Gość: Poll IP: *.tvp.pl 08.11.07, 12:30 Kolejne miasto chce ograniczyć ruch samochodowy - Bukareszt . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Poll Re: Taaaaak? IP: *.tvp.pl 08.11.07, 13:41 To że kiedys pisali mi takie Emesy i inne Klemensy że to nie prawda iż coraz wiecej miast rozważa zamkniecie się na ruch samochodowy bo ulice miast sa prezede wszystkim dla pieszych i ich mutacji , rowerzystów a w dalszej części dla samochodów jeśli wystarczy miejsca . Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Nie przejmuj się 08.11.07, 13:46 Takie habudziki, Polle i inne zakompleksione prostaki też wypisują niekiepskie pierdoły: na przykład, nie odróżniają "ograniczyć" od "zamknąć", zasłaniają się jakimiś raportami, o których w najlepszym wypadku tylko słyszeli, a mundrzo sie przy tym, że hej...:-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Nie przejmuj się IP: *.tvp.pl 08.11.07, 13:53 Zamkniecie jet formą ograniczenia . Zamkniecie drogi dla cięzrowych jest ograniczeniem . Ja o raportach słyszałem od dawna i od dawna je wklejałem Ty zaś nie widziałeś ,nie słyszałes i nic nie masz na poparcie swoich bredni Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Nie przejmuj się 08.11.07, 14:08 Gość portalu: Poll napisał(a): > Ja o raportach słyszałem od dawna i od dawna je wklejałem Ty zaś nie > widziałeś ,nie słyszałes i nic nie masz na poparcie swoich bredni A ja słyszałem, że byłeś w Paryżu. Gdy jednak wklejam doniesienia "z pierwszej ręki", by czarno na białym pokazać jakie brednie wypisujesz, jakoś szybko się wycofujesz.:-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Nie przejmuj się IP: *.tvp.pl 08.11.07, 14:43 Z czego się wycofałem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus Re: Bukareszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 14:56 To jest zależne od stopnia wykształcenia matematycznego decydentów lub stopnia uzależnienia polityków od grup lobbystycznych. Nie ma to nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem - chyba, że stworzy się super sprawną komunikację zbiorową . ALE NA PEWNO NIE ROWEROWĄ :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Bukareszt 08.11.07, 15:00 Komunikacja rowerowa w Bukareszcie ma pewne szanse. W Warszawie jakos nie wyobrazam sobie bezpiecznej jazdy na rowerze jako CALOROCZNEJ alternatywy dla samochodu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
simon921 Re: Bukareszt 08.11.07, 15:32 Też rower nie powinien być tylko jedyną opcją, ale jedną z alternatyw. Sprawdzać się będzie to wszystko kiedy do centrum sprawnie dojedzie się metrem/tramwajem/autobusem/rowerem. Pzry okazji proponuję zobaczyć jak to w Poznaniu wygląda - tu w ścisłym centrum ruch nie jest wielki, bo ludzie wolą dojechać sprawnie kursującym tramwajem, niż tłuc się autem, którego parkowanie w centrum sporo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Bukareszt 08.11.07, 15:48 W Warszawie pod tym wzgledem jest dosc katastrofalnie i nie wiem jak bez poteznych srodkow finansowych daloby sie cos z tym zrobic. Codziennie krotki odcinek jade Trasa Lazienkowska. Ruch duzy/bardzo duzy - w koncu jedzie tamtedy prawie wszystko z poludniowo-wschodniej Warszawy i okolic. Szacuje, ze jak stoje w korku, w zasiegu wzroku mam odcinek co najmniej kilometra (podjazd pod gore). Na tym kilometrze stoi na trzech pasach ze 300-350 aut. Zwykle w zasiegu wzroku mam jeden, gora dwa autobusy zabite pasazerami tak, ze drzwi sie nie zamykaja. Statystycznie jednym autem w Warszawie podrozuje 1,1 pasazera - niech bedzie 1 :-) Wynika z tego, ze zeby pomiescic pasazerow tych aut w autobusach (tramwajow, metra, riksz - niet), musialbym miec w zasiegu wzroku ze 4-5 autobusow. Mam 1-2 i to pelniutenkie. A MZA nie stac na zakup nowych wozow... Nadal bede wiec jezdzill samochodem i stal w korkach. Nawet jak wprowadza zakaz jazdy, bede musial chodzic piechota, z pozytkiem dla gospodarki narodowej (zdarte buty i VAT w nich zawarty), a ze strata dla mojej firmy, ktorej idea dzialania jest szybkosc - piechota jestem czasem szybszy niz samochodem, ale bardzo malo moge wziac "na pake"... Odpowiedz Link Zgłoś
simon921 Re: Bukareszt 08.11.07, 19:17 Generalnie w Poznaniu jakby wszyscy nie narzekali, to władze prowadzą zrównoważony rozwój. Mamy II ramy komunikacyjne (pomimo, że pozostawiają one sporo do życzenia) i obecnie w planach III (możliwe, że część będzie gotowa do 2012). Ponadto tranzyt wsch-zach odbywa się autostradą, a jest pewna szansa na obwodnicę wschodnią i zachodnią do EURO 2012. Natomiast w ścisłym centrum ustawia się priorytet dla tramwajów (w szczycie na najważniejszych szlakach średnio co 2-3 min. coś jedzie, a konkretna linia co 10). Ponadto miasto ma jakiś plan rowerowego Poznania do 2013 lub 2015. I zaczyna to przynosić efekt. Ludziom po prostu nie chce się do ścisłego centrum jechać autem. Wolą tramwaj. Ponadto wybudowany koło rynku parking podziemny spowodował, że część aut zniknęła z ulic i jest po prostu ładniej. Oczywiście korki są, bo nie da się ich całkiem wyeliminować. Ale porównując z Wrocławiem są one niewielkie. No i jest cały czas alternatywa... Odpowiedz Link Zgłoś