Dodaj do ulubionych

Doktorzy zarabiają

11.02.15, 09:00
...choć raczej nie w kulturze i szkolnictwie wyższym.
Linka. Ciekawe.
Obserwuj wątek
    • czlowiek.z.makulatury Re: Doktorzy zarabiają 11.02.15, 09:21
      Powtórzę, niereprezentatywne, anonimowe deklaracje ludzi w sprawie swoich zarobków, to jak deklaracje o rozmiarze penisa. W gruncie rzeczy badania Sedlak&Sedlak niczym się nie różnią od ankiety studenckiej na tym forum.

Bardziej ciekawe od strony psychologii, niż ekonomii.
    • adept44_ltd Re: Doktorzy zarabiają 11.02.15, 11:09
      Okazuje się, że mediana wynagrodzeń osób z doktoratem wyniosła 4 900 PLN i była niższa niż wynagrodzenia osób ze stopniem magistra inżyniera. Jednak po wykluczeniu z analiz osób po doktoracie zatrudnionych w szeroko rozumianym szkolnictwie, mediana płac doktorów znacząco wzrasta. Wynagrodzenia osób ze stopniem doktora, zatrudnionych poza szkolnictwem, przeciętnie wyniosły 6 500 PLN, czyli były o 63% wyższe niż osób po doktoracie pracujących w edukacji i szkolnictwie wyższym.

hm, czyli tylko szeroko rozumiane szkolnictwo nie potrafi docenić pracy doktora..., no, wróży to szeroko rozumianemuszkolnictwo brawurowy rozwój...
      • podworkowy Re: Doktorzy zarabiają 11.02.15, 11:28
        dala, stracił Pan rewolucyjną czujność?;)
        • dala.tata Re: Doktorzy zarabiają 11.02.15, 12:35
          Nie do konca wiem, co mam napisac. Mnie te wyniki zupelnie nie dziwia, co wiecej, sadze, ze sa typowe dla reszty cytwilizowanego swiata.
          • nullified Re: Doktorzy zarabiają 11.02.15, 16:49
            dala.tata napisał:

> Nie do konca wiem, co mam napisac. Mnie te wyniki zupelnie nie dziwia, co wiece
            > j, sadze, ze sa typowe dla reszty cytwilizowanego swiata.
            >

z czego przypuszczac można brawurowo, że przymiotnik "cywilizowany" w jego normatywnym użytku jest stosowany nazbyt liberalnie jakby (wedle tegoż normatywnego sensu jaki sobie uskuteczniły wspomniane cywilizacje) >.>
            • sammy_the_salmon Re: Doktorzy zarabiają 12.02.15, 13:50
              Uprasza sie o niemarudzenie. Praca w nauce jest generalnie bardziej interesujaca niz w przemysle, wiec nie dziwota, ze ludziom w przemysle trzeba placic wiecej.
              • nullified Re: Doktorzy zarabiają 12.02.15, 16:26
                sammy_the_salmon napisał:

> Uprasza sie o niemarudzenie.

oj... sammy... odbierzesz mi rację co do bytu :(

> Praca w nauce jest generalnie bardziej interesujac
                > a niz w przemysle, wiec nie dziwota, ze ludziom w przemysle trzeba placic wiece
                > j.

przemysł jak przemysł, skoro się mamy upraktycznić i unowoczesnić umenedżerować i wogóle, jakby ta dystynkcja stawała nie nielelewantna mądrego słowa uzywając co by się poczuć odrobinę mądrzejszym.
    • flamengista jest z tym kłopot 11.02.15, 18:01
      mam dużą sympatię dla tej firmy i jej badań, bo są karkołomną próbą zbadania czegoś, co w Polsce bada się wyjątkowo trudno - czyli zarobków.

Ale wiarygodność tych badań nie jest najwyższa. Większość uczestników badania ze stopniem doktora to byli ekonomiści zainteresowani rynkiem pracy którzy przy okazji ściągania artykułu wypełnili ankietę. Sam też kiedyś to zrobiłem i - przykro mi to powiedzieć - nie wypełniłem tego zbyt solidnie. Bo żeby to zrobić, to musiałbym siąść z pitem i umowami z zeszłego roku i poświęcić na to z godzinę.

Najważniejsze jednak że ta próba doktorów jest pozytywnie wyselekcjonowana z populacji generalnej - to są ci najlepsi i najlepiej zarabiający doktorzy.
      • chilly Re: jest z tym kłopot 13.02.15, 14:12
        Dobrze, że mgr Goliszewski nie obronił doktoratu! Potwornie zawyżyłby średnią.
        • pan.toranaga Re: jest z tym kłopot 13.02.15, 23:11
          Dr Kulczyk zawyża jeszcze bardziej. Ale on zrobił najpierw doktorat, dopiero potem pieniądze.
          • chilly Re: jest z tym kłopot 14.02.15, 07:48
            pan.toranaga napisał:
            > Dr Kulczyk zawyża jeszcze bardziej. Ale on zrobił najpierw doktorat, dopiero potem pieniądze.
            Państwo bardzo pomogło. Czyli Pan pomógł, i Pani pomogła, i ja też pomogłem. Pomagam zresztą nadal przepłacając za przejazd autostradą.
            • nullified Re: jest z tym kłopot 14.02.15, 16:41
              chilly napisał:

> pan.toranaga napisał:
              > > Dr Kulczyk zawyża jeszcze bardziej. Ale on zrobił najpierw doktorat, dopi
              > ero potem pieniądze.
              > Państwo bardzo pomogło. Czyli Pan pomógł, i Pani pomogła, i ja też pomogłem. Po
              > magam zresztą nadal przepłacając za przejazd autostradą.

Na poczatku był TATO ;p Jak u znacznej części "geniuszy z garażu", którzy "zaczynali od niczego", co to mogli sobie garażować bo zawsze można było trzepnąć do mamy na obiadek, albo do taty po kieszonkowe.
              Przeklęta długa pamięc >.>
              • chilly Re: jest z tym kłopot 14.02.15, 17:06
                nullified napisał:
                > Na poczatku był TATO ;
                To i tak lepiej niż tzw. Służby.
    • nieopierzony Re: Doktorzy zarabiają 14.02.15, 02:02
      Czyli jednak to prawda, że po studiach doktoranckich, to tylko degradacja finansowa.
      • chilly Trochę a propos 14.02.15, 13:10
        Jest dobrze. Będzie gorzej.
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,17400793,Mniej_na_etacie__wiecej_przy_projektach__Co_nas_czeka.html
        Tylko nijak nie mogę pojąć dlaczego, skoro grozi nam taki niż demograficzny. I po co wydłużono wiek emerytalny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka