ardjuna 10.09.04, 23:39 Twój wątek o Afro-Murzynie pobił chyba wszelkie rekordy tego forum w liczbie elukubracji! Gazeto! Za to się należy chyba jakaś nagroda??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaasia1 Re: Alu! 10.09.04, 23:45 "Gazeto! Za to się należy chyba jakaś nagroda??? " Nagrodą mogłoby być zaprzestanie używania w prasie określenia " murzyn " :) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Alu! 10.09.04, 23:46 asiaasia1 napisała: > "Gazeto! Za to się należy chyba jakaś nagroda??? " > > Nagrodą mogłoby być zaprzestanie używania w prasie określenia " murzyn " :) Nakazane ustawą sejmową czy autorytetem P.T. Naczelnego "Wyborczej"? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Alu! 11.09.04, 00:06 " Nakazane " przez kulturę osobistą i niechęć do publicznego obrażania oraz ranienia uczuć ciemnoskórych osób i ich rodzin . Wolę mó dziób połamać i większy wysiłek włożyć w wyartykułowanie konstrukcji opisowej wymuszonej niż kogoś obrazić . Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Alu! 11.09.04, 13:17 asiaasia1 napisała: > " Nakazane " przez kulturę osobistą i niechęć do publicznego obrażania oraz > ranienia uczuć ciemnoskórych osób i ich rodzin . I w ten oto sposób zamknęłaś mi mój bezczelny dziób. Jako człek pragnący ponad wszystko być osobą kulturalną - wykreślam wiadome słowo ze słownika mego idiolektu. Od dziś będę mówił (pisał i myślał): Człowiek o barwie będącej pozytywnym przeciwieństwem mojej własnej barwy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Alu! 11.09.04, 13:36 Nie tylko Twojej własnej :) Wystarczy : czarnoskóry / Afrykanin / Afro-ktośtam . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Alu! 16.09.04, 11:29 asiaasia1 napisała: > " Nakazane " przez kulturę osobistą i niechęć do publicznego obrażania oraz > ranienia uczuć ciemnoskórych osób i ich rodzin . O właśnie, kultura osobista. To jest właściwa dziedzina do rozwiązywania problemu murzyna. I tu można się faktycznie porozumieć. Ty przyznasz, że murzyn nie brzmi obraźliwie, a ja nie będę używał m-słowa przy ciemnoskórych. Co przyjdzie mi tym łatwiej, że przy osobistej znajomości ciemnoskóry przestaje być ciemnoskórym oraz murzynem, a staje się Engelbertem z Beninu czy Joao z Angoli albo Aiszą z Wrocławia. Choć przyznam szczerze, że nie rozumiem kultury osobistej w takiej wersji, która z milionów życzliwych ludziom białych Polaków robi niechętnych czarnoskórym ksenofobów. Która pozwoli następnie demonstrować np. hasło Brazylia w encyklopedii (x% białych, y% Murzynów, z% mulatów) jako dowód na tychże Polaków rasizm. Faktem jest, że książki można oddać na makulaturę... albo spalić. Z grzeczności. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Precz z dyktatem politycznej poprawności. 16.09.04, 11:55 W polskim Murzynie (pisanym wielka literą) nie ma nic obraźliwego. Używam Murzyna , nie z lenistwa, jak tu kros próbuje zasugerować, ale z głebokiego przeświadczenia, ze nalezy on do naszego języka i oznacza to co oznacza. Jest to normalne określenie rasy jak Indianin, Papuas czy Eskimos. Problem się pojawia, gdy tłumaczy się to na Nigger lub podobnie w innych językach. Tłumacze - przekladajcie Murzyna na Black i będzie po sprawie. I oswiadczam, ze nie poddam sie dyktatowi, który próbuje z mojego języka usunąć Murzyna, homoseksualistę, kalekę, Dom Starców itp. Wielu z tych, którzy pragną usunąc te słowa z polskiehgo języka ochoczo przystają na : agendy, brefingi, kejsy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Precz z dyktatem politycznej poprawności. 16.09.04, 12:46 " Wielu z tych, którzy pragną usunąc te słowa z polskiehgo języka ochoczo przystają na : agendy, brefingi, kejsy itp." Mylisz się . Studiuję polonistykę i za takie " kejsy " wyrzuciliby mnie z wydziału z hukiem . ( Co to znaczy " kejsy i brefingi " ?) Tu nie chodzi o polityczną poprawność tylko o publiczne obrażanie i ranienie uczuć ludzi ciemnoskórych ( nie tylko potomków Afrykanów ) oraz ich rodzin . Pozdrawiam . Asia ... Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Precz z dyktatem politycznej poprawności. 16.09.04, 13:58 asiaasia1 napisała: > Tu nie chodzi o polityczną poprawność tylko o publiczne obrażanie i ranienie > uczuć ludzi ciemnoskórych ( nie tylko potomków Afrykanów ) oraz ich rodzin . Jeśli tak to czasami wygląda - to raczej nie specjalnie. Widocznie rózne są nasze odczucia językowe. Mam wrażenie, że to chyba też pokoleniowo różnie wyglada. Młodsi chyba juz lepiej reaguja na przykład na Czarnych. To wpływ amerykańskiego. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Precz z dyktatem politycznej poprawności. 16.09.04, 14:52 asiaasia1 napisała: >Tu nie chodzi o polityczną poprawność tylko o publiczne obrażanie i ranienie >uczuć ludzi ciemnoskórych ( nie tylko potomków Afrykanów ) oraz ich rodzin . Racja. I słowo "murzyn" nic do tego nie ma. Czy lepiej tracić siły na walkę ze słowem czy na walkę ze stereotypem? Jeśli jednego od drugiego nie oddzielisz, to tylko szkody narobisz, nic więcej. Pozdrowienia J22 Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Dosyć o Murzynach 16.09.04, 12:12 Czy nie moglibyśmy dla odmiany podyskutować o Żydach? JK Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Dosyć o Murzynach 16.09.04, 14:18 jacklosi napisał: > Czy nie moglibyśmy dla odmiany podyskutować o Żydach? Dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: Dosyć o Murzynach 16.09.04, 17:36 Zły pomysł. Żyda nie zawsze da się łatwo odróżnić od innego Obcego. I czym wtedy paść wzrok i naszą kulturę osobistą zaspakajać? ;-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Dosyć o Murzynach 16.09.04, 20:43 empeka napisała: > Zły pomysł. Żyda nie zawsze da się łatwo odróżnić od innego Obcego. I czym wtedy paść wzrok i naszą > kulturę osobistą zaspakajać? Chcemy rozważyć Żyda (a także żyda) w aspekcie (na początek) poważnie ortograficznym. Różnica jest tu widoczna na już na pierwszy rzut oka :D Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Alu! 16.09.04, 11:18 asiaasia1 napisała: > W dodatku obrazić z czystego lenistwa ! Tu bym dyskutował. Z równym powodzeniem można twierdzić, że obrażanie się na murzyna wynika z czystego lenistwa, bo naprawdę nie trzeba szerokich studiów nad polszczyzną, żeby zauważyć, że murzyni w naszym języku są wszędzie: jako postacie pozytywne, negatywne, obojętne. W literaturze pięknej i brzydkiej (np. w encyklopediach). Lepiej dzioba strzępić wyprowadzając z błędu nielicznych niż wprowadzając w błąd licznych (co pewnie tak się nie uda). Pozdrawiam bezbarwnie Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Alu! 11.09.04, 00:31 ardjuna napisał: > Twój wątek o Afro-Murzynie pobił chyba wszelkie rekordy tego forum w liczbie > elukubracji! > Gazeto! Za to się należy chyba jakaś nagroda??? Wątek był o Afroafrykaninie - Afroamerykaninie - Afroazjacie - Arfoeuropejczyku - Afroaustralijczyku - i o (a dlaczego nie) - o Afroantarktydczyku, którego widziałam na plaży w Sopocie. Mam mieszane odczucia z nim związane, bo wygląda na to, ze samo poruszenie tego problemu jest odbierane jako postawa rasistowska. Mam jeszcze parę ciekawych tematów, ale się wstrzymam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Alu! 11.09.04, 00:34 Moim zdaniem bardzo dobrze , że o to pytasz , że masz wątpliwości .Bardzo daleko tu do rasizmu . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Alu! 11.09.04, 00:43 asiaasia1 napisała: > Moim zdaniem bardzo dobrze , że o to pytasz , że masz wątpliwości .Bardzo > daleko tu do rasizmu . > Pozdrawiam . Bardzo dziękuję. Idę spać. Co ja tu dyżur mam, czy co? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Alu! 11.09.04, 13:22 ala100 napisała: > Wątek był o Afroafrykaninie - Afroamerykaninie - Afroazjacie - > Arfoeuropejczyku - Afroaustralijczyku - i o (a dlaczego nie) - o > Afroantarktydczyku, którego widziałam na plaży w Sopocie. Zapomniałaś o Afrooceanidyjczyku. > Mam mieszane odczucia z nim związane, bo wygląda na to, ze samo poruszenie tego problemu jest odbierane jako postawa rasistowska. Wrażenie to wydaje się niebezpodstawne. > Mam jeszcze parę ciekawych tematów, ale się wstrzymam. Ala Nie daj się wziąć w okowy przez autocenzurę! Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik A ja piknie pogratuluję:) 11.09.04, 09:05 W końcu gratulacje od Przyszłości zaszczytem są niemałym! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A ja piknie pogratuluję:) 11.09.04, 13:13 zakrencik napisała: > W końcu gratulacje od Przyszłości zaszczytem są niemałym! Nie dolewaj sobie, Dziecie; pewnie sa duza przyjemnoscia, ale zaszczytem - chyba nie :) pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: A ja piknie pogratuluję:) 11.09.04, 13:22 Zniewaga! :P Zazdrościsz Ali takiej przyjemności:P?? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A ja piknie pogratuluję:) 11.09.04, 16:54 zakrencik napisała: > Zniewaga! :P Zazdrościsz Ali takiej przyjemności:P?? Rozszyfrowalas mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Gratulacje, 11.09.04, 17:01 czołobitnosci i inne zaszczyty proszę wiązać w pęczki i składać pode drzwi w godzinach 4:00 - 6:00. Dostarczone o innej porze będą uważane za molestowanie i ścigane zgodnie z prawem. Nawrzucać można o dowolnej porze. Ala PS Ardjuna chce mi wystawić nagrogek. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 17:05 ala100 napisała: > Ardjuna chce mi wystawić nagrogek. Przepraszam bardzo, ale nastąpił kollaps informacyjny. Pisząc o nagrodzie, miałem na myśli nas, elukubrujących, nie dawczynię wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Gratulacje, 11.09.04, 17:16 ardjuna napisał: > ala100 napisała: > > > Ardjuna chce mi wystawić nagrogek. > > Przepraszam bardzo, ale nastąpił kollaps informacyjny. Pisząc o nagrodzie, > miałem na myśli nas, elukubrujących, nie dawczynię wątku... W takim razie - ok. To ja Wam wystawię nagrobek. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 17:39 ala100 napisała: > W takim razie - ok. > > To ja Wam wystawię nagrobek. Ala Mogiła będzie, rozumiem, zbiorowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:08 zakrencik napisała: > A ja wam wieńcem zapodam:P Nie zapodasz... Ty też jesteś przewidziana do jako lokatorka... Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:15 Ja? Nie... Za wcześnie jak dla mnie:P Żem jest dopiero zygotą w mej egzystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:21 zakrencik napisała: > Ja? Nie... Za wcześnie jak dla mnie:P Żem jest dopiero zygotą w mej egzystencji Dla zygot i Żegot też się pewnie znajdzie miejsce. Ale Ala tym rządzi, nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:37 Jam jest zygota, nie żegota! Nie mów mi, że nie wiesz, co to:P Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:44 zakrencik napisała: > Jam jest zygota, nie żegota! Nie mów mi, że nie wiesz, co to:P Droga Zygoto. Od czasu, kiedy byłem w Twoim stanie, przeminęło kilku pierwszych sekretarzy, jeden stan wojenny oraz kilku premierów III RP, więc moje luki w pamięci są usprawiedliwione. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:55 Zygota to komórka, która powstała z połączenia gamet:) Czyli w skrócie chodzi mi o wczesne stadium rozwoju:P Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 19:21 zakrencik napisała: > Zygota to komórka, która powstała z połączenia gamet:) Czyli w skrócie chodzi > mi o wczesne stadium rozwoju:P O w morrrrrdę... Człowiek całe życie się łuczy, a i tak go gupiego w zbiorowej pochowają mogile :| Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Gratulacje, 11.09.04, 19:27 ardjuna napisał: > O w morrrrrdę... Człowiek całe życie się łuczy, a i tak go gupiego w zbiorowej pochowają mogile :| O Ardjuno, taki koryfeusz, jak Ty - głupim? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 19:37 zakrencik napisała: > O Ardjuno, taki koryfeusz, jak Ty - głupim? Kory... co? O Zygoto, czy Ty mi przypadkiem nie ubliżasz????? :P Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Gratulacje, 11.09.04, 20:09 portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=koryfeusz&tr=pol- obc&ch=1&x=0&y=0 - znaczenie 2. Jeśli dla ciebie to jest ubliżanie to przykro mi... Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Link się cały nie zalinkował ale sobie poradz 11.09.04, 20:26 Dzięki. Przy okazji dowiedziałem się, jak jest Przyszłośc po hebrajsku. Mianowicie 'atid' עתיד Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Link się cały nie zalinkował ale sobie poradz 11.09.04, 20:31 O jak miło:) הווה. Swoją drogą fajne są atrakcje przy chodzeniu strzałkami po hebrajskim wyrazie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Gratulacje, 11.09.04, 17:55 ardjuna napisał: > ala100 napisała: > > > W takim razie - ok. > > > > To ja Wam wystawię nagrobek. Ala > > Mogiła będzie, rozumiem, zbiorowa? Nasz klient, nasz pan. A Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Gratulacje, 11.09.04, 18:10 ala100 napisała: > ardjuna napisał: > > > ala100 napisała: > > > > > W takim razie - ok. > > > > > > To ja Wam wystawię nagrobek. Ala > > > > Mogiła będzie, rozumiem, zbiorowa? > > Nasz klient, nasz pan. A Nie. Ja sobie życzę osobno, albowiem mało towarzyski jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: Alu! 16.09.04, 17:46 ardjuna napisał: > Twój wątek o Afro-Murzynie pobił chyba wszelkie rekordy Tylko dlatego pobił, że jako te myszy harcujemy. Wróci Szefowa, to się po kątach pochowacie, spoważniejecie i żadnych koryfeuszy czytających przypadkiem po hebrajsku nie będziemy tu oglądać. Tylko Zygota może nie chwycić, że to koniec, jak to młode i niedoświadczone stworzonko. Już, do roboty! Wyszukiwać mi tu poważnych problemów ortograficznych!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Alu! 16.09.04, 17:56 empeka napisała: > ardjuna napisał: > > > Twój wątek o Afro-Murzynie pobił chyba wszelkie rekordy > > Tylko dlatego pobił, że jako te myszy harcujemy. Wróci Szefowa, to się po kątac > h pochowacie, > spoważniejecie i żadnych koryfeuszy czytających przypadkiem po hebrajsku nie bę > dziemy tu oglądać. > Tylko Zygota może nie chwycić, że to koniec, jak to młode i niedoświadczone stw > orzonko. > > Już, do roboty! Wyszukiwać mi tu poważnych problemów ortograficznych!!!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Alu! 16.09.04, 19:20 empeka napisała: > Tylko Zygota może nie chwycić, że to koniec, jak to młode i niedoświadczone stworzonko. Co za rasizm! Wypraszam sobie! Amylazo ty trzustkowa:P Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Alu! 16.09.04, 20:40 empeka napisała: > Tylko dlatego pobił, że jako te myszy harcujemy. > Wróci Szefowa, to się po kątach pochowacie, > spoważniejecie Errare humanum est, MPK cara :) > i żadnych koryfeuszy czytających przypadkiem po hebrajsku nie będziemy tu oglądać. Czymże byłoby zycie bez marzeń! > Tylko Zygota może nie chwycić, że to koniec, jak to młode i niedoświadczone stworzonko. A zawiść to brzydka cecha... ;) > Już, do roboty! Wyszukiwać mi tu poważnych problemów ortograficznych!!!!! Arbeit macht frei und jedem das Seine? hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś