10.06.18, 09:53
ela.nauka.gov.pl/
Mnie zaskoczyły bardzo niskie zarobki po biologii i chemii...
Z tym że to są średnie i np. skoro średnia w naukach matematycznych jest zawyżana przez informatyków, to "zwykli matematycy" mogą mieć równie przechlapane, co biolodzy.

Zaskoczył mnie też stopień feminizacji studiów lekarskich. Niemal 9:1.
Obserwuj wątek
    • trzy.14 GSSR 10.06.18, 10:03
      ELA podpowiedziała mi wspaniały pomysł dla Gowina: Do algorytmu finansowania uczelni trzeba wprowadzić GSSR, czyli dzęnderowy wskaźnik zrównoważonego rozwoju uczelni. Otóż na moim uni, poza naukami matematycznymi, iloraz absolwentek do absolwentów jest wszędzie > 1 i dochodzi nawet do 5:1 (humany, chemia, biologia). To jest niezrównoważona uczelnia i koniecznie trzeba z tym coś zrobić!
      • anonimka.7 Re: GSSR 10.06.18, 11:57
        Szkoda, że nikt nie postuluje o zrównanie szans kobiet i mężczyzn na dalszych etapach kariery akademickiej. Kiedyś nawet liczyłam współczynnik feminizacji dla mojej uczelni i mężczyzn wśród pracowników jest więcej. Nie jest fajnie, podejmować decyzję o wyborze danej katedry, nie tylko w oparciu o zainteresowania naukowe, ale także o skład osobowy katedry. Dobrze jest mieć przynajmniej jedną osobę w pracy o tej samej płci i w podobnym wieku (nie tylko na uczelni, ale także w każdej innej pracy). Na studiach I i II stopnia, studentek w tych naukach jest oczywiście więcej.
        • trzy.14 Re: GSSR 10.06.18, 16:49
          anonimka.7 napisał(a):

> Szkoda, że nikt nie postuluje o zrównanie szans kobiet i mężczyzn

w mobbingowaniu drugiej płci!
    • safan.dula Re: ELA 10.06.18, 11:28
      UJ zwinął "czystą" fizykę? Nie widzę jej w rankingu 2016
      • czlowiek.z.makulatury Re: ELA 10.06.18, 12:23
        Pewnie trzech absolwentów to za mała próba. ;)
    • zitterbewegung Re: ELA 10.06.18, 11:57
      Potworność.

W poprzedniej wersji trzeba było sobie ściągnąć PDF, ale tam była najbardziej kluczowa informacja: o ilu absolwentach nie ma danych. A wcale nie rzadko często jest to połowa. Na przykład absolwenci informatyki AGH zarabiają dużo dużo więcej niż UW, tyle tylko że wszyscy zostają, a tam nawet połowa nie. Podobnie z fizyką, matematyką, wieloma kierunkami humanistycznymi. Akurat chemią nie.

Teraz to jest guzik. Trzeba nacisnac guzik raporty, wybrac ze dla uczelni, wpisac uczelnie, nacisnac wyszukaj, wybrac karte raporty dla kierunkow w ramach uczelni, sciagnac CAŁOŚĆ, znaleźć swój kierunek wśród kilkuset plików o nazwach klarownych jak "16_1_UW_33648_wynagrodzenia.pdf" które nie zawierają tego co poprzednio bo wczesniej było wszystko, a teraz jest 5 kategorii takich raportów i nie wiadomo jeszcze czego brakuje.

A zamiast dziubdziać w fotoszopie można było uaktualnić bazy do 2017...

To nie jest zadna nowa wiedza tylko jej bardziej idiotyczna wizualizacja anty-informacyjna.
      • czlowiek.z.makulatury Re: ELA 10.06.18, 12:24
        Otóż to. W ogóle taki trynd jest, żeby było kolorowo bardziej niż informacyjnie.
        • naukowiec2.0 Re: ELA 11.06.18, 19:15
          Nie tylko trend, ale praktycznie kierunek badań. Wg ustawy 2.0 nowa dziedzina/dyscyplina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka