Dodaj do ulubionych

bogus conferences - level master

27.09.14, 18:02
Od dosyć dawna obserwowany jest trynd idący od wschodu, szczególnie w państwie środka, do organizacji konferencji o poziomie... no powiedzmy turystycznym.
Ich organizatorzy chyba zauważyli ostatnio że spora częśc z nich zaczęła być podpadająca, więc zaczęli je organizować również w Europie.
Natomiast level master w manipulacji zaobserwowałem w ostatnich dwóch tygodniach - organizatorzy lewizny zaczynają nawet podbierać juz nawet nie skróty ale i pełne nazwy uznanych konferencji.
Nie wiem jak jest w innych działkach, ale mojego obszaru zaczyna to być kłopotliwe, gdy musze naprawde wnikliwie studiować strone konferencji, dochodzić kto zacz, a jeszcze dopadają mnie wątpliwości czy to co piszą jest prawdą. Na chwile obecna chyba jedynym w miare kryterium jest sprawdzenie kto wydaje proceedingsy i czy dany springer/elsevier/... tez twierdzi to samo w swoich planach wydawniczych

Macie podobne obserwacje?.
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: bogus conferences - level master 27.09.14, 18:17
      Jest taka konferencja, ktora organizuje rosyjska akademia nauk, zawsze w jakiejs turystycznie atrakcyjnej miejscowosci srodziemnomorskiej. Zadnych znanych nazwisk, za to wyglada na to, ze maja sporo kasy na taka dzialalnosc. Jak znajde linka, to wrzuce.
    • charioteer1 Re: bogus conferences - level master 27.09.14, 18:21
      scholarlyoa.com/2014/08/28/predatory-publisher-organizes-conference-using-same-name-as-legitimate-conference/
    • pfg Re: bogus conferences - level master 27.09.14, 18:26
      Z konfrencjami *aż tak* jeszcze nie jest, choć oczywiście wszystkie te konferencje turystyczne (a to jest dość droga turystyka) mają szalenie uczone i poważne nazwy. Natomiast w wypadku czasopism tytuły tych pojawiających się jak grzyby po deszczu czasopism niekiedy bardzo niewiele, zaledwie jedną literką (np Review zamiast Reviews), różnią się od tych prawdziwych. W radach naukowych pewnych oszukańczych pism zasiadają porządni ludzie. Tak się zastanawiam, czy oni też nie zostali oszukani - myśleli, że zapraszają ich do rady Reviews, co jest wielkim wyróżnieniem, a tymczasem wylądowali w Review.
      • sqro Re: bogus conferences - level master 29.09.14, 13:47
        Przy czasopiśmie jest aby numer ISSN (też już zacząłem patrzeć czujnym okiem)
    • carnivore69 Re: bogus conferences - level master 29.09.14, 14:55
      Ja ostatnio natknalem sie na taki patent (a raczej on na mnie):

"I would like to formally invite you to join our Advisory Team, after reviewing and being significantly impressed by your academic achievements. This is an honorary position befitting your academic credentials. [...] A pool of experienced reviewers will review all the submitted papers. Please be aware that as an honorary member you don’t have to review any papers. We also ask to obtain your permission to publish your name in our upcoming website for this conference."

Czyli dla uwiarygodnienia konferencji zamieszczamy liste mniej lub bardziej znanych w branzy nazwisk z organizacja konferencji nie majacych nic wspolnego i hulaj dusza...

Pzdr.

• charioteer1 Re: bogus conferences - level master 29.09.14, 15:00
        Czy ja dobrze rozumiem, ze konferencja ma komitet naukowy, ale kto inny recenzuje abstrakty? Toz wiekszosc konferencji krajowych tak ma.
        • carnivore69 Re: bogus conferences - level master 29.09.14, 15:28
          W tym przypadku jedyna rola czlonka "komitetu naukowego" to wyrazenie zgody na publikacje nazwiska na stronie konferencji. Jak dla mnie - za malo.

Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka