ko_ma1
24.10.12, 22:54
Dobry wieczór,
Przymierzam się do grudniowych konkursów NCN i chciałabym się poradzić odnośnie typu konkursu. Wniosek będę składać raczej sama, po raz pierwszy, więc na razie z trudem poruszam się w tym temacie.
Jestem 5 lat po doktoracie, nauki humanistyczne (HS4 - zarządzanie). Z opisu konkursów wnioskuję, że mogłabym startować zarówno w Opusie, Sonacie jak i Sonacie bis. No i zupełnie nie wiem czym się kierować w wyborze...
Czy Sonata 4 - bo to moja ostatnia szansa na ten konkurs? (5 lat po dr) Ale znowu tam w ostatnim konkursie finansowanie dostalo tylko 25 wniosków.
Opus - tam finansowanych bylo 70 wniosków, ale może po prostu więcej było zgłoszeń? Czy w przypadku Opusa nie są "premiowane" zespoły i startując jednoosobowo - nie wyskoczę jak Filip z konopii?
Sonata bis - nie do końca rozumiem czym się różni od Sonaty, poza dopuszczeniem adiunktów z dłuższym stażem? Widzę, że projekty mogą mieć wyższe finansowanie.
Przepraszam, jeśli nie powinnam Państwu tego rodzaju pytań zadawać. Zastanawiam się po prostu czy to nie jest trochę tak, że wniosek, niczym artykuł do porządnego Journala - powinien odpowiadać jego profilowi... A ja nie bardzo umiem ten profil z opisów odczytać. Byłabym wdzięczna za komentarz z interpretacją od bardziej doświadczonych. Dziękuję :)