Dodaj do ulubionych

Weryfikacja doktoratów

28.11.16, 16:37
Podobno "Wiceminister Obrony Narodowej Wojciech Fałkowski złożył wniosek do Wojskowej Akademii Technicznej o odebranie tytułu doktora Maciejowi Laskowi, byłemu przewodniczącemu Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych."
Wniosek został oddalony przez radę wydziału.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21042149,resort-macierewicza-msci-sie-na-lasku-chca-pozbawic-go-tytulu.html#BoxNewsLink
Kto następny do weryfikacji?
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 16:52
      To juz nie 'podobno', sadzac po twittersferze.
      • kardla Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 17:12
        Ministerstwo jeszcze nie skomentowało - jeszcze mogę się łudzić że to jakieś nieporozumienie :P

Bardzo jestem ciekawa uzasadnienia wniosku.
        • dala.tata Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 17:45
          chcesz uzasadnienia wnisku i mowisz o pisaniu czegos optymistycznego? :)
    • nullified Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 17:08
      "Wniosek został oddalony przez radę wydziału"
      na razie, WAT i WAM ma znaczną część pracowników podpadających pod szczególny wymiar relacji służbowych.
      No, ale "prawdziwa nauka się obroni", "granty uratują" itd >.>
      "embrace for impact"
      • kardla Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 17:13
        Nie mógłbyś czasem czegoś optymistycznego napisać? :P
        • nullified Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 18:47
          "wszyscy kiedyś umrzemy", może być? ;)
        • zitterbewegung Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 18:48
          To może ja humorystycznie. Rektor UJ wyrazi pełne zrozumienie, a potem powie że nie rozumiał co to znaczy.
    • flamengista Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 19:24
      Ja przede wszystkim zadam naiwne pytanie: co na to minister Gowin? Bo w końcu:
      a) ktoś miesza się w jego kompetencje
      b) kolega z rządu chce likwidacji i tak wątpliwej autonomii akademickiej w Polsce

Bo że rada wydziału przestrzega obowiązującego prawa, to nie powód do radości - tylko oczywista oczywistość.

Martwi tylko to, że ten casus może zachęcić do zmiany w obowiązującym prawie.
      • zitterbewegung Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 19:39
        Okazuje sie ze nie rozdaja a kradna i nie rowery a samochody.

Nie ostatnio, a na poczatku wakacji, i nie MON złozyl wniosek a profesorowie biocybernetyki i oceanografii, eksperci fizyki lotów po bandzie i to nie do tego organu co trzeba, wiec rada nie tyle nawet postapila zgodnie z prawem, co nie byla wlasciwa, jeszcze przy tym niepotrzebinie puczyla wnioskodawcow co mieli spaprane we wniosku.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/grupa-profesorow-chce-odebrac-laskowi-tytul-doktora,695570.html

Tam tez odpowiedz rzecznika

r.dcs.redcdn.pl/https/o2/tvn/web-content/m/p1/f/7437d136770f5b35194cb46c1653efaa/2be455d9-2b75-43e3-89d6-69027c1b2371.docx

Wydział Mechatorniki i Lotnictwa niestety ląduje na mojej liście nazw "sam bys tego nie wymyslil" gdzies obok informatyki i inzynierii materiałowej.
        • kardla Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 21:31
          Ha ha! I co niedowiarki! Optymizm rules!

Z drugiej strony ten wniosek złożyli profesorowie polskich uczelni. Pesymizm ...
          • klamczuchosiedlowy Re: Weryfikacja doktoratów 28.11.16, 22:52
            ja czasami jak słucham ekspertów ze stopniem dr nauk ekonomicznych z TV lub RTV to wnioskowałbym włącznie z odebraniem licencjatu i technika - jeśli był ekonomiczny - a nie tylko dr - dlatego nie dziwię się, że taki wniosek padł, jeśli Lasek dał im jakieś merytoryczne powody - to jest nawet obowiązek służbowy jeśli stopień dr został zdobyty z naruszeniem prawa lub dobrych obyczajów w nauce aby ponownie wszcząć postępowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka