Dodaj do ulubionych

Więcej luzu!

07.08.16, 09:24
Według badań dr. Laurenca Shatkina praca naukowców jest miła, lekka, przyjemna i dobrze płatna. Przynajmniej w USA. Wersja po polsku tu.

Wychodzi na to, że koledzy z towaroznawstwa są najbardziej wyluzowani, albo inaczej - najmniej narażeni na stres. Zaraz potem matematycy. Ekonomiści tuż za podium - 4 miejsce:)

No, to teraz już nie mamy się o co martwić. Potwierdzone empirycznie!
Obserwuj wątek
    • aok3 Re: Więcej luzu! 07.08.16, 16:28
      Dla mnie to polscy naukowcy są bardzo wyluzowani - u mnie nikt nie przychodzi tygodniami do pracy - jednostka PAN, a jak są to narzekają tylko na małą kase, co zaś wynika wyłącznie z coraz ich większych potrzeb poznawczych i estetycznych (chęć lepszych i większych mieszkań, samochodów, itp). Nie wiem czy gdzieś można spotkać tak bardzo wyluzowanych naukowców jak w Polsce.. :)
      • flamengista Re: Więcej luzu! 07.08.16, 18:00
        Akurat PAN to może być (choć nie musi) oaza luzu, choć z pewnością nie jest to powiązane z wysokimi zarobkami jak w powyższym badaniu. Generalnie są takie jednostki, w których większość dorabia poza PAN.

Ale większość naukowców w Polsce pracuje na uczelniach. Nie mówię, że mamy stres na poziomie kontrolerów ruchu lotniczego, ale mówienie o mega-luzie powiązanym z relatywnie wysokimi zarobkami jest zabawne:)
        • pigwa_polska Re: Więcej luzu! 07.08.16, 20:51
          fla - bo to trza byc prof. dr hab. fla
          • aok3 Re: Więcej luzu! 08.08.16, 22:44
            dokładnie, bo artykuł nie mówi o PhD candidates tylko o profesorach.. ;) a tu nawet na uczelniach jest względnie duży luz jak się ma dobre realcje z Rektorem Marianem.
    • czlowiek.z.makulatury Re: Więcej luzu! 09.08.16, 12:56
      – Kopę lat! Co u ciebie słychać? Jak dzieci?
      – Jakoś leci. Najstarszy syn zrobił doktorat z historii sztuki, córka skończyła socjologię z wyróżnieniem, najmłodszy trochę się wyłamał bo po zawodówce został pospolitym złodziejem.
      – Powinieneś wykopać go z domu.
      – Nie mogę. Tylko on przynosi jakieś pieniądze…
    • profesor_marian Re: Więcej luzu! 12.08.16, 09:18
      od dawna adiunktom powtarzam: więcej luzu, a sami też kiedyś będziecie zasiadać, piastować i namaszczać!
    • skyfall001 Re: Więcej luzu! 20.07.17, 12:37
      To chyba zależy od danego naukowca, spotkałem w swoim życiu wielu, niewielu mozna było nazwać wyluzowanymi.
    • whiteskies Re: Więcej luzu! 20.07.17, 23:54
      W Polsce uprawianie zawodu naukowca to sam luz. Nieco inaczej jest z uprawianiem nauki, ale jedno i drugie nie musi mieć ze sobą wiele wspólnego...
    • klamczuchosiedlowy Re: Więcej luzu! 21.07.17, 14:51
      Jak to mierzyliśmy.
      Ekspertem była Zosia pracująca z rodzinnym spożywczaku. Jeśli pensja Zosi 10 zł / h była mniejsza - to oznaczało, ze zarobki są wysokie. Asystent zarabia 1300 zł *9 mies. / 400 h = 30 zł / h. Czyli zarabia 3 razy tyle co Zosia.
      Poziom luzu porównywaliśmy z czasem pracy Zosi. Zosia pracuje 42h * 50 tyg = 2000 h / rocznie.
      Co oznacza, że wyluzowany asystent nie tylko, że trzy razy więcej zarabia ale jeszcze pięć razy mnie ma do roboty - jest zatem 15 razy bardziej wyluzowany niż Zosia.
      Prof. Marian oczywiście wszystko dźwiga na jego przepracowanych barkach.
      Zarabia tylko 40000 zł * 12 mies / 72000 h = 7 zł / h
      i do tego codziennie troszczy się o 80 ciał w których piastuje, zasiada i jak on jeszcze znajduje czas na namaszczanie, które wykonuje całkowicie pro publico bono. Szlachetny człowiek, który wszystko robi dla innych a nic dla siebie.
      • dobrycy Re: Więcej luzu! 21.07.17, 15:46
        Naturalny wniosek racjonalizatorski nasuwa się zatem taki, żeby profesor Marian pracował w spożywczaku (bo jest tańszy) a Zosia na uczelni. A asystent jest wyluzowany bo ma habilitację, i jak
        za profesorem ponosi jeszcze z rok teczke to zostanie adiunktem i będzie zarabiał że hoho.
        • klamczuchosiedlowy Re: Więcej luzu! 21.07.17, 19:20
          ale jak słusznie zuważyłeś jest to naturalny wniosek
          a Marian jest nadnaturalny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka