13.01.11, 21:53
zakldam watek, bo to jednak dotyczy przede wszystkim pracy....a kiedys juz byl taki watek zreszta i nikt go nie wycial. nie chce go zakladac na forum o komputerach bo ja chce sie dowiedziec nie o specyfikacjach ale o doswiadczeniach.

wlasnie mi zdechl komputer. w sklepie namawiaja mnie na kupienie iMaca. mowia ze ma wiele wiecej zalet niz PC, jest szybszy, trwalszy, bezpieczniejszy. tylko wina nie dekantuje.

czy moze ktos przerzucil sie na Maca i moze mi powiezdiec, czy to trudne? jakby ktos mogl jeszcze wyrazic opinie o wyzszosci Maca nad pecetem czy odwrotnie, bylbym rowniez wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: PC na MAC 13.01.11, 22:06
      wg mnie nie jest dużo szybszy, trwalszy ani bezpieczniejszy - jest natomiast droższy

• dala.tata Re: PC na MAC 13.01.11, 22:12
        drozszy jest zdecydowanie. jest tez ladniejszy, wedlug mnie, ale nie to nie jest cecha, dla ktorej chcialbym go kupic.
        • darek12345 Re: PC na MAC 13.01.11, 22:48

> drozszy jest zdecydowanie. jest tez ladniejszy, wedlug mnie, ale nie to nie jes
          > t cecha, dla ktorej chcialbym go kupic.

Ja nigdy sam nie używałem Maca, ale wydaje mi się, że użyteczność tego zależy od tego jakich programów używasz. Ja np. używam kilku programów, które działają wyłącznie na Windowsie i Mac dla mnie to zupełnie nieużyteczny gadżet.
          Chociaż spotykałem osoby wychwalające Maca, które uruchamiają na nim wirtualnego Windowsa (jakiś emulator), a potem w nim jakiś program tylko dla Windowsa. W efekcie działa to zwykle mniej stabilnie niż na Windowsie, ale oni sobie to chwalą (tylko nie wiem dlaczego).

• tocqueville Re: PC na MAC 13.01.11, 22:51
      • adept44_ltd Re: PC na MAC 14.01.11, 00:41
        podepnę się pod Tocqa, z moich obserwacji wynika, że trwalszy, szybszy (nie wiem, co z bezpieczeństwem, chyba nie wybucha...), gdybym teraz miał kupować to albo lenovo, albo raczej mac...
    • niewyspany77 Re: PC na MAC 13.01.11, 22:51
      ztcw, (rok czasu korzystałem z macbooka w niegdysiejszej robocie - niektóre szkoły dostały z MEN pracownie oparte na macach):
      a) niczym on się nie różni od pc, notabene, to jest asus brandowany dla apple (przynajmniej macbooki były)
      b) ponieważ jest to zwykły pc, możesz wypeprzyć mac os, postawić windows i masz to samo za 2x większą cenę
      c) popularne aplikacje są zazwyczaj na windows, czasem też i na mac. nie zawsze, warto o tym pamiętać. programów tylko na maca, bez portu na windows, do tego z tych, które Cię by interesowały, jest albo śladowy procent albo w ogóle.
      Zaprawdę powiadam Ci: jeden pies co wybierzesz, Twoje dane będą tak samo dobre pisane i na windows, i na mac. Chcesz dobrej rady to proszę bardzo: pooglądaj sobie różne sprzęty i wybierz sobie taki, który ma zadowalający Cię ekran i klawiaturę. Wbrew pozrom, to tych dwóch rzeczy będziesz najczęściej korzystał, kryteruium zajebisości jest trzeciorzędne.

• tocqueville Re: PC na MAC 13.01.11, 22:58
        • niewyspany77 Re: PC na MAC 13.01.11, 23:05
          no to poza brandowanym asusem wszystko aktualne :)
      • dala.tata Re: PC na MAC 13.01.11, 23:20
        ale ja wiem ze kryterium zajebistosci jest trzeciorzdne.

niestety co kupuje peceta, to sa z nim wieksze lub mniejsze problemy (oczywisice ze zakladam ze to moze byc moja broda, ale nie w pierwszym rzedzie). i, jak mowie, pan w sklepie mowi, zebym kupil maca. klawiatura fajna, ekran super, bo ja lubie duze i na laptopach sie mecze (jak teraz). reszta ponoc tez.

wyzej darek12345 napisal o programach. pan w sklepie mowi ze kompatybilnosc jest 95 proc. ja z koeli uzywam glownie office i paru popularnych programow takich jak adobe photoshop. zastanawiam sie czy jest program ktorego ja bym chcial a ktroego nie bedzie na maca.

ale wlasnie dla mnie mac zawsze byl na nie: bo to mac. i dlatego pytam.
        • pfg Re: PC na MAC 13.01.11, 23:29
          dala.tata napisał:

> czy jest program ktorego ja bym chcial a
          > ktroego nie bedzie na maca.

A imię jego Legion. Ale jeśli *głównie* interesuje cię Office, to istotną kwestią jest back compatibility ze starszymi wersjami Windows/Office, z czym pod Makiem może być tak sobie, declarations to the contrary nothwithstanding.
          • dala.tata Re: PC na MAC 13.01.11, 23:34
            OK. dzieki.
        • niewyspany77 Re: PC na MAC 13.01.11, 23:30
          A że tak się spytam, możesz wymienić parę z tych problemów? Czy oby na pewno nie był to klasyczny PEBKAC ?
          • dala.tata Re: PC na MAC 13.01.11, 23:33
            moze i byl. od problemow z pamiecia (urzadzeniem), przez twardy dysk i motheroard, bo problemy z jakims tam software frame....

ale moze to po prostu wszystko ja.
            • niewyspany77 Re: PC na MAC 14.01.11, 05:57
              OK. Gdyby był sprzęt całkowicie bezawaryjny,niezależnie od marki, to z pewnością by to odnotowano.
    • pfg Re: PC na MAC 13.01.11, 23:20
      Heh, tak się śmiesznie złożyło, że ja zacząłem od (bardzo starych, bo to dawno temu było - a Odry i Cybera nie liczę) Maców, a potem musiałem przerzucić się na PCty. Cierpiałem, ale się przyzwyczaiłem. Powiem tak: Jeśli twoim głównym celem jest wysokiej jakości grafika i super prezentacje LUB robienie wrażenia na postronnych, kup sobie Maca. Jeśli twoim priorytetem jest współpraca (wymiana plików) z ludźmi, którzy być może mają jakieś prastare Windowsy z prastarą wersją Worda, zostań przy PC.
      • dala.tata Re: PC na MAC 13.01.11, 23:24
        zadnen z priorytetow, ktore wymieasz nie jest moim priorytetem.

moim priorytetem jest miec wreszcie komputer z ktorym nie bedzie problemow. ktory bedzie w miare szybki (na moje potrzeby), w miare niezawodny.

nie wymieniam sie plikami, ale wysylam teksty do druku (zakladam ze tu nie bedzie problemow), czasem wysylam do koelgow (zakladam ze offce na maca jest kompatybilny z pecetem). superprezentacje mnie nie interesuja, ale interesuja mnie prezentacje ktore bede mogl otwierac na pecetach na wszelakich uniwersytatch miast i wsi swiata.
        • pfg Re: PC na MAC 13.01.11, 23:49
          dala.tata napisał:

> nie wymieniam sie plikami

Nikt ci żadnych prac do recenzji nie wysyła w postaci elektronicznej, w formacie .doc?

> czasem wysylam do koelgow

Znaczy, wymieniasz się plikami. A koledzy czego używają?

Jest tak: Jeśli pliki podlegające wymianie to zwykły tekst, ze standardowymi fontami, bez makr, tabel i dziwacznych formatowań, to możesz sobie wymieniać do woli z kim chcesz, niezależnie od formatu. Ale: niestandardowe fonty, makra, moduły VBA mogą spowodować duży problem. (Na blogu mogę umieszczać teksty tylko spod IE, od czego szlag mnie trafia, ale w przeciwnym razie co przeglądarka, to inny font się pokazuje. Na blogu TP problem jest jeszcze gorszy.) Ponadto jeśli na swoim komputerze robisz skład i oczekujesz, że w druku będzie wyglądać tak, jak na ekranie, a będziesz się wymieniać z innym systemem, załóż w ciemno, że formatowanie ci się rozjedzie w najbardziej bolesny sposób. Ja, stary drukarz, ci to mówię.

> zakladam ze offce na maca jest kompatlybilny z pecetem

Jak dziecko we mgle... Patrz wyżej.

> preezentacje ktore bede mogl otwierac na pecetach na wszelakich uniwersytatch mias
          > t i wsi swiata.

Jeśli przyjedziesz z własnym komputerem, nie ma problemu. Jeśli przywieziesz prezentację na USB memory stick i *nie będzie* to .pdf, lasciate ogni speranza.
          • dala.tata Re: PC na MAC 13.01.11, 23:57
            a juz myslalem, ze sobie kupie iMaca.
            dzieki pfg. juz nie kupie.

kurde, no!
            • pfg Re: PC na MAC 14.01.11, 00:04
              Jednakowoż, jeśli priorytetem jest druk, a ty jakoś zniesiesz dziwaczną wielkość czcionki w pliku od kolegi zza ściany, pamiętaj, że firmy, które robią skład, na ogół używają Maców, bo do grafiki (prezentacyjnej, w druku) Mac jest lepszy. Taka przynajmniej panuje opinia. Problemem jest przenoszalność.
          • tocqueville Re: PC na MAC 14.01.11, 00:21
            Nikt ci żadnych prac do recenzji nie wysyła w postaci elektronicznej, w formacie .doc?

mi czasem wysyła... zapisane w najnowszej wersji ofiice'a :(
            w pracy mam komputer w officem chyba sprzed 10 lat, a w domu office 2007 i tych plików nie odczytam

• pfg Re: PC na MAC 14.01.11, 00:43
              Dziwne. Office 2007 czyta pliki. docx i nie powinien mieć problemów z odczytaniem wytworów Office 2010. Najnowsze wersje OpenOffice też czytają .docx. Co nie znaczy, że formatowanie się nie rozjedzie (ale ODCZYTAĆ się wciąż da!), a makra *z definicji* nie działają. Ja używam Windows i najnowszego MS Office, bo dostaję z zewnątrz tak dużo plików (Word z dziwnym formatowaniem, Excel z makrami, prezentacje z c*** wie czym), że używanie wstrętnego Office'a jest, per saldo, mniej kłopotliwe od łomotania się z niekompatybilnymi plikami. No i moja żona, a ona bardzo dużo pisze, nauczyła się podstaw Worda, a nauki OpenOffice'a odmówiła :-) W efekcie na prywatnych komputerach mamy legalnie zakupiony Office 2007, na komputerze w pracy, kupionym mi przez państwo polskie, mam Office 2010, kupione mi przez państwo polskie. A sam ze sobą wymieniam pliki jak jasna cholera ;-)
              • tocqueville Re: PC na MAC 14.01.11, 01:04
          • tocqueville Re: PC na MAC 14.01.11, 00:26
            Jeśli przyjedziesz z własnym komputerem, nie ma problemu.

do tego się sprawdza mały poręczny netbuczek :)
            można taki dostać już za 700-800 zł

• niewyspany77 Re: PC na MAC 14.01.11, 08:14
        Powiem tak: Jeśli twoim głównym cel
        > em jest wysokiej jakości grafika i super prezentacje kup sobie Maca.

Który to będzie miał identyczne bebechy jak pc (karta grafiki jest identyczna), ale będzie mac. I to będzie jego lepszość.
    • matya Re: PC na MAC 14.01.11, 00:07
      ibooka (laptop) mam 5 lat, przez ten czas zawesil mi sie 3 (slownie: trzy) razy. w pracy mam do wlasnej dyspozycji dwuprocesorowy MacPro, na biurku obok stoi 4-procesorowy MacPro. (Czworka sluzy glownie do obliczen strukturalnych bialek dla calego labu). wiekszosc komputerow w labie to apple, podbnie laptopy. Nigdy nie slyszalam o tym, zeby ktos mial jakies problemy, Ci co maja PCty uzywaja Ubuntu a nie Windows i tez nie narzekaja. Jesli chodzi o uzytecznosc to tak jak ktos juz napisal: zalezy do jakich programow. nie twierdze ze apple jest bezwzglednie lepsze od PCta ale dla moich potrzeb (duzo programow graficznych na przyklad) apple sie lepiej spisuje. Moze nowsze systemy Windows maja te wzsystkie zalety, nie wiem. Moj maz ma 5letni laptop Della z Windows XP, powolnosc tego komputera jest przerazajaca (ale to tez moze byc cecha osobnicza komputera). Nie wiem jaki sobie kupie komputer jak mi padnie laptop, moze PC ale raczej zaistaluje Ubuntu lub inny linuxowaty system.
      • tocqueville Re: PC na MAC 14.01.11, 00:17
        • adept44_ltd Re: PC na MAC 14.01.11, 00:46
          wrzuć sobie na dysk najnowsze ubuntu i zobaczysz, co to jest szybkość ;-)
      • dala.tata Re: PC na MAC 14.01.11, 00:40
        uffff. dziekuje.

a jak wyglada przenoszalnosc z twego punktu widzenia?
        • matya Re: PC na MAC 14.01.11, 01:27
          przenoszalnosc plikow/programow? mialam problemy z plikami z Office 2000 (nizgodnosc czcionek, czasem sie rozjezdzaly obrazki, PowerPoint tez nie za bardzo sie przenosil itp), z nowszym Office 2008 nie zauwazylam problemow. Programow nie przeniesiesz bezposrednio. Z moich oberwacji dotyczacych programow, ktorych uzywam w robocie: sa wersje zazwyczaj na wszystkie platformy lub tez kombinacje Linux/Mac, Winows/Mac. Malo jest pirackich wersji programow na Maca (jesli wogole, albo moze ja nie wiem bo nie szukam) wiec tutaj dodatkowe koszty. Gier na apple tez znacznie mniej.
          • matya Re: PC na MAC 14.01.11, 01:51
            jeszcze slow kilka: tak jak pisal pfg tylko format pdf gwarantuje to ze prezentacja sie nie "rozjedzie". Ale to dotyczy zarowno przenoszenia z PC na PC jaki z apple na PC (i odwrotnie) rowniez z apple na apple. Ale przerobienie dowolnego pliku na pdf to jedno klikniecie. Moj szef dostaje dziennie kilka dokumentow wordowskich do recenzji itp zarowno utworzonych pod Windows jak i na apple, nie slysze zeby rzucal miesem z powodu rozjezdzania sie czegokolwiek. Jezdzi po swiecie z prezentacjami zrobionymi w ppt i przerobionymi na pdf. Jesli chodzi glownie o to zeby prezentacje sie nie rozjezdzaly to zgadzam sie z przedmowca, lepiej kupic netbook za kilka setek i zabierac go ze soba a cala robote do tej prezentacji zrobic na komputerze stacjonarnym.
    • dr_pitcher Re: PC na MAC 14.01.11, 02:07
      Pracuje nad jednym i drugim. U nas w pracy jakies 30% to Macowcy 40% PC a reszta to linuxy.
      Specjalnej roznicy nie odczuwamy, ogolnie MAC-i (jak sie do nich przyzwyczaisz) maja szereg udogodnien (organizacja plikow etc) i system raczej sie nie zawiesza, wirusow tyz mniej. No i przede wszystkim sa znacznie szybsze przy starcie
      Natomiast:
      1. MAC-i sa wolniejsze per $$$
      2. Psuja sie rownie czesto, albo nawet czesciej niz dobre PC
      3. Najwiekszy problem to PowerPoint Presentations - wiekszosc wyswietlaczy jest przystosowana do PC-tow i dziala z nimi niezawodnie. Z MAC-ami jest troche gorzej, bo jak masz skomplikowana grafike, nie mowiac of filmach to czasami to zawodzi (zwlaszcza jesl przed Toba ktos na wyswietlaczu uzywal PC)
      Sa to jedynie moje skormne obserwacje. Natomiast jest rzesza wyznawcow MACow dla ktorych Apple to jak religia. Wszysko lepsze co zaczyna sie na "I" - tych ludzi nie przekonasz
      • marialisboa Re: PC na MAC 14.01.11, 07:55
        Jakieś 5 lat temu przeszłam z PC na Mac tzn macbook. Jeśli zależyc Ci na dużym ekranie, to może lepije kupić laptopa Mac i podłączać do dużego ekranu?Ja tak robię od jakiegoś czasu. Przydaje się jeśli często się przemieszczasz i musisz komputer zabierać ze sobą, a do spokojnej pracy w domu jest duży ekran :)

Co przemawia za? System bardzo intuicyjny, mam wszystkie potrzebne programy, nie posiadam programu antywirusowego!!!! Czuje się zwyczajnie bezpiecznie, że jakieś windowsowe paskudztwo nie pokasuje mi plikow doc.

PC tylko z ubuntu...w życiu nie przesiąde się na windowsa...to głównie kwestia obawy przed wirusami.

A że mac-i są ładne? No cóż, ja np lubię mieć wokół siebie estetyczne przedmioty:)
        • niewyspany77 Re: PC na MAC 14.01.11, 08:01
          Wiesz, to jest taki urban legend, że Windows jest niebezpieczny (podobnie, że MAc OS jest tak bezpieczny). Bardzo dużo zależy od kultury pracy użytkownika. Intuicyjność i estetyka to sprawy względne, więc argument to żaden.
          • marialisboa Re: PC na MAC 14.01.11, 08:42
            Urban legend? Przyznasz jednak, że wirusów "dedykowanych" Windows jest więcej...Rozważnie korzystam z komputera...ale szczerze? Wolę zwyczajnie nie ryzykować utraty wszystkiego (mimo że robię kopie zapasowe na 2 dyskach)

Ja tylko napisałam, że dla mnie jest intuicyjny i ładny :)
        • tocqueville Re: PC na MAC 14.01.11, 10:16
          Co przemawia za? System bardzo intuicyjny, mam wszystkie potrzebne programy, nie posiadam programu antywirusowego!

no dobrze, znam wielu na pc którzy też nie używają i jakoś nic im się nie dzieje

PC tylko z ubuntu...w życiu nie przesiąde się na windowsa...to głównie kwestia obawy przed wirusami.

demonizujesz problem wirusów

A że mac-i są ładne? No cóż, ja np lubię mieć wokół siebie estetyczne przedmioty:

moge ci podac wiele modeli równie pięknych niemaków (np. niektóre serie Sony Vaio)
          • marialisboa Re: PC na MAC 14.01.11, 10:33
            hehe
            wydaje mi się, że kto ma mac-a nie poleca PC i odwrotnie :) rzecz gustu.
            Ja decyzji nie żałuję, pewnie gdybym miała teraz innego laptopa to bym nie umarła...iphona również nie posiadam. Nie należę do grupy wyznawców i fanbojów ;)
            • niewyspany77 Re: PC na MAC 14.01.11, 10:52
              Nie o to chodzi. W samym sprzęcie nie ma różnicy (a Dala z tym ma problem, nie z programami, wirusami czy czym tam jeszcze).

www.apple.com/pl/imac/specs.html
              Dala musi mieć jeszcze świadomość, że jak mu coś po gwarancji zdechnie, to koszta naprawy są zdecydowanie wyższe niż w pc, ze względu na specyficzną budowę imaca.
    • carnivore69 Re: PC na MAC 14.01.11, 12:15
      Przerzucilem sie na airbooka z windowsowego laptopa dwa i pol roku temu (w biurze caly czas mam PC). Mac OS podobaja mi sie duzo bardziej od windowsow (XP/7), do tego stopnia, ze skonfrontowany w ostatnich miesiacach z (nowym) sony vaio mialem wrazenie, ze powrocilem do sprzetu z poprzedniej epoki (MS z niewiadomych powodow zaklada, ze uzytkownika obchodzi, ze system wlasnie aktualizuje costam; tudziez, ze blad systemu ma taki a taki kod itp, sam laptop w porownianiu z airbookiem wyglada moim zdaniem na zaprojektowany przez inzynierow, a nie projektantow ;-)

Co do kompatybilnosci - nie uzywam za czesto MS Office, wiec z nia nie ma problemow. Reszta programow, ktorych uzywam dziala i tu, i tu. Edycja pdf-ow latwiejsza niz pod windowsami (standardowy Preview pozwala na pewne modifikowanie dokumentow, o wdoznieniu od Adobe Readera). Nie zdecydowalem sie na zainstalowanie MS Office for Mac po lekturze recenzji produktu (w skrocie "you get the worst of two worlds"). Tak wiec jedyna istotna wada uzywanego przeze mnie maka pozostaje brak na nim Excela (Numbers nie jest do konca z nim kompatibilny, zreszta sam jest dosc podstawowym akrkuszem).

Reasumujac - polecam, lecz niekoniecznie dla kogos, kto opiera sie na na MS Office.

Pzdr.
    • kardla Re: PC na MAC 14.01.11, 17:34
      Niemal wszyscy uzytkownicy apple ktorych znam, kupili to cudo z powodow religijnych.

Religia zwana "Appleizm"

Jedna osoba kupila poniewaz potrzebowala specjalnego programu do obrobki dzwieku. Okazalo sie ze program nie ma zbyt dobrego supportu ani updatow a dodatkowo w miedzyczasie wydano doskonaly program na pcta.

Po roku sprzedal komputer za mniej niz polowe ceny.

Ja glosuje na pcty :P
    • dala.tata bardzo dziekuje 14.01.11, 17:55
      za wszystkie wypowiedzi.stan pewnosci ktory osiagnalem po pierwszych wypowiedziach pfg zostal powaznie zachwiany. i teraz nie wiem co zrobic.
    • eeela Re: PC na MAC 24.01.11, 19:29
      Nie wiem, czy już się zdecydowałeś na zakup, czy nie, więc może moje mądrości są już niewczesne. Nie są one zresztą wcale moje, bo ja z macami nie miałam nigdy nic wspólnego, natomiast mój partner regularnie pracuje na zmianę na macach i na pecetach. I twierdzi on, że maki są o tyle lepsze, że są w stanie udźwignąć o wiele większe obciążenie systemu i pamięci operacyjnej - dlatego właśnie w jego instytucie są same maki, bo oni tam potrzebują sprzętu, który udźwignie bardzo duże, skomplikowane i obciążające programy przerabiające wielką ilość danych. Ale dla zwykłego, codziennego użytkowania podobno nie ma większej różnicy. Jeśli komputera używa się głównie do przechowywania danych, głównie w postaci plików tekstowych, i konsultowania się z nimi, ewentualnie do używania jakichś prostych programów do przerabiania danych, to nie ma sensu wydawać pieniędzy na maca.
      • dala.tata Re: PC na MAC 24.01.11, 20:23
        po szeroko zakrojonym riserczu, polegajacym na siedzeniu przed makiem, pobawieniu sie oraz zbadaniu kompatybilnosci, jestem juz prawie zdecydowany na maka. ich wada bez watpienia jest cena. jednak powtarza sie to, co tu juz powiedziano: maki sa szybsze (w sesnie obslugiwania prostych rzeczy), bardziej niezawodne. a problem komaptybilnosci nie zachodzi, bo jak bede chcial, to moge sobie zalozyc windowsa na maka i pracowac jednoczesnie na jednym i drugim.

tez widze to tak: jeszcze nie spotkalem sie z niezadowolonym uzytkownikiem maka (co nie znaczy ze takowych nie ma, rzecz jasna), natomiast spotkalem wielu niezadowolonoch uzytkownikow peceta. i troche to jest tak, ze ja zawsze jezdzilem samochodami na benzyne i wzbranialem sie przed dieslem. teraz jezdze dieslem (diler mnie zachecil) i jestem zachwycony (nie tylko tym, jak sie jezdzi, ale rowniez znacznie nizszymi kosztami eksploatacyjnymi). moze czas na zmiane.

jako ze bylem na wyjezdzie sluzbowym, sprawy odroczylem do powrotu. wlasnie wrocilem i bede sie musial zdecydowac. dziekuje wiec za kolejny glos, choc niestety znow nie w tym kierunku, o ktorym wlasnie mysle :-)
        • tocqueville Re: PC na MAC 24.01.11, 20:32
          • dala.tata Re: PC na MAC 24.01.11, 20:42
            bede trzymal kciuki za siebie i za moje auto :-)
          • niewyspany77 Re: PC na MAC 24.01.11, 22:37
            Dokładnie tak.
            Skończy się gwarancja na maca to byle popierdółka będzie kosztować większe pieniądze.
            • dala.tata Re: PC na MAC 24.01.11, 23:08
              dziekuje za optymizm. bede trzymal kciuki jeszcze mocniej, albo wykupie dlugotrwala gwarancje.
              • tocqueville Re: PC na MAC 25.01.11, 00:04
                --i tak pewnie nie uznają ci gwarancji (znajdą jakiś kruczek)
                • carnivore69 Re: PC na MAC 25.01.11, 12:05
                  Akurat z uznawaniem gwarancji chlopcy w moim przypadku byli dosc szybcy. Raz odpadla mi czesc od wtyczki (fakt, ze nie powinna) - nowy kabel przyszedl DHL-em w ciagu tygodnia. Po ca. poltora roku przetarla sie izolacja kabla od dolaczanej stacji DVD (tu mogli sie przyczepic do mnie - zwykle pakowalem ja zaginajac dosc znacznie kabel w tym samym miejscu) - i wynik podobny.

Pzdr.
              • niewyspany77 Re: PC na MAC 25.01.11, 00:13
                No nie wiem, jak dla mnie to kompletny odjazd. Chciałeś sprzętu, który się nie psuje. No więc dysk twardy producenta X wsadzany do imaca ma być mniej awaryjny od tego samego, tyle że wsadzanego do PC?
                Dla mnie Twój problem jest wirtualny, jeżeli chodzi o sprzęt. Co do programów - no cóż, każdy system ma mnóstwo zalet plus te parę wad, które człowieka wkur*. Niezależnie, czy to będzie Windows, Mac Os czy jakieś distro Linuxa.
                Mnie tam rybka co wybierzesz, chcę tylko zauważyć, że jest masa forów dla mac-userów którzy *mają problemy z softem*. Ze sprzętem też. Warto o tym pamiętać.
                Na koniec: na gwarancji nie oszczędzaj, bierz jak najdłuższą, bez znaczenia jaki komputer i w którym momencie swojego życia go kupujesz.
                • dala.tata wojna swiatow? 25.01.11, 00:41
                  dzieki, niewyspany. jak powiedziaelm, sklaniam sie ku makowi z gwarancja :-), choc mam wrazenie, ze to nadal nieracjonalne jest (jednak wypowiedzi uzytkownikow maca mnie w tym watku przekonaly najbardziej, moje wlasne doswiadczenie nadbudowalo na tym).

tak na marginesie dodam, ze to, co mnie fascynuje w tym wszystkim, to niesamowity antagonizm wobec uzytkownikow maka (niewyspany, to nie przytyk do ciebie). to jest niezwykle zupelnie. nie wiem, ilu jest takich uzytkownikow na swiecie, ale w narracjach pececistow to albo uparci kretyni, albo niepoprawni fanatycy - obie grupy w obliczu morza dowodow, ze kupno maca to blad zycia polaczony z obietnica potepienia wiecznego. poziom emocji na niektorych forach mnie po prostu fascynuje.
                  • dr_pitcher Re: wojna swiatow? 25.01.11, 05:40
                    dala.tata napisał:

> tak na marginesie dodam, ze to, co mnie fascynuje w tym wszystkim, to niesamowi
                    > ty antagonizm wobec uzytkownikow maka (niewyspany, to nie przytyk do ciebie). t
                    > o jest niezwykle zupelnie. nie wiem, ilu jest takich uzytkownikow na swiecie, a
                    > le w narracjach pececistow to albo uparci kretyni, albo niepoprawni fanatycy -
                    > obie grupy w obliczu morza dowodow, ze kupno maca to blad zycia polaczony z obi
                    > etnica potepienia wiecznego. poziom emocji na niektorych forach mnie po prostu
                    > fascynuje.
                    >
                    to dziala w obie strony - "makowcy" "PC-istow" wysmiewaja.
                    Zycze udanego zakupu.

• dala.tata Re: wojna swiatow? 25.01.11, 12:21
                      musze powiedziec, ze z tym w druga strone sie nie spotkalem, jednak pewnie dlatego, ze odwiedzam strony zdominowane przez pececistow.

za zyczenia dziekuje.

dr_pitcher napisał:

> to dziala w obie strony - "makowcy" "PC-istow" wysmiewaja.
                      > Zycze udanego zakupu.
                      >
                • tocqueville Re: PC na MAC 25.01.11, 06:51
                  Na koniec: na gwarancji nie oszczędzaj, bierz jak najdłuższą, bez znaczenia jaki komputer i w którym momencie swojego życia go kupujesz.

tu bym polemizował. Np. notebook Acera d260 (ładny, mały, zgrabny, z modemem 3G) możesz kupić za 800 zł. Masz na niego 2 lata gwarancji. Czy opłaca się kupować dodatkowy rok-dwa lata gwarancji dopłacając 300-400 zł?
                  • tocqueville netbook 25.01.11, 06:51
                    znaczy
            • carnivore69 Re: PC na MAC 24.01.11, 23:22
              Sie skonczy, sie wymieni.

Pzdr.
    • dala.tata Re: PC na MAC 28.01.11, 18:47
      nie zeby wszyscy czekali az to napisze, jednak dziekujac jeszcze raz za dobre rady, pragne poinformowac, ze pisze to z mojego wlsnie zakupionego maka. na razie jest super. zobaczymy co bedzie dalej
      • adept44_ltd Re: PC na MAC 28.01.11, 19:51
        załóż bloga (sic!) ;-)
        • dala.tata Re: PC na MAC 28.01.11, 19:55
          no dobra, zamykam sie, ale i tak ni ezamkniesz mi ust! :-)
          • adept44_ltd Re: PC na MAC 28.01.11, 20:21
            ależ ja? skąd, solidaryzuję się z wypowiedzią koleżanki eeeli!
      • eeela Re: PC na MAC 28.01.11, 20:15
        Cieszymy się wraz z tobą z udanego zakupu ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka