Dodaj do ulubionych

urlop naukowy

02.11.11, 23:17
Witam,
Czy po reformie, która podobno zniosła półroczne urlopy habilitacyjne istnieje jeszcze możliwość wzięcia urlopu naukowego, np. rocznego, żeby zrobić habilitację?
Obserwuj wątek
    • pfg Re: urlop naukowy 03.11.11, 08:30
      Jeśli masz mianowanie, to raz na siedem lat przysługuje ci *prawo do wystąpienia* o udzielenie ci rocznej, pełnopłatnej przerwy w prowadzeniu zajęć. Twoja uczelnia może, ale nie musi ci takiego urlopu udzielić.
      • s.dominika Re: urlop naukowy 03.11.11, 13:24
        Ale liczy się od mianowania na stanowisko adiunkta, czy od pierwszego mianowania (np. wcześniej na stanowisko asystenta)?
        • pfg Re: urlop naukowy 03.11.11, 15:03
          Liczy się od uzyskania statusu mianowanego nauczyciela akademickiego. "Mianowanie" oznacza tu szczególnie chroniony stosunek pracy, nie samo podjęcie zatrudnienia na podstawie umowy o pracę. Wydaje mi się, że asystenci nie mogli uzyskać tak rozumianego mianowania - pewien nie jestem, a w okolicy nie mogę sprawdzić, bo asystenci w zasadzie nie występują już w przyrodzie.
          • s.dominika Re: urlop naukowy 03.11.11, 17:49
            Otóż ja byłam takim przypadkiem mianowanego asystenta (czyli konkurs był i mianowanie potem), dlatego pytam, od kiedy te 7 lat mi leci ...
          • ko_ma1 Re: urlop naukowy 03.11.11, 22:23
            też byłam mianowanym asystentem, ale przy zatrudnieniu jako adiunkt "zabrali" mianowanie ;)
            Taki u nas manewr wladzie przeprowadzily. Powaznie rozwazalam pozostanie asystentem ze stopniem doktora - mianowanie by zostalo i nie tykalby zegar habilitacyjny ;-) Ale rektor zadzialal znaczną motywacją finansowa przy zmianie stanowiska, i klops
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka