Dodaj do ulubionych

niż plus reforma

10.05.12, 08:51
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11692828,_Gazeta_Wyborcza___Niz_wymiata_nauczycieli___Problem.html?
Kolej na szkolnictwo wyższe. Niż już i do nas zagląda, tylko reforma, Pani Basiu Kochana, coś się ślimaczy!
Obserwuj wątek
    • spokojny.zenek Re: niż plus reforma 10.05.12, 11:52
      Co się niby "ślimaczy"? Reforma już została przeprowadzona i zakończyła się bezprecedensowym sukcesem. Nie czytasz gazet, czy co?
      • chilly Re: niż plus reforma 10.05.12, 17:59
        spokojny.zenek napisał:
        Co się niby "ślimaczy"? Reforma już została przeprowadzona i zakończyła się bez
        > precedensowym sukcesem. Nie czytasz gazet, czy co?
        No, to jeszcze zależy od tego, jakie gazety kto czyta! A ja czytam tylko tytuły w necie.
        • spokojny.zenek Re: niż plus reforma 11.05.12, 12:18
          No jak? I nie było, że sukces?
    • charioteer1 Re: niż plus reforma 10.05.12, 16:02
      Spoko. Uczelnie juz zaczynaja zwalniac czynnych naukowo adiunktow z niezlym dorobkiem, ktorym koncza sie umowy na czas okreslony.
      • chilly Re: niż plus reforma 10.05.12, 18:01
        Nie ma spoko. Znam uczelnie (państwowe!), które postanowiły bronic swoich adiunktów do ostatniej kropli krwi (czyli do ostatniego możliwego terminu przedłużenia). Że jest to krok samobójczy? A cóż to znaczy dla podejmujących uchwały tetryków, kiedy wybory w tle.
        • adept44_ltd Re: niż plus reforma 10.05.12, 18:18
          tych tak, wywala się młodych, którzy byli na 2 bądź 4-letnim kontrakcie, czasem ludzi z niezłym dorobkiem...
        • charioteer1 Re: niż plus reforma 10.05.12, 19:31
          Samobojstwem dla uczelni jest pozbywanie sie ludzi produktywnych, o pol kroku do awansu. Oni pojda do konkurencji. Nawet w samym dolku nizu demograficznego znajdzie sie pracodawca w potrzebie uzupelnienia minimum kadrowego, czy poprawienia oceny parametrycznej. Zajrzyj do sasiedniego watku.

Ta ostatnie kropla krwi moze nadejsc szybciej, niz sie niektorzy spodziewaja. Krazyl kiedys dowcip o jednym z przywodcow radzieckich. Podobno ktos nadepnal na kroplowke... Jak ktos chce sie dobrowolnie staczac po rowni pochylej, to nie nalezy mu w tym przeszkadzac.
          • chilly Re: niż plus reforma 10.05.12, 20:18
            Co jednak, jeśli jesteś pracownikiem takiej uczelni? Bez realnego wpływu na jej rzeczywistość?
            • charioteer1 Re: niż plus reforma 10.05.12, 20:42
              Jak w sygnaturce.
          • niewyspany77 Re: niż plus reforma 11.05.12, 05:37
            charioteer1 napisał:

> Samobojstwem dla uczelni jest pozbywanie sie ludzi produktywnych, o pol kroku d
            > o awansu. Oni pojda do konkurencji. Nawet w samym dolku nizu demograficznego zn
            > ajdzie sie pracodawca w potrzebie uzupelnienia minimum kadrowego, czy poprawien
            > ia oceny parametrycznej. Zajrzyj do sasiedniego watku.

Chario, jak sobie zrobisz mały risercz po "konkurencji" to może łatwo się okazać, że niekoniecznie. Przynajmniej z kilku powodów:
            - ludzie produktywni to są ludzie z aspiracjami, ich nie będzie interesował etat w zapizdziejewie, oczywiście z nożem na gardle do tego zapiździejewa pójdą, ale:
            - pracodawca w zapizdziejewie musi być naprawdę zdesperowany, by inwestować w ludzi "o pół kroku od awansu", bo:
            - inwestowanie w awans pracowitego, który przy pierwszej nadarzającej się okazji zwyczajnie spieprzy z zapizdziejewa, jest nielogiczne, tym bardziej w sytuacji, że niż walnie też habów po etatach, więc na rynku będzie sporo mało wymagających, zdesperowanych habów do wzięcia.

Tyle, jeśli chodzi o etaty. Jeszcze tylko dodam, że oczywiście, że pomijasz dwa drobiazgi, czyli zagadnienia mobliności plus totalnej psychicznej rozpierduchy, która w przypadku zwolnienia "o pół kroku od" jest niebagatelna. Kwestii parametryzacji nie dotykam, za dużo tu zależy od polityki.

• charioteer1 Re: niż plus reforma 11.05.12, 09:09
              Dwa uniwersytety proponowaly mi pierwszy etat tuz przed habilitacja. Bez jakiegokolwiek szukania z mojej strony.

Rozpierducha jest zawsze. Bez wzgledu na to, czy cie zwolnia, przeprowadzasz sie na lepsze z wlasnej i nieprzymuszonej woli.
              • niewyspany77 Re: niż plus reforma 11.05.12, 09:33
                > Dwa uniwersytety proponowaly mi pierwszy etat tuz przed habilitacja. Bez jakieg
                > okolwiek szukania z mojej strony.

Myślę, że podanie przy okazji daty (może być rok) tego doniosłego faktu pomogło by to właściwie zinterpretować. No ale fakt, psychologia ma się nieźle.
                • charioteer1 Re: niż plus reforma 11.05.12, 10:27
                  Jak ktos ma studentow, a nie ma minimum kadrowego, to i tak ich nie moze przyjac.
                  • niewyspany77 Re: niż plus reforma 11.05.12, 11:19
                    Też myślę, że moglibyśmy obyć się bez Euro.
            • chilly Re: niż plus reforma 11.05.12, 18:44
              niewyspany77 napisał:
              > niż walnie też habów po etatach, więc na rynku będzie sporo mało wymagają
              > cych, zdesperowanych habów do wzięcia.
              Ja widzę natomiast (przyznaję, bez riserczu), że w naukach ścisłych/przyrodniczych habów przybywa, a w naukach społecznych ubywa. Bo ci pierwsi nie maj a studentów, maja więc czas na "robienie nauki". Ci drudzy: a) bardzo zapobiegliwie dbali, aby nie dochować się konkurencji, więc następców mało, b) są w takim wieku, w którym śmiertelność jest już duża (bo w pracy na dwóch etatach ten wiek nie przeszkadza).
              • ciemnowidze Re: niż plus reforma 12.05.12, 17:44
                Zapewniam Cię, że i w naukach ścisłych/przyrodniczych są miejsca gdzie studentów jest tylu, że tylko się porzygać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka