Dodaj do ulubionych

Uroki demokracji

29.12.15, 23:05
Takiej petycji jeszcze w Polsce chyba nie było...

secure.avaaz.org/pl/petition/Senat_Uniwersytetu_Jagiellonskiego_Odebranie_panu_Andrzejowi_Dudzie_tytulu_Doktora_Nauk_Prawnych/?cXbhZjb
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Uroki demokracji 29.12.15, 23:13
      Najgorszy sort Polakow znow sie ujawnil.
    • flamengista Re: Uroki demokracji 29.12.15, 23:29
      całe szczęście prośba jest bez sensu, bo to nie należy do władz UJ tylko do CK. I taka już jest odpowiedź UJ.
      • petrucchio Re: Uroki demokracji 30.12.15, 00:29
        Ten doktorat i tak już uwiądł wskutek nieużywania.
      • trzy.14 Re: Uroki demokracji 30.12.15, 00:35
        Ale dyscyplinarkę Dudzie mogliby wlepić.
        • nullified Re: Uroki demokracji 30.12.15, 00:55
          dawno temu.
          Ale sa jak widać i czuć zwierzątka jedne i drugie.

//tak aproposa wiodących standardów w wiodacych ośrodkach itede.
          • trzy.14 Re: Uroki demokracji 30.12.15, 11:49
            > dawno temu.

Nie wyczuwasz ducha czasu. Zwolnic powinni go za to, co robi ostatnimi tygodniami jako prezydent. Jeżeli takie zwolnienie byłoby na skraju prawa lub za jego cienką czerwoną linią - tym lepiej, byle o tym doniosły media. Tak przecież działa IV RP.

• nieopierzony Re: Uroki demokracji 30.12.15, 00:38
      Petycji zorganizowanej chyba nie było, ale komentarze pod artykułami, w których wypowiadają się osoby podpisywane ze stopniami i tytułami naukowymi prawie zawsze zawierają postulaty "odebrać my tytuł".
    • piotrek-256 Re: Uroki demokracji 30.12.15, 08:59
      Czemu za prowadzenie badań nad tym jak szybko da się rozwalić państwo w Europie, ktokolwiek miałby odbierać badaczowi tytuły.
      Ja tam sądzę, że socjologowie i politolodzy na świecie będą analizować przez najbliższe 30 lat przebieg eksperymentu Polskiego, a prezydent Duda właśnie jest u progu bardzo ciekawej rozprawy habilitacyjnej z prawa doświadczalnego.
      • h_hornblower Re: Uroki demokracji 31.12.15, 08:05
        Nie można tego wykluczyć, choć ja osobiście obstawiam, że będą raczej analizować fenomeny typu "KOD" i inne takie histerie. Zapewne w kontekście grup interesu.

Poza tym uważam, że senatorowie UJ z koniem na łby się pomieniali (takie klasyczne prawda nawiązanie).

pzdr
        horny
      • charioteer1 Re: Uroki demokracji 02.01.16, 02:09
        piotrek-256 napisał:

> Ja tam sądzę, że socjologowie i politolodzy na świecie będą analizować przez na
        > jbliższe 30 lat przebieg eksperymentu Polskiego,

Beda. Nawet sie zaloze, ze dobrze napisany wniosek grantowy na taki temat przejdzie w cuglach przez wszystkie panele, ale nie w Polsce.

> a prezydent Duda właśnie jest
        > u progu bardzo ciekawej rozprawy habilitacyjnej z prawa doświadczalnego.

Prezydent Duda nigdy zadnej habiltacji nie zrobi. Rada wydzialu w tajnym glosowaniu uwali bez dyskusji nawet przy 10 pozytywnych recenzjach, godzac sie swiadomie na zawieszenie, lub utrate uprawnien.
        • nullified Re: Uroki demokracji 02.01.16, 03:23
          Skoro Umiłowany Przywódca obywa się bez habilitacji no to jakże by tak, żeby zwykły prezydent, no wiadomo !
    • w11mil Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 20:12
      a nie "tytuł"

rel="nofollow">secure.avaaz.org/pl/petition/Senat_Uniwersytetu_Jagiellonskiego_Odebranie_panu_Andrzejowi_Dudzie_tytulu_Doktora_Nauk_Prawnych/?cXbhZjb
      • dala.tata Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 20:32
        To rzeczywiscie kluczowa interwencja, calkowicie 'miazdzaca' inicjatywe.
        • w11mil Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 20:54
          Senat Uniwersytetu Jagiellońskiego myli tytuł ze stopniem naukowym. Zdarza się.
          Petycja z błędem w tytule nie wygląda jednak najlepiej.
          • trzy.14 Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 21:20
            "Senat Uniwersytetu Jagiellońskiego myli "

Kolego rozróżnia podmiot od dopełnienia?
            • w11mil Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 31.12.15, 11:51
              trzy.14 napisał:
              > "Senat Uniwersytetu Jagiellońskiego myli "
              > Kolego rozróżnia podmiot od dopełnienia?

Kolegę informuję, że w zdaniu, które zacytował jest podmiot i orzeczenie (nie dopełnienie!).
              • dala.tata Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 31.12.15, 12:15
                Az zal tych przydawek, o ktorych kolega wuml zapomnial.
        • refe.ree Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 21:17
          kluczowa, nie kluczowa ale żałosne to
          nie chcę żeby mi naprawiał samochód "mechanik" który gaźnik nazywa chłodnicą
          • nullified Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 21:57
            osobliwie pomyłka całkiem na miejscu i zrozumiała - "doktor" w obecnie panującym i nierządzącym prezydencie ma charakter tytułu, stopień naukowy zakładałby jakieś umiejętności by nie powiedzieć kompetencje. ;)
          • dala.tata Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 23:35
            Hmm, ja z kolei nie mam probkemu z tym, zeby na silnik mowic motor.

Ta marcepaneria tytulowa jest glownie wkur...a. Tak, oczekiwalbym, zeby profesor znal roznice, ale przecietny czlowiek? Co wiecej, doktor jest zarowno stopniem, ale rowniez jest tytulem, tak jak prezes czy radca. Bo tak TYTULUJEMY osobe z stopniem doktora.
            • refe.ree Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 31.12.15, 08:04
              trzeba przyznać że wygibasy słowne pozwalają uzasadnić niejedną bzdurę; logicznie rozumując - przeciętny człowiek (co za klasyfikacja! ostatnio w modzie jest tworzenie wyraźnych podziałów ludzi!) oznacza człowieka niekompetentnego (?) - jeśli tak to niech nie tworzy manifestów bo przeca nie rozumie tego o czym pisze
              • dala.tata Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 31.12.15, 10:49
                No coz, ja nadal mysle, ze przecietny czlowiek ( klasyfikacja w pelni uzasadniona) nie wie i nie musi wiedziec, cci to remat, bozon czy alfa Cronbacha. I wcalenie znaczy to, ze jest niekompetentny. Co wiecej, wbrew wielu kolegom po fachu nie uwazam, zeby zyciowo wazne bylo zapoznawanie sie z ustawa o stopniach naukowych. Ba wielokrotnie tlumaczylem roznice miedzy stopniem i tytulem ku zdziwieniu, niedowierzaniu i rozbawieniu czlonkow rodziny czy innych nieakademikow.

A zwrocenie uwagi na te kwestie ma sluzyc jedynie podwazeniu kompetencji, no bo jak mozna nie wiedziec..,.otoz mozna, bez wiekszych problemow i ujmy na honorze.
                • piotrek-256 Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 31.12.15, 11:43
                  Ja sam zawsze zapominam jakie są te różnice, no bo właściwie co to za różnica. Jedynie ważny moment to jak nowelizują ustawę i trzeba sprawdzić kogo dotyczy.
            • w11mil hm... 31.12.15, 14:16

refe.ree 30.12.15, 21:17
              nie chcę żeby mi naprawiał samochód "mechanik" który gaźnik nazywa chłodnicą

dala.tata 30.12.15, 23:35
              Hmm, ja z kolei nie mam probkemu z tym, zeby na silnik mowic motor.

• refe.ree Re: hm... 31.12.15, 15:14
                co "hm"? to typowy polski dialog, każdy wie swoje... a zwłaszcza fachowcy od analizy dyskursu
                • w11mil Re: hm... 31.12.15, 15:53
                  refe.ree napisał(a):

> co "hm"?
                  To "hm" że gażnik to nie chłodnica a silnik to motor
      • nullified Re: Senatorów UJ informuję że doktor to stopień 30.12.15, 21:57
        ciesze się, że szanownego kolegi czujnośc rewolucyjna nie opuszcza.
    • pfg Re: Uroki demokracji 01.01.16, 21:36
      Zdaje mi się, że sam na manifestacji KODu (hi, horny!) skandowałem "Andrzej Duda, oddaj dyplom", ale dyplom poświadczający *uprawnienia zawodowe* a stopień naukowy to co innego. Inna też jest atmosfera i głębia argumentacji wiecu, inna petycji, którą - teoretycznie - należy przeczytać i przeanalizować przed podpisaniem.

To, co wyczynia ostatnio Andrzej Duda, woła o pomstę do nieba, a konkretnie, o postawienie obecnego prezydenta przed Trybunałem Stanu. I tak się kiedyś stanie - nie w tej kadencji, ale w jakiejś przyszłej (o ile będą jescze jakieś kadencje, bo to, jak raz, nie jest takie pewne). Natomiast fakt, iż pan dr Andrzej Duda przedzieżgnął się ze strażnika konstytucji w pomniejszego funkcjonariusza partyjnego, nie ma nic wspólnego z faktem, że kilka lat wcześniej Andrzej Duda złożył rozprawę, która została pozytywnie zrecenzowana, zdał stosowne egzaminy, dopełnił odpowiednich procedur, w wyniku czego otrzymal stopień doktora. Na podstawie obecnych działań pana dr. Dudy można uznać, że nie daje on rękojmi właściwego stosowania prawa, a wobec tego nie należy go w przyszłości zatrudniać na stanowiskach z tym związanych, ale stopień naukowy to stopień naukowy: jeśli nie został wyłudzony na podstawie plagiatu czy innych naruszeń procedury naukowej, a na to nic nie wskazuje, to jego obecna postawa nie może być podstawą do odebrania stopnia.

Ot, taka - przyznaję: nieoczekiwana - praktyczna realizacja zasady autonomii nauki :-)
      • refe.ree Re: Uroki demokracji 02.01.16, 09:36
        warto uświadomić tym, według których historia jako nauka hum. jest passe (elegancki sposób ukrywania dziadostwa intelektualnego), że odbieranie stopni naukowych to praktyka wprowadzona i stosowana w okresie narodowego socjalizmu. brawo
        • pfg Re: Uroki demokracji 02.01.16, 13:23
          refe.ree napisał(a):

> odbieranie stopni naukow to praktyka wprowadzona i stosowana w okresie narodowego
          > socjalizmu

Twórczo przejęta przez stalinowski komunizm. Einsteina wyrzucono z Pruskiej Akademii Nauk, a Sacharowa z Akademii Nauk Związku Radzieckiego.

Dodam - nie całkiem w związku z sub-wątkiem totalitarnym - że przykładów osób, które porządnie i rzetelnie zdobywały doktoraty czy inne, właściwe dla danej kultury i dyscypliny stopnie naukowe i zawodowe, a potem robiły rzeczy mniej lub bardziej okropne, jest na pęczki. Pan Duda na tym tle i tak zalicza się do tych mniej okropnych.
          • czlowiek.z.makulatury Re: Uroki demokracji 02.01.16, 13:45
            Pamiętajmy, że inni do różnego rodzaju rzeczy dochodzili latami, a my dyskutujemy o dokonaniach większości rządowej, która została zaprzysiężona zaledwie 1,5 miesiąca temu. Jakoś tak łatwo zapomnieć, że to całkiem niedawno, bowiem było to 16 listopada.
      • adept44_ltd Re: Uroki demokracji 02.01.16, 13:13
        skandowałeś :)
    • charioteer1 Re: Uroki demokracji 02.01.16, 02:47
      Inna petycja:
      secure.avaaz.org/pl/petition/Sejm_RP_Wladza_pragnie_przeswietlic_nasze_zycie_i_nasze_komputery/?njexbkb
    • trzy.14 Re: Uroki demokracji 04.01.16, 21:41
      Kolejna petycja, czy raczej list otwarty, tym razem profesorski
      www.petycjeonline.com/list_socjologow_do_wicepremiera_glinskiego_w_sprawie_demokracji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka