cowell 07.02.16, 18:43 wyborcza.pl/1,95892,19594216,akademicy-protestuja-przeciw-resortowym-dzieciom-i-wnukom.html Zbieranie podpisów jeszcze działa tutaj: sites.google.com/site/slpnp2016/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w11mil Re: list do Gowina 07.02.16, 19:05 "Przywołał Pan koncepcję "resortowych dzieci i wnuków". Czy w socjologii istnieją zakazane koncepcje? Odpowiedz Link
w11mil Re: list do Gowina 07.02.16, 19:08 "Jako członkowie społeczności akademickiej wyrażamy swój kategoryczny sprzeciw" Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: list do Gowina 07.02.16, 22:37 to jest ta koncepcja pani, który dostała wyrok za wyłudzanie pieniędzy? Odpowiedz Link
trzy.14 Re: list do Gowina 07.02.16, 23:13 Wszelka nienaturalna koncepcja jest zakazana Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: list do Gowina 07.02.16, 21:57 E tam pisanie listów i walka się nie ma sensu. Ten system może się wywalić tylko jak sięgnie dna, więc nie należy hamować, tylko popierać władzę we wszystkich jej głupotach. Jak się nie da żyć, to ludzie wyjdą na ulice. Listami i petycjami uczonków to politycy sobie tyłki podcierają... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: list do Gowina 07.02.16, 22:38 być może, ale ktoś jednak powinien wykazać się jakąś uczciwością w tym obłędzie... Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: list do Gowina 08.02.16, 09:02 To działajmy 2 torowo :), ja będę nawoływał do 1000 + na każde dziecko poczęte naturalnymi metodami w katolickiej pełnej rodzinie, wszak resortowy pomiot musi wymrzeć i nie należy go wspierać. :D A ty możesz krytykować ;D Odpowiedz Link
sendivigius Re: list do tow. Gowina 07.02.16, 22:13 O tak, ataki trzeba odpierac na pierwszej rubiezy. Aby tylko komu nie przyszlo do glowy wejrzec w akademickie klany i dynastie. Odpowiedz Link
petrucchio Re: list do tow. Gowina 08.02.16, 10:00 To tylko knee-jerk reaction czy coś konkretnego masz na myśli? Gdzie tu byla mowa o akademickich klanach i dynastiach? Gowin sugerował, że przeciwko poczynaniom władzy protestują dynastie peerelowskich prominentów zakorzenione w stalinizmie. Z akademią nie ma to nic wspólnego. Odpowiedz Link
w11mil No własnie! 08.02.16, 10:42 petrucchio napisał: > Z akademią nie ma to nic wspólnego. Odpowiedz Link
petrucchio Ale... 08.02.16, 12:03 Społeczność akademicka ma prawo do wypowiadania się w ważnych kwestiach publicznych, nie tylko tych, które dotyczą bezpośrednio uczelni. Ma również nie tylko prawo, ale wręcz obowiązek upomnieć "swojego" ministra w sposób następujący: Jesteśmy przekonani, że to właśnie ze środowiska akademickiego, do którego Pan także należy, powinien płynąć przykład prowadzenia debaty o sprawach państwowych i obywatelskich w sposób rzeczowy, kulturalny i przede wszystkim przyzwoity, bez naruszania godności osób o odmiennych poglądach. Tradycją akademicką jest bowiem odnoszenie się w dyskusji naukowej, światopoglądowej i politycznej do argumentów rozmówców, a nie do ich życiorysów i pochodzenia. Uważamy, że na Panu, jako członku wspólnoty akademickiej i ministrze sprawującym pieczę nad nauką polską, ciąży szczególna odpowiedzialność za przestrzeganie i pielęgnowanie tej tradycji. Odpowiedz Link
w11mil Re: Ale... 08.02.16, 12:30 "Społeczność akademicka ma prawo do wypowiadania się" ale z sensem >Tradycją akademicką jest bowiem odnoszenie się w dyskusji naukowej, światopoglądowej i >politycznej do argumentów rozmówców Gowin nie dyskutował z p. Kijowskim ale wyjasniał fenomen KOD koncepcją resortowych dzieci (w tym przypadku wnuka) Odpowiedz Link
petrucchio Re: Ale... 08.02.16, 12:56 A prawnuków resortowych nie zdemaskował? A może jakiegoś szwagra stryjecznego dziadka w Wehrmachcie? Takie "wyjaśnianie" to dyskusja nie wprost za pomocą argumentu ad personam. Do pewnego stopnia rozumiem, dlaczego Gowin pieprzy trzy po trzy, ale po co ty go naśladujesz? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale... 08.02.16, 13:16 Co za bzdury. On niczego nie wyjasnial, tylko rzucil blotem. Odpowiedz Link
katriel Re: Ale... 09.02.16, 02:48 Z jednym tu się zgadzam: Gowin nie prowadził dyskusji, tylko walkę polityczną. Do tradycji akademickiej nawet nie próbował aspirować, więc upominanie go że się jej nie trzyma jest trochę bez sensu. Odpowiedz Link
petrucchio Re: Ale... 09.02.16, 12:18 To po co się pchał na ministra tego resortu? W każdym razie nie jest obywatelem poza wszelką krytyką i dobrze mu zrobi, jeśli to zrozumie. Jeśli. Odpowiedz Link
sendivigius Re: Ale... 08.02.16, 15:28 petrucchio napisał: > Społeczność akademicka ma prawo do wypowiadania się w ważnych kwestiach publicz > nych, nie tylko tych, które dotyczą bezpośrednio uczelni. Ale niech no tylko ktos z poza "spolecznosci akademickiej" sprobuje wypowiadac sie w sprawach akademickich (publicznych, utrzymywanych przez podatnika). Zaraz dostanie wyklad o "autonomii" "niezaleznosci" i braku habilitacji. Kali ukrasc krowe... Odpowiedz Link
sendivigius Re: list do tow. Gowina 08.02.16, 15:38 petrucchio napisał: > To tylko knee-jerk reaction czy coś konkretnego masz na myśli? Gdzie tu byla mo > wa o akademickich klanach i dynastiach? Gowin sugerował, że przeciwko poczynani > om władzy protestują dynastie peerelowskich prominentów zakorzenione w staliniz > mie. Z akademią nie ma to nic wspólnego. > Mowy nie bylo i wlasnie o to chodzi aby nie bylo, aby slowo "dynastie" albo generalnie sprawy nepotyzmu i dziedziczenia posad byly taboo. Bo jezeli Gowin, minister NiSW wszakze, widzi dynastie PRLowskie w mediach to jest juz tylko o krok aby zobaczyc ze sa tez na jego podworku. A wtedy nie wiadomo co zrobi. To znaczy ja jestem przekonany ze swietnie wie i widzi ale jeszcze nie wie czy zamierza sie do tego dobrac. Trzeba wiec zrobic taki wrzask aby cena jego dobierania sie byla wysoka co daje wieksza szanse na to ze mu sie odechce, albo raczej Kaczynski nie pozwoli mu tego frontu otworzyc. Odpowiedz Link
dala.tata Re: list do tow. Gowina 08.02.16, 17:04 sendi, nie o tym jest dyskusja. i jak chcesz sobie o elytach podyskutowac, dyskutuj gdzie indziej. tu jest mowa o argumentach ad hominem, ktorych uzywa czlowiek ponoc wyksztalcony, a na dodatek podobno kulturalny. Nie po drodze mi dokadkowliek z Jaroslawem Kaczynskim, ale uwazam, ze 'argumenty' o ojcu Rajmundzie, tudziez o jego mikrym wzroscie, za dosc obrzydliwe. nawet jesli on uzywa argumentow pierwszego typu. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: list do tow. Gowina 08.02.16, 23:13 zwłaszcza, że wiadomo, że w tym przypadku kłamał, a jego odpowiedź brzmi - mam prawo do swojej opinii... Odpowiedz Link
petrucchio Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 00:11 A tymczasem liczba sygnatariuszy przekroczyła 600. Odpowiedz Link
w11mil piszesz nieprawdę 09.02.16, 10:54 adept44_ltd napisał: > zwłaszcza, że wiadomo, że w tym przypadku kłamał Dziadek pana Kijowskiego walczył z "nacjonalistycznymi bandami" Odpowiedz Link
petrucchio Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 12:14 Słyszałem też, że jeden z praprapraprapraprapraprapraprapraprapraprapraprapradziadków walczył pod Grunwaldem po stronie Krzyżaków. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 12:51 Otworzyłeś mi oczy tym postem. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 13:03 Ilu jest wśród nas "kłamców grunwaldzkich"? Nikt tego nie wie, a powinien. Odpowiedz Link
petrucchio Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 13:10 Spokojna głowa. Ci, do których to należy, już przygotowują wzór oświadczenia lustracyjnego, a IPN rekrutuje biegłych mediewistów. Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 13:17 Chcę oświadczyć, że wszyscy moi przodkowie byli wysokimi dostojnikami kościelnymi i moja krew jest najszlachetniejszej maści :D (Taki, żarcik bez urazy wobec uczuć religijnych czytających.) Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 15:01 To moze byc prawda, petrucchio 17 razy uzyl przedrostka pra, przeliczajac na pokolenia wlacznie z dziadkiem jako 0 (doslownie i w przenosni) siega to poczatku XV wieku, teza jest wiec prawdopodobna. Odpowiedz Link
dala.tata Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 13:08 WUML, powiem ci po zolniersku: no i ch.. ja rozumiem, ze bliskie ci bolszewickie i nazistowskie metody odpowiedzialnosci rodzinnej, ale to tylko swiadczy o tobie. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 13:40 Mieszasz pojecia. Nazisci czyscili rase, Bolszewicy sprzatali po sobie, to byl inny rodzaj dzialania. Metoda odpowiedzialnosci rodzinnej to apolityczna kultura blisko i dalekowschodnia. Na przyklad wspolczesny Egipt, kolebka cywilizacji, czy starozytne Chiny, nie mowiac o Mongolii. wyborcza.pl/1,75968,19595492,najgorszy-dzien-egiptu-smutna-rocznica-obalenia-hosniego-mubaraka.html Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: piszesz nieprawdę 09.02.16, 14:03 Poza tym Gowin zmieniajac wielokrotnie poglady pokazal ze jest apolitycznym fachowcem. Podobnie jak Piotrowicz, a teraz doradca Putina w sluzbie Polsce. m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105405,19599458,nie-ma-bylych-doradcow-putina.html Odpowiedz Link
w11mil Warto jednak zapoznac się z faktami 09.02.16, 14:11 Za Gazetą Wyborczą: Gowin: Gdy patrzę na te tysiące ludzi na protestach KOD, to myślę, że większość z nich kieruje się dobrą wolą. Natomiast są wśród nich też tacy, którzy bronią własnych interesów - - Jak przyjrzeć się biografiom tych ludzi, na przykład pana Mateusza Kijowskiego, to przykro mi, ale zaskakująco często okazuje się, że to połączenie do grup, broniących swoich interesów, istnieje. Pani Olejnik: Rozumiem, że chodzi o dziadka Mateusza Kijowskiego? Dlatego on teraz organizuje KOD? Gowin:Dlatego potwierdzam tezę Jarosława Kaczyńskiego, że istnieje pewien związek rodzinny między częścią protestujących, a środowiskiem broniącym swoich interesów Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Warto jednak zapoznac się z faktami 09.02.16, 14:24 Potwierdzam teze ze wsrod zydow niektorzy sa potomkami tych ktorzy broniac swoich interesow zabili rekami rzymian Chrystusa i teraz tez jacys zydzi bronia swoich interesow, nie koniecznie ci sami, a w ogole to tylko teza i racjonalna dyskusja oparta na faktach. Odpowiedz Link
w11mil Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 14:34 zitterbewegung napisał: > Potwierdzam teze ze wsrod zydow niektorzy sa potomkami tych ktorzy broniac swoi > ch interesow Pan Soros jest amerykańskim bankierem pochodzącym z Wegier. Nie masz żadnych dowodów że pan Kijowski dostaje pieniądze od Sorosa. Jestem przekonany że jego motywacje są uwarunkowane rodzinnie (dziadek też walczył z nacjonalizmem). Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 14:44 Ja nie wiem kto to jest Soros. Moja teza miala charakter ogolny. Gowin tez ni wymienil zadnego nazwiska. Insynuatorka podjudzajaca go byla biblijnie falszywa kobieta. Tak sie zreszta potem tlumaczyl ze go zwiodla i podpuscila. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 15:02 jak rozumiem, żadne interesy nie kierują partią dobrej zmiany, która zawłaszcza obecnie państwa dla swoich, vide ostatnie nominacje w bardzo specjalistycznych koncernach, z którymi nominowani nie mają nic wspólnego? Żadne interesy nie kierują finansowaną ze SKOKów pseudopublicystyką pseudoprawicy?, żadne interesy nie kierują ojcem Tadeuszem... i żadne interesy nie kierują panią Kanią, rozpisującą się o resortowych dzieciach, a mającą na koncie prawomocny wyrok za wyłudzanie pieniędzy od rodziny Dochnala... Interesy i to ciągle ubeckie kierują tymi, którzy ośmielają się krytykować dobrązmianę? I można takie brednie wciskać ciemnemu ludowi i dobrze się czuć, nie? Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 15:38 Moderator radykalnie moderuje wykoślawianię watku. Proponuję wrócić do tematu czyli zasadności listu "społeczności akademickiej" do Gowina Odpowiedz Link
whiteskies Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 15:44 Adepcie, że tez nie możesz zrozumieć że to co piszesz to przecież jest czynione w imię czystego dobra, żadne interesy nie maja z tym nic wspólnego. A w ogóle to wszystko potomkowie Abla, a reszta, w tym założyciel KOD jest od Kaina. może są jeszcze gdzieś jacyś od Seta ale w wyraźnej mniejszości.... Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 15:46 od razu tak trzeba było... Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 16:20 "w ogóle to wszystko potomkowie Abla, a reszta, w tym założyciel KOD jest od Kaina. może są jeszcze gdzieś jacyś od Seta" Mamy tu zabawną ilustrację różnic kulturowych. Ja, chrześcijanin, "wiem" że Abel nie miał potomków a cała ludzkość pochodzi od Seta (Noe był jego potomkiem) Odpowiedz Link
dala.tata Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 17:14 Wybacz, ale dla takich chrzescijan, to specjalny krag piekla jest przygotowany. Dante o nim nie napisal, bo jemu sie w polski katolicyzm nie przysnil. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 17:39 Co za szczujnia. W obliczu faktow i tak musi wyjsc na nasze ad danteum. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 17:47 W piekle nie ma geograficznie wg widzenia Dantego miejsca na dodatkowy krag. Na szczescie pieklo otacza Lethe, rzeka zapomnienia. Mysle ze to najodpowiedniejsze miejsce dla dorobku intelektualnego socjopatohistoriozofow chrzescijanskich i nie, dla Gowina tez, i dla tego watku. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 18:31 Nie mam pojecia, o jakich faktach mowisz i na czym polega 'szczujnia' . Jesli na tym, ze ja protestuje przeciwko wykorzystywaniu krewnych do ataku na osobe, to niech to forum bedzie ultraszczujnia. I tak, ja uwazam, ze dla chrzescijan atakujacych rodzicow, dziadkow, jest specjalny kociol w piekle przygotowany. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 19:41 Faktow biblijnych ktore W11 przytoczyl. Odpowiedz Link
w11mil Zostałem źle zrozumiany! 09.02.16, 20:56 dala.tata napisał: > Wybacz, ale dla takich chrzescijan, to specjalny krag piekla jest przygotowany. Komentowałem post, który zabawnie ilustruje podziały między Polakami. Podział ten często wynika z "cultural background", czegoś, co wynosimy z domu, tradycji, wychowania (w tym przypadku religii). Ilustracją takich różnic jest np "Sześciu Króli" autorstwa p. Petru. Dialog z filmu Rozmowy kontrolowane - Gdyby towarzysz generał zechciał dać się zaprosić na tradycyjną wigilię. - Bardzo chętnie. Kiedy urządzacie? - Dwudziestego czwartego. - Aha, znaczy jeszcze przed świętami. Może i słusznie Podkreślam że nie wartościuję tu światopoglądów, wzmianka o chrześcijaństwie była tylko po to aby wyjaśnić co mnie rozbawiło. Przepraszam wszystkich forumowiczów o światopoglądzie naukowym. Nie miałem zamiaru ich urazić Odpowiedz Link
whiteskies Re: Zostałem źle zrozumiany! 10.02.16, 09:33 Myślę że Twoja wzmianka dobrze ilustruje problem. Odpowiedz Link
nullified Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 20:00 adepcie ... "my Polacy" prawdziwi i mniej prawdziwkowi, doświadczeni przez wieki i urodzeni wczoraj, którzy nawet nie pamiętają AWSu nie wspominając o Telegrafie, świadomi i nieświadomi, zmanipulowani przez wrażą propagande i cynicznie trzeźwi - nawet jesli po dwóch głebszych, bo przecież życia nie da sie na trzeźwo tak całkiem... winniśmy mieć wyssane w genach i odziedziczone zebem mlecznym matki przeświadczenie, że ilekroć idzie dobra zmiana, nalezy spodziewać się najgorszego. Amen. I Ament tyż. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 09.02.16, 20:37 no ale okazuje się, że nie mamy :), lud na razie się cieszy, że nielud też będzie miał źle... Odpowiedz Link
nullified Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 01:25 oj wiesz, to wsyćko przez te dopalacze i inną nowoczesność. "Aumnie nawsi" rozległ się już płacz pomniejszych sklepikarzy (pewnie w nich się odezwała komunistyczna lub żydowska krew, z dziada-pradziada przez dziada skrywana [to by trzymać poetykę Obozu Słuszności] o!) jak im dobra zmiana zastukała w kasę. No i te okoliczne mniej i bardziej samotne matki (najróżniej samotne) takie jakieś smutne są. Samotni tatusiowie patriotycznie obalają akcyzę. Znaczy flaszkę. Tyle złamanych serc... A to dopiero poczatek ^^ Odpowiedz Link
petrucchio Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 11:12 To tak, jak z tym "każdym dzieckiem" i "darmowymi lekami dla emerytów". Po prostu podczas kampanii, w atmosferze emocji, politycy wyrażali się skrótowo, nie rozwijając szczegółów. Mówili "dobra zmiana", ale nie wdawali się w takie drobiazgi, jak "dla kogo dobra". Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 12:10 Gowin brnie dalej: www.tvn24.pl/gowin-o-dziadku-lidera-kod-powiedzialem-o-jedno-zdanie-za-duzo,618030,s.html W skrócie: mam rację, tylko szkoda, że wyraziłem ją publicznie. Odpowiedz Link
petrucchio Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 12:19 "... a poza tym Palikot jest jeszcze gorszy Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 12:25 "W skrócie: mam rację, tylko szkoda, że wyraziłem ją publicznie. " To otwiera pole ciekawej dyskusji: czy należy zakazać prezentowania niektórych koncepcji naukowych Odpowiedz Link
podworkowy Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 16:46 ostatnio zrezygnowałem z czynnego udziału w forum, bo znużyło mnie wszechogarniające malkontenctwo oraz rosnące upolitycznienie dyskusji (zwłaszcza, że większość forumowiczów sytuuje się gdzieś na lewo od Pol Pota...). Ale czytając ten wątek nie zdzierżyłem. Przestań Waszmość pierdolić, bo robi się to już autentycznie żenujące (a na dodatek kompromituje Pan osoby o nielewicowych poglądach). Stwierdzenie: "Iksiński ma jakieś poglądy, bo jego dziadek miał jakieś poglądy" nie jest żadną koncepcją naukową (pomijam moralność takiego rozumowania). Nie różni się niczym od stwierdzenia feministki, że skoro jakaś kobieta jest za penalizacją aborcji, to dlatego, że męskie szowinistyczne świnie wdrukowały jej fałszywą świadomość, albo od stwierdzenia marksisty, że skoro ktoś ceni własność prywatną, to na pewno dlatego, że wywodzi się z burżujstwa. Nie jestem popperystą, ale to przecież Pan dawał tu jako kryterium naukowości falsyfikowalność. No to proszę mi powiedzieć, jak można teoretycznie sfalsyfikować rozumowanie p. Gowina? I powiem tyle - nie zazdroszczę Panu. Ta psychologiczna potrzeba, aby bronić każdego posunięcia swoich wybrańców, musi być nieznośnym ciężarem. Jestem tylko ciekaw, czy jeśli Pana idole przeforsują swoją debilną ustawę o opodatkowaniu handlu w wyjściowym brzmieniu, w wyniku której żaden naukowiec w Polsce nie będzie mógł sobie kupić używanych książek w zagranicznej księgarni internetowej, jakich argumentów użyje Pan wówczas, by dowieść że partia-matka także i tutaj się nie myli... Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 17:44 podworkowy napisał(a): > Nie jestem popperystą, ale to przecież Pan dawał tu jako kryterium naukowości f > alsyfikowalność. No to proszę mi powiedzieć, jak można teoretycznie sfalsyfikow > ać rozumowanie p. Gowina? To trafne spostrzeżenie. Radzę sobie w ten sposób, że rozdzielam Arts od Sciences. Prywatnie uważam, że tzw. "humanistyka" to nie nauka. Odpowiedz Link
podworkowy Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 17:53 wie Pan co? Najpierw twierdzi Pan, że p. Gowin formułuje koncepcję naukową, a potem twierdzi Pan, że społ-humy to w ogóle nie nauka... Daj Pan już spokój;) Robi Pan krecią robotę własnemu środowisku - bardzo wiele Pana postów musi prowadzić nieuprzedzonego czytelnika do wniosku, że liczba ekscentryków intelektualnych jest w nim wysoce nadreprezentowana. Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:04 podworkowy 10.02.16, 17:53 >wie Pan co? Najpierw twierdzi Pan, że p. Gowin formułuje koncepcję >naukową, a potem twierdzi Pan, że społ-humy to w ogóle nie nauka... To moja prywatna opinia. Dyskutując z "humanistami" staram się stosować reguły dysputy naukowej ale, jak słusznie Pan zauważył, nie zawsze to jest możliwe Odpowiedz Link
podworkowy Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:15 aha, już rozumiem. Czyli Pana "opinia" jest taka, że koncepcja resortowych dzieci jest naukowa i jej odniesienie do indywidualnych osób też jest naukowe, ale za to Pana "prywatna opinia" jest taka, że ani koncepcja, ani jej indywidualizacja, naukowe nie są (bo społ-humy w ogóle nie są naukowe). Na forum najpierw przedstawił Pan swoją "opinię", a potem swoją - biegunowo różną - "prywatną opinię". Podziwiam Pana - takie żonglowanie "opiniami" i "prywatnymi opiniami" dla mnie byłoby zbyt trudne... Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:39 podworkowy napisał(a): > bo społ-humy w ogóle nie są naukowe Powtarzam że dla mnie pojęcie nauki zawężone jest do hard sciences. Nie kwestionuję jednak przydatności humanities w opisywaniu zjawisk społecznych. Proponuję stosowanie tu niektórych technik użytecznych w nauce, np. szukanie związku przyczynowo-skutkowego, wyciąganie wniosków na podstawie obserwacji Odpowiedz Link
dala.tata Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 19:48 Wuml, powtorze za kolega podworkowym: przestan pierdolic, bo zeby bola. Wez sie zdecyduj, czy ty jestes od sciences czy rowniez masz zdanie - negatywne rzecz jasna - nt zrodel historycznych. Bo ci akurat narodowosciowo nie podchodzi. Sprobuj sie wypowiadac na tematy, o ktorych masz choc cien pojecia. Wierze, ze takie sa. A jesli nie, to zostan przy czystej ideologii. Odpowiedz Link
w11mil znikaja posty! 10.02.16, 19:53 dala.tata napisał: > Wuml, powtorze za kolega podworkowym: przestan pierdolic, bo zeby bola. Zniknął mój dygresyjny post o pani która zrobiła kupę na wycieraczkę wszystkim lokatorom poza jednym z którym się solidaryzowała. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 19:58 Obrażasz biednego partyjnego aktywistę, a to po prostu zlecenie Podstawowej Organizacji Partyjnej na wpisy na tym forum. Sprawa z cyklu 60 groszy za wpis. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:31 Bardzo mi Pan poprawil humor tym: 'przestan pan pierdolic' :) Troche zaluje, ze Pan nie pisze, z srugiej strony nie musze sie martwic, ze znow sie bedziemy zgadzac :)) Odpowiedz Link
cowell Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 13:03 Szkoda, że nie potrafi przeprosić. Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 17:23 "Stwierdzenie: "Iksiński ma jakieś poglądy, bo jego dziadek miał jakieś poglądy" nie jest żadną koncepcją naukową " www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168952512001114 jeśli nie znasz angielskiego to pytaj! W tym konkretnym przypadku uważam że autor się myli (większe znaczenie ma wychowanie oparte na wspólnym dla rodziny systemie wartości) PS Pana obsesje nt PIS nic nie wnoszą do dyskusji Odpowiedz Link
podworkowy Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 17:45 po pierwsze, nie jesteśmy na "ty". Po drugie - choć nie wiem, jaki jest sens dyskutować z Panem - pomiędzy obserwacją określonych trendów/zjawisk/prawidłowości społecznych/biologicznych a przenoszeniem ich na indywidualne przypadki jest przepastna różnica. Jeśli powie Pan np., że w USA czarnoskórzy wypadają gorzej w teście egzaminacyjnym na studia prawnicze, to powie Pan prawdę. Jeśli natomiast zobaczy Pan w Harvard Law School czarnoskórego Jamesa Williamsa i powie Pan, że dostał się on na pewno na studia w wyniku akcji afirmatywnej, bo przecież czarni mają gorsze wyniki egzaminacyjne, to będzie Pan po prostu dawał upust uprzedzeniom. Jeśli powie Pan, że dzieci często dziedziczą poglądy po dziadkach, to można na ten temat merytorycznie rozmawiać, empirycznie weryfikować itd. Jeśli natomiast powie Pan, że Iksiński ma jakieś poglądy, bo jego dziadek miał jakieś poglądy, to nie formułuje Pan żadnej koncepcji naukowej, tylko po prostu dopuszcza się Pan wrednego ataku personalnego. Rozumiem, że wnuk Hessa jest zapewne nazistą, a wnuczka Stalina komunistką (proszę sobie wyguglować te postaci)? Po trzecie, przywoływaniem abstraktu jakiegoś artykułu może Pan co najwyżej zamykać usta gimnazjalistom, zwłaszcza jeśli rzecz dotyczy takiego humbugu, jak socjobiologia. Po czwarte, na forum zarzucano mi już pro-pisowskość; z antypisowską obsesją jest Pan pierwszy - w obydwu przypadkach jest mi bardzo miło. P. S. Z KOD-em nie mam i nie będę miał nic wspólnego, bo przyświecające mu idee są mi w ogromnej większości obce. Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 17:58 podworkowy napisał(a): > po pierwsze, nie jesteśmy na "ty". Przepraszam > i natomiast powie Pan, że Iksiński ma jakieś poglądy, bo jego dziadek miał jakieś poglądy Proponuję abyśmy dyskutowali o faktach: Gowin: Gdy patrzę na te tysiące ludzi na protestach KOD, to myślę, że większość z nich kieruje się dobrą wolą. Natomiast są wśród nich też tacy, którzy bronią własnych interesów - - Jak przyjrzeć się biografiom tych ludzi, na przykład pana Mateusza Kijowskiego, to przykro mi, ale zaskakująco często okazuje się, że to połączenie do grup, broniących swoich interesów, istnieje. Pani Olejnik: Rozumiem, że chodzi o dziadka Mateusza Kijowskiego? Dlatego on teraz organizuje KOD? Gowin:Dlatego potwierdzam tezę Jarosława Kaczyńskiego, że istnieje pewien związek rodzinny między częścią protestujących, a środowiskiem broniącym swoich interesów > o trzecie, przywoływaniem abstraktu jakiegoś artykułu może Pan co najwyżej zamy > kać usta gimnazjalistom Odpowiedziałem na Pana twierdzenie o "nienaukowości" dyskutowanej koncepcji Odpowiedz Link
podworkowy Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:08 proszę jeszcze raz przeczytać mój pierwszy post. Wyraźnie zastrzegłem, że nie chcę wchodzić w rozmowę o moralności. Odniosłem się TYLKO do Pana uwagi o naukowym charakterze słów min. Gowina (a mówiąc dokładniej, o naukowym charakterze głoszonej przezeń - wg. Pana - koncepcji resortowych dzieci, ale odniesionej do konkretnej osoby). To Pan podjął idiotyczną obronę słów min. Gowina jako ekspozycji teorii naukowej - i ja polemizuję z Panem, a nie z ministrem. Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:29 podworkowy napisał(a): >To Pan podjął idiotyczną obronę słów min. Gowina jako ekspozy > cji teorii naukowej Podtrzymuję opinię. że teoria którą dyskutujemy ma charakter naukowy > i ja polemizuję z Panem, a nie z ministrem. Sądziłem chodziło o ministra: "i natomiast powie Pan, że Iksiński ma jakieś poglądy, bo jego dziadek miał jakieś poglądy" Moja opinia jest następująca: uważam że działalność p. Kijowskiego może być wyjaśniona przy użyciu dyskutowanej teorii. Odpowiedz Link
sendivigius Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 19:15 podworkowy napisał(a): Jeśli powie Pan, że dzieci często dziedziczą poglądy po dziadkach, t > o można na ten temat merytorycznie rozmawiać, empirycznie weryfikować itd. Jeśl > i natomiast powie Pan, że Iksiński ma jakieś poglądy, bo jego dziadek miał jaki > eś poglądy, to nie formułuje Pan żadnej koncepcji naukowej, tylko po prostu dop > uszcza się Pan wrednego ataku personalnego. E-tam. Mily PT podworkowy, masz humanistyczne podejscie do nauki. To znaczy mozna weryfikowac ale w wynik wierzyc juz nie mozna bo to niepoprawne politycznie. Wiec weryfikowac znowu. Wszak o dziela Platona spieraja sie 4000 lat. W nauce (science, a tym jest wlasnie socjobiologia) tak nie ma. Jak sie empirycznie zweryfikuje ze poglady politycze SA GENETYCZNE - to KONIEC dyskusji. Tak wlasnie jest. A gdy sie nie zweryfikuje to jest to wciaz hipoteza. A wiec za stwierdzeniem ze jest to wredny atak personalny stoi przekonanie (niezweryfikowana empirycznie wiara) ze hipoteza jest falszywa i poglady NIE sa dziedziczne. Zawsze mnie wprawia w dobry humor sluchanie humanistow i podobnych bajarzy. Scislowcy to sa ci, co sa wiekszosc czasu przerazeni tym jak jeszcze niewiele wiemy. Humanisci natomiast przeciwnie. Czy slyszales kiedys o sprzecznej fizyce? Bo ja o sprzecznym prawie czytam i slysze codziennie. Zyjemy w innych galaktykach. Odpowiedz Link
czlowiek.z.makulatury Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 19:29 "Polchinski i jego zespół doszli do wniosku, ze horyzont zdarzeń wcale nie jest gładką, niezauważalną granicą. Ich zdaniem istnieje tam coś na kształt ściany energetycznej, wspomnianego właśnie firewalla, który wyznacza koniec czasoprzestrzeni. Wszystko, co w tę ścianę trafi rozpada się na podstawowe składniki i rozpływa - mówi Polchinski. Początkowo wielu fizyków sprzeciwiało się takiemu pomysłowi. Bardzo starałem się obalić tę hipotezę, ale nie sądzę, by się to udało. Uznałem, że najlepsze co mogę zrobić będzie uznanie istnienia firewalli i zbadanie, dlaczego się tworzą - mówi Bousso. Hipoteza jest tak bardzo sprzeczna z obecnymi teoriami, że nawet jej twórcy mają wątpliwości. Jest grupa ludzi, i przez połowę czasu sam do niej należą, która uważa, że gdzieś w naszej pracy przyjęliśmy drobne założenie, które nie jest prawdziwe - mówi Polchinski. Jednak, jak dodaje, nikomu nie udało się jeszcze znaleźć luki w hipotezie firewalli czarnej dziury." kopalniawiedzy.pl/fizyka-hipoteza-firewalle-czarnych-dziur-czarna-dziura-horyzont-zdarzen,19092 Odpowiedz Link
w11mil Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 19:48 endivigius napisał: > A wiec za stwierdzeniem ze jest to wredny atak personalny stoi przekonanie (nie > zweryfikowana empirycznie wiara) ze hipoteza jest falszywa i poglady NIE sa dzi > edziczne. Po raz kolejny raz apeluję: dyskutujmy o tym co Gowin powiedział a nie o tym co Pan sądzi, że powiedział. Hipoteza o genetycznym dziedziczeniu poglądów jest, moim zdaniem, fałszywa ale co to ma wspolnego z Gowinem? Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 20:09 Jako scislowiec protestuje przed wyciaganiem ocen, nie wiem nawet jak to nazwac, moralnych, w ogole ludzkich, na podstawie jakichkolwiek badan dotyczacych natury per se. Udowodniono, Kochen, Specker, Conway, ze jesli fizyka kwantowa jest poprawna, to czasteczki maja wolna wole taka sama jak ludzie, albo jesli nie maja, to ludzie tez jej nie maja. Z tego absolutnie nic nie wynika dla spraw sadowych o morderstwo, ani nawet dla teleologii jako dziedziny filozofii, ani dla buddyzmu tez nie. Odpowiedz Link
nullified Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 18:45 ojtam - kogo interesują te "szczegóły". BTW - "wieś się budzi" pomoaluśku, ludek to powolny, niezbyt spieszny w pomyślunku ać waćpaństwo i do gumien najgłebiej w szuwarach schowanych dociera powoli rychłe skutki cudów obrony Ziemi Ojczystej przed Niemcem.* Swoją drogą - środowisko Zmiany Dobrej jest naprawde niezłe - wpienić tyle zróżnicowanych i wrogich wobec siebie nawzajem grup jednoczesnie... to naprawdę jest osiągnięcie. *wbrew jasniepańskiej imaginacji "wieś" en masse nie jest "propisowska" (ani nawet "propeeselowska" czy zgoła "prokościelna"). Jest "proswojska" przede wszystkim. Jak zwykle - tylko korupcja nas może uratować przed zgnilizną cnoty ;p Odpowiedz Link
petrucchio Re: Nie podobaja mi sie te insynuacje 10.02.16, 21:53 nullified napisał: > Swoją drogą - środowisko Zmiany Dobrej jest naprawde niezłe - wpienić tyle zróż > nicowanych i wrogich wobec siebie nawzajem grup jednoczesnie... to naprawdę jes > t osiągnięcie. To prawda. Już wyglądało na to, że kapitalistyczny konsumpcjonizm doprowadził do kompletnego uwiądu społeczeństwo obywatelskie, a tu taka niespodzianka! Podziękowania kierować do prezesa na kartach pocztowych. Odpowiedz Link
cowell Re: list do tow. Gowina 08.02.16, 18:19 Daj spokój, tyle domysłów, błędów ( nie chodziło przecież o media), podejrzeń o spiski, wglądów w umysł Gowina i innych. Jeżeli używasz takich instrumentów w swoim rozumowaniu, to możesz "udowodnić" wszystko. Odpowiedz Link
katriel Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 02:58 Ale no - trudno oprzeć się wrażeniu, że ci wszyscy fizycy i matematycy nie byliby tak liczni wśród sygnatariuszy listu (szczególnie najwcześniejszych), gdyby ojcem Mateusza i synem Józefa nie był ich kolega Jerzy. Czyli list apelujący o ślepotę na związki rodzinne sam poniekąd powstał po trosze z powodu związków rodzinnych. Ot, ironia. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 12:54 Trudno oprzec sie wrazeniu = poniekad powstal po trosze. 0=1, cbdo. Poza tym list nie apeluje o slepote. Tak samo jak antyrasizm nie apeluje o slepote. Eugenika i socjologia historyczna maja te wspolna ceche, ze na podstawie oczywistych rzeczy ktore wszyscy widza snuje jakies narracje moralne i etyczne, zwykle z teza i w formie oceny. Podobnie dziala astrologia, obroty cial niebieskich -> chrakter ludzki. Odpowiedz Link
zitterbewegung Antypolskosc matematyki i fizyki 09.02.16, 12:57 Na poczatekm trudno oprzec sie wrazeniu wszechzydostwa, to juz pokazali nazisci w odniesieniu do zydowskiej teroii wzglednosci. W moralnym narodzie nie ma wzglednosci. Trudno oprzec sie wrazeniu ze 4-letni Petru w Dubnej zostal zwerbowany na ruskiego agenta. Trudno oprzec sie wrazeniu ze kolektywny charakter CERN byl inspirowany przez lewactwo. Trudno oprzec sie wrazeniu, ze wiekszosc matematykow w Stanach ma poglady lewicowe, nie mowiac o tych radzieckich, tylko na pokaz antysystemowych jak Shafarevich ale bedac faktycznymi beneficjentami... Trudno oprzec sie wrazeniu ze Euler w Krolewcu dzialajac na rzecz Prus szkodzil Polsce. Trudno oprzec sie wrazeniu, ze matematyka jest antypolska, gdy RP wskutek wlasnego warholstwa borykala sie z wojnami w zasadzie domowymi, Zachod zajety byl wynalezieniem rachunku rozniczkowego. Trudno oprzec sie wrazeniu ze matematyka to gender, Jan Retyk prof trygonometrii UJ i pedal, ktorego po smierci wymazano z kart uniwersytetu na stulecia przekazal do wydania dziela Kopernika, ktore jako jedynemu mu powierzyl, i zaatakowal kosciol powszechny i Polska racje stanu. Odpowiedz Link
piotrek-256 :) 09.02.16, 13:08 :) śliczna manipulacja :), choć w słusznej sprawie więc nie będę się czepiał:) Odpowiedz Link
petrucchio Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 13:07 Ot ironia. Gowin, atakując dziadka Kijowskiego, przeskoczył jedno pokolenie i nie dostrzegł zasług ojca. Selektywna genetyka socjohistoryczna. Dajcie mi człowieka, a ja już mu znajdę dziadka w Wehrmachcie. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 13:34 O jakich zaslugach mowa? Juz o tym pisalem. Ale szkodliwe dzialania matematyki nie ustaly w XVIII wieku. Jestesmy w przededniu ataku matematyki na program 500zl na dziecko, przez matematyke nie dopnie sie budzet. Odpowiedz Link
petrucchio Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 13:45 Taż współreaktywował warszawską "Czarną Jedynkę" i zakładał "Gromadę Włóczęgów" w towarzystwie m.in. Antoniego Macierewicza, ni mniej ni więcej. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: list do tow. Gowina 09.02.16, 14:00 "Jest członkiem honorowym Przymierza Rodzin, którego był współzałożycielem w 1983 roku" "Przymierze Rodzin ? polskie stowarzyszenie katolickie, którego podstawowym celem jest pomoc rodzicom w wychowaniu ich dzieci w duchu nauki Kościoła katolickiego. " Tzw. prawicy więc całkiem odbiło. Odpowiedz Link
dala.tata do W11.... 08.02.16, 14:53 Tak, wycialem Pana post, mam dosc wykoslawiania kazdego watku, w ktorym bierze Pan udzial. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: list do Gowina 13.02.16, 14:54 Mam pytanie do demaskatorów życiorysu mojego ojca: czy ich działania nie przypominają przypadkiem nagonki z marca 1968 roku? wyborcza.pl/magazyn/1,150177,19619176,bronie-rodziny-kijowskich.html Odpowiedz Link