villemo35 02.11.11, 23:17 Witam, Czy po reformie, która podobno zniosła półroczne urlopy habilitacyjne istnieje jeszcze możliwość wzięcia urlopu naukowego, np. rocznego, żeby zrobić habilitację? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pfg Re: urlop naukowy 03.11.11, 08:30 Jeśli masz mianowanie, to raz na siedem lat przysługuje ci *prawo do wystąpienia* o udzielenie ci rocznej, pełnopłatnej przerwy w prowadzeniu zajęć. Twoja uczelnia może, ale nie musi ci takiego urlopu udzielić. Odpowiedz Link
s.dominika Re: urlop naukowy 03.11.11, 13:24 Ale liczy się od mianowania na stanowisko adiunkta, czy od pierwszego mianowania (np. wcześniej na stanowisko asystenta)? Odpowiedz Link
pfg Re: urlop naukowy 03.11.11, 15:03 Liczy się od uzyskania statusu mianowanego nauczyciela akademickiego. "Mianowanie" oznacza tu szczególnie chroniony stosunek pracy, nie samo podjęcie zatrudnienia na podstawie umowy o pracę. Wydaje mi się, że asystenci nie mogli uzyskać tak rozumianego mianowania - pewien nie jestem, a w okolicy nie mogę sprawdzić, bo asystenci w zasadzie nie występują już w przyrodzie. Odpowiedz Link
s.dominika Re: urlop naukowy 03.11.11, 17:49 Otóż ja byłam takim przypadkiem mianowanego asystenta (czyli konkurs był i mianowanie potem), dlatego pytam, od kiedy te 7 lat mi leci ... Odpowiedz Link
ko_ma1 Re: urlop naukowy 03.11.11, 22:23 też byłam mianowanym asystentem, ale przy zatrudnieniu jako adiunkt "zabrali" mianowanie ;) Taki u nas manewr wladzie przeprowadzily. Powaznie rozwazalam pozostanie asystentem ze stopniem doktora - mianowanie by zostalo i nie tykalby zegar habilitacyjny ;-) Ale rektor zadzialal znaczną motywacją finansowa przy zmianie stanowiska, i klops Odpowiedz Link