Dodaj do ulubionych

Autoplagiat

08.07.11, 18:52
Witam! Mam problem podobny do tego, który opisał tocqueville w tym wątku. Swego czasu wysłałam artykuł do, jak mnie zapewniano, najnowszego numeru czasopisma. Jako że w dwóch kolejnych numerach artykuł się nie ukazał i nie otrzymywałam odpowiedzi, fragmenty (dość spore) wykorzystałam niedawno na konferencji młodych naukowców, a potem w tekście wysłanym do publikacji w tomie pokonferencyjnym. Nagle nastąpiło jednak cudowne przebudzenie redakcji czasopisma. Myślę więc o wycofaniu artykułu z pokonferencyjniaka, tak jak poradzono we wspomnianym wątku. Ale zastanawiam się, czy byłaby możliwość zaznaczenia w przypisie, że "fragmenty ukazały się w czasopiśmie X". Nie chciałabym jednak być posądzona o autoplagiat i sztuczne mnożenie publikacji, po prostu mile wspominam ową konferencję i trochę mi tego artykułu żal. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • translatoryk Re: Autoplagiat 08.07.11, 20:45
      Nie sadze aby to byl prawdziwy autoplagiat. Wiele czasopism zastrzega ze publikowane artykuly nie powinny byc wczesniej upubliczniane w kawalkach lub calosci OPROCZ wlasnie conferecne proceedings czyli wlasnie pokonferencyjniakow. Konferencji jak i pokonferecyjniakow nie zalicza sie wlasciwie do publikacji per se i takich ktore by sie do czegos powaznie liczyly.
    • translatoryk Re: Autoplagiat 08.07.11, 20:48
      ps. z tego co piszesz oba wydawnictwa ukazaly sie w podobnym czasie, wiec wedlug mnie to zaden problem. Gdybys pol roku po wyjsciu publikacji podawala te same dane na konferencji to bylby problem ale tak to nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka