mrouh Re: Językowcy:francuski 01.09.06, 12:21 Pierwsza, mam nadzieję, że nie ostatnia:-) Odpowiedz Link
tycja78 przydałby sie jeszcze j. hiszpański:) 24.01.07, 22:56 uczę obu i pozdrawiam!!!! Gdzie dziewczyny uczycie?Ja w LO, w przyszłym roku mam dostac moja pierwsza klase z rozszerzonym j. hiszp. i wychowawstwo. Napiszcie jak wam sie pracuje, z jakich podręczników korzystacie? Znaci Deja- Vu? Co o nim sadzicie? Lepsze było Cafe- Creme? Odpowiedz Link
venilia konkurs 27.02.07, 22:05 • do NAUCZYCIELI J. FRANCUSKIEGO , szk. podstawowe aniluc24 27.02.07, 09:04 + odpowiedz Witam serdecznie. Jestem nauczycielką j. francuskiego w szkole podstawowej w Mysłowicach. Od 7 lat organizujemy "Międzyszkolny konkurs wiedzy o Francji". Tą drogą chcę zaprosić do udziału wszystkich zainteresowanych nauczycieli, do których nie dotarlismy drogą listowną. Konkurs odbędzie się 29 marca 2007r. w naszej szkole. Wszystkich zainteresowanych udziałem proszę o jak najszybszy kontakt na adres aniab_24@gazeta.pl Prześlę wszystkie niezbędne informacje. Serdecznie zapraszam. Gwarantujemy"sportową" rywalizację dla uczniów i miłe spotkanie "towarzyskie" dla nauczycieli. :)) Odpowiedz Link
anna.m.nowak Re: Czemu tu taka cisza? Halo, odezwijcie sie! 11.02.09, 02:21 Witajcie, Szukam pilnie korepetycji z francuskiego dla mojego osobistego dziecka (Liceum) na terenie Bydgoszczy. Odpowiedz Link
anette444 Czy ktos pracuje na Deja Vu? Odezwijcie się. 09.09.07, 06:51 Fajnie byłoby wymienić się informacjami i radami... Jak tam plany wynikowe, przerabiacie czy nie? Odpowiedz Link
mrouh Re: Czy ktos pracuje na Deja Vu? Odezwijcie się. 10.09.07, 16:30 Oj, nie zagladałam długo... szkoda, bo konkurs przegapiłam. W tym roku pracuję tylko w gimnazjum i... bardzo się cieszę:-) Nie wiem, czy to ja się przyzwyczaiłam, czy jakieś dzieci znośniejsze mi się trafiają, ale jakoś sobie radzę. Praca w dwóch szkołach o róznych poziomach nie bardzo mi się uśmiecha i dopóki nie muszę, to nie będę łączyć (tzn. dopóki mam etat). Egzamin gimnazjalny z języka coraz bliżej i trochę mnie przeraża, pewnie bardziej niż moich uczniów:-) Dyrekcja na radzie wyraziła się, że zyczy sobie rozkładów, więc tego się będę trzymać, bo mam wersje z poprzednich lat (choć nie wiem, po co w takim razie było zeszłoroczne dłuuugie szkolenie o planach wynikowych...). Jednak to odkładam na następny weekend, teraz nagli mnie plan rozwoju na dyplomowanego. Słabo mi jak o tym myślę, ale chyba nie ma co zwlekać... Odpowiedz Link
anette444 Re: Językowcy:francuski 10.09.07, 18:43 Z jakim podręcznikiem pracujesz? Ja pracowałam z Bravo i Tandem Odpowiedz Link
mrouh Re: Językowcy:francuski 10.09.07, 21:07 Wciąż Bravo, już czwarty rok, ale tylko 1 i 2, przymierzam się w tym roku chociaz trochę skorzystać z trójki. Straszne boje musiałam toczyć, żeby się pozbyć C'est ca, tak szybko nie przejdzie zmiana podręcznika. Znasz Et toi? Właściwie dość mi się podoba, ale jeśli już, to wejdzie dopiero w przyszłym roku, poza tym tak naprawdę każdy podręcznik testuje się najlepiej w praktyce. Może wypróbuję go we fragmentach na moich "królikach doświadczalnych" na dodatkowej godzinie w drugiej klasie:-) Odpowiedz Link
mrouh Re: Językowcy:francuski 19.03.08, 10:03 Salut:-) Czy ktoś z Was, romaniści gimnazjalni, korzystał już z Et toi? Macie jakieś uwagi, zastrzeżenia, pochwały dla tego podręcznika? Dobrze byłoby zmienić, Et toi wydaje mi się niezłe, ale tak naprawdę to wszystko wychodzi w praniu, jak się przynajmniej raz książkę "przerobi"- widać wtedy problemy i niedociągnięcia. A może możecie polecić coś innego? Chcę zrezygnowac z Bravo, pracuję z nim już 6 lat, trochę mi się znudziło:-) a i wolałabym coś bardziej współczesnego i z krótszymi tekstami (dialogi w bravo 2 są trochę za długie, zajmują za dużo czasu, przy 2 godz./tydz. nie mogę się wyrobić z omówieniem, przerobieniem, czasem wypada coś dać do przeczytania....). Będę wdzięczna za każdy głos:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
anette444 Re: Językowcy:francuski 10.04.08, 17:52 Niestety nie znam tego podręcznika, więc nie mogę nic Ci doradzić. Ja też miałam już dość Bravo i zmieniłam na Tandem, bo wydawał mi się ciekawszy i lepszy do robienia w ciągu 2 godz. tygodniowo, ale muszę powiedzieć, że dopiero wtedy doceniłam Bravo i z ulgą do niego wróciłam. Aczkowiek uważam, że zbyt mało tam praktycznych umiejętności i wkurzają mnie podręczniki, które nie uczą, jak zrobić zakupy, porozmawiać na bliskie uczniom tematy, za to jest mnóstwo słownictwa, które jest bezużyteczne. Potem uczniowie nie umieją zapytać o cenę, ale wiedzą co to jest lezard albo brocante. Tak więc, aby wypełnić te luki musiałam sama szperać po książkach i poszerzać. Odpowiedz Link
mrouh Re: Językowcy:francuski 10.04.08, 20:14 Ha, no właśnie. W sumie i tak Bravo jest lepsze niż C'est ca (po co gimnazjalistom słowa typu: "infinitesimalite"?...), ale im dłużej z nim pracuję tym więcej widzę jego wad. Tandem od poczatku mi nie pasował, Et toi jest czymś pomiędzy Tandemem a Bravem, tak na pierwszy rzut oka. Trochę z niego korzystałam, wybiórczo, ale to nie jest jeszcze przepracowany podręcznik, a wiadomo, że wszystko wychodzi w praniu. Póki co i tak go nie zrezygnowałam z Bravo bo mnie dyrekcja wpuściła w maliny z terminem. Będę musiała zwłaszcza z trzecioklasistami w przyszłym roku jakoś nadrabiać te życiowe sytuacje. Bardzo lubię serię z Cle international, najczęsciej korzystam z Vocabulaire progressif i Communication Progressive, ale pomocna jest też seria tego samego wydawnictwa do ćwiczenia każdej ze sprawności językowych, np. comprehension orale: www.sprachenshop.de/sixcms/media.php/801/thumbnails/comprehension_orale_2.jpg.138655.jpg Zastanawiam się też, czy wydawnictwa przygotuja cos dla nas, co byłoby dostosowane do egzaminu z języka po gimnazjum. Prawdopodobnie nie będę miała już w przyszłym roku pierwszych klas z francuskim obowiązkowym, ale wciąż mam dzisiejsza klasy pierwszą i drugą, które będa musiały przejśc test z francuskiego. Odpowiedz Link
anette444 Re: Językowcy:francuski 15.04.08, 17:42 Seria CLE jest rewelacyjna, też z niej korzystam, ale nie znam tej pozycji, którą zalinkowałaś. Muszę jej poszukać. Pozdr. Odpowiedz Link
kamka1 Re: Językowcy:francuski 16.04.08, 08:21 Ja też uczę francuskiego, ale w szkole ponadgimnazjalnej i mam tylko 8 godzin z racji innych obowiązków. Korzystam z podręcznika "Deja vu". Odpowiedz Link
fiska1 Re: Językowcy:francuski 10.10.08, 10:01 Macie coś takiego jak dodatek językowy a jeśli tak to ile? Odpowiedz Link
mrouh Re: Językowcy:francuski 13.10.08, 11:55 O, ja w zyciu nie słyszałam o czymś takim! Za co ten dodatek językowy? W jakiej szkole? Oczywiście, skoro nei słyszałam to nigdy nie miałam, alem bardzo ciekawa:-) Odpowiedz Link
fiska1 Re: Językowcy:francuski 13.10.08, 13:08 U nas nie ma motywacyjnego wiec , to chyba w zamian. Ja mam 200zł. Wiadomo angliści mają więcej. Odpowiedz Link
mrouh Re: Językowcy:francuski 13.10.08, 21:47 Będę drążyć temat, jeśli wolno:-) Dodatek językowy jest dla językowców, tak? A jest dodatek dla geografów? Fizyków? Muzyków? Jesli nie ma, to w mojej dawnej szkole ludzie by sobie powydrapywali oczy, nie mówiąc już o tym, że dyrekcja nie wpadłaby za Chiny na takie wyróżnienie językowców właśnie. No i wystarczy być językowcem, żeby dostać dodatek? To znaczy, że jeśli jest się bardzo aktywnym, porządnym nauczycielem sztuki albo biologii to z dodatku nici? U nas był motywacyjny, dostawałam 100 zł ostatnio, ale nieźle musiałam się natłumaczyć (znaczy pochwalić się w samochwałce), żeby je dostać i jednak coś robić. Odpowiedz Link