Dodaj do ulubionych

kompletny offtop pars XVIII

22.11.11, 23:23
Poprzedni odcinek można znaleźć tu. Zapraszam do następnego :-)
Obserwuj wątek
    • eeela starożytne symbole słowiańskiego patriotyzmu 22.11.11, 23:24
      ... czyli krzyż celtycki i zakaz pedałowania.

Świat nie przestaje mnie zadziwiać.
      • h_hornblower Re: starożytne symbole słowiańskiego patriotyzmu 23.11.11, 16:18
        eeela napisała:

> Świat nie przestaje mnie zadziwiać.

Z wiekiem będziesz tak miała coraz cześciej...

pzdr
        horny
    • adept44_ltd zakazana konferencja 23.11.11, 13:19
      niezalezna.pl/19371-dlaczego-rozpadl-sie-na-tysiace-czesci
      • h_hornblower powinno się zakazać 23.11.11, 16:17
        To rzeczywiścei straszne:

"Po ataku terrorystycznym na USA, gdy zawaliły się wieże WTC, chociaż przyczyna tragedii wydawała się oczywista, zorganizowano setki konferencji, przeprowadzono tysiące badań i symulacji, przypomina prof. Piotr Witakowski z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. - Konferencja jest potrzebna, gdyż wszelkie wyjaśnienia dotyczące mechanizmu zniszczenia pochodzą od osób pozbawionych wiedzy i wykształcenia z dziedziny mechaniki, co stało się źródłem absurdalnych z punktu naukowego teorii i przyczyną ogromnego zamętu społecznego - tłumaczą profesorowie."
        • loleklolek_pl Re: powinno się zakazać 02.12.11, 12:39
          oj, dlaczego od razu zakazywać? Na naukę zawsze jest czas, więc może ta grupa topowych polskich mechaników po przeprowadzeniu setek symulacji dojdzie do odkrywczego spostrzeżenia, że po zderzeniu z drzewkiem nastąpiło zderzenie z ziemią i być może nawet niekontrolowany zapłon paliwa :-).

No ale, żeby to finansować, to już raczej nie ;-).
    • kardla Pan Prezes kwestionuje 23.11.11, 15:09
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10694506.html
      Jak ktos nie znami, znaczy ze nie jest prawica!

No!

I na okrase, Pan Kogut wyglaszajacy mowy jak Jarzabek.
      • dala.tata czapki z glow! prezes idzie! 23.11.11, 16:59
        Senator Stanisław Kogut został pełnomocnikiem PiS za Arkadiusza Mularczyka, który jest teraz w Solidarnej Polsce. - Pan prezes był teraz w Marcinkowicach. Jestem dumny, że kiedy pan prezes podszedł do dzieci to maluchy ściągnęły czapki z głów. To jest autorytet. Tak się szanuje wielkiego przywódcę - powiedział Kogut, dziękując Kaczyńskiemu na nominację.

i pomyslec, ze ciemny lud nawet takie bzdury kupi.....
        • adept44_ltd Re: czapki z glow! prezes idzie! 23.11.11, 20:31
          piękne... dzieci powinny dostać po pajdzie chliba ze smalcem
          • chilly Re: czapki z glow! prezes idzie! 27.11.11, 10:08
            Larusse, gdzie jesteś? Odezwij się! Bez Ciebie dyskusja wiele traci na urodzie.
            • h_hornblower Re: czapki z glow! prezes idzie! 27.11.11, 16:21
              chilly napisał:

> Larusse, gdzie jesteś? Odezwij się! Bez Ciebie dyskusja wiele traci na urodzie.
              >

Chyba raczej "bez Ciebie w ogóle nie ma dyskusji"?

pzdr
              horny
            • larusse Re: czapki z glow! prezes idzie! 27.11.11, 16:36
              Przestałam dyskutować 24 sierpnia 2011 roku.

chilly napisał:

> Larusse, gdzie jesteś? Odezwij się! Bez Ciebie dyskusja wiele traci na urodzie.
              >
    • adept44_ltd Re: kompletny offtop pars XVIII 26.11.11, 23:59
      jak to było? kluczowa osoba? no ale, że w tej sekcie nie lubią człowieka z wazeliny, dziwne...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10715043,Hofman_wybuczany_na_radzie_politycznej_PiS.html
    • adept44_ltd Re: kompletny offtop pars XVIII 27.11.11, 16:02
      no, no, jak kariera, to kariera...

niezalezna.pl/19579-prof-piotrowski-kandydatem-na-wiceszefa-pe
      a profesor interesował nas kiedyś w związku z tym:

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110415/PRZEGLADPRASY/793514456
    • dala.tata IV Rzesza.... 29.11.11, 14:40
      czytam kolejne enuncjacje PiS na temat wypowiedzi Sikorskiego i zastanawiam sie, czy ci ludzie sa w stanie prowadzic debate. jest rzczywiscie debata do przeprowadzenia nad przyszloscia Unii Europejskiej i jej integracji. ja osobiscie chcialbm integracji, ale rozumiem stanowisko tych, ktorzy jej nie chca.

jednak gdy slysze, ze moje stanowisko to stanowisko chcace IV Rzeszy to mi odchodzi ochota na jakakolwiek debate z kretynem, ktory mowi takie rzeczy.
      • adept44_ltd Re: IV Rzesza.... 29.11.11, 15:26
        od rana usiłuję zrozumieć, o co chodzi z powrotem do IV Rzeszy???
        • pr0fes0r Re: IV Rzesza.... 29.11.11, 21:50
          Hofman w ten sposób sygnalizuje chęć odejścia z PiS, dokonując zawoalowanego porównania IV RP do III rzeszy.
          • chilly Skutki zaniedbań w nauczaniu matematyki 30.11.11, 11:39
            wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpospolita-w-2014-roku-wyz-szesciolatkow,1,4937469,wiadomosc.html

To chyba właściwy wątek?
    • pr0fes0r Papieska ignorancja 30.11.11, 13:29
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10733192,Papiez_apeluje_o_zniesienie_kary_smierci.html

Ignorant z tego B16, nie wie, że Kościół aprobuje karę śmierci, a św. Jarosław tak dobitnie to wyłuszczył.

Chyba że to ukryta opcja niemiecka w Watykanie dąży do restytucji IV Rzeszy. To by dużo wyjaśniało...
    • adept44_ltd kącik poetycki 02.12.11, 11:46

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,10746369,Wierszyk_dla_Kaczynskiego___Jestes_mezem_stanu___Reakcja.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_TokFm
      • dala.tata Re: kącik poetycki 02.12.11, 12:02
        boskie, ja bym sie jednak nie ograniczal z epitetatmi. skoro mozna 'panie prezydencie', 'panie profesorze' (nie jest pierwszym, daleeeeeeeko mu do drugiego - na pewno sprostuje, oczywiscie!), to moze juz lepiej 'wasza krolewska mosc'? 'Generalissimusie'?
        • adept44_ltd Re: kącik poetycki 02.12.11, 12:20
          ja bym to jednak inaczej czytał, to w końcu poezja ("projekcja zasady ekwiwalencji z osi wyboru na oś kombinacji"), to "Panie prezydencie, Panie profesorze", to taka eksklamacja do L.K.
          • dala.tata Re: kącik poetycki 02.12.11, 12:21
            aaaaaaaaaa. ale ten to przynajmniej prezydentem byl.....

adept44_ltd napisał:

> ja bym to jednak inaczej czytał, to w końcu poezja ("projekcja zasady ekwiwalen
            > cji z osi wyboru na oś kombinacji"), to "Panie prezydencie, Panie profesorze",
            > to taka eksklamacja do L.K.
            • adept44_ltd Re: kącik poetycki 02.12.11, 12:27
              tak mówią
              • dala.tata Re: kącik poetycki 02.12.11, 12:31
                wlacsiwie to tylko zal, ze ten wierszyk nie z Czestochowy....pasowaloby jakos bardziej.
                • adept44_ltd Re: kącik poetycki 02.12.11, 12:36
                  Częstochowa dopiero pracuje nad swoim, pragną zadziwić wszystkich!
    • eeela Re: kompletny offtop pars XVIII 13.12.11, 12:55
      Właśnie w wiadomosciach powiedzieli, że znaleziono ślady aktywności bozonu Higgsa w LHC :-)
      • eeela Re: kompletny offtop pars XVIII 13.12.11, 13:39
        Przy okazji: news stary, ale jary ;-)

crave.cnet.co.uk/gadgets/man-arrested-at-large-hadron-collider-claims-hes-from-the-future-49305387/
      • pfg Re: kompletny offtop pars XVIII 13.12.11, 13:52
        eeela napisała:

> Właśnie w wiadomosciach powiedzieli, że znaleziono ślady aktywności bozonu Higg
        > sa w LHC :-)

To już kilka dni temu mówili:
        A 125-126 GeV Higgs?

ale teraz zaczyna wyglądać na to, że faktycznie coś jest na rzeczy:
        Higgs predictions and results
        This Week's Hype

Obecne dane można podsumować tak: Odkrycie cząstki Higgsa jest bardzo prawdopodobne, ale jeszcze niepotwierdzone.
        • zitterbewegung Re: kompletny offtop pars XVIII 13.12.11, 18:12
          Zaczyna... potrwa jeszcze do lata co najmniej.

press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2011/PR25.11E.html
          Przypominam, że znalezienie tego mniej więcej tam gdzie się od 40 lat spodziewamy byłoby hucznie swiętowanym, ale jednak zawodem. Wszyscy mieli nadzieję na jakies nowe odkrycia i ożywienie fizyki.
          • pfg Re: kompletny offtop pars XVIII 15.12.11, 11:50
            zitterbewegung napisał:

> Przypominam, że znalezienie tego mniej więcej tam gdzie się od 40 lat spodziewa
            > my byłoby hucznie swiętowanym, ale jednak zawodem.

To prawda. Rozmawiałem wczoraj z kolegami, którzy są znacznie bliżsi tym eksperymentom, niż ja i takie własnie jest ich zdanie: Potwierdzenie tego, czegośmy się spodziewali, żadnej "nowej fizyki". Wniosek: akceleratory czas zamykać.
    • dala.tata KL Europa jest najlepsze.... 13.12.11, 23:13
      Tekst linka
      • pr0fes0r Re: KL Europa jest najlepsze.... 15.12.11, 12:12
        A tymczasem znów się potwierdza, że PiS jako opozycja to dar boży dla Tuska. Fotyga była rozpaczliwie nieprzygotowana do debaty i PO zamiotło nią podłogę.
    • whiteskies tragedia wspólnego pastwiska 14.12.11, 08:49
      www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-16151310
      en.wikipedia.org/wiki/Canada_and_the_Kyoto_Protocol
      www.theglobeandmail.com/news/politics/china-and-india-lead-condemnation-of-canadas-kyoto-withdrawal/article2270216/
    • pfg My tu gadu, gadu 15.12.11, 11:53
      ...a tymczasem mamy już ponad dwa razy więcej wypowiedzi, niż inne forum :-)
      • adept44_ltd Re: My tu gadu, gadu 15.12.11, 12:24
        zbliżamy się do 66666
        • pr0fes0r Re: My tu gadu, gadu 23.12.11, 11:51
          www.gloswielkopolski.pl/artykul/486011,poznan-choruja-na-raka-na-uczelni-tajemnicze-przyczyny,id,t.html

W komentarzu ktoś słusznie zauważył, że warto by jeszcze profilaktycznie spalić czarownicę przed budynkiem. Zresztą skąd pewność, że ktoś nie rzucił uroku? Może egzorcystę trzeba?
    • dala.tata dla liderow opinii 27.12.11, 13:42
      Dr Migalski ma dlugie rece.
      • larusse Re: dla liderow opinii 27.12.11, 19:22
        ach, ten Jarek :)

dala.tata napisał:

> Dr Migalski ma dlugie rece.
        >
        >
        • adept44_ltd Re: dla liderow opinii 27.12.11, 23:05
          no, jest zajefajny

a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/310134_266555013383125_100000858867182_760394_1536060277_n.jpg
          • pr0fes0r Re: dla liderow opinii 28.12.11, 14:04
            To Hofmann go na plecach nie nosi?
    • adept44_ltd a nasz ulubieniec dr politolog 24.01.12, 18:42
      sprawuje władzę ustawodawczą w Europie

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376409,migalski-o-glosowaniu-nad-acta-w-europarlamencie.html
      • charioteer1 Re: a nasz ulubieniec dr politolog 24.01.12, 20:48
        90% posłów w 90% przypadków nie ma najmniejszego pojęcia o tym, nad czym głosuje

Jest szczery do bolu. Nie mam najmniejszych watpliwosci, ze tak jest, zwlaszcza w europarlamencie. Pies z kulawa noga nie interesuje sie tym, co robi europarlament, wiec czemu deputowani mieliby sie interesowac swoja robota? Fucha jak kazda inna.
        • charioteer1 Re: a nasz ulubieniec dr politolog 24.01.12, 21:14
          Mysle, ze nawet premierowie nie wiedza, jakie prawo ustanawiaja:
          Tylko przepisy krajowe będą decydowały o sposobie postępowania wobec zjawisk negatywnych w interencie w zakresie praw autorskich.
          Jako umowa międzynarodowa ratyfikowana w drodze ustawy ACTA będzie miała pierwszeństwo przed krajowymi aktami prawnymi. Ponadto jej ogólne zapisy stanowić będą klucz do interpretowania polskich przepisów.

Chyba cala opozycja juz jest przeciw.
          Ich europoslowie tez byli ponoc za.
      • charioteer1 On tez nie wiedzial, o czym mówi? 26.01.12, 11:56
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11034925,Szwedzki_europosel__min__Boni_klamie_w_sprawie_ACTA.html?lokale=poznan
        • carnivore69 Re: On tez nie wiedzial, o czym mówi? 26.01.12, 12:57
          Podpisal (tym razem ACTA) bo musial, ale z pewnoscia nikomu nie zaszkodzil.

Pzdr.
    • dala.tata niesamowite.... 26.01.12, 12:25
      prominentny posel glownej partii opozycyjnej w europejskim panstwie mowi o innym posle:

Wasz murzynek...

i jeszcze jest czlonkiem tej partii.... niebywale.
      • carnivore69 Re: niesamowite.... 26.01.12, 12:56
        Rzeczywiscie dziwny jakis. Lepszy by mial imydz gdyby ustawe jakas sprzedal. Albo przynajmniej pare miliardow z budzetu na wspomozenie francuskich czy niemieckich bankow zadeklarowal.

Pzdr.
      • adept44_ltd Re: niesamowite.... 26.01.12, 19:54
        pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Suski
        intrygująca chronologia kariery zawodowej....
      • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 09:33
        o ile mi wiadomo tolerancja polega mniej więcej na tym, by nie robić "halo" ani w jedną, ani w drugą stronę.

dala.tata napisał:

> prominentny posel glownej partii opozycyjnej w europejskim panstwie mowi o inny
        > m posle:
        >
        > Wasz murzynek...
        >
        > i jeszcze jest czlonkiem tej partii.... niebywale.
        >
        • dala.tata Re: niesamowite.... 28.01.12, 10:34
          nie larusse, na tym nie polega tolerancja. w ten sposob bowiem moglbym mowic o prezesie w Sejmie: kurdupel glosowal tak czy siak i uwazac, ze zwracanie mi na to uwagi jest brakiem tolerancji. obrazanie kogos (a slowo 'murzynek' jest w tym kontekscie obrazliwe) jest niedopuszczalne.

i tylko ty jestes w stanie zrobic z tego kwestie tolerancji. mozna bowiem twierdzic, ze nic sie nie stalo. ze 'murzynek' (z konotacjami murzynka Bambo, uciekajacego na drzewo czy tez dziecinnosci itd itd) nie jest wystarczajaco obrazliwe. jednak twierdzenie, ze nietolerancja jest wytykanie tego jest tak arcydurne, nawet ty mnie zadziwilas.

larusse napisała:

> o ile mi wiadomo tolerancja polega mniej więcej na tym, by nie robić "halo" ani
          > w jedną, ani w drugą stronę.
          >
          >
          > dala.tata napisał:
          >
          > > prominentny posel glownej partii opozycyjnej w europejskim panstwie mowi
          > o inny
          > > m posle:
          > >
          > > [url=https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11035793,Posel_PiS_o
          > _czarn
          > > oskorym_posle_PO___Wasz_murzynek.html?lokale=wroclaw]Wasz murzynek...[/ur
          > l]
          > >
          > > i jeszcze jest czlonkiem tej partii.... niebywale.
          > >
          >
          >
          • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 10:55
            nie widzę problemu.
            murzynek to murzynek
            kurdupel to kurdupel

przecież to spuścizna po przodkach. co w tym obraźliwego to nie wiem. odbiorca murzynka sam sobie znaczenie nadaje. nada sobie obraźliwe to jego problem. a ty tylko pomagasz mu wypracować znaczenie takie, a nie inne. co, oczywiście, jest, w moim przekonaniu, naganne.

dala.tata napisał:

> nie larusse, na tym nie polega tolerancja. w ten sposob bowiem moglbym mowic o
            > prezesie w Sejmie: kurdupel glosowal tak czy siak i uwazac, ze zwracanie mi na
            > to uwagi jest brakiem tolerancji. obrazanie kogos (a slowo 'murzynek' jest w t
            > ym kontekscie obrazliwe) jest niedopuszczalne.
            > i tylko ty jestes w stanie zrobic z tego kwestie tolerancji. mozna bowiem twierdzic, ze nic > > sie nie stalo. ze 'murzynek' (z konotacjami murzynka Bambo, uciekajacego na drzewo czy > > tez dziecinnosci itd itd) nie jest wystarczajaco obrazliwe. jednak twierdzenie, ze > nietolerancja jest wytykanie tego jest tak arcydurne, nawet ty mnie zadziwilas.
            • adept44_ltd Re: niesamowite.... 28.01.12, 14:38
              a polaczek z pis to polaczek z pis, czy tu już jest problem??? (nie mówię o ministrze byłym, żeby było jasne...)
              • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 15:14
                a skąd ja mam wiedzieć czy Ty masz problem czy po prostu taką manierę.
                (możemy to nazwać manierą, nie?)

adept44_ltd napisał:

> a polaczek z pis to polaczek z pis, czy tu już jest problem??? (nie mówię o min
                > istrze byłym, żeby było jasne...)
                • dala.tata Re: niesamowite.... 28.01.12, 15:21
                  Larusse, skoro kurdupel to kurdupel, to, jak rozumiem:

glupia cipa to glupia cipa,
                  duren z PiS to duren z PiS,
                  pedal to pedal,
                  tluste babsko to tluste babsko,
                  psychol to psychol

itd itd.

zgadnij, jak teraz bede, w ramach tolerancji, na ciebie mowil.
                  • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 15:46
                    dala.tata napisał:

> Larusse, skoro kurdupel to kurdupel, to, jak rozumiem:
                    >
                    > glupia cipa to glupia cipa,
                    > duren z PiS to duren z PiS,
                    > pedal to pedal,
                    > tluste babsko to tluste babsko,
                    > psychol to psychol
                    >
                    > itd itd.

jeśli ktoś spostrzegł/wskazał coś i nazwał to tak a nie inaczej to co mnie do tego?
                    widocznie ma taką percepcję i tak sobie to definiuje.
                    nie mój interes.

> zgadnij, jak teraz bede, w ramach tolerancji, na ciebie mowil.

wszystko jedno. co mi do tego?
                    • dala.tata Re: niesamowite.... 28.01.12, 16:12
                      larusse, ty jest matka wszystkich idacych w zaparte. gratuluje.
                      • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 20:50
                        wcale nie.
                        ostatnio uczę znajomych mówić do mnie "spadaj psycholu" w ramach troski o zdrowie psychiczne (nie moje, naturalnie).

bo przyszedł kiedyś taki dala. zakazał mówić "spadaj" i "psychol" (w imię idei). i teraz się ludzie rozmywają w sobie.

dala.tata napisał:

> larusse, ty jest matka wszystkich idacych w zaparte. gratuluje.
                  • h_hornblower Kompromitujesz się Dala :( 03.02.12, 08:46
                    dala.tata napisał:

(I)
                    > nie larusse [...] obrazanie kogos [...] jest niedopuszczalne.

> jednak twierdzenie, ze nietolerancja jest wytykanie tego jest tak arcydurne, nawet ty mnie >zadziwilas.

(II)
                    > glupia cipa to glupia cipa,
                    > duren z PiS to duren z PiS,
                    > pedal to pedal,
                    > tluste babsko to tluste babsko,
                    > psychol to psychol

> zgadnij, jak teraz bede, w ramach tolerancji, na ciebie mowil.

Dala, wielokrotnie radzisz innym, by "poszli z kims porozmawiać". Nie sądzisz, że sam powinieneś zrobić coś ze swoją agresją?

• dala.tata Re: Kompromitujesz się Dala :( 05.02.12, 12:14
                      horny, twoja zdolnosc do selektywnego cytowania stanie sie niedlugo legendarna.
                      • h_hornblower Re: Kompromitujesz się Dala :( 05.02.12, 23:46
                        pocieszny jesteś
                        • dala.tata Re: Kompromitujesz się Dala :( 05.02.12, 23:55

Jak zwykle przygwozdziles mnie argumentem. Horny, jestes wielki.

Eot

h_hornblower napisał:

> pocieszny jesteś
                          • h_hornblower sarkazm dla ubogich? 06.02.12, 08:10
                            dala.tata napisał:

> Jak zwykle przygwozdziles mnie argumentem.

No tak, ale to już wczesniej - dwa posty wyżej, cytując twoje prostackie wypowiedzi. Ty oczywiście z braku lepszego pomysłu zarzuciłeś mi "selektywne cytowanie", ale koń jaki jest każdy widzi (jesli oczywiście nie ma nic lepszego do roboty, niż analiza twoich wypowiedzi - pereł intelektu i kultury). Dlatego napisałem, że jesteś pocieszny.

> Horny, jestes wielki.

"Sarkazm dla ubogich i inne opowiadania"?
                • adept44_ltd Re: niesamowite.... 28.01.12, 15:22
                  no ale to było pytanie do ciebie, a co do maniery? nie zrozumiałaś... ja nie mówię ani murzynek, ani polaczek, chodzi mi tylko o to, że gdyby ktoś zaczął mówić o polaczkach, to prezes i jego drużyna wezwaliby Tuska do dymisji i zaczęli się gromadzić na Krakowskim także kazdego 13 ....
                  • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 15:35
                    adept44_ltd napisał:

> no ale to było pytanie do ciebie, a co do maniery? nie zrozumiałaś... ja nie mó
                    > wię ani murzynek, ani polaczek

no, ale co? jeśli byś do mnie tak powiedział to bym sobie pomyślała, że albo jesteś głupim b*cem i masz z różnymi dziwnymi rzeczami problemy (jak każdy głupi b*c), albo masz taką manierę. dlaczego miałby to być dla mnie problem?

> chodzi mi tylko o to, że gdyby ktoś zaczął mówi
                    > ć o polaczkach, to prezes i jego drużyna wezwaliby Tuska do dymisji i zaczęli s
                    > ię gromadzić na Krakowskim także kazdego 13 ....

i git. strategicznie.
                    też bym tak zrobiła jakbym była prezesem i by mi się chciało.
                    • larusse Re: niesamowite.... 28.01.12, 16:08
                      albo zauważasz u mnie jakąś cechę, którą nazywasz tak a nie inaczej i która cię wkurza.
                      no, ale to już Twoja ułomność i Twój problem.

larusse napisała:

> no, ale co? jeśli byś do mnie tak powiedział to bym sobie pomyślała, że albo je
                      > steś głupim b*cem i masz z różnymi dziwnymi rzeczami problemy (jak każdy głupi
                      > b*c), albo masz taką manierę. dlaczego miałby to być dla mnie problem?
    • dala.tata polityczny fotoradar! 26.01.12, 17:52
      Tekst linka
    • kardla klasa o profilu modelka 27.01.12, 11:07
      Cytat z artykulu gazety

"W sumie przestałoby istnieć dziewięć klas. Większość realizuje autorskie programy, ucząc m.in. przyszłych policjantów, modelki, przewodników turystycznych."

Ciekawe co to za autorski program ksztalcacy przyszle modelki...
      • adept44_ltd Re: klasa o profilu modelka 27.01.12, 12:30
        po prostu mają mniej lekcji...
      • spokojny.zenek Re: klasa o profilu modelka 28.01.12, 18:47
        kardla napisała:

> Cytat z [url=https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11040507,Radni__za
        > mykamy_licea__Nauczyciele__jestescie_Judasze_.html?lokale=warszawa]artykulu [/u
        > rl]gazety
        >
        > "W sumie przestałoby istnieć dziewięć klas. Większość realizuje autorskie progr
        > amy, ucząc m.in. przyszłych policjantów, modelki, przewodników turystycznych."
        >
        > Ciekawe co to za autorski program ksztalcacy przyszle modelki...

Przecież najlepsze jest tu:

"A tam w klasie mundurowej dba się o wychowanie w duchu patriotyzmu. To ta młodzież w przyszłości podejmie odpowiedzialność za losy miasta. Złe posunięcia mogą ją zepchnąć na margines życia."
    • dala.tata Jestem za Doda! 28.01.12, 18:20
      Tekst linka

Niespecjalnie lubie czytac Mikolejki, przynudza wedle mnie czesto, ale ten tekst jest trafiony calkowicie. i widze, jak kiedys towarzysz Wojciech w rodzinie towarzysza Alfreda, kolejna bolesna linie podzialu. tym razem to linia Dody :-) ja osobiscie stoje po jej stronie. i troceh mnie to przeraza :-)
      • adept44_ltd Re: Jestem za Doda! 28.01.12, 18:36
        a tipsy masz?
      • charioteer1 Re: Jestem za Doda! 28.01.12, 20:27
        Nie da sie ukryc, tez bardziej wierze w dinozaury!
    • dala.tata rece precz od brod! 29.01.12, 19:01

Tekst linka

nawiasem mowiac, do dzisiaj w UK broda to rzadkosc, szczegolnie wsrod politykow. ostatni kanclerz, alistair darling mial przed wejsciem do rzadu brode, z ktora mu bylo do twarzy. kazano mu ja zgolic. Tylko robin cook i frank dobson (dinozaury labour party) dostali dyspense.
      • chilly zagadka 02.02.12, 16:46
        "- To człowiek, który jest tak gruntownie wykształcony, że ciężko byłoby znaleźć osobę na rynku, która za takie pieniądze chciałyby pracować w tym miejscu - mówi minister Joanna Mucha odnosząc się do publikacji "Wprost". Tygodnik ujawnił, że nowo mianowany wicedyrektor Centralnego Ośrodka Sportu to właściciel lubelskiego salonu fryzjerskiego".

No i mam zgryz: ile może zarabiać wicedyrektor COS?
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11078815,Mucha_o_zatrudnieniu_wlasciciela_salonu_fryzjerskiego_.html?lokale=opole
        Pytanie dodatkowe: jak to się ma do pensji asystenta/adiunkta/profesora polskiej uczelni?
        Ale budzący największe zdziwienie jest ten powracający (prawda, w innym kontekście) wątek fryzjerski w polskim sporcie. Rozumiem, Joanna Mucha nie była jeszcze ministrem od sportu, ale czy nie słyszała o "Fryzjerze"?
        • adept44_ltd Re: zagadka 02.02.12, 18:48
          wiedza się ceni się - w ministerstwie sportu... też przykuło to moją uwagę :), trzeba też zawrócić uwagę, że ludzie w rządzie (za takie pieniądze) po prostu się poświęcają....
      • eeela Re: rece precz od brod! 02.02.12, 21:34
        > nawiasem mowiac, do dzisiaj w UK broda to rzadkosc, szczegolnie wsrod politykow

Jeszcze artyści noszą :-)
        Ja tam mam bardzo anachroniczne gusta i brody uwielbiam ;-)
        • matya Re: rece precz od brod! 02.02.12, 21:51
          ja generalnie nie cierpie (nie cirpialam). Jak poznalam mojego obecnego meza (z borda byl wowczas) to go poprosilam o ogolenie aby znajomsc mogla sie rozwijac. szybko zapuszczal na nowo na moja prosbe.
          brody samorosty nadal mi sie nie podobaja, brody zadbane to inna para kaloszy
    • frusto ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 11:17
      Jestem prostym człowiekiem.

Mieszkam w wielkim mieście, z racji wykonywanego zawodu
      przypisano by mnie zapewne do inteligencji, jednakże
      pochodze z małego miasteczka i sądzę, że mentalnie bliżej mi do tych, których
      często się opisuje jako "starych, niewykształconych, z małych miast".
      Dlatego też zapewne nie rozumiem tak wielu rzeczy; list ten piszę
      w nadziei, że ktoś potrafi mi jedną z nich wyjaśnić.

Od małego dziecka uczono mnie, że źródłem prawa w Polsce jest naród. W końcu
      mamy demokrację; prawo stanowi parlament, ale moralny mandat do tego
      daje posłom to, że są wybierani przez ludzi, i ich (przynajmniej w teorii)
      reprezentują. Nie dlatego posłowie są prawodawcami, bo przedstawiają sobą
      specjalny rodzaj człowieka; ale dlatego, że zostali wybrani, że mają
      przemawiać w imieniu swoich wyborców, i w imieniu swoich wyborców tworzą prawo.

Proszę więc mi wyjaśnić, jak to jest możliwe w demokratycznym kraju, by
      prawo w nim obowiązujące zostało stworzone w obcym kraju, przez obce
      korporacje. Jak to jest możliwe, by posłowie, mający tworzyć prawo w imieniu
      swoich wyborców, akceptują prawo, nawet nie próbując wysondować jakie
      jest tych wyborców zdanie na tego prawa? Jak to jest możliwe, by posłowie
      głosowali za tym prawem, nawet dokładnie nie wiedząc, co to jest za prawo?

Dla mnie właśnie to jest najważniejsze w całym tym zamieszaniu na temat ACTA.
      Nie ten czy inny zapis tej ustawy; ale jak to jest możliwe, by w moim kraju
      tak daleko odeszliśmy od idei demokracji, że wydaje się politykom
      całkowicie naturalne, że nie muszą poddawać umów negocjowanych z innymi krajami --
      umów, które będą stanowić prawo w naszym kraju
      • dala.tata Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 12:16
        wszystko ci wytlumacze, tylko, prosze, zdefiniuj narod. jak juz zdefiniujesz, to zadaj sobie pytanie, ktorego to narodu ja, mieszkajac w UK, jestem czescia.

frusto napisał:

> Od małego dziecka uczono mnie, że źródłem prawa w Polsce jest naród. W końcu
        > mamy demokrację; prawo stanowi parlament, ale moralny mandat do tego
        • frusto Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 12:23
          dala.tata napisał:

> wszystko ci wytlumacze, tylko, prosze, zdefiniuj narod. jak juz zdefiniujesz, t
          > o zadaj sobie pytanie, ktorego to narodu ja, mieszkajac w UK, jestem czescia.

Dobrze, niech Pan sobie za naród wstawi "the people" or "the nation" or "the society". Ok?

Dla mnie naród to duża grupa ludzi, którzy sami uznają sami siebie wzajemnie za naród, w przeświadczeniu, że można dla dobra tego narodu poświęcać swoje własne interesy. Naród zazwyczaj jest też jednoczony przez jakiś mit.

Stara, średniowieczna definicja narodu, sformułowana na początku XV wieku, że naród to ludzie jednego języka, krwi i wiary, mi oczywiście
          • dala.tata Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 12:45
            nie, nie. to nie jest takie: to se pan wstawi. jesli narod, to znaczy, ze mieszkajacy w Polsce obcokrajowcy nie sa zrodlem tego prawa, nie?

jesli z kolei definicja to grupa ludzi poswiecajaca interesy partykularne dla dobra ogolu, to nie rozumiem, dlaczego to spoleczenstwo (cholera wie, gdzie sie konczy i dlaczego spoleczenstwo ma granice panstwa narodowego) nie moze uznac, ze jest struktura wyzsza od tego spoleczentwa, np. spoleczenstwo europejskie.
            • frusto Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 13:45
              dala.tata napisał:

> nie, nie. to nie jest takie: to se pan wstawi. jesli narod, to znaczy, ze miesz
              > kajacy w Polsce obcokrajowcy nie sa zrodlem tego prawa, nie?
              "Obcokrajowcy" oczywiście, że nie. Z jakiej racji mieliby być? Dlaczego jakiś amerykanin przyjeżdżający na tydzień czy miesiąc do Polski miałby współuczestniczyć w tworzeniu w niej prawa?

> jesli z kolei definicja to grupa ludzi poswiecajaca interesy partykularne dla
              > dobra ogolu, to nie rozumiem, dlaczego to spoleczenstwo (cholera wie, gdzie si
              > e konczy i dlaczego spoleczenstwo ma granice panstwa narodowego) nie moze uznac
              > , ze jest struktura wyzsza od tego spoleczentwa, np. spoleczenstwo europejskie.

Bo społeczeństwo europejskie póki co, nie istnieje. Zresztą, niech sobie nawet będzie społeczeństwo europejskie, to się ma nijak do mojego pytania, ponieważ źródłem prawo niech będzie to społeczeństwo (polskie, europejskie) a nie umowa, podpisana przez rząd bez żadnych konsultacji z wyborcami. Uważa Pan naprawdę, że to w porządku i że to zgodne z duchem demokracji? Nie pisze tutaj tylko o ACTA -
              • adept44_ltd Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:01
                myślę, że jeśli odrzeć Pańskie pytanie z zupełnie niepotrzebnej i pretensjonalnej retoryki prostego człowieka tudzież kwestii narodu (mocno niejasnej), wypada odpowiedzieć - tak, coś tu nie gra: począwszy od mechanizmów demokracji, a skończywszy na półgłówkach w parlamencie, którzy nie wiedzą, w jakiej sprawie głosują... i podobnie widzę problem - jako naciski korporacji na rządy... niedemokratyczne naciski
                • frusto Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:09
                  adept44_ltd napisał:

> myślę, że jeśli odrzeć Pańskie pytanie z zupełnie niepotrzebnej i pretensjonaln
                  > ej retoryki prostego człowieka ..

Aaaa przepraszam
                  • adept44_ltd Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:27
                    pewnie tak... zacząłbym od tego, że niezbyt mi pasuje podana definicja na średniowiecze :)
                    • frusto Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:34
                      adept44_ltd napisał:

> pewnie tak... zacząłbym od tego, że niezbyt mi pasuje podana definicja na średn
                      > iowiecze :)

Dlaczego? Tak zdefiniował naród Hieronim z Pragi, chyba jeszcze przed spaleniem Husa na stosie.
                      • adept44_ltd Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:46
                        ok, jeśli krew ma charakter stanowy :), natomiast pomimo tego zdefiniowania, to raczej kategoria narodu jest średnio definiowalna i funkcjonalna do XVIII wieku?
                        • frusto Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 15:10
                          adept44_ltd napisał:

> ok, jeśli krew ma charakter stanowy :), natomiast pomimo tego zdefiniowania, to
                          > raczej kategoria narodu jest średnio definiowalna i funkcjonalna do XVIII wiek
                          > u?

books.google.pl/books?id=fQmUtKfJEG4C&pg=PA23&lpg=PA23&dq=w+czeskim+kraju+hus+pies+niemiec&source=bl&ots=-ro6o0ztVX&sig=5w2lHunD4OSc807q8dcOCq90wbQ&hl=pl&sa=X&ei=TIsuT4XfC8Gb0QW53bGuCA&ved=0CDEQ6AEwAg#v=onepage&q=w%20czeskim%20kraju%20hus%20pies%20niemiec&f=false
                          Nie jestem historykiem, ale czytając ksiązki mam wrażenie, że nie było tak, że nagle "narody" powstały i siup, już były. Raczej mam wrażenie, że pojęcie narodu się co chwilę zmieniało i w różnych epokach i różnych krajach świadomość przynależności do narodu była różna. Mam wrażenie, że o "naród" najłatwiej wtedy, gdy pojawiają się problemy, oraz gdy jest wystarczająco dużo "obcych", na tle których można się odróżnić.

W czechach akurat za Husa była prawdziwa erupcja nacjonalizmu. Musiałbym poszukać cytatu o tym, że "z dawien dawna wiadomo, że język niemiecki jest nieprzyjacielem języka czeskiego i każdego słowiańskiego". A jeszcze parę dekad wcześniej Czechy wyglądały na oazę tolerancji.

U nas za Łokietka zdaje się tez była krótkotrwała erupcja takiego nacjonalizmu. Musiałbym poszukać wypowiedzi jednego biskupa czy też arcybiskupa na temat Niemców, tylko nie pamiętam jak się nazywał... Pasowalyby dzisiaj do ojca Rydzyka. Wiek zdaje się przełom XIII i XIV.
                          • adept44_ltd Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 15:45
                            powstawały i to powstawało poczucie narodowości... i to rzeczywiście zmienne i co do erupcji też się zgodzę, w związku z problemami, do tego dorzuciłbym rozpad uniwersalizmu - i religijnego, i językowego; procesy te w zasadzie przyspieszają po reformacji, ale jednak myślę, że w pełni funkcjonalna kategoria narodu staje się po rewolucji francuskiej (u nas sprawa jest bardziej skomplikowana ).
              • dala.tata Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:30
                nie sadze, zeby amerykanina przyjezdzajacego na tydzien mozna by nazwac 'obcokrajowem mieszjajacym w Polsce, nie?

prosze mi wykazac, ze nie istnieje spoleczenstwo europejskie.

co wiecej, teraz laskawy pan znacznie zmienil problem: brak konsultacji itd to zupelnie inny problem niz legislacja w 'obcym kraju' nie?
                • frusto Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 14:36
                  dala.tata napisał:
                  > prosze mi wykazac, ze nie istnieje spoleczenstwo europejskie.
                  To proszę mi zdefiniować, co to jest społeczeństwo europejskie. Zresztą, jakie to ma znaczenie? Niech sobie i istnieje...

> co wiecej, teraz laskawy pan znacznie zmienil problem: brak konsultacji itd to
                  > zupelnie inny problem niz legislacja w 'obcym kraju' nie?
                  Nie rozumiemy się. Problemem dla mnie jest to, że źródłem prawa w państwie demokratycznym jest demos, jakbyśmy go nie rozumieli. Jeżeli źródłem prawa nie jest ten demos (niech będzie, że społeczeństwo europejskie), tylko prawnicy korporacji, a potem posłowie przyklepują ustawę nawet jej nie czytając, to dla mnie jest to oznaka, że jest coś bardzo nie tak z demokracją.
                  • loleklolek_pl Re: ACTA; umowy międzynarodowe jako źródło prawa 05.02.12, 23:59
                    Ale prawnicy korporacji to też demos ;-). A to, że wybieramy sobie takich przedstawicieli władzy, jakich wybieramy (jedni radośnie przyklepują bez konsultacji, a ich główna opozycja nie wie, nad czym głosuje) to już nasz demos problem. Zresztą, czemu się dziwić, bywam na konsultacjach w różnych sprawach, to typowo polaczkowe podejście na nich jest takie, że: 1. Moja racja jest najmojsza. 2. Inni nie mają prawa nawet przedstawić swoich racji.

To, że poszczególne podzbiory demos starają się wykorzystać sytuację by zrobić sobie lepiej, to chyba nic niezwykłego. Z tego co mi wiadomo, to walka o podwyżki dla naukowców też była robiona w dość sprytny sposób (bo wybory) i jakoś też ogólnospołecznych konsultacji za bardzo wtedy nie było. Gdyby były, to pewno i nie byłoby podwyżek ;-p.
    • frusto Re: kompletny offtop pars XVIII 07.02.12, 14:01
      www.wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plotki/ABW-chcialo-podsluchiwac-Cenckiewicza-gdy-pisal-ksiazke-o-Walesie
      "Właśnie tego typu wypowiedzi premiera, stygmatyzujące i atakujące konkretnych ludzi a nawet całe społeczności, budowały w naszym kraju specyficzny klimat, w którym tajne służby i podporządkowana mu do pewnego momentu prokuratura, przystępowały do działań represyjnych.
"

Oj, oj. A o którym to premierze?
    • flamengista PRL wiecznie żywy 08.02.12, 17:36
      Awantura wokół otwierania Stadionu Narodowego przypomina filmy Barei.

Wiadomo, o co chodzi. PO nie chce awantur, a mecz o superpuchar był spotkaniem podwyższonego ryzyka. Miała grać Legia z Wisłą.

Niemniej rozwalił mnie tekst minister Muchy (cytowany przez Romana Kołtonia na Twitterze):

CytatKto wybrał drużyny do tego meczu?

Minister sportu nie wie, jakie zespoły grają w superpucharze Polski.

A my narzekamy na minister Kudrycką...
      • chilly Rola kobiet w Polsce jest inna :) 09.02.12, 10:32
        www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,11113170,Jan_Bury_w_TOK_FM__Rola_kobiet_w_Polsce_jest_inna_.html
        • flamengista co ma piernik do wiatraka? 09.02.12, 15:49
          Pani Minister jest zwyczajnie niekompetentna, co więcej: ona ze swojej niekompetencji chce zrobić zaletę. To się w głowie nie mieści.

A co do "roli kobiety", to faktycznie Pani Minister ma nietypowe jak na polską kobietę podejście do rodziny. Najpierw dość szybko zdecydowała się na jej założenie, żeby następnie po pierwszych sukcesach politycznych zmienić męża na "lepszy model", zostawiając mu dzieci.

Cóż, emancypacja pełną gębą.
          • chilly Re: co ma piernik do wiatraka? 10.02.12, 14:19
            Sorki, fla. To powinno być w tym wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/w,87574,129554796,129554796,Kobieta_naukowiec_a_zycie_rodzinne_.html
    • eeela Re: kompletny offtop pars XVIII 09.02.12, 23:58
      Prawdziwie wielkie i znaczące pytania mogą być tylko o Polskę i polskość. Pisanie o śmierci, tęsknocie, sumieniu czy miłości to, jak się okazuje, banalizm jest :-)

lukaszwarzecha.salon24.pl/388989,jak-zachwyca-skoro-nie-zachwyca
      • frusto Re: kompletny offtop pars XVIII 10.02.12, 10:08
        eeela napisała:

> Prawdziwie wielkie i znaczące pytania mogą być tylko o Polskę i polskość. Pisan
        > ie o śmierci, tęsknocie, sumieniu czy miłości to, jak się okazuje, banalizm jes
        > t :-)

Różnie można pisać o sumieniu i miłości.

Nie przeczytałem ani jednego wiersza Szymborskiej, który by mnie poruszył; Prawda, nie przeczytałem wszystkich; ale po lekturze kilku byłem tak znudzony, że nawet nie chcialo mi się sięgać po inne, bo te parę, które przeczytałem, były na poziomie fraszek Sztaudyngera niemalże. No, z jednym wyjątkiem - był taki wiersz o .. (szybki googiel) kocie w pustym mieszkaniu, który trochę wystawał poza ten poziom.
        • adept44_ltd Re: kompletny offtop pars XVIII 10.02.12, 10:30
          Szymborska to nie jest moja poetka, o gustach się nie dyskutuje, niemniej stwierdzenie, że to poziom Sztaudyngera, to fundamentalne nieporozumienie...
    • stoff Re: kompletny offtop pars XVIII 10.02.12, 10:19
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11119215,Szkoly_katolickie__Miasto_mowi__nie_.html
      Nie chce się Wam płakać jak słyszycie o takich pomysłach? Strach pomyśleć, coby w Wwie powiedziało miasto.
      • frusto Re: kompletny offtop pars XVIII 10.02.12, 11:58
        stoff napisała:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11119215,Szkoly_katolickie__Miasto_mowi__nie_.html
        > Nie chce się Wam płakać jak słyszycie o takich pomysłach? Strach pomyśleć, coby
        > w Wwie powiedziało miasto.

Nie rozumiem. W sensie, że to skandal, że miasto nie wyraża zgody na powstanie kolejnej znakomitej szkoły o wysokim poziomie? Zgadzam się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka