marysiajasinska
16.01.13, 19:10
Witam serdecznie forumowiczów, od jakiegoś czasu wpadam na forum, od października 2012 zainteresowałam się też nauką uczestnicząc w kole naukowym na swej uczelni - i pod opieką prawdopodobnie przyszłego promotora - zaczęliśmy dyskutować model nowoczesnej nauki - bo jeśli w taka mam wkroczyć - to od początku musze być weń wdrażana.
Wątek nie bedzie o Marku Wrońskim, ale użyję do ilustracji ujawnionego przez Marka Wrońskiego zestawu danych odnoszących się do jego cytowań podawanych jako jego cytowania. Nie użyłam Scopus - bo on Scopus nie podał.
Na zebraniu zastanawialiśmy się jak w zasadzie liczyć cytowania prac wieloautorskich.
Bo jeśli jest cytowana jest praca 5 autorów: iksińskiego, igrekowskiej, marcinkowskiego, maciejowskiej, smith i cytowana jest część 1 autora: Smitha a pomijane części 4 autorów - to dlaczego zlicza się to jako cytowanie dla tych 4? Czy oni mają prawo to podawać jako ich własne skoro cytowany jest smith a nie oni??
CytatPrzerzuty z raka nerki: Maszynopis pracy polskiej wpłynął do redakcji 14 marca 1994 / Maszynopis po angielsku wpłynął do redakcji 10 lipca 1995 r. WoS: 86, PoP: 119
Przerzuty mięsaków: Maszynopis pracy polskiej wpłynął do redakcji 27 maja 1994 / Maszynopis po angielsku wpłynął do redakcji 14 lipca 1994 r. WoS: 24, PoP: 32
Przerzuty czerniaków: Maszynopis pracy polskiej wpłynął do redakcji 15 grudnia 1994 / Maszynopis po angielsku wpłynął do redakcji 12 lipca 1999 r. WoS: 80, PoP: 115
Przerzuty raka jelita grubego: Maszynopis pracy polskiej wpłynął do redakcji 23 luty 1996 r. / Maszynopis po angielsku wpłynął do redakcji 9 listopada 1998 r. WoS: 48, PoP: 79
Przerzuty raka sutka: Maszynopis pracy polskiej wpłynął do redakcji 1 kwietnia 1996 r. / Maszynopis po angielsku wpłynął do redakcji 21 listopada 1996 r. WoS: 70, PoP: 113
Razem Web of Science WoS: 308, Publish or Perish PoP: 458 to ze strony: forumakademickie.pl/fa/2012/12/anonimowych-donosow-nie-traktujemy-powaznie-ale/
załóżmy, że te dane odnoszą się do cytowań fragmentów, które autoryzował Marek Wroński - czy pozostali autorzy tych opracowań nie wykazują tych prac?
i inne zagadnienie - czy też indeks Hirsha dzieli na n, gdzie n jest liczbą autorów, jeśli nie da się rozstrzygnąć kto jest autorem danego kawałka czy też każdemu z autorów zalicza to samo?
jeśli jeden robotnik skręci samochód to dostaje 20% wartości katalogowej auta jako wynagrodzenie a jeśli zrobi to 10 robotników to w sumie dostaną jako wynagrodzenie 200% wartości katalogowej
po prostu sobie analizowałam WoS i PoP dla różnych autorów i współautorskich występów i mam silne wrażenie, że lepiej pod względem indeksu H, cytowań, są traktowani piszący w wieloautorstwie, to powoduje, że premiowani są ci, którzy raz dopiszą 4 kolegów a potem tych 4 kolegów dopisze ich i mają w sumie 5 publikacji i jeśli każda z nich zdobędzie 10 cytowań, to mają 5 razy 10 daje 50 cytowań gdyby te pięć artykułów napisał 1 człowiek ale daje 250 cytowań gdy "napisało je" 5. Cudowne rozmnożenie - czy też nie rozumiem i gdzieś popełniam błąd w obliczeniach?