verdy 21.04.05, 23:55 Jakbyście w kilku słowach podsumowali różnicę w wymowie pomiędzy Amerykanami, Anglikami, Irlandczykami, Szkotami itp? Po czym ich rozróżniacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axxolotl Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 00:31 Wymowa samoglosek (zwlaszcza Ozzies i Kiwis), niektorych spoglosek (glownie d i r) i intonacja. Acha, i Anglicy mowia przez nos ;) Albo cedza przez zeby. Odpowiedz Link Zgłoś
pc4u Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 00:33 To przy okazji moze jeszcze ktos porowna gware Slaska i Kaszubska. W kilku slowach, oczywiscie. Jak je rozroznic? Odpowiedz Link Zgłoś
maly32 Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 03:22 Wybierz sobie z wyporzyczalni DVD "Robin Willliams on Broadway" bo on sie tym zajmuje. Cytuje, luznie.... "If you want a $#@*(#&@( linquistic adventure then talk to a Scot's man cause you can't #*(&$@ understand him to begin with...." Ja w pracy czesto mam dyskusje z ludzmi z Irlandi (Dublin) i jak oni odpala we wlasny akcencie to "wholly cow" za pioruna nie mozna ich zrozumiec. Jedyne tylko to "...mate...." M Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 05:25 wiesz, nie ma czegos takiego jak wymowa amerykanska. kobieta sukcesu z nowego jorku mowi zupelnie inaczej od kierowcy ciezarowki z wirginii, ktory to z kolei mowi zupelnie inaczej od czarnoskorego z St. Clair w Cleveland. I nie chodzi tu o zasob slow.... Odpowiedz Link Zgłoś
chris-joe Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 20:33 a jednak, gdy natkniesz sie na owa "kobiete sukcesu z NY", uslyszysz "kierowce ciezarowki z wirginii", badz "czarnoskorego z St.Clair w Cleveland", poznasz natychmiast, ze kazdy z nich jest ze Stanow... Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 22:59 wiec jaki jest amerykanski akcent? Odpowiedz Link Zgłoś
princessjobaggy Re: Różnice w akcentach 07.05.05, 17:53 Za duzo by tu trzeba fachowej wiedzy o wymowie uzyc Odpowiedz Link Zgłoś
n.olszewski Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 11:42 Jak ktoś wspomniał, nie ma jednego akcentu amerykańskiego. Ale ogólnie amerykanie mówią bardziej "niedbale" niż Anglicy, tak jakby na luzie. Szkocki akcent jest twardy, takie twarde "r" jak obcokrajowcy a Azjii prawie:) Różnica poza tym nie tkwi tylko we właściwym akcencie, ale też w sposobie wymawiania głosek. Ogólnie trudna sprawa. Najlepiej posłuchaj dialogów w filmach. Fajny uliczny angielski jest np. w filmach Guya Ritchie. U Monthy Pythona z kolei możesz usłyszeć angielski bardziej elitarny. W pierwszej chyba części Bonda doskonały szkocki. Amerykański to prawie całe Hollywood. Amerykański wieśniak z południa mówi tak jak Geroge Bush. Wykształcony Angol- posłuchaj Tony-ego Blaira. Ale to tylko uogólnienia, bo tak naprawdę, jak mi powiedział jeden angol zapytany o akcenty- co 2 yardy angielski akcent się zmienia. Choć zwróciłbym jeszcze uwagę na specyficzny akcent czarnych w Ameryce. Posłuchaj zajawek hip- hopowych.Jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 16:45 > Amerykański wieśniak z południa mówi tak jak Geroge Bush. choc generalnie akcent busha jest "inland southern", to on mowi dosc specyficznie, nie jest to chyba typowy "southern drawl". swietny poludniowy akcent jest w filmie "mississippi burning". choc nie radze go nasladowac, bo yankee powiedza zes glupek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_auburn Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 17:30 n.olszewski napisał: > Amerykański wieśniak z południa mówi tak jak Geroge Bush. Eee tam, nie ta wioska. Junior brzmi zupelnie neutralnie- jak nikt z nikad. Typowi poludniowcy przeciagaja i mowia gardlowo, gdzies spod dwunastnicy. Ostatnio taki jeden chcial mnie zagaic i zagadal- you wanna trade jobs? A to "traadejoobs" to zabrzmialo jakby ktos wlasnie traktor odpalal. Taki mi sie skojarzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 18:31 bush strasznie fajnie "s" wymawia :) takie miekkie polskie "sz". a z innej beczki, to ja mam slabosc do poludniowego akcentu, moj ulubiony, zaraz po akcencie blaira. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_auburn Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 19:56 Mi sie tez podoba akcent Blair'a i w ogole Angoli. Choc roznie to bywa. Nie dawno wypozyczylam sobie film Mike'a Leigh "All or Nothing" i mnie scielo, bo taka jakas gwara nawijali, ze przez pierwsze 10 min nie mialam zielonego pojecia co mowia. Podobny problem mialam z jednym z filmow nowozelandzkich, chyba to byl film Jane Campion "An Angel At My Table", tam to do konca mialam problem..., gdyby nie napisy to mozliwe, ze nie wyczailabym nawet jak na imie miala glowna bohaterka(zar.) Odpowiedz Link Zgłoś
paulsixtus Re: Różnice w akcentach 30.04.05, 04:35 bush strasznie fajnie "s" wymawia :) takie miekkie polskie "sz". Akurat tak poprawnie wymawia sie angielskie "s". Brzmi to dla nas, jak seplenienie:) Mysle,ze podstawowa roznica miedzy anglikami i amerykanami, jest spolgloska "r" w wymowie.Brytyjskie "r" jest "non-rhotic", zas amerykanie wymawiaja "r", ktore okresla sie mianem "rhotic" (to slynne gardlowe "r") Wezmy na przyklad wyraz "corn". U brytyjczyka zabrzmi to jak "ko:n (gdzie ":" oznacza wlasnie takie bezdzwieczne "r")> Amerykanin zas, powie twardo "korn" i to, co bedzie najbardziej dzwieczne, to wlasnie owe "r". pozdrawiam Sixtus ps. przy okazji : Bush nie mowi z typowym poludniowym akcentem. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.jones Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 20:00 Tu jest stona z mnostwem przykladow roznych akcentow - mozna uslyszec ten sam durny angielski tekst w kilkudziesieciu akcentach. Pod linkiem 'English' maja ponad 100 native speakers. 84 z Sydney jest przesmieszny (dla mnie) zwlaszcza 'na swiezo' po 13 - brytyjskim RP. Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 20:33 I've just finished playing with it (Had to stop only because I am going out tonight and have to get ready). Fantastic! Great fun! Thank you. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: Różnice w akcentach 26.04.05, 09:58 a na tej stronce nie ma amerykanski, angielski australijski???? why ? Odpowiedz Link Zgłoś
gapka Re: Różnice w akcentach 30.04.05, 07:15 gdzie sie naciska zeby uslyszec akcenty z Sydney smieszny? wcale duzo sie nie rozni od Brytyjskiego smieszny jest z Poludiowej Afryki. Odpowiedz Link Zgłoś
nasza_maggie Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 20:20 jones! rewelacyjna stronka! :) Odpowiedz Link Zgłoś
bryzdygierowa Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 21:37 Posluchalam sobie i zauwazylem brak dwoch slow charakterystycznych dla Nowego Jorku: water i coffee. Numer 6, zydowka z Boro Park albo Williamsburgh Numer 10, Bay Ridge albo Bensonhurst Numer 34, definitywnie Long Island Numer 68, Manhattan, East Side Numer 103, nietypowy dla Staten Island Cala piatka mieszka w promieniu 15 kilometrow a mowi 5 akcentami. PS. Numer 47 brzmi jak Clinton Odpowiedz Link Zgłoś
verdy Re: Różnice w akcentach 22.04.05, 23:59 Strona jest super!!!!! Ha, jak dobrze, ze założyłam ten topik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
butchcassidyandthesundancekid Re: Różnice w akcentach 24.04.05, 16:51 Podstawową różnicą jest chyba wymowa "r". Tak z grubsza, amerykańskie wymowy są "rhotic" a angielskie - "non-rhotic". en.wikipedia.org/wiki/Rhotic_and_non-rhotic_accents Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: Różnice w akcentach 26.04.05, 09:56 bylam w obydwówch miejscach USA i Anglia - i roznica jest baaardzo duza w akcencie - jak to wszyscy wiedza. Ja bym okreslila kilkoma slowami ze Amerykanski jest bardziej miekki, a angielski twardy, gardlowy. Oczywiscie w obrebie tych dwoch krajow sa rowniez roznice - jak ktos zauwazyl, pani z NY bedzie inaczej mowic niz kowboj z Teksasu - ale to sa gwary i tak jest wszedzie. Rowniez nalezy zauwazyc Australijski Angielski - nie slyszalam zbyt czesto ale ten akcent tez jest rozpoznawalny. Poslucham sobie z tej stronki ktora poslaliscie, Mi osobiscie najlepiej sie slucha i rozumie Amerykanski i takiego akcentu chcialabym sie choc troche nauczyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Różnice w akcentach 27.04.05, 17:07 Najdziwaczniej brzmi angielski z antypodów, trzeba się przyzwyczaić. Rzeczywiście największa różnica w samogłoskach. Amerykański jest dla mnie zbyt niedbały. Sama najbardziej lubię angielski angielski, coś seksownego w nim jest - hehe, pamiętacie Colina, Boga Seksu na Złym Kontynencie z "Love Actually" i jego podryw na 'boht-le'? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
axxolotl Re: Różnice w akcentach 28.04.05, 01:31 Tu sa fajnie opisane akcenty www.indiana.edu/~hlw/PhonProcess/accents.html Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 29.04.05, 04:47 z tym angielskim angielskim to prawda, pisalem o tym w innym watku. opowiadala mi o tym znajoma, amerykanka. podobno uwielbiaja. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zmorak.ad Re: Różnice w akcentach 28.04.05, 09:46 anglicy mowia jakby mieli czkawke oczywiscie nie wszyscy ale mlodziez z reguly czkawkuje, a amerykanie hmmm no coz ....zalezy czy to amerykanin z polskim akcentem czy z jakiems inniejszym:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaya11 Re: Różnice w akcentach 29.04.05, 06:22 Z tego co pamietam ze studiow to amerykanski ma co najmniej 5 dialektow: Nowojorski (sporo smiesznosci w nim wywoluje wplyw wloskiego od wloskich emigrantow), poludniowo- amerykanski (Bush akurat mowi jak czlowiek wyksztalcony z poludniowych stanow, wiesniaka w ogole nie mozna zrozumiec, chociaz ja rozumiem po latach ogladania filmow z poludnia), dialekt centralny, dialekt African-American, oraz chyba Californijski. Kiedys jak studiowalam anglistyke to nie lubilam amerykanskiego, a teraz, jak mieszkam w Kanadzie to nie lubie brytyjskiego - wydaje mi sie ze sie dlawia oraz maja polipy w nosach. A kanadyjski tez jest inny i tez ma kilka dialektow. Powiedzcie mi kochani, jak zrobic zeby miec dzwiek na tej stronie z akcentami ? Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 29.04.05, 19:54 ja lubie to brytjskie dlawienie czkawkujace. polec mi prosze jakies filmy z poludniowym akcentem z usa, uwielbiam go. :) co do dzwieku, zainstaluj Quick Time. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia999 Re: Różnice w akcentach 29.04.05, 20:58 A jaki jest akcent angielski Arabow waszym zdaniem? To ich rrr jest jakies dziwne i mowia za szybko Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 29.04.05, 21:19 > A jaki jest akcent angielski Arabow waszym zdaniem? To ich rrr jest jakies > dziwne zwlaszcza, jak mowia "israel" albo "israeli". :) ale generalnie chyba lepiej znosze ich akcent niz hinduski. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaya11 Re: Różnice w akcentach 30.04.05, 03:25 Ja umiem rozpoznac wiele akcentow,poniewaz mieszkam w wielokulturowym kraju Kanadzie gdzie prawie kazdy ma inny akcent. Co moge powiedziec to to ze np. rosjanie wymawjaja "w" jak "v". Powiedza "vindov" zamiast "window". Koreanczycy maja klopot z "v" "p" i "b". Powiedza "Thank you bery much". Chinczycy tez maja problem z "v". Mowia "w". np. Hawe you been to Las Wegas ? Maja tez ogromny problem z dyphtongami "ai" "ei" "ou" powiedza: "taam" zamiast "time" albo "hop" zamiast "houp" (hope). Mam mnostwo przykladow poniewaz ucze angielskiego cudzoziemcow i nauczylam sie rozpoznawac ich akcenty i problemy. Dawid - jeden z najlepszych filmow jaki widzialam w zyciu gdzie jest akcent poludniowy to "California" z Braddem Pittem. Niestety, Brad oraz wszyscy inni udaja ten akcent, ale ...udaja dobrze. Polecam wszystkim forumowiczom, jest to dosc stary film, sprzed moze 10 lat (ale Brad nie mlody, 39 lat !) ale nie bedziecie zalowac. Jest rewelacyjny. Kto obejrzy w ten weekend niech napisze co sadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
n.olszewski Re: Różnice w akcentach 30.04.05, 14:45 Arabowie zauważyłem mylą literę "f" z "p", mówią "priend", "por you" itp Mówię o tych, którzy uzywaja arabskiej pisowni, to sie da zrozumiec, bo litery w zapisie podobne. a r faktycznie twarde jak stal "my prrrriend":) Odpowiedz Link Zgłoś
n.olszewski Re: Różnice w akcentach 30.04.05, 14:48 "Bush akurat mowi jak czlowiek wyksztalcony z poludniowych stanow, wiesniaka w ogole nie mozna zrozumiec, chociaz ja rozumiem po latach ogladania filmow z poludnia" Tak, przeciez jest wykształcony, ale okreslilem w uproszczenie ze mowi jak wiesniak z poludnia, w sensie ze kazdy poludniowiec to wiesniak to tak jak sie mowi, ze ktos mówi jak cwaniak z Wolumenu, a przeciez nie kazdy handlowiec na Wolumeinie to cwaniak:) Odpowiedz Link Zgłoś
natalia999 Re: Różnice w akcentach 01.05.05, 17:24 Arabowie nie wymawiaja th.U nich something albo thre to:some ting i sri,wkurzajace. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid.kingloff Re: Różnice w akcentach 01.05.05, 23:27 polacy tez maja z tym problem, znaczy z "th" a takze z "r". a juz zupelnie zabawni sa, kiedy mowia np: beach - brzmi zwykle jak "suka" sheet - no wiadomo jak brzmi ;) sheep - brzmi jak statek feelings - -||- plomby :) i wtedy zdazyc sie moze takie zdanie: "my girlfriend has no fillings" zamiast "feelings" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaya11 Re: Różnice w akcentach 02.05.05, 07:33 Natalia, pohamuj sie od atakowania ludzi za to ze zle cos wymawiaja. Czy Ty wymawiasz wszystko poprawnie ? Odpowiedz Link Zgłoś