Dodaj do ulubionych

Ciekawy doktorat w repozytorium UW

14.06.14, 16:59
Repozytorium UW jest ciekawym miejscem, bo można się tam zapoznać z całkiem sporą ilością interesujących prac. W całym zbiorze znajduje się też jeden ciekawy dokument. Jest to doktorat, który zawiera bibliografię, ale chyba ani jednego przypisu bibliograficznego. Do tego niektóre fragmenty tekstu zaznaczone cudzysłowem jako cytaty nie mają przypisu.
Zostało to zauważone przez recenzentów jednak uznali, że rozprawa spełnia kryteria i kwalifikuje się do obrony.
Do tej pory wydawało mi się, że w takich przypadkach recenzent prosi o poprawienie pracy w określonym zakresie po czym doktorant składa ją ponownie i jest jeszcze raz recenzowana.
Proszę zobaczyć samemu: depotuw.ceon.pl/handle/item/717
Obserwuj wątek
    • petrucchio Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 14.06.14, 18:08
      2kosmaty napisał(a):

> Jest to doktorat, który zawiera bibliografię, ale chyba ani jednego p
      > rzypisu bibliograficznego.

Kilka odsyłaczy zawiera
      • petrucchio PS 14.06.14, 18:19
        Jeszcze rzuciło mi się w oko na odchodnym, że Russell L. Ackoff konsekwentnie figuruje jako "Acckoff R." Poza tym autor nie podaje nigdy, z którego wydania korzysta, dlatego można odnieść wrażenie, że np. Popper wydał The Open Society and Its Enemies w 2003, dziewięć lat po śmierci, i że Routledge jest wydawnictwem amerykańskim ("NY"). Jak mówiłem, nie chce mi się sprawdzać, ale mogę się założyć, że takiego niechlujstwa jest tam ile dusza zapragnie.
        • cowell Re: PS 14.06.14, 18:36
          Praca ogólnie nie jest naukowa, więc i aparatu naukowego nie ma.
          Cel pracy jest empiryczny "przedstawienie materiału dowodowego dla uzasadnienia tezy głoszącej korelację efektywności gospodarki ze stopniem partycypacji obywateli w procesie tworzenia prawno-organizacyjnych warunków określających otoczenie działania przedsiębiorstw", ale badań empirycznych brak. Za to mamy różne ciekawe i mniej ciekawe obserwacje godne sympatycznej książki publicystycznej, dziennikarskiej, lobbystycznej itp.

Poza tym, autor jako prezes BCC (na co się sam powołuje, s. 32 i w innych miejscach) nie musi się zniżać do wypisywania tych śmiesznych numerków w przypisach czy ślęczenia nad danymi i korelacjami. Wiedza i samowiedza, intuicja i doświadczenie, i takie pewne poczucie, że się wie jak świat funkcjonuje - wystarczą.

Zwróccie też uwagę, że autor jest przewodniczącym Rady Biznesu WZ UW - czy to nie konflikt interesów bronić sie w takim miejscu? Ale WZ UW ani jakość doktoratu, ani konflikt interesów pewnie nie przeszkadza. Dla nich doktorat to po prostu pewien pożądany towar, który się nadaje mocą uznania.

Ten doktorat to wyjątkowe kuriozum. I najlepszy przykład, że nauki społeczne w Polsce są w dupie. Przepraszam.
          • fajnytoster Re: PS 14.06.14, 18:45
            A, no tak, nie skojarzyłem nazwiska, choć jakoś znajomo brzmiało. Czyli zadziałało na zasadzie "Jestem prezes jak się patrzy, to se i doktorata strzelę. Co mi tam, przecie to proste". A profesura wkoło jak pieski skakała, ciesząc się, że taka wielka persona chce przysporzyć splendoru wydziałowi.
            Z tą dupą - pełna racja.
        • fajnytoster Re: PS 14.06.14, 18:41
          Moim prywatnym hitem jest to, że Przeworski został wpisany do przypisu jako Przetworski (s. 9). To chyba od przetworów na zimę? :)
          Krótko przeglądając, praca wygląda mi jakby napisana z głowy, czyli z niczego. No, może trochę też z Internetu. Zaś "cytowane" prace są wpisane od czapy, bo muszą przecież jakieś być. Niektóre zresztą zupełnie bez sensu (np. przypis 9). Dziwię się, że praca z takimi brakami warsztatowymi mogła być dopuszczona do obrony, zawartość merytoryczną pomijam.

A co do "NY" to, szczerze mówiąc, sam często miewam z tym kłopoty. Zwykle staram się konsekwentnie podawać miasto wydania pracy, ale w anglojęzycznych książkach nie jest łatwo je rozpoznać. Zawsze podaje się tam wydawnictwo, a często do tego kilka miast w różnych krajach, w jakich ono funkcjonuje. Niekiedy też miejsce druku. Wtedy często wpisuję trochę na czuja, ale nie jestem przekonany jak powinno być prawidłowo.
          • ewarozkosz Re: PS 14.06.14, 23:06
            W wielu stylach cytowań (np. wg podręczników APA i ASA) w takich przypadkach należy wpisywać pierwszą nazwę miejscowości (ze strony tytułowej) i stąd te amerykańskie wydania Routledge czy indyjskie z SAGEa.

Pozdrawiam,
            Ewa
    • nullified Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 14.06.14, 18:51
      aż dziwne, że tak duży Miś to od razu profesury nie dostał. Doktorata to jakby niewiele jak na prezesa czyli człowieka z definicji wybitnie uzdolnionego.

No ale popatrzcie jakie tuzy się bronią na najlepszych uczelniach. trzymają na UW poziom, trzymają... >.>
      • fajnytoster Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 14.06.14, 18:57
        Czytam sobie te rekomendacje i to skandal, że takie banialuki znajdują się w ogóle w pracy doktorskiej.

A smaczku dodaje jeszcze fakt, że jednym z recenzentów jest naukowa szycha, prof. Woźnicki - z Wikipedii: "Pełnił liczne funkcje w stowarzyszeniach naukowych, ciałach doradczych organów administracji publicznej i PAN. Był przewodniczącym, następnie został honorowym przewodniczącym Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. W 2008 działał w Zespole Ekspertów ds. Reformy Nauki przy minister Barbarze Kudryckiej. Został prezesem Fundacji Rektorów Polskich i dyrektorem Instytutu Społeczeństwa Wiedzy. W styczniu 2014 wybrany na przewodniczącego Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego.".
        • nullified Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 14.06.14, 18:59
          cytując klasyka "kończ waść, wstydu oszczędź"

A, A+... może powinni dostać XXX, hm? bardzo stosowna kategoria do takich wyczynów promotorskich.
          • nullified a wiecie co... 15.06.14, 00:14
            biję się w piersi i kajam.. więcej nie będę. Za mniejsze rzeczy odwalam teksty zaliczeniowe a tu prosze - doktorat jak się patrzy na najlepszej uczelni i to recenzowany przez niebylektosiów...

O ja sadysta, zboczeniec... więcej nie będę, więcej nie będę...
      • cowell Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 14.06.14, 19:02
        Już w socjalizmie by zrobił doktorat, ale go zablokowano (s.2):
        goliszewski.bcc.org.pl/pliki/goliszewski/zyciorys_zawodowy.pdf

Ten życiorys, to też ciekawy dokument. Człowiek na pewno nie ma wady skromności. Ostatnia strona zaś napawa mnie zdumieniem. Nie potrafię się zdecydować - pycha czy brak inteligencji?
        • flamengista grubo 14.06.14, 23:20
          s. 11:
          CytatW ramach swojej publicznej aktywności popiera przyłączenie Polski do NATO

I ja za to poparcie z całego serca, w imieniu całego Narodu - dziękuję.
          • petrucchio A jakie ładne i humanistyczne motto! 14.06.14, 23:41
            Parafrazując: "Interesuje mnie to, co ważne. Pieniądz nie jest ważny, ale wszystko co ważne, można kupić za pieniądze, dlatego interesuje mnie robienie szmalu."
        • chilly Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 15.06.14, 16:59
          cowell napisał:
          > Już w socjalizmie by zrobił doktorat, ale go zablokowano (s.2):
          > goliszewski.bcc.org.pl/pliki/goliszewski/zyciorys_zawodowy.pdf
          >
          "The requested URL /pliki/goliszewski/zyciorys_zawodowy.pdf[/u] was not found on this server".
          Facet jest aż tak szybki?
          • petrucchio Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 15.06.14, 23:38
            chilly napisał:

> cowell napisał:
            > > Już w socjalizmie by zrobił doktorat, ale go zablokowano (s.2):
            > > goliszewski.bcc.org.pl/pliki/goliszewski/zyciorys_zawodowy.pdf
            > >
            > "The requested URL /pliki/goliszewski/zyciorys_zawodowy.pdf[/u] was not found o
            > n this server".
            > Facet jest aż tak szybki?

Powinno być bez "[/u]" na końcu:
            goliszewski.bcc.org.pl/pliki/goliszewski/zyciorys_zawodowy.pdf
            • chilly Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 16.06.14, 09:21
              Wybrał naukę, Wallenrod jeden. Szkoda...
              A tak, z ciekawości: czy doktorat można odebrać? Czy może i doktoratu dotyczy przedawnienie?
              • charioteer1 Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 16.06.14, 13:06
                Czasami odnawiaja doktoraty, ale nie wszystkim, to widocznie sie przedawniaja po jakims czasie.
                • nullified Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 17.06.14, 00:43
                  jest jeszcze instytucja "zatarcia" - zenku, podwórkowy - dałoby się jakoś, ekskuzlemła - zaimplementować? ;)

W końcu czy człowiek ma być do końca zycia prześladowany za to, że był kiedyś półgłowkiem i zrobił jakiś doktorat???? Not fair!
              • dobrycy Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 16.06.14, 15:41
                Trzeba by zacząc od dołu i zacząc zabierać dyplmy ukończenia przedszkola oraz
                szkoły podstawowej, albo od góry i zabierać tytuł profesora - tak czy inaczej
                doktorat jest w środku to i ma szanse sie ostać.

• chilly Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 16.06.14, 17:34
                  Między wierszami sugerowałem, że jeśli praca nie spełniała kryteriów, to dyplom należy odebrać. Ukończenia "zerówki", doktora czy profesora - to już bez znaczenia.
                  • chilly Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 16.06.14, 17:35
                    P.S. Jak tu teraz postawić mniej niż "5" za pracę licencjacką/magisterską?
                    • cowell Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 16.06.14, 18:27
                      Ukarać odebraniem doktoratu się nie da.
                      Można tylko działać w drugą stronę - czyli głosić, że dyplom WZ UW nic nie jest wart.
    • petrucchio Statystyki 17.06.14, 07:03
      2kosmaty napisał(a):

> Repozytorium UW jest ciekawym miejscem, bo można się tam zapoznać z całkiem spo
      > rą ilością interesujących prac....

Cholera, interesując się tym doktoratem nabijamy mu statystyki w Repozytorium:
      depotuw.ceon.pl/handle/item/717/statistics
      • chilly Re: Statystyki 17.06.14, 09:22
        petrucchio napisał:
        > Cholera, interesując się tym doktoratem nabijamy mu statystyki w Repozytorium:
        > depotuw.ceon.pl/handle/item/717/statistics
        Nooo... Znają go nawet w Trzcianie. I w Świętochłowicach!
        • nullified Re: Statystyki 17.06.14, 16:27
          aj ten Ha-dramat... wspomnieć idiotę to mu współczynnik urośnie >.>
          • chilly Re: Statystyki 17.06.14, 17:10
            To teraz mówi się na to "współczynnik"? Szkoda, że były premier nie wiedział...
    • trzyrazydwa Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 17.06.14, 23:53
      Na stronach Wydziału Zarządzania UW pojawiła się informacja, że obrona tego dzieła odbędzie się 30 czerwca o godz. 17 w Auli Rady Wydziału.

www.wz.uw.edu.pl/aktualnosci,artykul,1457,0,publiczna-obrona-rozprawy-doktorskiej.html
      • chilly Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 08:28
        No, to trochę zmienia sprawę. Tylko czy znajdzie się ten jeden sprawiedliwy?
        • cowell Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 09:45
          Tak, to zmienia sprawę. Mogę iść i grzecznie wskazać wady pracy.
          Myślicie, że warto?
          • whiteskies Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 10:48
            Bede bardzo ciekaw Twojej relacji!
          • dala.tata Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 11:18
            Oczywiscie, ze warto!
          • flamengista jasne że tak 18.06.14, 15:54
            w końcu zamiast tylko teoretyzować ktoś z naszego forum może zrobić coś dla dobra nauki polskiej.

Jak dasz radę - świetnie.
          • petrucchio Jeśli masz możliwość... 18.06.14, 17:17
            cowell napisał:

> Tak, to zmienia sprawę. Mogę iść i grzecznie wskazać wady pracy.
            > Myślicie, że warto?

... to byłoby coś.
            • chilly Re: Jeśli masz możliwość... 18.06.14, 18:06
              Wezwanie ekspertów do przyjścia na obronę (na fejsie)?
          • trzyrazydwa Zdecydowanie tak! 18.06.14, 18:12
            Jeśli masz taką możliwość to moim zdaniem zdecydowanie warto.
          • trzyrazydwa Po obronie? 01.07.14, 00:14
            Czy byłeś na obronie? Jeśli tak to bardzo jestem ciekawy jak było.
            Spodziewam się, że praca przeszła bez żadnej głębszej dyskusji...
            • cowell Re: Po obronie? 02.07.14, 10:57
              Stchórzyłem. Oni są bardzo wpływowi, a ja nie mam jeszcze habilitacji.
              • benia_krzyk Re: Po obronie? 18.09.14, 14:02
                Ale ktoś był :-)
                codziennikfeministyczny.pl/nowak-wyrob-doktoratopodobny/
      • pan.toranaga Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 13:02
        W niedawnym wątku nt. doktoratów z UMK podły pogróżki, że PT Dyskutanci nie zatrudnią nawet chemika po tej wszechnicy, skoro przepuszcza się tam takie doktoraty. Czy anatemę rozciągną teraz na UW?
        • adept44_ltd Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 13:57
          no patrz, a my zatrudniamy świetną osobę po UMK...
    • cowell Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.06.14, 12:39
      Od samego począku miałem przeczucie, że już była praca doktorska o podobnym charakterze! Gdzie autor dużo miejsca poświeca własnej instytucji i swojej w niej roli:
      www.radiomaryja.pl/kosciol/dyrektor-radia-maryja-o-tadeusz-rydzyk-doktorem-nauk-teologicznych/
      • petrucchio Doktorat z samego siebie 18.06.14, 17:26
        cowell napisał:

> Od samego począku miałem przeczucie, że już była praca doktorska o podobnym cha
        > rakterze!

Z ust mi to wyjąłeś. Ojciec dyrektor doktor wyznaczył nowe standardy w dziedzinie doktoratów autotematycznych!

Wieść gminna niesie, że był wniosek do CK o zbadanie, czy nie było naruszenia procedury; CK odesłała ciekawskich do jednostki, która przeprowadzała przewód; jednostka (Wydział Teologiczny UKSW) nie miała sobie nic do zarzucenia w sprawie "jednej z najlepszych prac", i na tym sprawa wycichła.
        • adept44_ltd Re: Doktorat z samego siebie 18.06.14, 17:28
          petrucchio napisał:

> jednostka (Wydział Teologiczny UKSW) nie miała sobie nic do zarzucenia w sprawi
          > e "jednej z najlepszych prac", i na tym sprawa wycichła.

hm, czyli trzeba sprawdzić pozostałe...
    • benia_krzyk Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.09.14, 14:04
      Jeśli kogoś dalsze losy tej sprawy interesują: ;-]
      codziennikfeministyczny.pl/nowak-wyrob-doktoratopodobny/
      natemat.pl/117239,doktorat-biznesmena-czyli-jak-marek-goliszewski-zostawal-naukowcem
      • pajalew Re: Ciekawy doktorat w repozytorium UW 18.09.14, 21:30
        i jeszcze tu:
        iwanski.natemat.pl/117387,niejasne-zwiazki-nauki-z-biznesem
        oraz trochę tu:
        www.wykop.pl/link/2162602/wyrob-doktoratopodobny/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka