Dodaj do ulubionych

dostep do wniosków skladanych do NCN

24.10.12, 19:50
Witam Koleżanki i Kolegów :)
Czy ktoś z Państwa mógłby mi podpowiedzieć, czy istnieje możliwość wglądu do finansowanych przez NCN wniosków? Przygotowuję się do grudniowego terminu i chętnie poczytałabym dobrze napisane wnioski, żeby wyrobić sobie pogląd o tym jak to powinno wyglądać.
Obserwuj wątek
    • niewyspany77 Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 24.10.12, 20:03
      Ma być merytorycznie, rzeczowo, konkretnie, z jasnym wyłożeniem co, kiedy, gdzie, jak chcesz badać i po co.

Szablonom wniosków grantowych zdecydowane NIE!
      • sambor7 baza wniosków(patrz:klauzula sumienia farmaceutów) 24.10.12, 21:16
        NCN stworzył taką stronę, która na całe szczęście jest daleka od "gotowca", ale pokazuje projekty realizowane

www.ncn.gov.pl/finansowanie-nauki/przyklady-projektow
        Jak wielką mądrością wykazał się NCN nagradzając w konkursie preludium grant nt klauzuli sumienia u faramceutów realizowany u ks. prof.... Jaki wiele to mówi o obiektywiźmie badacza.
        www.ncn.gov.pl/finansowanie-nauki/przyklady-projektow/prusak
      • ko_ma1 Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 24.10.12, 22:36
        Postaram się merytorycznie, rzeczowo i na temat.
        Ale dlaczego szablonom wniosków mówimy nie? Czy szablon to NCN-owska "formatka"?
    • sambor7 Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 24.10.12, 20:45
      @ ko_ma1
      wniosek koniecznie musi udowadniać, że Twoje badania mają charakter podstawowych, są niezmiernie potrzebne Polsce, Europie, a najlepiej całej galaktyce, mają istotny wpływ na rozwój Twoje dycypliny naukowej, a najlepiej i dycyplin pokrewnych. Ponadto dobrze jest móc dać rękojmię, że ich wyniki zostaną zaprezentowane w periodykach o zasięgu ogólnoświatowym oraz na konferencjach międzynarodowych. Ważne, żeby Twój promotor (poprzez publikacje, wyjazdy zagraniczne i udział w grantach) oraz Ty (w zakresie podobnym co promotor) dajecie gwarancję, że dysponujecie potencjałem idealnie nadającym się do przeprowadzenia tych badań. Pamiętaj również, że pracujesz dla idei, nie śmiej więc zarządać w kosztorysie honorarium dla siebie wyższego niż koszt biletu miesięcznego i dwóch posiłków dziennie z baru mlecznego. Ważne, by koszty bezpośrednie inne niż honorarium były wyższe. Jeśli masz nieszczęście pracować (lub być doktorantem) na uczelni pobierającej 30% narzutu masz pecha, bo przynajmniej niektórzy recenzenci z lubością to wytkną.

Generalnie szanse masz (o ile pracujesz nad sobą, a Twój promotor nie osiadł na laurach) zawsze... Tylko się nie zrażaj w razie pierwszego niepowodzenia.
      • ko_ma1 Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 24.10.12, 22:33
        Sambor, bardzo dziękuję za komentarze i odesłanie mnie do bazy wniosków. Przegapiłam ją jakoś. Baza co prawda jest skromna, szczególnie w mojej działce (zarządzanie), ale lepsze to niż nic :) Zastanawiam się jednak czy gdzieś są dostępne pełne wnioski, a nie tylko ich "zajawki"? Chodzi mi o całość - łącznie np. z budżetem.
        Jestem parę lat po dr, wniosek raczej będę składała sama, promotor niestety nic już nie pomoże ;)
        • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 09:37
          Paradoksalnie kosztorys jest najważniejszy, uwalą ci jeżeli kwota wynagrodzenia wyda im się za wysoka, więc nie pisz - np: 2200/miesiąc tylko np 12złotych/godzinę. Nie ma znaczenia, że to jest dokładnie tyle samo, chodzi o to że 12/godzinę wygląda "głodowo", a 2500 jak pensja. Oni nie będą się pocić nad twoim wnioskiem, przeliczać, etc. tylko rzucą okiem. Nie kieruj się też zaleceniem NCN w sprawie wynagrodzeń. Wpisałam sobie wynagrodzenie poniżej przewidzianego przez NCN pułapu i odwalili mi wniosek za zbyt wysokie wynagrodzenie. Przyczyna najprawdopodobniej była taka że eksperci nie wiedzieli o tym że takie zalecenie się pojawiło.

Pamiętaj że są leniwi i niedbali, dlatego pisz tak żeby ułatwić im robotę. Pisz wprost że projekt jest nowatorski i intersubdyscyplinarny bo to i to, nie oczekuj że sami do tego dojdą. Jeżeli będą mieć na tacy odpowiedzi na pytania na które sami muszą odpowiedzieć (np. czy projekt wnosi coś do dyscypliny, jest nowatorski, etc) to wniosek wyda im się rzeczowy.

Pamiętaj też że oni najczęściej nie potrafią czytać tabelek w kosztorysie, nie odróżniają kosztów pośrednich i bezpośrednich i wydaje im się że to wszystko jest wynagrodzenie. Na to niestety nie masz wpływu, nie możesz też załączyć do wniosku instrukcji, no bo jak by to wyglądało. Miej po prostu tę świadomość.
          • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 12:16
            albo taka, że uznali, że jest za wysokie w stosunku do wkładu pracy..., tu jest pies pogrzebany....
            • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 14:34
              Cóż, nie sprecyzowali o co chodzi. Ale niewątpliwie wiedzą co to znaczy nakład pracy. Jeden zadał sobie tyle trudu że przekopiowywał ten sam tekst w różne miejsca :) Podobno biorą za każdą recenzję 500 pln. Normalnie tak jakby im ktoś w pysk dał! A przecież profesor musi godnie ż(r)yć.
              • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 14:43
                no fakt, bo ty nie potrafisz wyliczyć, czy twój nakład pracy równa się pensji profesorskiej...
                co do reszty, nie, nie biorą tyle...
                widzę, że nawet pewna forumowa abstynencja nie pomogła ci... smutne...
                • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 16:03

Nie widziałeś mojego kosztorysu, więc nie wiesz jak się w nim prezentuje stosunek nakładu pracy do wynagrodzenia - dlaczego w takim razie piszesz że nie potrafię czegoś wyliczyć ? Widzisz to swoim trzecim okiem ? A może jesteś SKULU i masz transfer danych prosto z Ducha Świętego ?

I jaka pensja profesorska ??! 2500 przy limicie NCN 3000

Oooczywiście że eksperci nie biorą tyle, świecą przy tym swoją ETYKĄ PRACY jak dupa w pokrzywach.
                  • xylan Eksperci NCN 26.10.12, 16:19
                    Tekst nt. ekspertów NCN pt. "Filar jakości procedur grantowych" można znaleźć w najnowszym Forum Akademickim, a także na stronie www.fiappl.info/2009/11/artykuly-andrzeja-jajszczyka.html. Jest tam też o wynagrodzeniach ekspertów.

• xylan Re: Eksperci NCN - link 26.10.12, 16:22
                      Powinno być bez kropki, czyli:

www.fiappl.info/2009/11/artykuly-andrzeja-jajszczyka.html

• valar.morghulis Re: Eksperci NCN - link 26.10.12, 17:37
                        Dzięki za link, Czytam właśnie ten artykuł, strona piąta przyprawiła mnie o łzy wzruszenia. To wcale nie są sporadyczne przypadki. Na stronie Obywateli Nauki można poczytać groteskowe cytaty z recenzji, tego wcale nie jest mało.

NCN - stajnia Augiasza ...
                  • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 16:57
                    ok, pensja adiunkta... powtórzę się - sama możesz sobie wyliczyć... :))), no jeśli ci zakwestionowano, to znaczy, że coś nie zagrało... o tym, że jesteś nieomylna to już wiemy... ;-))) i było śmiesznie... no, nie biorą tyle i twoja wulgarność nic tu nie zmieni.
                    • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 17:32
                      Znasz znaczenie i kontekst użycia słowa "podobno" ? 200 jak na cztery zdania i czterokrotne ctrl+c, crtl+v to i tak bardzo dużo - biorąc pod uwagę -SZTANDAROWY W TYM WĄTKU -stosunek pracy do wynagrodzenia.

"Jeżeli zakwestionowano, znaczy że coś nie grało" - imponujący tok rozumowania! Taki w sam raz na order i klepanko po pleckach. Rzeczywiście, na takiej wazelinie można daleko w życiu zajechać. Pewnie jak się ludzie z tobą witają, to się muszą z tej wazeliny wycierać.
                      • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 18:00
                        to bardzo interesujące, niemniej myślę, że na forum psychologia masz większą szansę znaleźć pomoc i zrozumienie...
                      • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 18:01
                        valar.morghulis napisała:

> Znasz znaczenie i kontekst użycia słowa "podobno" ? 200 jak na cztery zdania i
                        > czterokrotne ctrl+c, crtl+v to i tak bardzo dużo - biorąc pod uwagę -SZTANDAROW
                        > Y W TYM WĄTKU -stosunek pracy do wynagrodzenia.

he, he, ale to jest dobre... czyli piszesz 500 i robisz aferę, że ktoś to koryguje, choć wiesz, że jest 200??? forum psychologia też ci nie pomoże...
                        • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 19:47

> to bardzo interesujące, niemniej myślę, że na forum psychologia masz większą sz
                          > ansę znaleźć pomoc i zrozumienie...

...Matko
                          I ja mam uwierzyć że forumowe kółko geriatryczne ( Adept44, Dala.Tata, pfg) składa się z samych profesorów... Teksty w takim stylu słyszałam ostatnio w podstawówce

A może to kółko geriatryczne jest AŻ TAK geriatryczne.
                          • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 19:57
                            valar.morghulis napisała:

>
                            > > to bardzo interesujące, niemniej myślę, że na forum psychologia masz więk
                            > szą sz
                            > > ansę znaleźć pomoc i zrozumienie...
                            >
                            > ...Matko
                            > I ja mam uwierzyć że forumowe kółko geriatryczne ( Adept44, Dala.Tata, pfg) skł
                            > ada się z samych profesorów... Teksty w takim stylu słyszałam ostatnio w podsta
                            > wówce

to już wtedy dało się to zauważyć... niedobrze...

a tak na marginesie, wolałbym, byś skomentowała fakt, że potrafisz kłamać, iść w zaparte i jeszcze pyszczyć na kogoś, kto ci pokazuje, że rozmijasz się z prawdą... to jest dopiero coś, twoja podstawówka i problemy, które tam miałaś wymiękają...
                            • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 20:11
                              Kłamać ? Masz jakąś jaskrę na swoim trzecim oku. Czytałam na jakimś forum że to 500, na tym forum gdziś padła jeszcze inna kwota, okazuje się że 200 - w porządku. To i tak za dużo w świetle skandalicznego niedbalstwa którego się szanowni eksperci dopuszczają. Trzy linijki tekstu skopiowane kilka razy to wyjątkowo drogie trzy linijki tekstu.

Prawdę mówią słowa piosenki:
                              www.youtube.com/watch?v=qu7Y-Ww6s0w&feature=youtube_gdata_player
                              Pamięć nie ta.
                              • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 20:30
                                rozumiem, po prostu dzieliłaś się z nami informacją, co piszą na forach, a jak ci napisałem, że tak nie jest, dalej się dzieliłaś... :))) no cóż, może wystarcza ci mądrość piosenek, ale na grant to za mało :)))
                                • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 11:26
                                  Cienki w uszach jesteś Adept, tak samo jak reszta twoich kumpli z kółka.

Zastanawiam się jak to jest, że takie profesory belwederskie (hehehe) klińcują 24/7 na forum GW ... mało zajęć ? Doktoranci nie dokuczają ? Rady wydziału odwołane ? Żadnych obowiązków administracyjnych ?

Nie udawaj kogoś kim nie jesteś, lepsza kaczka w garści niż pod łóżkiem, Adept.
                                  • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 12:08
                                    najważniejsze, że tobie się wydaje, że jesteś doktorantką zajmującą się logiką, której odrzucono wniosek grantowy :))))
                                    • fajnytoster Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 12:37
                                      adept, możesz sobie odpuścić, ta dyskusja nie ma sensu :)

a generalnie mechanizm jest prosty:
                                      skoro odrzucili mi wniosek grantowy, to znaczy, że pracują tam debile, którzy nie rozpoznali się na moim geniuszu
                                      profesura oczywiście na niczym się nie zna, a liczyć to już w ogóle nie potrafi
                                      napisanie recenzji grantu to 3 minuty roboty, w trakcie których można sklecić dowolne 3 zdania i je powklejać w odpowiednie rubryki - może to robić każdy i będzie taniej
                                      a w ogóle to, że nie chcą mi płacić po 2500 miesięcznie za bycie super-hiper i budowanie całej nauki od nowa (co się tam przejmować tym, co zostało zbudowane do tej pory), to jeden wielki skandal i spisek

i tak się można utwierdzać w mniemaniu o własnym geniuszu, który jest tylko sabotowany przez niekompetentnych staruchów. w psychologii nazywają to redukowaniem dysonansu poznawczego i nie da sensu z tym dyskutować, bo jeżeli fakty mi nie podchodzą, to tym gorzej dla faktów
                                      • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 12:47
                                        może jeszcze będzie śmiesznie??? ;)
                                      • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 14:30
                                        Cześć Toster ! Doszedłeś już do siebie po tamtym ? Jesteś pewien że chcesz sobie porozmawiać o dysonansie poznawczym ? Może przerobimy też hasło: "zespół szoku pourazowego" ?

A co do tej pięknej wyliczanki, to czy wydalając to z siebie robisz miny, przedrzeźniasz głosik, machasz rękami i wywracasz oczami ? Brakuje ci tylko kokard we włosach ... A może nie brakuje ?
                                        • fajnytoster Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 19:02
                                          widzę że twoje urojenia stają się coraz bardziej obrazowe i nabierają realistycznych kształtów
                                          to chyba ostatnia chwila żeby się zgłosić do specjalisty

chociaż z drugiej strony, pewnie w twoim małym światku jest bardziej ciekawie i kolorowo niż w szarej rzeczywistości, gdzie trzeba najpierw coś wiedzieć by dyskutować, fakty pozostają faktami i nie można ich dowolnie zmieniać, a inni maja swój rozum i nie padają na kolana przed twoimi wyobrażeniami o sobie
                                          starcie z tą rzeczywistością może być bolesne (patrz - twój wniosek o grant), więc może jednak lepiej pielęgnuj swoje kompleksy i spiskowe wizje w tym pięknym, fantazyjnym miejscu we własnej wyobraźni

ps. odpisywać nie musisz, nie będę wchodził w dyskusję z twoim rozbujanym ego
                                          • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 21:50
                                            Jednak nieustannie wchodzisz i włączasz się w moje rozmowy, jest to przykre i żenujące bo w żaden sposób nie możesz być dla mnie partnerem do rozmowy - przede wszystkim ze względu na twój rzucający się w oczy niski iloraz inteligencji i wręcz patolologiczny brak poltu. Jedyne na co cię stać to operetkowe przedrzeźniactwo. W tym ostatnim poście naśladujesz akurat chamskie wyskoki adepta o psychiatrach - to jest tak żałosne że aż się rzygać nie chce.

To prawda, trzeba coś wiedzieć żeby dyskutować - u kogo to usłyszałeś?
                                    • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 27.10.12, 14:16
                                      ... notatkę służbową sobie zrobiłeś ? Pijane dziecko we mgle to przy tobie Kubica
                        • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 20:03
                          Cieszy mnie, że zaraz po tym jak ci smutno, robi ci się wesoło. Życie współczesnego człowieka nauki polskiej też może mieć swoje blaski

www.youtube.com/watch?v=qu7Y-Ww6s0w&feature=youtube_gdata_player
                          • adept44_ltd Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 20:06
                            przeceniasz się, zdecydowanie... ;-)
                            • valar.morghulis Re: dostep do wniosków skladanych do NCN 26.10.12, 20:29
                              Tak, tak, napisali to już eksperci NCN ... Tylko patrzeć jak zaczną w recenzjach odsyłać ludzi do psychiatry. Nikogo by to już chyba nie zdziwiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka