Dodaj do ulubionych

WSB Wrocław czy Politechnika?

19.10.13, 14:43
Witam
Obecnie zaczęłam pierwszy rok na WSB we Wrocławiu, na kierunku Finanse i Rachunkowość. Była to szybko podjęta decyzja, której zaczynam żałować. Niektórzy wykładowcy przychodzą tylko żeby przyjść. Poziom jest niski a wymagania wielkie, choć sam kierunek mnie interesuje. Pierwotnie miałam iść na Politechnikę (elektronika), zrezygnowałam z obawy że nie dam rady. Teraz z perspektywy czasu stwierdzam, że chyba popełniłam błąd. Zaczynam się zastanawiać, czy nie zrezygnować i przez ten rok wziąć się za matematykę i fizykę, poprawić maturę i spróbować na Politechnice. Co o tym sądzicie? Który kierunek jest bardziej przyszłościowy?
Obserwuj wątek
    • pfg Re: WSB Wrocław czy Politechnika? 19.10.13, 15:24
      Pytasz poważnie czy trollujesz? Wygląda na to drugie, ale przyjmijmy, że chodzi o pierwsze. Odpowiadam więc poważnie: Po elektronice na państwowej politechnice nie będziesz mieć żadnych trudności ze znalezieniem dobrej pracy, aczkolwiek przed osiągnięciem satysfakcjonującej pozycji zawodowej i finansowej zapewne czekać cię będzie parę lat terminowania. Po finansach na fabryce dyplomów celujesz na kasę w Tesco lub zmywak w Birmingham, bez żadnych dalszych perspektyw.
      • bebka294 Re: WSB Wrocław czy Politechnika? 19.10.13, 17:45
        Niestety pytam poważnie. Zrezygnowałam z polibudy, bo stwierdziłam że nie dam rady. A teraz widzę że na wbs według mnie to jest jakiś żart na nauka.
        • salzburg Re: WSB Wrocław czy Politechnika? 19.10.13, 19:14
          To dlaczego nie wybrałaś Uniwersytetu Ekonomicznego; muszą tam być Wydziały, które prowadzą ten kierunek i o ile wiem wszystkie wydziały tej uczelni mają kategorie A (więc są dość przyzwoite). Choć pewnie najlepiej byłoby iść na politechnikę, choć elektronika raczej łatwa nie jest.
        • babazgaga Re: WSB Wrocław czy Politechnika? 19.10.13, 23:02
          Nawet na Politechnice we Wro masz zarządzanie, to zawsze lepsza opcja niż to, co wybrałaś
          • lefontief WSB Wrocław czyli Politechnika 20.10.13, 03:06
            WSB we Wroclawiu jest zdominowane przez kadre z politechniki - WSB przejelo WSZiF w ktorej calosc kadry to byla politechnika (kiedys bylo tam sporo ludzi z Uniwersytetu i Akademii Ekonomicznej, ale od czasu gdy rektorem zostal czlowiek z politechniki - wszystkich nie z politechniki sie pozbyl, bankowosci na przyklad uczyl swietny specjalista z geografii fizycznej z politechniki), dlatego WSZiF. WSB od zawsze bylo zdominowane przez ludzi z wlasnego chowu i pojedyncze rodzynki z politechniki i uniwersytetu. Teraz jest zdominowane przez fachowcow z politechniki.
            Dlatego wybor miedzy WSB a politechnika jest wyborem pozornym.
            Roznica jedynie w tym, ze specjalista od geodezji na politechnice bedzie uczyl czegos z geodezji na przedmiocie o nazwie zwiazanej z geodezja - natomiast na WSB bedzie uczyl tego samego ale nazwie to jakos po ekonomicznemu.
            • babazgaga Re: WSB Wrocław czyli Politechnika 20.10.13, 10:49
              Eee pracowałam kiedyś dobrych parę lat na WSZiFie, i to w czasach gdy rektorem był, jak to piszesz "człowiek z Politechniki" (który już tam rektorem nie jest). Nie przypominam sobie specjalistów z geografii fizycznej, przypominam sobie natomiast po równo ludzi z Pwr i z UE.
              • chilly Re: WSB Wrocław czyli Politechnika 20.10.13, 11:21
                Jak dla mnie, to zastanawianie się "WSB czy PWr" jest wyrazem nie tyle nawet braku orientacji, co zamętu w głowach kandydatów na studia. Zamętu zrobionego przez media, promujące jedynie słuszny kierunek rynkowy, w którym rządzą bankowcy. A nie ulega wątpliwości, że - zgodnie z nazwą - każdy absolwent WB bedzie bankowcem. Najlepiej prezesem.
                Inna rzecz, że aby studiować na Wydziale Elektroniki PWr trzeba być naprawdę dobrym (chyba, że coś się zmieniło od czasu np. studiów mojego dziecka).
              • lefontief Re: WSB Wrocław czyli Politechnika 20.10.13, 23:22
                nie jest - bo nie ma już szkoły
                WSZiF nie istnieje - zbankrutowała, upadła

Jeśli pracowałaś jako człowiek z polibudy - to jasne, że nie widziałaś, bo dla Was tych z innych szkół niż polibuda było za dużo nawet wtedy jak ostała się ostatnia osoba nie z poli.
                • babazgaga Re: WSB Wrocław czyli Politechnika 21.10.13, 07:50
                  > Jeśli pracowałaś jako człowiek z polibudy - to jasne, że nie widziałaś, bo dla
                  > Was tych z innych szkół niż polibuda było za dużo nawet wtedy jak ostała się os
                  > tatnia osoba nie z poli.

A skąd takie wnioski? Politechnika stygmatyzuje jakoś czy jak?
                  No cóż, poziom dyskursu przekroczył moje najśmielsze oczekiwania.
    • milleys Re: WSB Wrocław czy Politechnika? 02.11.13, 10:44
      WSB to jedne wielkie dno,które żywi się za pieniądze z czesnego i opłat od studentów.
      Idź zatem na politechnikę.To bynajmniej państwowa uczelnia a nie jakies prywatne niewiadomo co.
      Pozdrawiam
      • igbt Re: WSB Wrocław czy Politechnika? 03.11.13, 11:46
        milleys napisał(a):

> ... na politechnikę.To bynajmniej państwowa ...

Ewolucja języka mnie zadziwia. Czy "bynajmniej" już ma znaczenie odwrotne
        do utartych?
        " 1) «partykuła wzmacniająca przeczenie zawarte w wypowiedzi, np. Nie twierdzę bynajmniej, że jest to jedyne rozwiązanie.»
        2) «wykrzyknik będący przeczącą odpowiedzią na pytanie, np. Czy to wszystko? – Bynajmniej.» "
        To samo stało się z "reasumując", które przecież jest w związku z "reasumpcją" ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka