Dodaj do ulubionych

kompletny offtop pars V

15.10.10, 18:52
Czas na kolejny odcinek. Poprzednie wątki można znaleźć tu:

pars I

pars II

pars III

pars IV
Obserwuj wątek
    • eeela Re: kompletny offtop pars V 15.10.10, 18:54
      A przy okazji nowego wątku chciałabym poinformować, że nasze forum znajduje się na szczycie popularności wśród forów edukacyjnych oraz posiada dwie gwiazdki - czyli maksimum - w kategorii "polecane przez redakcję portalu" :-)
      • adept44_ltd nuuuuuuuuuuuuuuda 15.10.10, 19:14
        zawsze tak było ;-)
        • eeela Re: nuuuuuuuuuuuuuuda 15.10.10, 20:04
          Ale ja to dopiero niedawno zauważyłam :-)
          • dr_pitcher Re: nuuuuuuuuuuuuuuda 16.10.10, 07:08
            Chyba musimy podziekowac popisuarce - to dzieki jego wpisom forum jest na topie (przynajmniej ilosciowo)
            • adept44_ltd Re: nuuuuuuuuuuuuuuda 16.10.10, 10:29
              zapewne byłoby tak, gdyby nie szalejąca na forum cenzura... ;-)
              • chilly Bez wysiłku nie ominiemy tego przemysłu... 16.10.10, 14:58
                nienawiści, który wobec nas funkcjonuje:
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8521348,Kaczynski__My__Polacy__jestesmy_republikanami.html
                • adept44_ltd Re: Bez wysiłku nie ominiemy tego przemysłu... 16.10.10, 15:03
                  nie chcę wychodzić na etatowego pisożercę, ale elita narodu z tej partii nie daje szansy, wizja rządów mniejszości, która im ukradła kraj jest po prostu powalająca, ciekawe, czy oni w to wierzą?
      • sendivigius Re: kompletny offtop pars V 16.10.10, 15:17
        eeela napisała:

> A przy okazji nowego wątku chciałabym poinformować, że nasze forum znajduje się
        > na szczycie popularności wśród forów edukacyjnych oraz posiada dwie gwiazdki -> czyli maksimum - w kategorii "polecane przez redakcję portalu" :-)

Raz nocowalem w czyms takim w Alabamie.
        • eeela Re: kompletny offtop pars V 16.10.10, 19:48
          I co, pogryzło cię coś? :-)
          • sendivigius Re: kompletny offtop pars V 16.10.10, 19:55
            eeela napisała:

> I co, pogryzło cię coś? :-)

Zastrzelilem.
            • eeela Re: kompletny offtop pars V 16.10.10, 19:59
              Brawo! :-)
    • tocqueville Re: kompletny offtop pars V 16.10.10, 21:16
      a propos
      Przeczytałem właśnie że Michnik porównał PiS do Komunistycznej Partii Polski.
      Biorąc pod uwagę korzenie rodzinne redaktora (i sporej części składu redakcyjnego) no właśnie nie wiem czy to zarzut czy komplement? :)
    • dala.tata wreszcie prawdziwy sukces! 17.10.10, 12:45
      Wreszcie Polska rosnie w sile, a ludziom sie zyje dostatniej..
      • tocqueville Re: wreszcie prawdziwy sukces! 17.10.10, 15:09
        Właściciel miejscowej pizzerii cieszy się z turystów, którzy już pojawiają się w mieście, ściągnięci informacjami o największym Chrystusie na świecie. Planuje nawet zamówić specjalną matrycę, by ser sypany na pizzę układał się w kształt twarzy Jezusa - relacjonuje tygodnik.

:)
    • dala.tata dziwnie wyglada 17.10.10, 12:46
      ta kobieta, ktora prez. Komorowski caluje w reke nie? ale ja sie na modzie nie znam.
      • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 14:34
        Dala, żałuje, ze nie rozumiem Twoich żartów.
        • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 15:35
          trudno, przezyje. a post byl glownie po to, by pokazac ze Glowa RP zachowuje sie, jak dla mnie, niestosownie. prywatnie, to Bronek se moze klekac i calowac podloge po ktorej kroczy B16. oficjalnie, nie.
          • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 16:04
            Dala, pozwol ze znowu posłużę się cytatem: Im częściej spotykam proletariuszy tym bardziej dziękuję Bogu, że nie jestem jednym nich.
            • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 16:14
              A w jakim celu się tym cytatem posłużasz? Co on ma do rzeczy?
            • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 20:49
              a ten ploretariusz to ja czy Komorowski? bo nie zalapalem? jesli ja, to srednio trafilas, jesli Komorowski, to trafilas jak kula w plot.

ale fajnie ze posluzylas sie cytatem!
              • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 20:58
                Ani Ty, ani nikt inny... Ani, broń Boże, nie miałam zamiaru nikogo obrazić. Nie interpretuj tego dosłownie.
                • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 21:37
                  Ale możesz zdradzić, jak w ogóle należy to interpretować? Bo mnie się to zdało ni przypiął, ni wypiął, więc najwidoczniej czegoś nie zrozumiałam.
                  • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 21:58
                    Tak jak pisze o tym w innym poscie: "Dala, sorry, ale na jakim poziomie jest niby Twój dwcip?
                    To jest wg Ciebie normalne? Było nie było również profesor..." I sorry, jeżeli mamy prof. ma takim poziomie (nie mówię tutaj o wiedzy, ale o kulturze osobistej), to ja się cieszę, że nawet doktoratu nie zaczęłam. Ale może mam nikłe poczucie humoru, a żart Dali w żaden sposób o niczym nie świadczy.
                    • tocqueville Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:04
                      a coż w wypowiedzi dali było takiego niestosownego? dajcie spokój
                      - moze to taka konwencja, ale skoro tak to zastanawia mnie czy b16 pocałował BK w ramach retorsji
                      • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:12
                        W wypowiedzi nic. W dowcipie tak. Ja nie wiem, ale uważam, że jest coś takiego jak szacunek dla słuchaczy (czytaczy), którzy maja różne poglądy. Jest cos takiego jak tradycja (bardzo ważna np. w Kościele Prawosławnym). Ale spoko, ja może jestem tylko tak beznadziejnie wychowana, ze mnie to razi. Fajnie jest narzekać na poziom debaty publicznej, a samemu rzucac taki tekst. Mnie to razi i tyle.
                        • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:18
                          a jakie to poglady ja urazilem? w sensie ze ty wierzysz w papieza? jesli papiez jest przedmiotem twojego kultu to ja od razu przepraszam cie i blagam nie zglaszaj mnie do prokuratury za obraze uczuc religijnych.
                          • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:26
                            Dala, to w kogo/co ja wierze to nie ma nic do rzeczy. Chodzi mi o zwykly ludzki szacunek do innych. Tak samo by mi sie to nie podobalo jakbys mowil tak o patriarsze, rabinie, burmistrzu, stolarzu, ciotce Klotce. I tak sobie pozwalam zaprotestować (tutaj podziekowania dla AM, ze to dzieki niemu)
                            • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:29
                              no wiec ja nie mowie o zwyklych innych.ja mowie o glowie panstwa watykan. nie mowie Joschce R. nie znam, nie wiem. o glowie panstwa moge sobie mowic jak cchce i zupelnie bez szacunku. bo takiego nie czuje, nie zywie. wrecz przeciwnie.

ciotke klotke porsze zostawic w spokoju. bo to fajna ciocia.
                              • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:43
                                Ale ktos z Twoich sluchaczy moze zywi, co?
                                • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:58
                                  arguemnt twoj jest taki: sa ludzie, ktorzy zywia szacunek do Hitlera (zapewniam cie, ze sa), w zwiazku z tym, ja nie powienienem mowic zlych rzeczy o Hitlerze? no dajze spokoj!

powtarzam, ja sie nie wypowiadam o prywatnym czlowieku. nie znam faceta. ani go szanuje, ani nie szanuje. ja mowie o glowie panstwa, glowie kosciola. i mam prawo mowic co mi sie zywnie podoba. bo mwoie o instytucji. o czlowieku publicznym.

tak samo jest z Bronkiem K. to pewnie uroczy gajowy z wielka flinta (nie poluje i nie chce, ale kazdy ma swoje). jednak jako prezydent panstwa powienien sie zachowywac odpowiednio. jednk larusse mi powie, ze sa tacy, co do szanuje, wiec nie powienienem. rosjanka, dajze spokoj.

larusse napisała:

> Ale ktos z Twoich sluchaczy moze zywi, co?
                                  >
                                  • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:05
                                    Nie dam. Tzn. bede protestowac. Spoko, mozesz ignorowac moje posty. A porównanie z Hitlerem to odwrocenie kota ogonem.
                                    • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:12
                                      niestety nie jest. to jest twoje nieprzyjecie do wiadomosci, ze wlasnie tego bronisz.

larusse napisała:

> Nie dam. Tzn. bede protestowac. Spoko, mozesz ignorowac moje posty. A porównani
                                      > e z Hitlerem to odwrocenie kota ogonem.
                          • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:29
                            chyba za obrazę systemu mody?
                      • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:25
                        hm, retorsji... ;-)

mnie ciekawi, czy Sarko tak samo tłucze czołem przed B16...
                        • tocqueville Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:38
                          przykład retorsji

• eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:09
                      Aha, czyli jednak to Dala.tatę nazywałaś proletariuszem?
                      • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:16
                        O co Ci chodzi, ela?
                        • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:31
                          Próbuję się dowiedzieć, jaki był sens zastosowania przez Ciebie cytatu o proletariuszach, gdy odpowiadałaś Dala.tacie.
                          • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:44
                            ot takie luzne skojarzenie. Ja pewien zwiazek widze.
                            • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:57
                              Luźne skojarzenie czego z czym?
                              • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:10
                                Wypowiedzi Dali z p. Shaw. W dodatku opacznie ziterpretowane. Tak sie dałam poniesc fantazji.
                                • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:20
                                  Gwoli jasności (bo zaczynam się gubić), wypowiedź Dala.taty, która brzmiała jak następuje:

"trudno, przezyje. a post byl glownie po to, by pokazac ze Glowa RP zachowuje sie, jak dla mnie, niestosownie. prywatnie, to Bronek se moze klekac i calowac podloge po ktorej kroczy B16. oficjalnie, nie."

skojarzyła ci się z tym cytatem:

"Im częściej spotykam proletariuszy tym bardziej dziękuję Bogu, że nie jestem jednym nich."

czy tak?

Ale na jakiej płaszczyźnie to skojarzenie? Formy? Treści? Kto ma być w tym wszystkim proletariuszami? Ty, Dala, prezydent czy papież?

Wybacz, że tak drążę, ale mam taki bardzo silny wewnętrzny imperatyw, aby rozumieć rzeczy, które czytam.
                                  • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:23
                                    Nie, ten cytat odnosil sie do zartu: dziwnie wyglada ta kobieta... czy jakos tak. Źle podpiełam, nie?
                                    • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:35
                                      No, źle podpięte jest.

Ale to w takim razie jeszcze raz:

wypowiedź Dali:

"ta kobieta, ktora prez. Komorowski caluje w reke nie? ale ja sie na modzie nie znam. "

twoja odpowiedź:

""Im częściej spotykam proletariuszy tym bardziej dziękuję Bogu, że nie jestem jednym nich."

pytanie pozostaje aktualne: na jakiej płaszczyźnie dokonane jest skojarzenie? Kto jest w nim proletariuszem?
                    • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:11
                      bardzo przepraszam, ale czymze zawinilem z kultura osobista tym razem? ani nic wulgarnego nie poweidzialem, ani nikomu tu osobiscie nie przywalilem. politykow chyba wolno krytykowac co nie?

a nie podoba mi sie Bronek, bylo nie bylo, glowa panstwa, zginajacy sie w pol przed glowa innego panstwa. patriota nie jestem, ale ale swoj honor mam. i szlag mnie trafia, jak Bronek sie tak zachowuje.

a jesli tobie sie nie podobaja zarty z faceta w sukience (lepiej?), twoja sprawa, larusse. ja przezyje.
                      • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:14
                        > a jesli tobie sie nie podobaja zarty z faceta w sukience (lepiej?), twoja spraw
                        > a, larusse. ja przezyje.

Spoko, jak sobie chcesz. Ja tylko mówię, że się na to nie zgadzam.
                        • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:20
                          larusse, pomogloby, jak bys mi powiedziala, z czym sie nie zgadzasz. bo poki co tylko sie nie zgadzasz.

co prawda masz prawo sie po prostu nie zgadzac. czyli tak ogolnie. ja powiem jest 22.19, a ty powiesz, nie zgadzam sie. i jesli tak, szanuje twoje niezgadzanie sie ze mna.

larusse napisała:

> Spoko, jak sobie chcesz. Ja tylko mówię, że się na to nie zgadzam.
                        • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:26
                          Na taki typ żartu w mojej obecności.
                          • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:31
                            nie kpie i nie zartuje z religii, z przekonan religijnych. kpie i wysmiewam glowe panstwa. i to moje zbojeckie prawo. wiec, powtarzam, wyluzuj.

larusse napisała:

> Na taki typ żartu w mojej obecności.
                            • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:33
                              Ja jestem wyluzowana Dala. Tylko sobie tak protestuje. Z cicha nadzieja, ze bedzie kiedys lepiej.
                              • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:38
                                Z cicha nadzieja, ze bed
                                > zie kiedys lepiej.

I wszyscy jak jeden mąż będą się wypowiadać o papieżu z najgłębszą czcią?
                                • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:41
                                  Czy ja Ci eela kaze? Zwyczajnie protestuje bo mi sie to nie podoba. A Ty sobie zrobisz co zechcesz.
                                  • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:59
                                    Nie, kazać mi nie każesz, bo nie możesz. Ale wyrażasz nadzieję, że kiedyś będzie "lepiej" pod tym względem.
                            • ford.ka Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:01
                              > nie kpie i nie zartuje z religii, z przekonan religijnych. kpie i wysmiewam glowe panstwa. i to moje zbojeckie prawo. wiec, powtarzam, wyluzuj.

Glupia sprawa, ale polskie prawo chroni zarówno naszą głowę państwa (choćby najbardziej pustą) jak i głowy obce. Jerzego Urbana z tego paragrafu skazali.
                              Co rzekłszy, dodam zaraz, Dala? Nie poznajesz? Przecież to babcia Benia!
                              • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:14
                                mowiac ups, natychmiast mam ochote zapytac o numer babci Beni. 69?

ford.ka napisał:

> > nie kpie i nie zartuje z religii, z przekonan religijnych. kpie i wysmiew
                                > am glowe panstwa. i to moje zbojeckie prawo. wiec, powtarzam, wyluzuj.
                                >
                                > Glupia sprawa, ale polskie prawo chroni zarówno naszą głowę państwa (choćby naj
                                > bardziej pustą) jak i głowy obce. Jerzego Urbana z tego paragrafu skazali.
                                > Co rzekłszy, dodam zaraz, Dala? Nie poznajesz? Przecież to babcia Benia!
                                • ford.ka Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:17
                                  Taka babcia może być tylko jedna!
                                  • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:26
                                    kiedyś czytałem, że jezuici mają drugą, czarną
                      • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:26
                        kondominium (!?) watykańskie...
      • sendivigius Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 21:02
        dala.tata napisał:

> ta kobieta, ktora prez. Komorowski caluje w reke nie? ale ja sie
        > na modzie nie znam.

Papierza nie caluje sie w reke tylko w pierscien w ktorym sa relikwie.

Wagarowalo sie na religii, co?
        • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 21:10
          szczebel z drabiny, która śniła się św. Jakubowi?
        • tocqueville Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 21:40

• dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:12
            myslisz ze sie drazni i tak na zatrzymal sie? jakies gierki maja miedzy soba?
            • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:27
              dala.tata napisał:

> myslisz ze sie drazni i tak na zatrzymal sie? jakies gierki maja miedzy soba?
              >
              Dala, tu już patriotę orientacji lewicowej Edwarda do tego nie mięszaj, i tak dość podpadłeś...
              • tocqueville Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:35

Edward też musiał iść w konwencję ale jednak to nie był ten sam szczebel oddania wobec eminencji jak u Eryka
                • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:39
                  ja protetuje! obrazasz moje uczucia! nie wiem co prawda jakie, ale jakies obrazasz!

tocqueville napisał:

>
                  > Edward też musiał iść w konwencję ale jednak to nie był ten sam szczebel oddania wobec emine
                  > ncji jak u Eryka
                  • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:48
                    hahaha, bardzo smieszne.
                    • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:59
                      to nie mialo byc smieszne. to mialo pokazac absurdalnosc pozycji, na ktorej stoisz.

larusse napisała:

> hahaha, bardzo smieszne.
                      • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:08
                        Spoko Dala. I tak nie rozumiem Twoich zartow. Ale tak bardzo nie załuje.
                        • tocqueville Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:12

> Spoko Dala. I tak nie rozumiem Twoich zartow. Ale tak bardzo nie załuje.

ty chyba jesteś z tych co się nie śmieją na MP
                          • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:18
                            Nie wiem co to MP. Ale z biorac pod uwage to, ze mam nikłe poczucie humoru, a lewackie zarty zupelnie mnie nie smiesza to pewnie tak.
                            • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:23
                              > Nie wiem co to MP.

Zapewne chodzi o Monty Pythona.
                              • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:27
                                eee takie starocie... nie moje czasy.
                                • eeela Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:38
                                  To jest humor ponadczasowy :-)
                        • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:17
                          cytujac jeden z moich ulubionych poetow: nie ten najlepiej kocha, kto rozumie.

moglbym, co prawda, powiedziec rowniez: nobody's perfect. ale nie bede taki i nie powiem.

larusse napisała:

> Spoko Dala. I tak nie rozumiem Twoich zartow. Ale tak bardzo nie załuje.
                          • larusse Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:20
                            No, tutaj to juz z pochlebianiem swojej inteligencji naprawde przesadziles.
                • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:45
                  no ale nie mają sukienek... to się nie mogło udać...
                  • dala.tata Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 22:58
                    suknie?

adept44_ltd napisał:

> no ale nie mają sukienek... to się nie mogło udać...
                    • adept44_ltd Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:09
                      nie...
                    • tocqueville Re: dziwnie wyglada 17.10.10, 23:11

to były demokracje ludowe, tam były SUKMANY
    • sendivigius Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 22:30
      Choc smialo sobie poczyna pod wzgledem jezykowym (Wysoki Sadzie zrzuty ekranu na zycznie), to jednak mam na mysli cos innego.

Pare tygodni temu zauwazylem zmiany na portalu "gazeta" ktore przypominaja mi portale z pornucha. Mianowicie laduje sie dlugo i cala strona skacze w dol i w gore, gdy doladowuja sie nowe okienka, a potem oczywiscie nie da sie cofnac, tylko zaladowuje sie ta sama strona od nowa. Ciekaw jestem kto im takie pomysly podsunal? Ale z mojej strony reakacja jest taka ze wchodze na forum mijajac strone glowna. Gratulacje dla zespolu.
      • eeela Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:01
        Mnie nic nie skacze :-) A jakiej przeglądarki używasz?
        • sendivigius Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:05
          eeela napisała:

> Mnie nic nie skacze :-) A jakiej przeglądarki używasz?
          >

IE
          • tocqueville Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:07
            IE
            ?
            nie wiedziałem, że ktoś jeszcze tego używa
            • adept44_ltd Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:11
              tocqueville napisał:

> IE
              > ?
              > nie wiedziałem, że ktoś jeszcze tego używa
              nie obrażaj uczuć Sendiego
              • tocqueville Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:19
                tak sobie zartujemy a jeszcze niedawno dala walczył o prawo do nieurażania uczuć
            • eeela Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:13
              Wedle statystyk - połowa ludzkości korzystającej z internetu :-) Firefox zbiera jakieś 30%, a Safari, Opera czy Chrome mają jakieś śladowe ilości.
            • sendivigius Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 17.10.10, 23:54
              tocqueville napisał:

> IE
              > ?
              > nie wiedziałem, że ktoś jeszcze tego używa

Nie napinaj sie Tocq, jedno kiwniecie palcem Obamy i bedziesz uzywal gesiego piora.
      • matdokt Re: Czy GazWyb jest portalem pornograficznym? 18.10.10, 01:41
        sendivigius napisał:

> Choc smialo sobie poczyna pod wzgledem jezykowym (Wysoki Sadzie zrzuty ekranu n
        > a zycznie), to jednak mam na mysli cos innego.
        >
        > Pare tygodni temu zauwazylem zmiany na portalu "gazeta" ktore przypominaja mi p
        > ortale z pornucha.

ja chyba nie mogę na takie strony wchodzić, bo tydzień temu dostałem email treści
        "Members of staff are reminded that using University IT facilities to access or download pornography is a serious disciplinary offence, and could potentially lead to dismissal."

ciekawe jak oni to sprawdzają, coraz bardziej przekonuje się, że UK wkłada dużo wysiłku w śledzenie i podglądanie swoich obywateli
    • larusse Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowiedzi 17.10.10, 23:13
      na pytanie, które zadałam w innym wątku. Zupełnie nie wiem dlaczego. Wszyscy uciekli. Może tutaj spróbuje (po raz 4). Czy śmieszy Was taki żart: "Powiedz więc, kto naprawdę zabił Kennedy'ego?" ? Odp. A. tak Odp. B nie.
      • adept44_ltd Re: Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowied 17.10.10, 23:24
        hm, no ale to nie jest żart...
        • larusse Re: Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowied 17.10.10, 23:28
          Dale śmieszy. Podobno. Chyba ze udaje.
      • eeela Re: Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowied 17.10.10, 23:32
        B.

Przy okazji chciałabym uprzedzić, że administracja forum ma za zadanie usuwać nazbyt często pojawiające się posty o tej samej treści. Jeśli nie otrzymujesz odpowiedzi w jednym miejscu, to znaczy, że nikt nie ma ochoty jej udzielać, i nie ma powodu mnożyć postów o tej samej treści z tego powodu, bo nikomu od tego ochoty nie przybędzie, a tylko forum się zaśmieca.
        • larusse Re: Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowied 17.10.10, 23:36
          Spoko eela. Możesz usunąć jak chcesz.
          Już się stąd przeprowadzam na ekspresje.
          • eeela Re: Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowied 17.10.10, 23:40
            Niczego na razie nie usunęłam i nie usuwam, po prostu cię na przyszłość uprzedzam. I nie dlatego to robię, bo ty to ty, uwzięłam się na ciebie, pragnę twego unicestwienia i upadku Świętego Kościoła Powszechnego, a dlatego jedynie, że takie są reguły forum, i wszyscy im podlegamy.
            • larusse Re: Z uwagi na to, że nie doczekałam się odpowied 17.10.10, 23:45
              Eela, spokojnie... przeciez sie nie obrazam. Rozumiem.
    • dala.tata szczeka mi opadla 18.10.10, 10:27
      na to, co przeczytalem tutaj. pocieszam sie, ze tak znaczaca ingerencja w panstwo bedzie miala rownie znaczace konsekwencje w postawach wobec kosciola.
      • eeela Re: szczeka mi opadla 18.10.10, 15:41
        Są dwie strony medalu.

Z jednej strony jest to ewidentny szantaż polityczny. W kraju, w którym zdecydowana większość ludzi deklaruje się jako katolicy, wyklinanie posłów może się dla nich wiązać z ryzykiem strat elektoratu, więc - znając życie - większość posłów stchórzy i projektu refundacji nie poprze.

Z drugiej strony szantaż szantażem, a konsekwencja konsekwencją. Jeśli ktoś chce się uważać za katolika, to powinien przyjmować zasady organizacji kościelnej, do której chce przynależeć. A zasady są takie, że jest to organizacja hierarchiczna, a nie demokratyczna, i jak hierarchowie powiedzą, tak ma być, i nie ma z tym dyskusji. To znaczy nie, dyskusja może być, ale nie na równych prawach. Stadko wiernych może mówić, co by chciało, ale nie ma mocy decyzyjnej.

No więc jeśli stadku wiernych coś w KK nie odpowiada na tyle, że nie chcą się do tego stosować, to powinni wybrać - albo słuchają i stosują się wbrew sobie, albo nie nazywają się katolikami. Bo tak jak jest - tzn. że ogromna większość stadka wiernych robi, co im się podoba, ale i tak nazywają się katolikami - to jest zakłamanie. Oszukiwanie wszystkich wokół siebie i samych siebie. Niezrozumienie, na czym polega przynależność do religii zorganizowanej i hierarchicznej.

Nadchodzi po prostu czas osobistych wyborów - dla posłów i dla ich wyborców. Kościołowi nie można zakazać mówić, jak mówi, bo mówiąc to, co mówi, trzyma się po prostu wewnętrznych zasad. To Polacy mają problem ze swoją niekonsekwencją w tej kwestii, nie KK.
        • dala.tata Re: szczeka mi opadla 18.10.10, 15:52
          eeeelu, alez ja nie mam zadnych trudosci z tym, zeby KK sie wypowiadal i to wypowiadal konsekwentnie. to jest wedle mnie rola religii w spoleczenstwie. jednak to jest dla mnie tylko szantaz i zwykla grozba. wykraczajaca poza jakiekowliek reguly gry demokratycznej. nie wyobrazam sobie tez takiej wypowiedzi w UK - to jest niemozliwe po prostu.

i ja zupelnie nie proponuje zakazywac. ja mysle ze to kolejny duzy gwozdz do trumny instytucjonalnego kosciola w PL. i jako aytklerykal wcale sie z tego nie ciesze.

a swoja droga, ciekaw jestem, czy rzeczywiscie takie glosowanie oblozone jest ekskomunika. troche w to watpie, ale chetnie bym sie dowiedzial.
          • eeela Re: szczeka mi opadla 18.10.10, 15:57

> eeeelu, alez ja nie mam zadnych trudosci z tym, zeby KK sie wypowiadal i to wyp
            > owiadal konsekwentnie. to jest wedle mnie rola religii w spoleczenstwie. jednak
            > to jest dla mnie tylko szantaz i zwykla grozba. wykraczajaca poza jakiekowliek
            > reguly gry demokratycznej.

No właśnie chodzi o to, że to owszem, jest szantaż, ale całkowicie mieszczący się w normach kościelnych. KK nie jest demokratyczną instytucją i nie ma co oczekiwać od niego działań zgodnych z regułami gry demokratycznej. Jak ktoś chce do czegos takiego należeć, to ma - że tak powiem - za swoje. Tyle dobrego, że przynależność nie jest dziś obowiązkowa.
            • dala.tata Re: szczeka mi opadla 18.10.10, 16:02
              tak nawiasem mowiac, to warto przeczytac Uczciwosc i wiarygodnosc nauki... w tej sprawie. i porownac na przyklad z ewidentnymi klamstwami powtarzanymi przez zinstytucjonalizowany kosciol na przyklad tu.

i o ile pamietam teologie, to biskup nie moze grozic ekskomunika. ale moze cos sie zmienilo?
              • eeela Re: szczeka mi opadla 18.10.10, 16:26

> i o ile pamietam teologie, to biskup nie moze grozic ekskomunika. ale moze cos
                > sie zmienilo?

To, o czym mówi arcybiskup Hoser, to jest excommunicatio latae sententiae - ekskomunika, która następuje niejako z automatu, jeśli wierny dopuści się czynu, który oddala go od nauki KK. Oczywiście nie każdy występek przeciwko zasadom religii ma takie konsekwencje - w końcu mamy instytucję spowiedzi, pokuty i rozgrzeszenia - ale są takie, które automatycznie powodują ten rodzaj ekskomuniki.

Tak mi sie przynajmniej po głowie kołacze.
                • dala.tata Re: szczeka mi opadla 18.10.10, 17:19
                  dzisiaj bardzo rzadkie sa inne ekskomuniki. kiedys czytalem, ze ostatnia oblozono Barucha Spinoze.

tak czy owak ciekaw jestem, czy to prawda. bo cos czuje ze jakby byla, to bysmy o tym slyszeli rowniez w innych krajach.
          • sendivigius Uwazaj, Dala uwazaj 18.10.10, 16:09
            Jako poddany Jej Krolewskiej Mosci Elzbiety II powinienes sobie zdawac sprawe ze niezbywalna prerogatywa monarchi jest prawo do sciecia glowy kazdemu kto obraza majestat, prawo to obowiazuje w Zjednoczonym Krolestwie, i o ile wiem nie wybiera sie tam krola demokratycznie. A na dodatek monarcha tez jest glowa kosciola, ktory obowiazuje w calym panstwie i zwolennicy innych kosciolow juz nie raz zaludnili szubienice i stosy.

Wiec uwazaj Dala, bo jak ktos cie podlinkuje do palacu Buckingham to na banalnej klatwie sie nie skonczy i nie tylko szczeka ale cala glowa ci odpadnie. W najlepszym razie zesla cie do Australii, a tam wiesz KOGO mozesz spotkac.

dala.tata napisał:

> eeeelu, alez ja nie mam zadnych trudosci z tym, zeby KK sie wypowiadal i to wyp
            > owiadal konsekwentnie. to jest wedle mnie rola religii w spoleczenstwie. jednak
            > to jest dla mnie tylko szantaz i zwykla grozba. wykraczajaca poza jakiekowliek
            > reguly gry demokratycznej. nie wyobrazam sobie tez takiej wypowiedzi w UK - to
            > jest niemozliwe po prostu.
            >
            > i ja zupelnie nie proponuje zakazywac. ja mysle ze to kolejny duzy gwozdz do tr
            > umny instytucjonalnego kosciola w PL. i jako aytklerykal wcale sie z tego nie c
            > iesze.
            >
            > a swoja droga, ciekaw jestem, czy rzeczywiscie takie glosowanie oblozone jest e
            > kskomunika. troche w to watpie, ale chetnie bym sie dowiedzial.
            • eeela Re: Uwazaj, Dala uwazaj 18.10.10, 16:21
              No już bez przesady, w UK nie ma obowiązku przynależności do Kościoła anglikańskiego. Dziś już nam szubienice i stosy nie grożą :-)
              • sendivigius Re: Uwazaj, Dala uwazaj 18.10.10, 16:39
                eeela napisała:

> No już bez przesady, w UK nie ma obowiązku przynależności do Kościoła anglikańs
                > kiego. Dziś już nam szubienice i stosy nie grożą :-)

Po "dzis" przychodzi jutro. A dynastia Saxe-Coburg-Gotha juz nie raz pokazala co potrafi, poprzednikow nie wspomne.
            • dala.tata Re: Uwazaj, Dala uwazaj 18.10.10, 17:24
              sendi, gdyby bylo, jak mowisz, w UK turkot secitych glow slychc by bylo u ciebie w Teksasie. jakos spokojnie mysle o swoim bezpieczenstwie.
              • sendivigius Re: Uwazaj, Dala uwazaj 18.10.10, 18:18
                dala.tata napisał:

> sendi, gdyby bylo, jak mowisz, w UK turkot secitych glow slychc by bylo u ciebi
                > e w Teksasie. jakos spokojnie mysle o swoim bezpieczenstwie.

Owszem slychac:

www.youtube.com/watch?v=iLjBOHskEpw

"...This song was made in mockery to Great Britain because England made the original "Battle of New Orleans" illegal to sing, advertise, or listen to in England..."

Sluchaj po cichu Dala, moze JKM sie nie dowie...
          • tocqueville rece precz od biskupów 18.10.10, 16:44
            dala - nie lubisz KK rozumiem, ale nie wtracaj się w jego wewnętrzne sprawy, biskupowie mogą sobie ekskomunikować (czyli wykluczyć ze wspólnoty wiernych) tych którzy łamią zasady
            i nic nam do tego
            • dala.tata Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 17:22
              ale ja sie wtracam? ja sie wtracam, gdy biskupowie wywieraja presje na przedstawicieli narodu. o ile ja dobrze rozumiem idee demokracji przedstawicielskiej, to ona polega na tym, ze ja wybieram ludzi, ktorzy mnie reprezentuja w parlamencie. i takich jak ja. a nie biskupow. i wywieranie presji jest dla mnie nieporozumieniem jakims wielkim.

wiec moze nalezaloby najpierw ppowiedziec: rece precz od parlamentu, co?

pomijam juz, ze chetnie dyskutujemy wewnetrzne sprawy PiS i ich wewnetrznosc nam nie przeszkadza za bardzo.

tocqueville napisał:

> dala - nie lubisz KK rozumiem, ale nie wtracaj się w jego wewnętrzne sprawy, bi
              > skupowie mogą sobie ekskomunikować (czyli wykluczyć ze wspólnoty wiernych) tych
              > którzy łamią zasady
              > i nic nam do tego
              • tocqueville Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 17:30
                na parlamentarzystów permanentną presję wywiera 10 tys. różnych organizacji i lobbystów
                chcesz im tego zakazać?
                podstawowym prawem obywatelskim jest wywieranie presji na posła, aby realizował idee zgodne z wyobrażeniem obywatela X
                a poseł ulega albo nie ulega presji

• dala.tata Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 17:43
                  tocq, rozumiem, nie chce zakazywac. i jak juz powiedzialem, KK ma prawo mowic, co im sie zywnie podoba. i ja rrowniez widze to, ze zwiazki zawodowe moga grozic strajkiem i nie mialbym problemu z tym wiekszego.

i podejrzewam, ze ja jestem przyzwyczajony do innego kosciola. od kosciola, ktory mowi, prosi, tlumaczy. a nie do kosciola, ktory grozi ekskomunika. to jest tak jak z Niesiolowskim ktory pyta przeciwnikow politycznych czy sa na psychotropach. niby wszystko jest ok, ale jakos niesmak zostaje.

ale tak ogolnie, to pewnie oni maja prawo rowniez grozic.
                  • tocqueville Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 18:02
                    ja jestem przyzwyczajony do innego kosciola. od kosciola, ktory mowi, prosi, tlumaczy.

a jakieś efekty tego są? sądząc po aborcji niewielkie.
                    kościół ma prosić matki aby nie zabijały swoich dzieci?
                    • dala.tata Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 18:04
                      sorry, tocq, na rozmowe o aborcji to sie nie dam namowic.

tocqueville napisał:

> ja jestem przyzwyczajony do innego kosciola. od kosciola, ktory mowi, prosi,
                      > tlumaczy.

>
                      > a jakieś efekty tego są? sądząc po aborcji niewielkie.
                      > kościół ma prosić matki aby nie zabijały swoich dzieci?
                      • tocqueville Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 18:09

gdybym był członkiem KK to za popieranie aborcji był eksomunikował z automatu
                    • dala.tata Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 18:30
                      to na koniec ja juz tylko powiem, ze jakos nie widze znaczacych dobroczynnych skutkow straszenia. ale spoko.

tocqueville napisał:

> a jakieś efekty tego są? sądząc po aborcji niewielkie.
                      > kościół ma prosić matki aby nie zabijały swoich dzieci?
                      • tocqueville Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 19:58
                        dala - dla sporej części ludzi strach jest głównym motywatorem przestrzegania prawa i norm moralnych
                        • dala.tata Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 20:10
                          niewatpliwie tak wlasnie jest. jednak niewatpliwie ten strach dzisiaj po prostu nie dziala.

tocqueville napisał:

> dala - dla sporej części ludzi strach jest głównym motywatorem przestrzegania p
                          > rawa i norm moralnych
                  • tocqueville ekskomunika jako narzędzie naprawy 18.10.10, 18:15
                    i jeszcze jedno
                    KK właśnie gdyby zaczął ekskomunikować pokazłby się jako instytucja naprawdę IDEOWA i rzetelna, a nie tylko maszynka do produkcji klasy i przeliczania owieczek - tymczasem godzi sie na coraz większe rozluźnienie zasad, byle utrzymać tzw. "wiernych" (z wiarą na bakier),
                    • chilly Re: ekskomunika jako narzędzie naprawy 04.11.10, 14:16
                      Ekskomunika jako narzędzie ułatwiające apostazję?
              • eeela Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 17:31
                Ale ci ludzie, którzy zostali wybrani do parlamentu, aby nas reprezentować, są wiernymi KK i tego nie ukrywają, a wszyscy przynajmniej teoretycznie powinni wiedzieć, jakie zasady - bynajmniej nie demokratyczne - obowiązują członków KK.

Tutaj formalnie nie ma nic do zarzucenia. Może nam się nie podobać, ale formalnie wszystko gra.
            • dala.tata Re: rece precz od biskupów 18.10.10, 18:46
              tu troche wiecej na temat tej ekskomuniki. tak jak sadzilem, ksiadz biskup oszczednie podchodzi do kwestii prawdziwosci swych slow.

tocqueville napisał:

> dala - nie lubisz KK rozumiem, ale nie wtracaj się w jego wewnętrzne sprawy, bi
              > skupowie mogą sobie ekskomunikować (czyli wykluczyć ze wspólnoty wiernych) tych
              > którzy łamią zasady
              > i nic nam do tego
    • dala.tata poltora miejsca... 21.10.10, 11:26
      tu linka

od czasu, kiedy mialem nieszczescie leciec do Hiszpanii (wiec krotko) obok pana, ktory byl ode mnei kilkukorotnie wiekszy, nie mam zadnych watpliwosci, ze on powienien byl zaplacic za dwa meiscja. pan nie nalezal do tzw. asertywnych, wiec nie sprzeciwil sie, gdy stweirdzilem, ze chce opuscic porecz miedzy naszymi fotelami. z krzyza sie musialem zaprzec, zeby ja opuscic. niewiele to niestety dalo, bo on sie i tak 'wylal' na moje siedzenie. i choc nie jestem wielki, kruszynka tez nie jestem, wiec tak siedzialem miedzy wielkim cielskiem zaambarasowanego (nawet bylo mi go zal, on prawie nieustnnie wydawal sie na wdechu, liczac na to, ze go bedzie mniej) sasiada i prawa porecza, liczac minuty do ladowania. taki lot do USA bylby koszmarem.

ze 3 tygodnie temu, gdy opuscilem opacie fotela do tylu, dostalem kopa w nie ze stwierdzeniem, ze pan nie ma miejsca. okazalo sie, ze siedzial za mna 'asertywny' wieloryb, ktory ledwo sie miescil w siedzeniu i opuszczenie mojego fotela rzeczywicie mu utrudnialo zycie. jako ze jestem czlowiekem z natury nieklotliwym, oparcie podnioslem, a lot byl do frankfurtu, wiec niedlugi. mielilem przeklenstwa pod nosem jednak po tym, jak pan zaproponowal, zebym sie przesiadl (bylo kilkanascie wolncyh miejsc). nie odpowiezdialem, choc musze powiedziec, ze mialem ochote mu powiedziec, zeby ruszyl swoja grupa dupe i sam sie przesiadl.
    • tocqueville Re: kompletny offtop pars V 21.10.10, 17:31

słuchałem dzisiaj sejmowego wystąpienia prezesa w radiu w aucie i o mało bym jakiejś stłuczki nie spowodował, tak mnie ta wypowiedź ... zdenerwowała
      jak można pleść takie farmazony i tak jątrzyć
      dołączam do grona podejrzewających zaburzenie
      • adept44_ltd Re: kompletny offtop pars V 25.10.10, 00:45
        a to m. in. o jednym z farmazonów

www.krytykapolityczna.pl/CezaryMichalski/SekretnezycieJamesaDeana/menuid-291.html
    • tocqueville Re: kompletny offtop pars V 25.10.10, 21:06
      z cyklu smieszne wpisy studentów z forum:

Właśnie podjąłem studia na WPiA Krakowskiej Akademii na kierunku administracja publiczna. Gdy dowiedziałam się, że będę mieć ćwiczenia z Nauki Administracji z niejakim mgr G. Ciemałą to po prostu mnie zmroziło ze strachu. Jak oceniacie tego prowadzącego: jak wygląda u niego zaliczenie, czy muszę być aktywny na jego zajęciach, czy jest bardzo wymagający, jak się zachowuje w stosunku do swoich studentów(jest sympatyczny czy raczej nie da się lubić).Bardzo proszę o szczere opinie.
      dylemat

nic nie wie o wykładowcy ale go (ją?) zmroziło ze strachu
      • eeela Re: kompletny offtop pars V 01.11.10, 18:26
        Może dotarły do niego jakieś mroczne plotki ;-)

U nas na pierwszym roku tak było z profesorem Lengauerem. Miał złą sławę i niemal wszyscy, którym nie udało się dostać na zajęcia do kogoś innego, potwornie biadali, bo plotki o jego surowosci, kategoryczności i trudności w zdawaniu egzaminów, jakich miał dostarczać, docierały do naszych uszu od pierwszego dnia. Ja tam zawsze lubiłam być alternatywna, więc się nie zrażałam, a zajęcia okazały się fajne i ciekawe, prowadzący taktowny wobec naszych pierwszych nieudolnych kroków na historycznej ziemi, a egzamin - no cóż, łatwy do przejścia nie był, ale zdawalny.
    • adept44_ltd W Krakowie powodzi się nauczycielom... 26.10.10, 21:59
      kryminalnamalopolska.dzielnicowo.pl/Community/55200,Blog_Wpis,Dentysta_sadysta_w_krakowskim_sadzie.html
    • flamengista trafili w sedno:) 29.10.10, 21:31
      Tak, właśnie tak działają newsowe stacje:

www.youtube.com/watch?v=9U4Ha9HQvMo
    • adept44_ltd Krasnodębski 31.10.10, 19:58
      ktoś tu kiedyś pisał o mózgach PIS i zapleczu intelektualnym, oto członek tego zaplecza roztacza wizję przyszłości, zastanawiam się, co trzeba zrobić ze swoim mózgiem, żeby z autora niezłych książek o Heideggerze czy Weberze stać się autorem takich słów:

Nie mogę wykluczyć, że PiS będzie już zdelegalizowany, „Rzeczpospolita” przejdzie w inne ręce, a jej naczelnym zostanie np.Tomasz Wołek, że do tego czasu dojdzie do jeszcze kilku głośnych politycznych morderstw na dziennikarzach czy intelektualistach popierających PiS, że niektórzy z nich mogą się pod byle pretekstem znaleźć w więzieniach – to wszystko pod hasłami walki z fanatyzmem i językiem nienawiści, obrony europejskości i pluralizmu poglądów. Stopień zaślepienia i fanatyzmu elit opiniotwórczych i rządzących jest zatrważający. Normalny dla demokracji – choćby był bardzo ostry – spór polityczny zamiera w miejscach dla niego właściwych i przenosi się na ulice. A wtedy może dojść nawet do rozlewu krwi na większą skalę. Wówczas usłyszelibyśmy od władz i usłużnych im mediów: proszę, znowu ludzie z PiS sprowokowali dramat. Widzę trzy scenariusze na najbliższe lata. Miękka dyktatura kontynuująca obecną strategię – przy sprzyjającej koniunkturze gospodarczej; potężna rewolta Polaków i rząd upadający z hukiem; wreszcie dyktatura twarda, gdyby masowe protesty udało się stłumić. Oznaczałoby to niczym już nieograniczone gwałcenie praw konstytucyjnych.
      • salzburg Re: Krasnodębski 31.10.10, 21:40
        Krasnodębskiemu od paru ładnych lat odbija; a po 10 kwietnia kiedy zaczal wypisywac gardze wami i inne takie dyrdymały, zrównał się z plagiatorem Wolskim.
      • flamengista nie wiem, co mu się stało 31.10.10, 22:19
        Ale jest to niepokojące.

Parę lat temu z przyjemnością się go czytało - i to nie na łamach Naszego Dziennika, a Znaku.
    • adept44_ltd z innej beczki... 01.11.10, 15:06
      wyborcza.pl/1,75248,8594625,Morderstwo_za_seks_z_oslem.html
      • dala.tata milosc niejedno ma imie..... 01.11.10, 16:07

• larusse Re: z innej beczki... 01.11.10, 21:37
        "odbywał stosunki z miejscowymi owcami i kurczakami"- z kurczakami? Ciekawe jak...
        tzn. jak od strony technicznej.
    • larusse z jeszcze innej beczki... 01.11.10, 22:03
      www.youtube.com/watch?v=2OOF-96RT6g
    • kaguya1982 Centrum nauki Kopernik im. prof. L. Kaczynskiego 03.11.10, 16:49
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8607381,_Centrum_Nauki_Kopernik_powinno_nosic_imie_Lecha_Kaczynskiego_.html?v=1&obxx=8607381&order=najnowsze&page=2#opinions
      :P niezwykle wesole podpisy pod artykulem. Pozwole sobie skopiowac moje ulubione:

Przepraszam, ale przecież umawialiśmy się, że pierwotnie miało być Muzeum Powstania Warszawskiego jego imienia, a potem stanęło, że już całe Powstanie Warszawskie im. Lecha Kaczyńskiego. To teraz jeszcze ten Kopernik imienia Kaczyńskiego?

po co się rozdrabniac?układ słoneczny i galaktyka im Lecha Kaczynskiego!

Ale centrum zdaje się już nosi imię Kopernika. To jak ma być? "Centrum Nauki Kopernik im. Lecha Kaczyńskiego" czy "Centrum Nauki Lech Kaczyński"?

Kopernik oczywiście nie zasługuje na to, żeby jego imieniem nazwać centrum, bo nie był w PiS. Poza tym europoseł Kurski powinien sprawdzić, czy dziadek Kopernika czasem nie służył w Wehrmachcie, pardon, w Zakonie Krzyżackim.

CENTRM NAUKI KACZYŃSKI. To świetna nazwa! W końcu Kopernik był Niemcem, a nawet kobietą, a jego zasługi na nauki sa znikome, nie tak jak Lecha Kaczyńskiego, któremu Nobla nie dali tylko dlatego,że był Polakiem. Prawdziwym Polakiem
      • adept44_ltd Re: Centrum nauki Kopernik im. prof. L. Kaczynsk 03.11.10, 18:04
        biorąc pod uwagę dorobek LK, a raczej jego brak, źle by to wróżyło całej imprezie...
        • chilly Re: Centrum nauki Kopernik im. prof. L. Kaczynsk 04.11.10, 14:14
          Tego wymaga przyzwoitość. Bo Lech Kaczyński wielkim uczonym był. Wybitnym specjalistą prawa pracy. I jako jedyny z prezydentów III (?) RP miał TYTUŁ profesora. Tako nauczał Maksiu Kraczkowski (w "Superstacji", przed chwilą).
          • adept44_ltd Re: Centrum nauki Kopernik im. prof. L. Kaczynsk 04.11.10, 22:54
            hm... tylko że nie miał tytułu...
      • eeela Re: Centrum nauki Kopernik im. prof. L. Kaczynsk 04.11.10, 23:34
        > :P niezwykle wesole podpisy pod artykulem. Pozwole sobie skopiowac moje ulubion
        > e:

Też mi się podobają :-D
    • adept44_ltd nie wiem, co napisać 05.11.10, 00:11
      lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,8494787,Palikot_w_prokuraturze__Zdaniem_Mularczyka_obrazilem.html
      • eeela Re: nie wiem, co napisać 05.11.10, 00:25
        Lepiej nic nie pisz, jeszcze kogoś obrazisz!
    • adept44_ltd może i nie mamy 07.11.10, 10:14
      najlepszych uniwersytetów, ale mamy za to największego Chrystusa, duma rozpiera!!!

zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,8623346,Najwiekszy_na_swiecie_Chrystus_juz_gotowy_.html
      • chilly Re: może i nie mamy 07.11.10, 19:43
        Ale to tylko kopia. Co jednak znakomicie wzmaga kiczowatość pomysłu.
    • adept44_ltd w sprawie map... 08.11.10, 16:37
      demotywatory.pl/798846/Europa
      • adept44_ltd w innej sprawie... 08.11.10, 17:06
        kontakt24.tvn.pl/artykul,maniery-rafala-momota-z-pis-u,36019.html?ref=nf
    • larusse do tocqueville... 10.11.10, 20:24
      Tocq, czy czytałeś może niedawno taka pozycję: U. Eco "Między kłamstwem a ironią"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka