacji, która może w i ą z a ć s i ę z p r z y c z y n ą k a t a s t r o f y. Muszę być lojalny wobec Rosjan - przyznał. Za chwilę jednak dodał: - Myślę, że to jednak nie miało wpływu na katastrofę, dlatego, że glos ten pojawia się długo przed kłopotami samolotu. To na pewno nie było bezpośrednio przed katastrofą - wyjaśnił. Dodał, że mogło to być nawet kilkanaście minut przed wypadkiem. salzburg - nie zmyślaj :) Tocg nie musisz mnie przepraszać - ale waż słowa nastepnym razem Odpowiedz Link
salzburg Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:32 :) rzadka sytuacja na forum tym bardziej doceniam Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:57 cholera, odniosłem wrażenie, że powiedział, że nie miała nic wspólnego z katastrofą... (choć mówił też coś innego...) Odpowiedz Link
salzburg Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:08 Masz racje jego wypowiedz była niespojna. Klich rozpoznał głos od razu - musiała to zatem być osoba znana. Sprawiał wrażenie jak by w trakcie rozmowy doszedł do wniosku, że za dużo powiedział wiec wolał złagodzić swoje wypowiedzi. I moim zdaniem dobrze zrobił bo musi w tej materii być absolutna jasnosc. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:32 Bylaby granda, ale to juz zmartwienie Rosjan. salzburg napisał: > Zamykanie lotniska jak za chwile ma tam ladaować głowa obcego państwa nie jest > rzeczą taką prostą. Byłaby oczywiście granda dyplomatyczna. Rosjanie powinni > zasugerować lądowanie na innym lotnisku. > Dzisiaj był ciekawy wywiad plk Klichem szefem polskiej komisji. Pomijam, że > bardzo chwalił współprace z Rosjanami, ale powiedział coś ciekawego, że nagrana > 5 osoba w kokpicie miała istotny wpływ na katastrofę. > Cóż gdyby być bardzo podejrzliwym to można by twierdzic, że przyszedł ktoś z > zaleceniem lądowania niezależnie od warunków. Ale ponieważ tego nie wiadomo na > pewno to wole powsztrzymać się od takiej spekulacji. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:54 Chario, pan profesor jest zbyt cwany, żeby powiedzieć wprost, udaje, że pyta, wiesz, to podobna subtelność, jak na antenie Radia Maryja, te tysiące skołatanych duszyczek dobrze wiedzą, co to znaczy, kiedy profesor tak pyta i profesor też dobrze wie, co znaczy, kiedy tak pyta... co do reszty, masz rację lotnisko powinno być zamknięte, obawiam się, że znów sława małego rycerza otworzyła mu pas do lądowania i obawa przed skandalem międzynarodowym z niewpuszczeniem prezydenta Polski... Odpowiedz Link
tocqueville Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:16 no to że ociera się o Olszewskiego to rzeczywiście dyskwalifikujące gdyby buł brawo Geremkowi albo chociaż Kwaśniewskiemu to można by mu ręke podać, a tak... nie nadaje się na naukowca Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:21 to ciekawe, ale Tocq w imię prawdy (zapewne) manipulujesz tym, co napisałem, a ja osobno napisałem o Olszewskim, osobno o Trznadlu naukowcu, tu masz dorobek profesora www.jacektrznadel.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=29 upraszam dyskutujących o niewmawianie czegoś, czego nie powiedziałem... Odpowiedz Link
h_hornblower Dosyć obrzydliwe te instynuacje, Adept 10.05.10, 17:03 > jak dla mnie są - powinien je zbadać odpowiedni specjalista, zresztą w. w. > profesor od dawna cierpi na różne dolegliwości Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Dosyć obrzydliwe te instynuacje, Adept 10.05.10, 18:26 aaa, nie chce mi się już na ten temat... Odpowiedz Link
h_hornblower Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 10.05.10, 21:40 ... Natomiast proponuję na przyszłość unikać w dyskusji imputowania komuś chorób psychicznych. Wiesz, czym innym jest dyskusja, w której jeden anonimowi forumowicz wyzwie innych od debili albo nawyzywa prezydenta od głupich kartofli, a czym innym jednak zniesławianie wymienionych z nazwisk Kolegów profesorów, bo mają inne poglądy polityczne. adept44_ltd napisał: > aaa, nie chce mi się już na ten temat... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 10.05.10, 21:54 widzisz, ja szanuję inne poglądy polityczne i nie o poglądy mi szło, tylko jak ktoś, podpisujący się (podpisywany) profesor wypowiada publicznie tak paranoidalne (sprawdź, co to znaczy, i podkreślę - nie używam tego pojęcia w znaczeniu pejoratywnym) kwestie, rozmijając się przy tym z prawdą, to sorki, ale jakoś nie wytrzymuję, bo chyba właśnie pan profesor powinien być na tyle odpowiedzialny, by wiedzieć, co robi, nie? przy czym, widzisz, przyjąłem i tak pozytywną dla profesora diagnozę, gdyż mógłbym przecież przyjąć, że cynicznie manipuluje ciemnym ludem... to tylko w tej kwestii, kończę Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:11 adept44_ltd napisał przy czym, widzisz, przyjąłem i tak pozytywną dla profesora diagnozę, gdyż mógłbym przecież przyjąć, że cynicznie manipuluje ciemnym ludem... ten lud adepcie nie jest taki ciemny jak sądzisz, wyjąwszy skrajności typu wielbiciele Rydzyka. zapewniam cię, że "po prawicy" są ludzie wykształceni, umiejący samodzielnie myśleć Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:17 Panihudson, wiem, np. Zdzisław Krasnodębski, umie myśleć, kiedyś miałem z nim ciekawą wymianę myśli... i chyba to się już nie powtórzy... ;-))) co do reszty, powtórzę się - myśleć, owszem, ale inaczej..., łaskawie raczy Pani wrócić do fragmentu jednej z prowadzonych tu kłótni, w którym skwapliwie skorzystała Pani z postu Tocqa, według którego poglądy, iż Katyń jest sprawką rosyjską, uznawano za spisek... Pomijam, że myślenie przez analogię ma charakter magiczny, ale jeszcze trzeba mieć jakąś wiedzę, żeby się wypowiadać o świecie, a nie - przyjmować to, co nam pasuje, nawet, jak jest bzdurą, to tyle... poza tym na jakiej prawicy??? ;-))) Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:27 adept44_ltd napisał: > Panihudson, wiem, np. Zdzisław Krasnodębski, umie myśleć, kiedyś miałem z nim > ciekawą wymianę myśli... i chyba to się już nie powtórzy... ;-))) > co do reszty, powtórzę się - myśleć, owszem, ale inaczej..., łaskawie raczy Pan > i > wrócić do fragmentu jednej z prowadzonych tu kłótni, w którym skwapliwie > skorzystała Pani z postu Tocqa, według którego poglądy, iż Katyń jest sprawką > rosyjską, uznawano za spisek... Pomijam, że myślenie przez analogię ma charakte > r > magiczny, ale jeszcze trzeba mieć jakąś wiedzę, żeby się wypowiadać o świecie, > a > nie - przyjmować to, co nam pasuje, nawet, jak jest bzdurą, to tyle... > > poza tym na jakiej prawicy??? ;-))) Panie adepcie, mój dziadek zginął w Katyniu, mam więc wiedzę, której mi Pan odmawia(zresztą notorycznie), niejako może nie z pierwszej ręki zważywszy to co powyżej, ale dość dobrą i myślę samodzielnie choć może inaczej, co nie znaczy źle. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:33 no to jest argument! no wiec moj dziadek tez zginal w 'Katyniu' (w rzeczywitosci w Starobielsku). no i? jaka to wiedze ma panihudson, nie z pierwszej reki? to juz teraz wiedza w genach jest przekazywana? prosze jeszcze zaznaczyc czy dziadek po mieczu czy po kadzieli? panihudson napisała: > Panie adepcie, mój dziadek zginął w Katyniu, mam więc wiedzę, której mi Pan > odmawia(zresztą notorycznie), niejako może nie z pierwszej ręki zważywszy to co > powyżej, ale dość dobrą i myślę samodzielnie choć może inaczej, co nie znaczy ź > le. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:35 Panihudson, nie będziemy się tu licytować na wiedzę, czerpaną z rodzinnej tradycji (Pani logika jest tu zresztą podobna do logiki - należy mi się prezydentura, bo...), bo to trochę zabawne. Jeśli ma Pani tę wiedzę, proszę ją ujawniać na forum, a nie bredzić (sporo tez, za którymi Pani się opowiadała ostatnio zostało już obalonych oficjalnymi sprawozdaniami, to tak na marginesie) i wszystko będzie fajnie. Szczęść Boże na dzisiaj i jutro!!! Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:44 adept44_ltd napisał: >(sporo tez, za którymi Pani się opowiadała > ostatnio zostało już obalonych oficjalnymi sprawozdaniami, to tak na marginesie > ) > i wszystko będzie fajnie. Szczęść Boże na dzisiaj i jutro!!! nie przypominam sobie, abym opowiadała się za jakimiś wieloma tezami, ale Pan wie lepiej. byłam ciekawa waszej opinii na temat, który wywołałam i tyle. zresztą jestem usatysfakcjonowana, bo nie wszyscy myślą podobnie - na szczęście i ten niechciany temat jednak was poruszył. a oficjalne sprawozdania...., cóż zobaczymy jak będą ewoluować Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:48 może Pani zobaczyć, że już ewoluują (tfu... przecież ewolucji nie ma), niestety nie ma też forum, ale jest pełnia zrozumienia www.naszdziennik.pl/ Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 13:58 adept44_ltd napisał: > może Pani zobaczyć, że już ewoluują (tfu... przecież ewolucji nie ma), niestety > nie ma też forum, ale jest pełnia zrozumienia > > www.naszdziennik.pl/ uparcie przypisuje mnie Pan do tzw mocherów, ODCINAM się zdecydowanie(nie odwiedzam takich stron i nie głoszę ich poglądów), a Pan dobrze wie o co mi chodzi Odpowiedz Link
ford.ka Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 14:06 Żeby kobieta nie potrafiła napisać moher... Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 14:12 ford.ka napisał: > Żeby kobieta nie potrafiła napisać moher... przepraszam. Wam też się zdarza Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 14:08 hm, do niczego nie przypisuję, po prostu po ostatniej utarczce (proszę sprawdzić, nie są to tylko Pani pytania) dochodzę do wniosku, że ukojenie da Pani podana wyżej strona... Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 14:20 adept44_ltd napisał: > hm, do niczego nie przypisuję, po prostu po ostatniej utarczce (proszę > sprawdzić, nie są to tylko Pani pytania) dochodzę do wniosku, że ukojenie da > Pani podana wyżej strona jeszcze raz: nie zależy mi na jakichkolwiek kłótniach, byłam ciekawa opinii akademików, ta strona nie przyniesie mi ukojenia, ale ta już tak muzyka.onet.pl/10180,54588,0,plyty.html Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 14:24 zdecydowanie lepsza strona ;-) Odpowiedz Link
panihudson Re: Oczywiście, że Ci sie już nie chce... 11.05.10, 14:27 adept44_ltd napisał: > zdecydowanie lepsza strona ;-) albo ta muzyka.onet.pl/10180,53836,plyty.html Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:43 charioteer1 napisał: > Dala, wytlumacz mi, dlaczego poglady prof. Trznadla nie sa naukowe. > Ja wytłumaczę. Prof. Jacek Trznadel, pisarz, poeta, krytyk literacki i publicysta, pisze na ten przykład tak (www.bibula.com/?p=21074): "Jednak lądowanie na lotnisku Siewiernyj pod Smoleńskiem było dziecinnie łatwym, szkolnym zadaniem. Trzy dni wcześniej lądowali na nim premierzy Władimir Putin i Donald Tusk. Lądowanie odbywało się w świetle dnia. Na czym mógłby polegać błąd pilota powodujący odchylenie w poziomie o 50-60 metrów i w pionie o około 50 metrów? Takich rzeczy nie może zrobić doświadczony pilot wojskowy znający ten samolot i to lotnisko i lecący w pełnym świetle dnia". Otóż kiedy pisarz, poeta, krytyk literacki i publicysta wypowiada się tonem znawcy o kwestiach dotyczących lotnictwa, trudno wskazać, w którym miejscu jego poglądy można by uznać za uzasadnione naukowo. A to dlatego, że jedyne, co w twórczości Trznadla, pisarza, poety, krytyka literackiego i publicysty, zdaje się łączyć z kwestiami lotnictwa, to tytuł tomu "Dzikie gęsi" (nie tylko dlatego, że i gęsi, i samoloty latają, ale też, jak wiadomo, dzikie gęsi sprawiają pewne zagrożenie dla turbin silników w samolotach). Tyle że jest to tom poezji, i to na dodatek z podtytułem "Podręczna centuria snów". Wydaje się zatem oczywiste, że trudno uznać prof. Trznadla, pisarza, poetę, krytyka literackiego i publicystę, za naukowy autorytet w kwestii katastrofy lotniczej. Wydaje się, że kiedy prof. Trznadel mówi, że lądowanie w Smoleńsku jest dziecinnie łatwe, to sprawa wymaga dalszego rozpatrzenia (no ale jak to, przecież prof. Trznadel tyle razy lądował na różnych lotniskach i zawsze było to dziecinnie łatwe - wystarczyło w odpowiednim momencie rozpiąć pasy i włączyć telefon komórkowy!). Summa summarum, czy nie jest tak - ja się tylko uprzejmie pytam - że tylko bęcwał pierwszej wody mógłby sugerować, iż prof. Trznadel, pisarz, poeta, krytyk literacki i publicysta, jest ekspertem naukowym w zakresie katastrof lotniczych? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 01:14 Hm, ale na poczatku watku bylo, ze mnie w tym wywiadzie najbardziej interesuja jego poglady na kwestie oszolomstwa i latwosci przypinania etykietek. Tego tez dotyczyla w znacznej czesci moja dyskusja z adeptem. Poglady pana profesora na lotnistwo mnie malo interesuja, a dlaczego samolot znalazl sie 50 metrow ponizej sciezki schodzenia, tego dzisiaj nie wie nikt. Z informacji, ktore w tej chwili sa dostepne wynika tylko tyle, ze 2 km przed poczatkiem pasa startowego ogromny pasazerski tupolew zaczal zachowywac sie jak mysliwiec. I to by bylo na tyle. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 01:31 No nie, nie byłoby na tyle. 1. Dlaczego interesuje cię, jakie poglądy na na kwestię oszołomstwa ma ewidentny, patentowany oszołom?! 2. Czy można mówić w przypadku prof. Trznadla o łatwo przyczepionej etykietce oszołoma, zważywszy jego fachową wiedzę o lotnictwie i wypowiedzi na ten temat?! 3. Co to znaczy, że "pasażerski tupolew zaczął zachowywać się jak myśliwiec"?! (Odpalił rakiety, bo mnie się to z tym kojarzy?!). 4. I skąd wiesz, jak zachowuje się myśliwiec (czyżby z "Top Gun"?!), a jak pasażerski tupolew?! 5. I na jakiej, na rany Chrystusa, podstawie oceniasz wiarygodność "informacji, które w tej chwili są dostępne"?! Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 02:02 megaborsuk2000 napisał: > No nie, nie byłoby na tyle. Skoro nalegasz... > 1. Dlaczego interesuje cię, jakie poglądy na na kwestię oszołomstwa ma > ewidentny, patentowany oszołom?! Prosze o dowod na to, ze ten pan jest ewidentnym, patentowanym oszolomem. Nie wiem o nim nic ponadto, co zostalo powiedziane w tym watku. > 2. Czy można mówić w przypadku prof. Trznadla o łatwo przyczepionej etykietce > oszołoma, zważywszy jego fachową wiedzę o lotnictwie i wypowiedzi na ten temat > ?! Wypowiedzi prof. Trznadla o lotnictwie jak dla mnie prezentuja ten sam poziom merytorycznosci, co zalozenie, ze prezydent nalegal i terroryzowal pilotow, bo epizod gruzinski. > 3. Co to znaczy, że "pasażerski tupolew zaczął zachowywać się jak myśliwiec"?! > (Odpalił rakiety, bo mnie się to z tym kojarzy?!). Z wypowiedzi strony rosyjskiej wynika, ze jeszcze 2 km przed poczatkiem pasa wszystko przebiegalo zgodnie z planem i samolot znajdowal sie na prawidlowej wysokosci i sciezce schodzenia. Potem nagle zaczal ostro schodzic w dol, w sposob typowy dla mysliwca raczej niz dla samolotu pasazerskiego: picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5461593668644189202 Zielona linia pokazuje prawidlowa sciezke schodzenia, czerwona - prawdopodobna trajektorie lotu. > 4. I skąd wiesz, jak zachowuje się myśliwiec (czyżby z "Top Gun"?!), a jak > pasażerski tupolew?! Wyjasnienie porownania powyzej. > 5. I na jakiej, na rany Chrystusa, podstawie oceniasz wiarygodność "informacji, > które w tej chwili są dostępne"?! Sorry, nie chce mi sie szukac linkow. Rosjanie podali, ze 2 km przed poczatkiem pasa wszystko bylo ok. Reszte masz rozrysowana w linku podanym wyzej. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 02:27 > Prosze o dowod na to, ze ten pan jest ewidentnym, patentowanym oszolomem. Nie > wiem o nim nic ponadto, co zostalo powiedziane w tym watku. To jeszcze mało??? To się poddaje, nie przekonam cię. > Wypowiedzi prof. Trznadla o lotnictwie jak dla mnie prezentuja ten sam poziom > merytorycznosci, co zalozenie, ze prezydent nalegal i terroryzowal pilotow, bo > epizod gruzinski. Właśnie, właśnie. Pierwsze i drugie oszołomstwo pierwszej wody, nie? Tyle że po co mi wyjeżdżasz z tym terroryzowaniem pilotów, skoro ja nic takiego nie sugerowałem - czyżbyś wykręcał kota ogonem, subtelnie mi to imputując, żeby odwrócić uwagę od szokującego oszołomstwa prof. Trznadla? > Z wypowiedzi strony rosyjskiej wynika, ze jeszcze 2 km przed poczatkiem pasa > wszystko przebiegalo zgodnie z planem i samolot znajdowal sie na prawidlowej > wysokosci i sciezce schodzenia. Potem nagle zaczal ostro schodzic w dol, w > sposob typowy dla mysliwca raczej niz dla samolotu pasazerskiego: > rel="nofollow">picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5461593668644189202 > Zielona linia pokazuje prawidlowa sciezke schodzenia, czerwona - prawdopodobna > trajektorie lotu. > > > 4. I skąd wiesz, jak zachowuje się myśliwiec (czyżby z "Top Gun"?!), a ja > k > > pasażerski tupolew?! > > Wyjasnienie porownania powyzej. > > > 5. I na jakiej, na rany Chrystusa, podstawie oceniasz wiarygodność "infor > macji, > > które w tej chwili są dostępne"?! > > Sorry, nie chce mi sie szukac linkow. Rosjanie podali, ze 2 km przed poczatkiem > pasa wszystko bylo ok. Reszte masz rozrysowana w linku podanym wyzej. Tak, tak, jasne. Mam rozrysowane przeca. To ja ci na to, że z twoich wywodów wynika niezbicie, że TU-154 zaczął się zachowywać jak myśliwiec z pewnością dlatego, że zaatakował go inny myśliwiec (oczywiście rosyjski). No i zestrzelił, ot, wyjaśnienie katastrofy. No i teraz mi przedstaw naukową kontrteorię dla mojej teorii - a jakże, naukowej, w końcu jestem naukowcem. Sorry, już naprawdę nie ma sensu tego ciągnąć. Gratuluję eksperckiej wiedzy o lotnictwie! Swoją drogą, pokusiłbym się o powiązanie faktów, że wszyscy Polacy są teraz ekspertami od lotnictwa i że kiedyś byli ekspertami od Małysza. W końcu od lotów na mamuciej skoczni do lotów TU-154 bardzo niedaleko. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 02:34 Btw, autor linkowanego schematu jest inzynierem elektronikiem, docentem w Katedrze Elektroniki i Techniki Mikroprocesorowej smolenskiej filii Moskiewskiego Instytutu Energetyki: smolensk.ws/blog/198.html Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:19 Forum nie będzie cenzurowane, wyjąwszy oczywiste przypadki spamerstwa, nieuzasadnionych wulgaryzmów, poważnego obrażania innych uczestników forum, etc. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 20:34 forum.gazeta.pl/forum/w,87574,110666981,110666981,odnosnie_watku_co_o_tym_myslicie_.html Odpowiedz Link
tocqueville Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:05 przecież to jasne że o tym co jest naukowe decyduje dala.tata np. jego mało śmieszne żarciki z pewnych polityków są najbardziej naukowe Odpowiedz Link
flamengista Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 22:39 Cóż, dlatego właśnie to forum... jakby to napisać... robi się nudne. Odpowiedz Link
salzburg Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:14 O Katyniu ukazało sie pewnie dziesiątki książek i kilka setek artykułów. Powiedzmy sobie szczerze niewiele jest już do wyjaśnienia. Ujawnione dokumenty pewnie niewiele zmienia nasz stan wiedzy. Choć dla historyka wszystkie dokumenty są cenne. Co do teorii katastrofy - oczywiście, że teoretycznie każda wersja jest możliwa, że samolot zestrzelili Rosjanie wiązką laserową, że specjalnie rozpylili mgłe, że wadliwie naprawili samolot itd. Tylko żeby takie sugestie formułować musiałby być choćby najmniejszy ślad, że coś takiego zostało zrobione. W przeciwnym razie takie sugestie są argumentem w walce politycznej do walenia PO po łbie, że kombinuje z Rosjanami bo ma coś do ukrycia, albo w najlepszym razie, że rząd jest nieudolny i nic nie robi w wyjasnienieu tragedii. W Polsce jest zapotrzebowanie na teorie spiskowe - a jak już można eksuhmować zwłoki to prawdziwa frajda. Inaczej trudno zrozumieć dlaczego IPN w Katowicach kazał ciągać Sikorskiego z Wawelu bo się jednemu nawiedzonemu amatorowi wydawało, że go zastrzelono wcześniej i zwłoki wniesiono do samolotu. To samo dotyczyło Olewnika czy Pyjasa. Jak będzie choćby minimalna przesłanka, że to był zamach należy taką wersje rozważać w przeciwnym razie można oskarżać KGB, Mosad, CIA, i kogo tam kto bedzie chciał. Tylko po co. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:39 tocq, chyle glowe przed twoim wnikliwym spojrzeniem. mam nadzieje, ze ci ulzylo i bedziesz jeszcze przez pare dni kolegom i kolezankom opowiadal, jak to przywaliles profesorowi :-). tocq, jestes dzielny i jestes prawdziwym naukowcem! tocqueville napisał: > przecież to jasne że o tym co jest naukowe decyduje dala.tata > np. jego mało śmieszne żarciki z pewnych polityków są najbardziej naukowe Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Kasowanie watkow 08.05.10, 23:56 Nie no, bo na przykład ten wątek jest niezwykle naukowy. W końcu sami naukowcy się w nim uzewnętrznieją. Naprawdę, ta cała katastrofa rzuciła się naszemu krajowi na nasz zbiorowy biało-czerwony mózg. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 00:03 bardzo sie ciesze, ze nie tylko ja tak mysle. mam nadzieje, ze matka zalozycielka ten watek skasuje. ja tego nie zrobie, bo kolega tocqueville, ktory moglby siedziec w Sevres jako wzorzec naukowosci, go przywroci. megaborsuk2000 napisał: > Nie no, bo na przykład ten wątek jest niezwykle naukowy. W końcu sami naukowcy > się w nim uzewnętrznieją. Naprawdę, ta cała katastrofa rzuciła się naszemu > krajowi na nasz zbiorowy biało-czerwony mózg. Odpowiedz Link
ford.ka Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 09:33 Cały ten wypadek komunikacyjny dowodzi wyłącznie tego, że jesteśmy narodem debili. Każdy bez wyjątku zarówno biorący w nim udział jak i w przygotowaniach do tej wyprawy zachował się jak debil, kierując się oczywiście swoim dobrze pojętym interesem na ogół patriotycznym ale również partykularnym. Listę otwiera Lech Kaczyński, ale po nim lecą kolejne rządy przez ostatnie dwadzieścia lat z obecnym włącznie, sejmy, instytucje kontrolne itd itp. To się musiało rozpierdolić i prywatnie jestem zadowolony, że rozpierdolił się samolot pełen polityków, a nie jakiś zbudowany z dużym luzem most na autostradzie. Żal rodzin katyńskich, borowców i załogi, reszta wsiadła na własne życzenie. Na to wszystko nałożyło się to, że Rosjanie dobrze wiedząc, że mają do czynienia z debilami, którzy się o wszystko obrażają, nie zamknęli lotniska, czyli dla świętego spokoju też zachowali się jak debile. Gdybyśmy spróbowali stanąć wobec tej przykrej prawdy i zastanowić się nad swoją winą, może coś by się w Polsce zmieniło, ale zmiany bolą a już zmiana oglądu siebie samego najbardziej, więc prościej jest doszukiwać się winy poza sobą. Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy Rosjanie ten samolot zestrzelili, rozpuścili sztuczną mgłę, czy zaledwie nie odważyli się poinformować Najwyższego Przedstawiciela Debili, że najbliższe czynne lotnisko jest w Witebsku. Ważne jest to, że tego samolotu o tej porze, z tymi ludźmi w ogóle nie powinno być w okolicach Smoleńska. Ważne jest też to, że właśnie zbieramy się do wybierania prezydenta na najbliższe pięć a może dziesięć lat, a zajmujemy się dyskusjami, które wobec braku jakichkolwiek informacji odbywają się na tak dla Polaków typowym debilnym poziomie. Odpowiedz Link
flamengista a propos d... 09.05.10, 09:51 wczoraj - zupełnie farciarsko - wieczorem natrafiłem na debatę telewizyjną Gabriela Janowskiego, Andrzeja Leppera, Janusza Korwina-Mikke oraz Bogdan Szpryngiel. Nie wiem nawet, czy ta 4ka zebrała 100 tys. głosów. Niemniej było wesoło;) Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 10:28 Fordzie, ja sie z toba zgadzam w kazdym slowie, ale zeby twoje przeslanie bylo zrozumiale dla Polakow, proponuje wszystkich winnych hurtem oskarzyc o zdrade Narodu! Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 10:37 Ważne jest też to, że właśnie zbieramy się do wybierania prezydenta na najbliższe pięć a może dziesięć lat, a zajmujemy się dyskusjami, które wobec braku jakichkolwiek informacji odbywają się na tak dla Polaków typowym debilnym poziomie i prowadzisz te dyskusje, chario, zgadzajac sie glownie z tym powyzej, co poweidzial ford.ka, prawda? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 11:48 Skoro cie to tak boli, to postaram sie wyjasnic krotko i przystepnie. Wiem juz mniej wiecej, jakie byly techniczne mozliwosci przeprowadzenia zamachu na samolot prezydencki. Wiem tez na czym mogl polegac blad pilota i zaniedbania obslugi naziemnej lotniska. Wiem tez, ze na ten temat nie wolno rozmawiac, bo... i tu jest katalog powodow wymienionych chociazby na tym forum - poczynajac od: bo sie wbija noz w plecy PO w nadchodzacych wyborach, po: bo rozwazanie mozliwosci zamachu to wywolanie trzeciej wojny swiatowej. Mam w nosie PO i trzecia wojne swiatowa. Coz, skoro tak powazne, realpolityczne argumenty do mnie nie docieraja, to w ostatecznosci mozna jeszcze rzucic we mnie Rydzykiem jako najciezsza obelga, albo zasugerowac historie leczenia psychiatrycznego. Wszystko to na akademickim forum. Ot, typowe Polakow rozmowy. Zgadzam sie z fordem, ze przede wszystkim tych ludzi i tego samolotu nie powinno bylo byc w tym czasie i w tym miejscu. Ale skoro juz tam byl, to mam nadzieje, ze ktos kiedys wyjasni, kto po polskiej stronie ponosi odpowiedzialnosc za te katastrofe poza pilotem - i to rozliczajac wszystkich kolejno za cale dwudziestolecie. Dlatego wlasnie, ze to mógł byc zamach i nie jest wazne, czy byl, czy nie. Btw i tak calkiem na marginesie. Prezydent Obama, zamiast jak wczesniej planowano, uczestniczyc w defiladzie na Placu Czerwonym, postanowil wziac udzial w rozdaniu dyplomow studentom uniwersytetu Hampton: wyborcza.pl/1,75477,7857703,Wielka_parada_w_Moskwie_bez_Obamy__Browna__Sarkozy.html Tak postepuje kraj, ktory przede wszystkim dba o bezpieczenstwo glowy panstwa. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 11:57 jest tylko jeden problem Chario, nie ma najmniejszego dowodziku, że to wszystko miało cokolwiek wspólnego z zamachem... jakimkolwiek... więc? a twierdzenie, że Obama nie poleciał, bo się bał mgły, zestrzelenia itd... sorki, nie skomentuję. poczekajmy na raport, w przeciwnym razie raczej ujawniamy stan naszych umysłów i przekonań niż wnosimy cokolwiek do realności... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:05 Adept, wytluszczenie nie pomoglo? Nie ma najmniejszego znaczenia, czy to byl zamach, czy nie. Ta katastrofa pokazala, ze przywodce polskiego panstwa latwiej zgladzic niz przywodce Talibow czy al Kaidy. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:11 Nie ma najmniejszego znaczenia, czy to byl > zamach, czy nie. Ta katastrofa pokazala, ze przywodce polskiego panstwa latwiej > zgladzic niz przywodce Talibow czy al Kaidy. Chario, wytłuszczenia nie pomogą, jeśli nie panujesz nad swoim językiem, proponuję zajrzeć do słownika i zobaczyć, co znaczy 'zgładzić'... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:23 Adept, proponuje wroc do tego wytluszczonego wyrazu w poscie wyzej i zastanow sie, co wyraza konstrukcja gramatyczna, w ktorej on wystepuje. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:38 ok... ale to mógł być również ET... wygłup Muminków, Yeti, parszywa dwunastka, nasza szkapa... Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:15 chario, ja wiem, ze fajnie jest pieprzyc o spisku i zamachu, nie trzeba dowodow, mozna bic piane do woli. juz ci powiedziaelm: ja mam w doopie roztrzasanie detali, mam w doopie blad pilota, mgly i obsluge naziemna. nie intteresuje mnie to, tak jak nie intersuje mnie roztrzasanie idei zamachu, szczdegolnnie przy braku informacji. a twoje insynuacje polityczne sa po prostu prostackie, choc nie dziwia mnie. wchodzilem na to forum, bo bylo pozbawione tzw. polkiego piekla. spiskow, zamachow, insynuacji, bicia piany. na ktorym mozna sie poklocic zdrowo, ale sprawy nauki, ktore mi sa bliskie i wazne. jesli ma sie zmienic na forum polityczne i teorio-spiskowe, to mnie tu po prostu nie bedzie. nie zeby to mialo jakiekowliek konsekwencje dla forum. po prostu mnie osobiscie nie interesuje takie miejsce. a ty jeszcze mi poopowiadaj o naukowosci twojej debaty. i koniecznie porozwazaj zamach i opowiedz nam o planowanym zamachu na obame. koncze z serdeczna nadzieja, ze eeela juz niedlugo sie pojawi i wypieprzy ten kretynski watek. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:25 Spoko, dala, ja juz sie od jakiegos czasu zle czuje na tym forum. Jezeli ma ci ulzyc, moge tu wiecej nie wchodzic. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 12:39 chario, to jest twoja decyzja, nie moja. ja akurat lubie z toba rozmawiac i czesto sie zgadzamy. i nie, wcael mi nie ulzy, jak cie tu nie bedzie. wrecz przeciewnie. ale nie zmeinia to faktu, ze to nie miejsce, wedle mnie, na watki o 'drugim Katyniu', trzecim zamachu i czwartej mgle. i to nie znaczy, ze unikniemy polityki na forum, nie unikniemy. nauka jest polityczna! to jednak mialo byc, i mam nadzieje, ze zostanie, forum akademickie! charioteer1 napisał: > Spoko, dala, ja juz sie od jakiegos czasu zle czuje na tym forum. Jezeli ma ci > ulzyc, moge tu wiecej nie wchodzic. > Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 13:17 Dala, unikam watkow o polityce jak ognia, bo mnie to nudzi. Nie ma juz chyba rzeczy, ktorymi nasi kochani politycy z lewa i prawa mogliby mnie zaskoczyc, a ewentualne braki wiedzy w tej dziedzinie mozna uzupelnic szybka kwerenda w internecie. Natomiast moj czysto akademicki umysl nie potrafi oprzec sie przed postrzeganiem zjawisk nietypowych, stawianiem hipotez i ocenianiem ich prawdopodobienstwa na podstawie dostepnych przeslanek. Stad trzeci zamach i czwarta mgla, czy ci sie to podoba, czy nie. Nienawidze i prawdziwym obrzydzeniem napawaja mnie insynuacje pod adresem konkretnych ludzi i jeszze raz podkreslam, ze uzywanie Rydzyka i Radia Maryja jako argumentu w dyskusji, albo zamiast argumentu, jest dla mnie nie do przyjecia, zwlaszcza na forum akademickim. Jezeli rozwazanie hipotez jest wyrazem pogladow politycznych, to chyba zapedzilismy sie w slepa uliczke. Jeszcze na koniec tego przydlugiego wywodu o oszolomstwie i o etykietowaniu. Moje poglady na pewne kwestie czysto akademickie i niezwiazane z jakakolwiek polityka, rowniez akademicka czy naukowa, sa na tyle kontrowersyjne dla pewnych srodowisk, ze niepotrzebna mi etykieta oszoloma z Radia Maryja, ktory walczy z habilitacja, bo jej zrobic nie moze, pewnie z powodu spiskow. Jezeli do tego poziomu bedziemy sprowadzac dyskusje, to dla mnie tu miejsca nie ma. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 14:04 ten watek jest jedynie o polityce. o niczym innym. wywiad trznadla nie ma wspolnego nic z zadna rzeczywistoscia, to jest czysta polityka. i ty sie wlasnie w to wpisujesz.i zwracam uwage, ze to ty chcialas dowodzic, ze jego poglady na temat katastrofy sa naukowe - megaborsuk ci juz poweidzial, dlaczego tak nie jest. dopiero gdy zaczelas dowdodziec nauokowisci pogladow trznadla, powiedzialem ci, dlaczego osoba uczonego nie gwarantuje naukowych pogladow - wlasnie na podstawie, bylo nie bylo, uczonego Rydzyka. to jest ten ssam poziom 'nauki'. co do oszolomstwa - ja cie tak nie eytykietowalem, nie projektuj. co wazniejsze: dyskutujesz na podstawie odpryskow z mediow, informacji dementowanych, niepewnych, 'przeciekow'. twoj akademicki umysl jakos nie przyjmuje do wiadomosci, ze nie masz podstaw, by dyskutowac. dyskutujesz udajac, ze informacje, tkore masz sa obiektywne. chcesz podsykutowac, dyskutuj na podstawie raportu. i dlatego wlasnie, chario, wybacz, ale nie kupuje twojego 'akademickiego umyslu'. uprawiasz polityke, zarzucajac to mnie; od insynuacji chario, jestes ty, w tym watku. w tym, co mowisz, nie ma nic z nauki. ty nie stawiasz zadnych hipotez, bijesz piane. tworzysz teorie spiskowe, a nie oceniasz przeslanki. a wszystko dlatego, ze tych przeslanek nie masz. MASZ DONIESIENIA MEDIALNE, A NIE PRZESLANKI! i jak dla mnie, to dosc mnie w tym watku. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 14:38 No to poszedles na latwizne dala.tata napisał: > ten watek jest jedynie o polityce. o niczym innym. wywiad trznadla nie ma > wspolnego nic z zadna rzeczywistoscia, to jest czysta polityka. Trznadel mowi rowniez o aktach katynskich, o "Katyniu" Wajdy i o paru innych rzeczach. Jego poglady na "Katyn" Wajdy jak dla mnie tlumaczy jego wywiad z Herbertem zamieszczony na jego stronie. Bardzo ciekawy zreszta. Trznadel nie jest dla mnie wyrocznia w zadnej sprawie, tym bardziej w sprawie katastrofy. > jego > poglady na temat katastrofy sa naukowe Nigdzie nie twierdze, ze jego poglady na katastrofe sa naukowe. Stwierdzam, ze ma poglady i to szanuje. Nigdzie nie mowie, ze sie z jego pogladami zgadzam, ani tym bardziej, ze zgadzam sie ze wszystkim, co mowi. O karetkach gada bzdury, to juz bylo wyzej omawiane w tym watku i megaborsuk mi niczego w tej kwestii nie wytlumaczyl. Tez mnie kwestia karetek nurtowala swojego czasu, ale te watpliwosc latwo i szybko mozna bylo wyjasnic. Jezeli chodzi o inicjatywe powolania miedzynarodowej komisji, to jest to kompletna utopia, poniewaz nikt poza Wenezuela chyba nie zgodzilby sie na udzial w takiej komisji. To tyle w kwestii polityki w tym wywiadzie. > ja cie tak nie eytykietowalem, nie projektuj. Sorry, jezeli to tak zrozumiales. Ta uwaga dotyczyla dyskusji w tym watku w ogolnosci, a w szczegolnosci najbardziej sposobu argumentacji borsuka, a nie ciebie. > co wazniejsze: dyskutujesz na podstawie odpryskow z mediow, informacji > dementowanych, niepewnych, 'przeciekow'. Przede wszystkim opieram sie na rekonstrukcji Amielina. Jedyna rzecz, ktora w tej chwili jest w miare pewna, to jego ustalenia dotyczace trajektorii samolotu w ciagu ostatnich 10 sekund lotu, poparta materialem fotograficznym. Reszta to hipotezy. Jak dla mnie to juz tez wystarczy. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 11:30 absolutnie doskonały komentarz, chylę czoła... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 10:34 Btw, bardzo ciekawy wywiad z Herbertem: www.jacektrznadel.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=31 Odpowiedz Link
adept44_ltd wyloozujcie robaczki! 09.05.10, 12:42 myślę, że nie ma sensu cenzurować takich wątków, to trochę, jakbyśmy cenzurowali rzeczywistość i byli zadowoleni, że ona jest taka, jak nie jest; można je wydzielać i niezainteresowani nie będą zaglądać i tyle... i może też byśmy raczej sobie tu dowalali za wypowiadane teksty, a nie przechodzili do osobistych ekspresji i impresji!!! Odpowiedz Link
salzburg Re: wyloozujcie robaczki! 09.05.10, 14:07 Otóż chyba nikt tak na poważnie nie rozważa koncepcji zamachu. Bo go po prostu nie było. Przyczyny wypadku były banalne - i pewnie okaze się, że był to błąd człowieka. Bład jaki kazdy moze popełnic (jadac samochodem, wchodzac na Rysy, plywajac w jeziorze)- tylko z tragicznymi skutkami. Dyskusje te maja pewien walor - pokazuja zroznicowanie srodowiska, i jezeli nie zdominuja innych watkow to forum sie nie zawali jak sie troche ludzie politycznie (na argumenty) pospieraja. Odpowiedz Link
eeela Re: Kasowanie watkow 09.05.10, 20:07 Nie rozumiem, dlaczego nagle teraz wybuchła dyskusja na temat wykasowania wątku, który usunęłam już sporo czasu temu oraz wyjaśniłam tego przyczyny. Wątek został założony po tym, jak wystosowałam prośbę, aby nie zakładać więcej wątków na temat katastrofy. Zaznaczyłam przy tym, że jeśli ktoś pragnie dalej dyskutować na ten temat, jest kilka istniejących wątków, do których można dopisywać nowe uwagi. Forum zostało założone, abyśmy mogli swobodnie rozmawiać na tematy okołoakademickie. Tragedia smoleńska do takich tematów nie należy. jeśli ktoś chce porozmawiać pod kątem naukowym o archiwach IPN czy dokumentach zbrodni katyńskiej, może oczywiście taki wątek założyć, jak to zresztą niejednokrotnie miało miejsce przed katastrofą. Rozmowy o IPN się toczyły i nikt ich nie kasował. Tak samo jak nikt nie kasował wątków, które z założenia były okołoakademickie, ale w trakcje dyskusji zboczyły z tematu - utrzymanie swobody dyskusji na forum jest moim priorytetem, ale są pewne granice. Przekraczaniem jednej z tych granic jest mnożenie wątków o tematyce czysto politycznej. Rozumiem potrzebę rozmawiania na inne tematy, ale do tego właśnie mamy offtopowe wątki, żeby ich używać, a nie zakładać niezliczone wątki z kolejnymi politycznymi nawalankami. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 16:59 Taka refleksja: im więcej wiadomo o katastrofie, tym ciszej o niej tutaj. Jakie to typowe... Chciałbym przy okazji uprzejmie donieść, że równo rok temu, dokładnie 1 czerwca 2009, dalatata napisał: "katastrofa". I tu ja się zapytuję uprzejmie: skąd wiedział???!!! forum.gazeta.pl/forum/w,87574,96076034,96081716,katastrofa_.html Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 17:49 megaborsuk2000 napisał: > Taka refleksja: im więcej wiadomo o katastrofie, tym ciszej o niej tutaj. Jakie > to typowe... Teoria naciskowa upadla, teoria sztucznej mgly jest niemozliwa do weryfikacji, wiec nie ma o czym gadac. Odpowiedz Link
megaborsuk2000 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 18:29 Teoria sztucznej mgły wymaga jeszcze przyjęcia teorii telepatycznej hipnozy - ktoś musiał nie tylko rozpylić te, nomen omen, tumany, ale jeszcze przymusić nieszczęsnych pilotów, żeby się w nie z samobójczą konsekwencją ładowali... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 18:36 Wystarczylo dobre rozpoznanie wywiadowcze o przestrzeganiu procedur w 36. spec pulku. Odpowiedz Link
eeela Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 12:49 > Teoria sztucznej mgły wymaga jeszcze przyjęcia teorii telepatycznej hipnozy - Spoko spoko, na forach już pracują nad nowymi, ulepszonymi teoriami spiskowymi. Ruscy wystrzelili rakietę, która odcięła jeden silnik, kontrolerzy naziemni fabrykowali dane, prawdziwe czarne skrzynki zostały podmienione przez KGB na fałszywki, a Michnik nie bierze pod uwagę udziału Rosjan, bo jest przez nich opłacany. Odpowiedz Link
eeela Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 12:54 Aha, zapomniałam, okrzyki 'kurwa' na samym końcu nagrania to też oczywiście bezczelna fabrykacja Ruskich, pragnących zniesławić pośmiertnie polskich pilotów, którzy oczywiście tak naprawdę krzyczeli 'Boże zmiłuj się nad nami'. Odpowiedz Link
pfg Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 18:47 charioteer1 napisał: > Teoria naciskowa upadla A upadła? Odpowiedz Link
flamengista no właśnie 01.06.10, 18:49 odnoszę wrażenie, że nie. Co więcej, stenogramy raczej tę hipotezę potwierdzają, niż pozwalają na definitywne jej odrzucenie. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 19:01 pfg napisał: > A upadła? A czytales stenogramy? Dwa tygodnie po katastrofie samolot lecacy po Sikorskiego wyladowal na nieczynnym lotnisku w Bydgoszczy. Nieczynne bylo, bo zapomnieli powiadomic obsluge lotniska, zeby wczesniej przyszla do pracy. Takie ekstremalne ladowania to u nich chleb powszedni. Raczej watpliwe, aby w Bydgoszczy LK zza grobu naciskal. Odpowiedz Link
pfg Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 20:37 charioteer1 napisał: > pfg napisał: > > > A upadła? > > A czytales stenogramy? Czytałem i dlatego pytam. To, że załoga zignorowała wszelkie procedury i wykazała się "ułańską fantazją" w najgorszym rozumieniu tego terminu jest oczywiste. Pytanie - dlaczego to zrobili. Dlaczego zdecydowali się lądować? Bo ich z rozumu obrało? Bo ten typ tak ma? Bo lubili ten cholerny przypływ adrenaliny? A może to, że "mamy problem", że "nie ma decyzji prezydenta", że ktoś [kto?] "wkurzy się, jeśli jeszcze" miało wpływ na decyzję pilotów? I komu gen. Błasik *tłumaczył procedury lądowania*? Co te osoby w ogóle robiły w kokpicie? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 22:08 Czempinski: CytatPytany o rolę dowódcy Sił Powietrznych gen. Andrzeja Błasika (który był w kokpicie), zaznaczył, że z opublikowanych materiałów wynika, iż odczytywał tzw. check listę, czyli spełniał wymogi drugiego pilota. - Chciał im pomóc, przy takim samolocie w takich warunkach jest wiele czynności do zrobienia. Drugi pilot mógł w tym czasie robić coś innego - dodał. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7964131,Czempinski__przyczyna_katastrofy_mogl_byc_radiowysokosciomierz.html Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 23:05 Chario, udajesz nie? ;-) gen. Błasik nie był członkiem załogi, a jako doświadczony pilot powinien wiedzieć, że to samobójstwo, myślę, że jedynie dług u Lecha, jaki miał, mógł go skłonić do tej lektury... bo przecież nie poczucie humoru Odpowiedz Link
pfg Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 23:52 Czempiński ewidentnie się myli. Głos Błasika, wyjaśniającego komuś, co to jest "mechanizacja skrzydeł", jest w tle czytania karty. Checklistę czyta nawigator, potwierdza kapitan. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 00:16 To prawda. Trudno jednak tez na podstawie stenogramu stwierdzic, czy Blasik mowi do kogos, czy gada do siebie i po prostu przeszkadza. W kokpicie bylo 5 foteli i 4 czlonkow zalogi, Blasik piaty. Wszyscy na pokladzie byli juz przypieci pasami - stewardesa wczesniej meldowala, ze poklad przygotowany do ladowania. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 23:03 stenogramy pokazują, że wiedzieli, że to katastrofa..., co więcej jest tam powiedziane o podejmowaniu decyzji przez prezydenta (jeszcze nie podjął, zdaje się tuż przed telefonem do brata)... Błasik też był tam na kawkę, nie? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 23:44 Interesujacy cie fragment zaczyna sie o 10:26:18,8: Pilot (AP): W tej chwili, w tych warunkach, ktore sa obecnie, nie damy rady usiasc. Sprobujemy podejsc, zrobimy jedno zejscie, ale prawdopodobnie nic z tego nie bedzie. Mozemy pol godziny powisiec i odejsc na zapasowe. Minsk albo Witebsk. Dyrektor Kazana prawdopodobnie wychodzi i wraca o 10:30:32,7: Na razie nie ma decyzji prezydenta, co dalej robic. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 01.06.10, 23:00 cudowne myślenie życzeniowe, wystarczy zajrzeć na stenogramy, by dostrzec, że używanie tu pojęcia 'teoria' jest manipulacją językową... Odpowiedz Link
eeela Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 12:22 Przykro się czyta ostatnie chwile tylu ludzi, niemniej ten wpis w dyskusji pod stenogramami mnie rozbawił :-) >>Podzielona Polska: pół Polski od rana szukało zdania "Ruskie strzelają", drugie pół "Ląduj dziadu". Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:05 eeela napisała: > Przykro się czyta ostatnie chwile tylu ludzi, niemniej ten wpis w dyskusji pod > stenogramami mnie rozbawił :-) > > >>Podzielona Polska: pół Polski od rana szukało zdania "Ruskie strzelaj > ą", > drugie pół "Ląduj dziadu" "A może byś się tak zamknął! - wygarnął król Hiszpanii Juan Carlos do Hugona Cháveza podczas szczytu iberoamerykańskiego w Chile, gdy ten ostatni obrażał poprzedniego premiera hiszpańskiego rządu. Te słynne już na cały świat słowa jako dzwonki ściągnęło na swoje komórki tysiące Hiszpanów i Wenezuelczyków. Internetowe firmy sprzedające dzwonki zarobiły na nich w samej Hiszpanii już ponad 1,5 mln euro." Więcej... wyborcza.pl/1,86697,4686742.html#ixzz0piCbn0tO a u nas "s......aj dziadu", tak bardzo boli..., a niektórych nawet bawi... Tylko nie mówcie, że król mówił do takiego Chaveza. Proponuję u nas zrobić podobny gadżet do telefonu, miast drwić wciąż z Lecha Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:16 może być jeszcze 'won gnoju' do jednego z generałów... 'załatwię cię stokrotko' do jednej redaktorki, tylko, że to naprawdę nie jest wg mnie najważniejsza przywara wyżej wspomnianego, przyzna Pani zresztą, że to mocno niepolityczne wypowiedzi? zwłaszcza w ustach reprezentanta solidarnej Polski? czy też jednak wprost przeciwnie, wszystko jest w porządku? Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:27 adept44_ltd napisał: > może być jeszcze 'won gnoju' do jednego z generałów... 'załatwię cię stokrotko' > do jednej redaktorki, tylko, że to naprawdę nie jest wg mnie najważniejsza > przywara wyżej wspomnianego, przyzna Pani zresztą, że to mocno niepolityczne > wypowiedzi? zwłaszcza w ustach reprezentanta solidarnej Polski? czy też jednak > wprost przeciwnie, wszystko jest w porządku? wcale nie twierdzę, że w porządku, tylko zdarza się wielu Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 19:48 Tak, mowy powinny byc krotkie, a kielbasa dluga. To rzeczywiscie swietny wybor. Odpowiedz Link
eeela Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:19 > a u nas "s......aj dziadu", tak bardzo boli..., a niektórych nawet bawi... Tylk > o > nie mówcie, że król mówił do takiego Chaveza. Proponuję u nas zrobić podobny > gadżet do telefonu, miast drwić wciąż z Lecha Aha, czyli ty szukałaś 'Ruskie strzelają'? :-) Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:24 eeela napisała: > > a u nas "s......aj dziadu", tak bardzo boli..., a niektórych nawet bawi.. > . Tylk > > o > > nie mówcie, że król mówił do takiego Chaveza. Proponuję u nas zrobić podo > bny > > gadżet do telefonu, miast drwić wciąż z Lecha > > > Aha, czyli ty szukałaś 'Ruskie strzelają'? :-) powiem szczerze, że chwilami szukałam > > Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:27 łatwiej wymyślić napad kosmitów na ojczysty samolot niż przyznać się, że się ma elity specjalnej troski, i piszę to, z pełnym smutkiem, zupełnie serio... Odpowiedz Link
panihudson Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 18:30 adept44_ltd napisał: > łatwiej wymyślić napad kosmitów na ojczysty samolot niż przyznać się, że się ma > elity specjalnej troski, i piszę to, z pełnym smutkiem, zupełnie serio... częściowo się z tym zgadzam. kiedy się dowiedziałam o tych przemarszach do kokpitu i z powrotem, zwątpiłam Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 19:53 Tak, mamy elity polityczne specjalnej troski po obu stronach politycznej barykady. Sytuacja w 36. pulku jest tego najlepszym dowodem. adept44_ltd napisał: > łatwiej wymyślić napad kosmitów na ojczysty samolot niż przyznać się, że się ma > elity specjalnej troski, i piszę to, z pełnym smutkiem, zupełnie serio... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 20:00 zgadzam się, choć będę się upierał, że po jednej jest to bardziej specjalna troska, przypominam, że to jeden z pasażerów tupolewa nie pozwolił odwołać innego pasażera tupolewa (zresztą kto wie, czy nie kluczowej postaci w całym tym zdarzeniu) po poprzedniej katastrofie... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 20:24 Adept, na sytuacje w lotnictwie wojskowym, tak samo jak na sytuacje w szkolnictwie wyzszym, pracowaly solidarnie wszystkie kolejne rzady przez ostatnich 20 lat. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 20:31 nie musisz mi tego tłumaczyć... w interesującej nas tu sprawie ktoś jednak podjął decyzję, że lądują... co więcej - do momentu wizyt w kokpicie piloci mówili, że nie da się wylądować..., a do kokpitu raczej rządy z ostatnich 20 lat nie miały dostępu... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 22:55 adept44_ltd napisał: > w interesującej nas tu sprawie ktoś jednak > podjął decyzję, że lądują... co więcej - do momentu wizyt w kokpicie piloci > mówili, że nie da się wylądować..., a do kokpitu raczej rządy z ostatnich 20 la > t > nie miały dostępu... Adept, ty mi wczesniej tlumaczyles, ze nie znasz sie na lotnictwie, ale w poruszanej sprawie masz pewnosc, na podstawie lektury samych stenogramow, w dodatku jeszcze nie odczytanych nawet do konca, ze piloci byli zdeterminowani, zeby ladowac za wszelka cene. Brawo, bo ja mam tu pewne watpliwosci, a wypowiedzi medialnych ekspertow od lotnictwa pelne sa sprzecznosci. O godzinie 10:40:50,5 padla komenda odchodzimy, 9 sekund pozniej samolot stracil sterownosc w wyniku zderzenia z drzewem. Wez zegarek i zobacz, jak duzo mozna w tym czasie zrobic. Aha, tupolew jest troche ciezszy i toporniejszy od roweru. Odpowiedz Link
pfg Re: Kasowanie watkow 02.06.10, 23:13 adept44_ltd napisał: > to jeden z pasażerów tupolewa nie pozwolił odwołać > innego pasażera tupolewa (zresztą kto wie, czy nie kluczowej > postaci w całym tym > zdarzeniu Wydaje mi się, że rola tego właśnie pasażera mogła być większa, niż to się wszystkim wydaje... Odpowiedz Link