Dodaj do ulubionych

Ministerstwo zachęca

18.10.14, 09:28
Dziś przed młodymi zdolnymi ludźmi wybierającymi zawód naukowca otwierają się szanse, jakich poprzednie pokolenia nie miały. Do 2020 r. Europa potrzebuje miliona naukowców. Także w Polsce znacząco rosną nakłady na naukę.
(z "Biuletynu MNSW").
Obserwuj wątek
    • oluuu Re: Ministerstwo zachęca 18.10.14, 16:36
      Hehehehe.
      Studia doktoranckie bez stypendium dla 90% doktorantów, 60 bezpłatnych godzin zajęć rocznie, praca w dziekanacie, noszenie teczki itp. itd. A potem może 5 % szans na zatrudnienie na czas określony na jakimś stanowisku, pewnie asystenta ze stopniem doktora (ile wynosi teraz minimum, jakieś 2200 zł brutto?). A potem to już podróż w kosmos - habilitacja bez środków z dotacji statutowej na cokolwiek i 16% szans na NCN.
      Oczywiście, piszę o większości, malutka mniejszość zaraz po obronie wyjedzie za granicę. I w tym znaczeniu biuletyn ma rację - dla nich są szanse, jakich nie miało poprzednie pokolenie.
    • rudamaruda1949 Re: Ministerstwo zachęca 19.10.14, 18:07
      co oni palą?
      • dobrycy Re: Ministerstwo zachęca 19.10.14, 20:02
        kadzidło!
        • chilly Re: Ministerstwo zachęca 24.10.14, 22:43
          Nadal optymistycznie:
          Celem polskiego rządu jest to, aby do roku 2020 na naukę było wydawanych 2% PKB.
          (z Biuletynu MNiSW)
          • piotrek-256 Re: Ministerstwo zachęca 25.10.14, 08:43
            O nie, polskie PKB będzie musiało spaść 3 razy, żeby poziom wydatków nie uległ zmianie.
            • chilly Re: Ministerstwo zachęca 13.11.14, 16:04
              Dopiero dzisiaj przeczytałem artykuł "Haruj, będziesz biedny" z sobotniego wydania GW. No a że wszystko mi się kojarzy (z jednym), to znalazłem przyczynę niepowodzeń polskiej nauki. Cytuję: To nie nadgodziny decyduja o dobrobycie. Mniej pracy się opłaca". A w tekście takie np. wyniki 5-letnich badań: ludzie pracujący ponad 55 godzin tygodniowo - w porównaniu z tymi, którzy nie pracowali więcej niż 40 - mieli uboższe słownictwo i gorszą logikę myślenia.
              Jasne?
              Że ma to prosty związek z liczbą publikacji chyba już nie muszę tłumaczyc?
              • nullified Re: Ministerstwo zachęca 13.11.14, 16:06
                chilly napisał:

> Dopiero dzisiaj przeczytałem artykuł "Haruj, będziesz biedny" z sobotniego wyda
                > nia GW. No a że wszystko mi się kojarzy (z jednym), to znalazłem przyczynę niep
                > owodzeń polskiej nauki. Cytuję: To nie nadgodziny decyduja o dobrobycie. Mni
                > ej pracy się opłaca".
                A w tekście takie np. wyniki 5-letnich badań: ludz
                > ie pracujący ponad 55 godzin tygodniowo - w porównaniu z tymi, którzy nie praco
                > wali więcej niż 40 - mieli uboższe słownictwo i gorszą logikę myślenia
                .
                > Jasne?
                > Że ma to prosty związek z liczbą publikacji chyba już nie muszę tłumaczyc?

chill Ty naprawdę "sięprosisz" o zostanie szynką lub golonką ;)
              • dobrycy Re: Ministerstwo zachęca 13.11.14, 16:32
                Nic nowego, jak wiemy przysłowia są mądrością narodu.
                Jest przysłowie - pracuj, pracuj a garb sam ci wyrośnie.
                Zresztą myśle że zarobki akademików też byłyby odwrotnie proporcjonalne
                do realnej pracy. Myśle że ci co na uczelni przychodzą na zajecia, a pracują
                gdzie indziej (np jak zdaje sie prezydent Krakowa) też zarabiaja dużo lepiej
                od tych którzy w pocie czoła pchają furmankę polskiej nauki do przodu.

chilly napisał:

> Dopiero dzisiaj przeczytałem artykuł "Haruj, będziesz biedny" z sobotniego wyda
                > nia GW. No a że wszystko mi się kojarzy (z jednym), to znalazłem przyczynę niep
                > owodzeń polskiej nauki. Cytuję: To nie nadgodziny decyduja o dobrobycie. Mni
                > ej pracy się opłaca".
                A w tekście takie np. wyniki 5-letnich badań: ludz
                > ie pracujący ponad 55 godzin tygodniowo - w porównaniu z tymi, którzy nie praco
                > wali więcej niż 40 - mieli uboższe słownictwo i gorszą logikę myślenia
                .
                > Jasne?
                > Że ma to prosty związek z liczbą publikacji chyba już nie muszę tłumaczyc?
                • chilly Re: Ministerstwo zachęca 13.11.14, 17:30
                  dobrycy napisał:
                  > myśle że zarobki akademików też byłyby odwrotnie proporcjonalne do realnej pracy. Myśle że ci co na uczelni przychodzą na zajecia, a pracują gdzie indziej (np jak zdaje sie prezydent Krakowa) też zarabiaja dużo lepiej od tych którzy w pocie czoła pchają furmankę polskiej nauki do przodu.
                  Zgoda, ale w odniesieniu do tych nielicznych (prezydentów na ten przykład). Co do szaraczków - co dzielą się na tych, którzy pracują dużo naukowo i zarabiają mało (np. chemicy) oraz tych, co dużo pracują dydaktycznie (pedagodzy) i zarabiaja nieźle. No i są jeszcze ci, co to nie pracują, a żyją...
                  • chilly Z "Biuletynu..." 15.11.14, 09:09
                    O uniwersytecie przedsiębiorczym na konferencji w Walencji
                    To jednoznaczne postawienie sprawy. Nareszcie ministerstwo jasno wykłada misję uniwersytetu.
                    • nullified Re: Z "Biuletynu..." 15.11.14, 15:38
                      a tak się czepiali tych od Goliszewskiego, po prostu przedsiębiorczy byli ...
                      • chilly Re: Z "Biuletynu..." 15.11.14, 17:32
                        Myślisz, że w tej Walencji to głównie o Warszawskim będzie?
                        • nullified Re: Z "Biuletynu..." 15.11.14, 17:42
                          biorąc pod uwagę łaknienie uświatowienia...? hunołs?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka