Dodaj do ulubionych

Szykują nam analfabetów IT

23.09.16, 08:37
Mamy już studentów nie umiejących pisać i czytać po polsku (i nie chodzi tu wyłącznie o Ukraińców i innych zagranicznych studentów, niestety). Za chwilę możemy mieć takich nie umiejących korzystać z komputera.

Jasne, oni wszyscy mają komputery, tablety, smartfony i z nich korzystają. Ale te umiejętności ograniczają się do obsługi fb, instagrama, ew. portali do kupowania i ściągania muzyki/filmów, wreszcie do gier.

Ja już odkryłem z przerażeniem, że wielu moich seminarzystów nie umie zrobić przypisu w wordzie, ani prostej tabelki/wykresu w excelu. To absolutne abecadło, ale nie potrafią. Kiedyś uczono ich tego w szkole średniej i częściowo na studiach. Godziny informatyki obcięto na uczelni, teraz Macierewicz wrzucając prawdę o Smoleńsku zlikwiduje i te nieliczne godziny w liceach.

Strach się bać.
Obserwuj wątek
    • and.dr Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 10:55
      Niestety, informatykę w szkołach średnich obcięła poprzednia reforma. 1 godzina tygodniowo w pierwszej klasie funkcjonuje od poprzedniej reformy podstaw programowych. Gorsze jest co innego wg propozycji PIS dużemu ograniczeniu podlegają przedmioty przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, geografia) w to miejsce wchodzi historia i po (teraz to się nazywa inaczej)
    • zitterbewegung Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 12:46
      Mnie to rybka, przypisy w wordzie są "discoverable", a edytor lepszy niż notepad.exe to jednak trzeba pokazać, a szkoła i tak tego nie robiła.
    • sendivigius Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 16:24
      flamengista napisał:

że wielu moich seminarzystów nie umie zrobić pr
      > zypisu w wordzie, ani prostej tabelki/wykresu w excelu.

Ja tez nie umie. WORDa ostatnia wersja ktora sie nadawala do uzytku byla 2003, a i to ze zgrzytaniem zebami. Nastepne nadaja sie dla rozrywki dla gimanzjalistow a nie do pracy. Excel to syf od pierwszej wersji wiec nawet nie wiem do czego to moze byc.

Fla, problem jest powazny i gleboki. Pierwsze softy byly rozwijane przez ludzi wyksztalconych w naukach scislych, mialy wiec rece, nogi i w ogole strukture do pracy. Potem przejela to gimbaza i wszystko musi wygladac jak strzelanka, aby byly jaja i ch... Tyle, ze gdy bede mial ochote na rozrywke to pojde do kina a nie odpale WORDa. Good bye Bill. Niestety ten problem jest zarazliwy i widze coraz wiecej tego wszedzie.
      • zitterbewegung Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 17:04
        Excel jest przegladarka do baz danych. Jak sie spojrzy na to tak, a nie jak arkusz kalkulacyjny do scislych obliczen numerycznych i dowodow wspieranych komputerowo, to jest świetny. I mozna uzywac wylacznie z klawiatury, jak Vi.

www.youtube.com/watch?v=0nbkaYsR94c&noredirect=1

opensolver.org/ etc.
      • nullified Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 22:06
        bo to nie jest oprogramowanie do użytku domowego sendi ;p I nigdy nie było. Może jeszcze na etapie szóstki/97 dałoby się takiej tezy bronić. Bo też jej możliwości i możliwości sprzetu były dość skromne.

Excel nie jest "arkuszem kalkulacyjnym", ostatni raz był nim w ubiegłym stuleciu, to aplikacja do analizy i prezentacji danych, w stanie surowym, bez doszycia skryptów na miarę, nadająca się do ładnego wyglądania i klikania. Ta idea jest stara jak Symphony (lata '80) ale musiała czekać na technologię zdolną ją udźwignąć.

I tak, zitt można E używać do przeglądania baz ale to trochę dłubanie scyzorykiem w oku w celu wyciągnięcia czegoś co tam wpadło. Od tego są inne narzędzia "a z klawiatury" najszybciej się to robi w wierszu poleceń komendami dialektu sql.

BTW - jeszcze nigdy w swojej dość już długiej karierze życiowej nie widziałem poprawnie skonfigurowanego pakietu Exchange/Outlook [and the rest]. obojętnie czy to chodziło o firmę Jasia, Uczelnię, czy Urząd czegokolwiek >.>
        • sendivigius Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 23:40
          nullified napisał:

> bo to nie jest oprogramowanie do użytku domowego sendi ;p I nigdy nie było.

To do jakiego? Obslugi Wall Street czy programu Apollo? A jak nie jest do domowego to po co jakis seminarzysta ma to znac i na co Fla narzeka?
          • nullified Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 16:53
            jak nazwa wskazuje: "Offices" - siłą pakietu od zawsze była (to jest dokładnie kopia pierwotnej idei Symphony i jeszcze wcześniej Lotusa, który ze względów technicznych działał dośc kulawo) integracja. Jego osią nie jest łord ani eksel tylko para Outlook/Exchange Server. Bo autluk to ni ejest "program pocztowy"... dzizias.

Gdyby nie był to jeden z najczęściej piratowanych pakietów byłby znacznie mniej popularny w miejscach, w których w ogóle nie powinien się znajdować i być może MS nie zaniechałby promocji jego podwersji krojonej na użytek domowo-małofirmowy (Works). No ale jakby babcia miała brode to by była wilkiem.

itd.
            • sendivigius Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 17:56
              nullified napisał:

> jak nazwa wskazuje: "Offices"

Wiec wlasnie i "Home Office" i dziekanat i etc. (Powinen byc to) normalny program dla normalnych ludzi do prac biurowych. Kiedys taki byl ale siem zmyl i jest dziwadlo. Na przyklad gdy robie copy-paste z innego dokumentu greckich liter to wiesz co sie dzieje w nowym WORDZIe? Wiesz co "intelygentnie" sam ci zmienia aby bylo lepiej? A moze wiesz jak to q... wywalic? Bo u mnie nikt nie wie. Nawet zwykly spell-check jest sp....ny i robi cuda. I takich pomyslow jest 1000001 czyniac program kompletnie niefunkcjonalnym kompletnie dla nikogo ani wielkiego ani malego. O tym piszalem. A ty rozumujesz jak ekspedientka za komuny co lepiej niz klient wiedziala co do czego. Wiec moze jak ta ekspedientka masz racje, ale ja tego przestalem uzywac, a los komuny jest znany, mimo ze "teoretycznie" tez miala racje.
            • sendivigius A Putin? 29.09.16, 21:08
              Robi swoje i ma racje.

Agencja Bloomberg informuje, że Władimir Putin nakazał, by kraj uniezależnił się od produktów Microsoftu.

next.gazeta.pl/next/7,151243,20762815,putin-odcina-sie-od-microsoftu-tworzy-wlasnego-outlooka-nastepny.html#BoxBiz#BoxBizCz
              • nullified Re: A Putin? 30.09.16, 16:00
                Sendi ;) wiesz oni tego nie robią (nie pierwsi) dlatego, że "chcom uprościć". MS praktycznie uzależnił większość środowisk fachowych (i biurowych) od swoich produktów m.in. szlachetną akcją "studencki office"/"studencki MS VBasic"/"studencki MSC#" etc. Znalezienie programisty, który nie byłby wykrzywiony przez te narzędzia to jak szukanie jaskiniowca. Podobnie jak znalezienie jakiegokolwiek egzemplarza pracawnika biurowego, który "edytor tekstu" kojarzyłby z czymś innym niż z łordem. Just like you ;p

Wpadłeś kiedyś na to, że Ty w ogóle nie potrzebujesz tego oprogramowania, ergo - nie musisz go używać? :D
                • nobooks Re: A Putin? 01.10.16, 19:31
                  A będzie jeszcze gorzej. Teraz indoktrynacja M$ zaczyna się w podstawówce. Praktycznie cała książka do informatyki dla małych dzieci to kopia instrukcji do (kolejno): Paint, Word, Excel. PowerPoint.
        • zitterbewegung Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 00:27
          Przeglądarka to była analogia do przeglądarki internetowej.

Do analizy tez nie bardzo (cf. Tableau), chyba nie ma dobrej metafory dla Excela, ale jest niezastąpiony w bankach i innych miejscach z duzymi ilosciami nienormatywnych miękkich danych, nie dlatego ze to sa glupi ludzie, tylko dlatego ze jest niezastapiony.

Bledow numerycznych i metodologicznych troche jest, ale w Mathematice tez sa tabuny, excel niczego w tej sprawie nie udaje.
          • nullified Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 16:55
            yep, problem z tym, że "jest wszędzie" więc się wydaje że "jest do wszystkiego" całkiem jak bakterie Coli >.>

ale to zupełnie insza inszość ;)
    • nullified Re: Szykują nam analfabetów IT 23.09.16, 22:10
      no i o co ten "chałas"? my tu jesteśmy od wydobycia kudryków a nie zajmowania się jakimiś głąbami i ich pasterzami dydaktycznymi. Poważne sprawy mają być fla, rozumisz. Nałka. Jakaś tam edukacja to pierdy są. Jak ktoś się takimi rzeczami przejmuje niech spada do liceum i nie blokuje etatu.

/*
      robiąc skrót z wielu mądrych wypowiedzi światłych umysłów wewtemacie znaczenia edukacji na szczeblach niższych dla nauki i innej etcetery
      */
    • zitterbewegung Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 14:52
      Okazuje się, że istnieje program wprowadzenia "kodowania" w NAUCZANIU POCZĄTKOWYM. Dotychczasowa 1 godzina informatyki w liceum to była fikcja, więc likwidacja tego jest w penwym sensie ustaniem pozorowania i przywroceniem normalnosci.

programowanie.men.gov.pl/

(NB nie podoba mi sie pomysl uczenia informatyki wylacznie przez programowanie algorytmiki w szkole, np takiego zapychacza godzin jak schemat Hornera, to może algorytmy na grupach Galois (NB czemu w szkole nie ma pojęcia grupy? (w IB jest prosto i swietnie)), na uczenie sie srodowiska warsztatowego jest na studiach juz pozno (tak jak na uczenie robienia noatek)).
      • nullified Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 16:59
        osobiście - ale to marginalny margines marginesa - byłbym zdecydowanie przeciwny uczenia "środowisk" jako takich. Na kursach i warsztatach może. To się kończy machaniem psem przez ogon - całe pokolenie dzieciaków ukształtowanych "na środowiskach" i kompletnie bezradnych poza nimi skłoniło mnie (osobiście) do ewakuacji z tej tratwy.

Ale fakt, uczenie "kodowania" (uuuu to brzmi prawie jak kontrrewolucja!) to kompletny idiotyzm kiedy mamy algebry /sigh

Ok. czas do mysiej dziury znów.
        • trzy.14 Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 17:09
          nullified napisał:

> Ale fakt, uczenie "kodowania" (uuuu to brzmi prawie jak kontrrewolucja!) to kom
          > pletny idiotyzm kiedy mamy algebry /sigh

O co chodzi z tymi algebrami?

• zitterbewegung Re: Szykują nam analfabetów IT 24.09.16, 17:52
          Jak o tym pomyslec to unix nie jest ystemem operacyjnym a srodowiskiem programistycznym. Zamiast zle nauczonego schematu hornera wolalbym zeby student znal wyrazenia regularne.
    • misiekc1 Re: Szykują nam analfabetów IT 27.09.16, 11:29
      Za moich czasów też nie było informatyki w szkole. Pojawiła się gdzieś pod koniec liceum i pamiętam, że uczyliśmy się jak parkować dyski. Nie było internetu a i tak ten kto chciał wiedział o programowaniu, algorytmach, komputerach więcej niż współczesny absolwent liceum.

Pamiętam opowieść kolegi, który wtedy był na II roku informatyki o tym jak na pierwszych ćwiczeniach prowadzący powiedział, że jest taka książka: Kernighan, Ritchie "ANSI C" i jak ktoś jej nie przerobi, to może nie przychodzić na kolejne zajęcia. I zdecydowana większość "przerabiała". A ci, którzy nie dawali rady powtarzali rok albo szli na na inne studia.

Moim zdaniem uczenie w szkole "obsługi" komputera, Wordow, Exceli itp. jest bez sensu i szkoda na to czasu. Po pierwsze, dzieci nauczą się tego same (w domu) jak będzie im to do czegokolwiek potrzebne. Po drugie, oprogramowanie, systemy operacyjne, sposób komunikacji z komputerem itp. od czasu "szkoły" do czasu "pracy" zmienią się na tyle, że wiedza zdobyta w szkole będzie tak przydatna jak wspomniane wcześniej parkowanie dysków.
      • nobooks Re: Szykują nam analfabetów IT 27.09.16, 16:24
        Misiek, zgoda, natomiast dzieci powinny opanować pisanie na klawiaturze. Jeśli nawet nie do pracy, bo speech-to-text będzie już tak zaawansowane (I don't think so), to do następnych lat szkoły. Tego, o zgrozo, się nie uczy w podstawówce, mimo świetnej tradycji rocznego kaligrafowania literek. Nie ma też za bardzo KTO tego uczyć, ani nie ma oprogramowania (długo szukałem i nie znalazłem odpowiedniego oprogramowania dla dziecka typu typing tutor dla j. polskiego, tzn. uwzględniającego typowe polskie sekwencje liter w ćwiczeniach oraz polskie znaki).
        • misiekc1 Re: Szykują nam analfabetów IT 27.09.16, 23:34
          Z tą klawiaturą to dobry pomysł. Chociaż osobiście jestem przekonany, że dyktowanie wkrótce będzie działać wystarczająco dobrze to jednak nie sądzę, by klawiatura szybko odeszła do lamusa.
          • piotrek-256 Re: Szykują nam analfabetów IT 28.09.16, 07:01
            Profesjonalne maszynistki piszą szybciej niż ty dyktujesz :P, ale to chyba jest jeszcze problem co piać, więc może ok.
    • profesor_marian Re: Szykują nam analfabetów IT 27.09.16, 14:10
      nie przesadzałbym - mi jako PROFESOROWI do niczego ten komputer nie jest potrzebny
      ale za to każdy powinien mieć swoją Panią Krysię i w tę stronę skierowałbym plany reformy
      • profesor_marian Re: Szykują nam analfabetów IT 27.09.16, 14:13
        to też pisała Pani Krysia, to znaczy ja pisałem Panią Krysią, bo ja jej dyktowałem!
      • dobrycy Re: Szykują nam analfabetów IT 27.09.16, 20:06
        W pełni się z profesorem zgadzam! Komputery są przereklamowane.
        To tylko chwilowa moda i za pare dekad nikt nie będzie o nich pamiętał tak jak teraz o suwaku logarytmicznym. Młodzi siedzą przed tymi komputerami i tylko głupoty wypisują w tym internacie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka