Gość: anajas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 13:18 Klasa integracyjna - za czy przeciw? Jakie macie doświadczenia? Wybór czeka mnie za rok, ale już muszę się zacząć zastanawiać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anajas Re: Klasa integracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 12:37 ok, w takim razie inaczej: czy w klasach integracyjnych nie ma opóźnień w realizacji programu (czy dzieci z dysfunkcjami nie opóźniają jego realizacji)? Czy dzieciaki z adhd czy dysfunkcjami umysłowymi nie dezorganizują (czyt. rozwalają) lekcji? Napiszcie, jakie są wasze doświadczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Klasa integracyjna 15.10.08, 03:20 Dzieci z ADHD chodzą do zwykłych klas... Lekcje "rozwalić" potrafią doskonale zdrowe byki z dysfunkcyjnych rodzin...a takie są w każdej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
anajas Re: Klasa integracyjna 15.10.08, 09:05 rozumiem, że masz dziecko w klasie integracyjnej i nie widzisz żadnych minusów funkcjonowania takiej klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Klasa integracyjna 15.10.08, 14:41 Nie, nie mam dziecka w klasie integracyjnej. Mylisz się jeśli myślisz że w "zwykłej" klasie same aniołeczki. Wystarczy dwójka z rodzin patologicznych... Źle zadałaś pytanie. Co innego jest uczeń na wózku albo niedowidzący, co innego dziecko które nie bardzo w zwykłej klasie intelektualnie da sobie radę... Moja córka miała w przedszkolu kolegę z porażeniem mózgowym z zaburzonego intelektualnie, a w szkole podstawowej też z porażeniem ale intelektualnie w normie, tylko fizycznie nieco "innego". Nie wiem jak ten z przedszkola. Ten ze szkoły zdał mature, skończył szkołę pomaturalną i wyjeżdza do pracy do Londynu. W zawodzie, nie na zmywak. Znaczy nauczył się i zawodu i języka, i jest na tyle śmiały żeby nie bać sie jechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Klasa integracyjna IP: *.play-internet.pl 14.02.18, 15:59 Muj syn jest w 7 klasie integracyjnej i nie majom opuznien w realizacji prigramu dzieci co roku są najlepszom klasom w calej szkole majom najlepsze zachowanie najwiecej swiadectw z czerwonym paskiem wygrywajom konkursy ja sobie bardzo chwale i wszystkie dzieci są traktowane równo wydaje mi sie ze to zależy od podejscia wychowawców i nauczycieli wspułpracy rodziców ja jestem bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Klasa integracyjna IP: *.147.104.66.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.09.18, 20:34 Ty człowieku jak chcesz dziecko posłać do idealnej klasy to proponuję prywatną. Integracja samo przed się mówi dzieci również niepełnosprawne. Widać że sama nie masz poszanowania do osób niepełnosprawnych. Sama przemyśl czy wszystko z Tobą ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teacher Re: Klasa integracyjna IP: *.resetnet.pl 15.11.08, 20:05 Integracja to zło dla dzieci zdrowych i niepełnosprawnych Jestem nauczycielem pracującym w klasie integracyjnej i ze wszech miar odradzam rodzicom posyłanie dzieci do tego typu klas. Idea integracji jest bardzo piękna, ale powinna być wprowadzana jedynie na takich lekcjach, jak: plastyka, wf., muzyka. Jak bowiem można pracować na jednej lekcji matematyki, przyrody, historii, jakiegokolwiek języka z uczniami z upośledzeniem w stopniu lekkim lub umiarkowanym, z ADHD, zespołem Touretta, zespołem Aspergera albo autyzmem. To tylko poprawność polityczna każe wszystkim twierdzić, że jest to możliwe. Praca w takiej klasie jest bardzo wolna, często wręcz niemożliwa, gdy dziecko niepełnosprawne wpada w "szał", rzuca krzesłami, miota wulgaryzmami, a tak często się dzieje - jednak o tym głośno się nie mówi. Dzieci zdrowe tracą na integracji. Mi w tych klasach udaje się zrealizować ok. 50% materiału, który wprowadzam w "zwykłych" klasach. Ale integracja nie jest zła tylko dla dzieci zdrowych, dla niepełnosprawnych również. Po pierwsze w zwykłych szkolach nie ma odpowiednich specjalistów do pracy z takimi dziećmi, bo podyplomowe studia oligogrenopedagogiki nie uczą niczego, są jedynie sposobem na przekwalifikowanie się i uchronienie się przed zwolnieniem z pracy w czasach niżu demograficznego. Uwierzcie mi, w szkołach masowych nauczyciele nie potrafią pracować z dziećmi niepełnosprawnymi. Świeczki w oczach mi stają, kiedy widzę dziecko z zespołem Downa, które musi siedzieć w ławce przez kilka godzin czując się przy tym jak na tureckim kazaniu. To dzecko powinno się uczyć funkcjonować w społeczeństwie, uczyć się samodzielnego życia, a nie słuchać o fazach rozwoju pantofelka. pewnie ktoś powie, że tak jest jedynie w szkole, w której ja pracuję. Otóż nie, tak jest niemal wszędzie, ale o tym się nie mówi. Prawda jest taka, każdy uczeń dla szkoły to pieniądz, nie ważne czy jest zdrowy, czy też nie. Szkoła ma tyle pieniędzy ilu uczniów. Jest mi żal, że nikt nie patrzy na dobro dzieci. Dla dzieci niepełnosprawnych najlepsze są szkoły specjalne i terapeutyczne, bo tam pracują ludzie, którzy wiedzą, jak z nimi pracować. Z klas integracyjnych naszej szkoły podstawowej, dzieci niepełnosprawne często trafiają i tak do specjalnego gimnazjum. I co się okazuje? Że nasi uczniowie wiedzą i potrafią o wiele mniej niż ich koledzy, którzy chodzili do szkoły specjalnej od samego początku. Także jeszcze raz NIE dla klas integracyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anajas Re: Klasa integracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 12:00 Co w takim razie z zapisem w regulaminie szkoły (nie wiem czy we wszystkich) że do klas integracyjnych przyjmowane są dzieci z lekkim stopniem niepełnosprawności umysłowej. Czy dziecko z zespołem Downa lub dziecko autystyczne to lekki stopień niepełnosprawności? Szczególnie w tym drugim przypadku - nie wydaje mi się... Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Klasa integracyjna 20.11.08, 07:26 To wszystko zależy chyba od rodzaju i stopnia niepełnosprawności... Dziecko na wózku nie jest mnij sprawne intelektualnie od zdrowych kolegów... Do klasy mojego syna chodzi chłopiec z ADHD, mój siostrzeniec też ADHDowiec - krzesłami nie rzucają... Zaburzenia ze spektrum autyzmu też mają różne natężenie, nie można uogólniać. Myśle ze gdyby przebadać wszystkie dzieci, te "zdrowe", okazałoby się ze lekko upośledzonych jest wiele...tylko mówienie że dzieciak spłodzony w pijanym widzie przez parę alkoholików jest zaburzony, jest niepoprawne...a rodzice na badanie się nie zgodza... Jeśli masz wątpliwości - porozmawiaj z rodzicami zdrowych dzieci z tej szkoły. Albo zrezygnuj i zapisz dziecko do innej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Klasa integracyjna IP: *.gdynia-laczpol.mm.pl 22.02.09, 16:19 jestem w SZOKU!!!!!!!!!! nauczycielem to ty jesteś człowieku tylko na papierki Mój syn chodził do klasy integracyjnej i własnie ta klasa miała najwiekszą srednia w szkole a jej absolwenci trafili do najlepszych szkół srednich! Dodam jeszcze że zadne niepełnosprawne dziecko uczące się w tej klasie nie trafiło do szkoly specjalne!! To jak "funkcjonuje" integracja w danej szkole zależy od ludzi którzy w niej pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
hero77 Re: Klasa integracyjna 05.04.09, 20:37 Witam. Nie wiem czy ktoś jeszcze czyta to forum, ale sobie napiszę. Wcale nie jesteś nauczycielem w klasie integracyjnej (to jest pewne na 1000%). Napisałaś(eś) takie bzdury, że trudno mi nawet komentować! Jestem nauczycielem w klasie integracyjnej w gimnazjum. W życiu nie spotkałam się z większymi bzdurami. Nie tylko po szkole podstawowej dzieci nie trafiają do szkoły specjalnej, ale i po gimnazjum idą dalej do szkół zawodowych i świetnie sobie tam radzą. Klasy integracyjne to najlepsze klasy w szkole. Mało uczniów, nauczyciel wspomagający. Prawdopodobnie jesteś (potwierdza to sposób pisania o integracji, brak znajomości tematu) nauczycielem szkoły specjalnej, do której trafia coraz mniej uczniów, bo wybierają integrację. Co do wykształcenia nauczycieli w szkołach integracyjnych. Podyplomową oligo mają wszyscy przedmiotowcy, a nauczyciele pracujący z dziećmi niepełnosprawnymi mają wykształcenie kierunkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Integracja nie !! Re: Klasa integracyjna IP: *.skierniewice.vectranet.pl 12.06.13, 22:28 bzdury piszesz prawda jest taka że tacy uczniowie niestety rozwalają lekcje i nie realizuje się programu nauczania. jestem nauczycielką w szkole integracyjnej i tak jest. nie mówi się o tym głośno tylko udaje że to piękna integracja. 100% racji ma piszący powyżej nauczyciel. są dzieci które ciągle piszczą, krzyczą, ciężko wtedy cokolwiek tłumaczyć, nie słyszy się własnego głosu. prowadze akurat zajęcia komputerowe i w tych klasach jestm dużo do tyłu. Co powiesz o dziecku z obustronnym niedosłuchem stajesz nad nim i krzyczysz bo nie slyszy żeby cokolwiek zrobiło. Reszta w tym czasie siedzi i się patrzy a czas leci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Klasa integracyjna IP: *.serczer.pl 15.06.09, 13:39 ja mam corke 7 letnią od września idzie do klasy integracyjnej.wtym problem ze jest rozwinieta psychicznie dobrze ale jezdzi na wózku i nosi pampersy .w przeczkolu była tez w grupie integracyjnej i do niej była zatrudniona pani która jej zmieniała pampersa .i jej pomagała.i ja mam teraz problem bo podobno szkoła nie musi zartudniac takiej pani .to jak to jest niewiem gdzie mam szukac informacji co wkoncu się należy mojemu dziecku . Odpowiedz Link Zgłoś
pietro Re: Klasa integracyjna 20.11.08, 10:03 Po prostu różnica polega na tym, że w klasie integracyjnej masz np. dwie osoby z ADHD, bądź innymi odchyleniami. Klasa musi się integrować z nimi. Generalnie chyba nikomu to różnicy nie robi, jeżeli kogoś to bardzo nie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anajas Re: Klasa integracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 10:16 Nie chodzi mi o to, że osoby z upośledzeniem takim czy innym mogą kogoś denerwować. Jestem jak najbardziej za tolerancją. Mam tylko obawy w temacie o którym wspomniał teacher, czy klasy integracyjne nie są narażone na opóźnienie z realizacją materiału z uwagi na to, że panie muszą dostosować tempo nauki do dzieci z dysfunkcjami. Szkoły najbliżej mojego miejsca zamieszkania są (obydwie) integracyjne, dlatego pytam o opinię rodziców dzieci które uczą się w takich klasach. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Klasa integracyjna 21.11.08, 02:50 W każdej klasie w szkole publicznej są dzieci opóźniające realizację programu. Są nawet takie które uniemożliwiają prowadzenie zajęc...a nie są ani dysfunkcyjne, ani niepełnosprawne. Dzieci dysfunkcyjne to nie to samo co dzieci niepełnosprawne. Nikt ci nie powie stanowczo jak działają szkoły w twoim pobliżu...bo nikt z nas tych szkół nie zna :))) Musisz pytać rodziców...To zresztą twoi sąsiedzi, skoro szkoły najblizsze. A jesli chcesz uniknąć strasznych skutków niskiego poziomu szkoły (zawsze możesz sama z dzieckiem "nadgonić"), zapisz dziecko do szkoły społecznej albo prywatnej, wysoko w rankingach będącej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Klasa integracyjna IP: *.chello.pl 27.11.08, 09:35 mój syn uczęszcza do klasy integracyjnej(2kl.)i ja jestem bardzo zadowolona.Ma w klasie 5 dziciaków z orzeczeniem.Myślę,że każda klasa intgracyjna funkcjonuje inaczej i nie można uogólniać.Jestemstudentką socjologii,mam też stały kontakt z psychologiem dziecięcym,z którym konsultowałam fakt pposłaia dzicka do takiej klasy i była jak najbardziej za tym,żeby posłać dziecko do takiej klasy,bo nie zaszkodzi mu,a pwnie pomoże.W każdej klasie są dzieciaki z jakimiś problememi.Jak przeczytałam wypowiedż nauczycielki to mnie coś rtrafiło,bo w klasie mojego syna nigdy nie było opuźnień w realizacji programu,a do tego Jasełka organizowali,Dzień rodzinny i parę innych imprez,biorą udzieł w konkursach i często wygrywają.W klasach masowych mają dzieci moje oleżnki i tam mają opóźnienia,bo się żalą.Najlepiej w razie wątpliwości skonsultować się ze specjalistą np.z psychologiem i popytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Klasa integracyjna IP: *.chello.pl 27.11.08, 18:27 Co do opóźnień w programie to u nas się nie zdarzyło nic takiego,przecież w takiej klasie są 2 panie,dzieci zdrowe mają taki sam program jak w innych klasach,a jedynie dla dzieci chorych jest on dostosowywany do ich możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
anajas Re: Klasa integracyjna 28.11.08, 09:32 Myślałam ze w klasie integracyjnej program jest dla wszystkich taki sam, a nauczyciel wspomagający jest po to by wyrównać szanse uczniów z dysfunkcją. Odpowiedz Link Zgłoś
stanpar Re: Klasa integracyjna 03.11.20, 05:24 Ty jesteś studentką socjologii? Ilość błędów, jakie popełniłaś w tym krótkim komentarzu mówią, że jesteś "studentką" szkoły specjalnej Odpowiedz Link Zgłoś
hero77 Re: Klasa integracyjna 05.04.09, 20:39 W klasie integracyjnej nauczyciel realizuje normalny program. Wyrównywaniem braków u dzieci niepełnosprawnych zajmuje się nauczyciel wspomagający. Wszyscy ze wszystkim zdążą. Odpowiedz Link Zgłoś
alinagj1 Re: Klasa integracyjna 12.04.09, 13:31 Ja zamierzam zapisać dzieci do klasy integracyjnej.Coraz więcej słyszy się że są na poziomie.W klasie integracyjnej jest nas jest 15 osób łącznie,klasa zwykła ma do 30 osób.W zwykłych klasach też są dzieci nadpobudliwe,z różnymi problemami.Do klas integracyjnych dobierane są dzieci którym przedszkole wyda bardzo dobre opinie,w szkole gdzie chcę posłać dzieci rodzice zabiegają o to by ich dziecko trafiło do takich klas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Klasa integracyjna IP: *.chello.pl 28.11.08, 11:03 Dzieci o specjalnych potrzebach mają indywidualny plan dydaktyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anajas Re: Klasa integracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 12:15 Acha, dzięki za uświadomienie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Klasa integracyjna IP: *.chello.pl 01.12.08, 09:08 Polecam pogrzebanie w internecia,naprawdę jest mnóstwo informacji na ten temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Klasa integracyjna IP: *.aster.pl 01.01.09, 19:47 a ja szukam dobrej szkoły podstawowej z klasą integracyjną-może ktoś z Was coś podpowie.Najchętniej Mokotów,Ursynów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: Klasa integracyjna IP: *.aster.pl 14.01.09, 10:25 Jak już napisałam odradzam integrację w ogóle dla zdrowego dziecka. A już na pewno trzeba zapomnieć o szkole integracyjnej na Ursynowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: Klasa integracyjna IP: *.grajmy.com 11.02.09, 15:35 Mieszkam na Ursynowie, myślałam o tej szkole - czy moge prosić o jakieś szczegóły, czemu właśnie nie ta szkoła integracyjna na ursynowie? Pani dyrektor zrobiła na mnie dobre wrażenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: Klasa integracyjna IP: *.aster.pl 14.01.09, 10:21 Ludzie trzymajcie się z dala od szkół integracyjnych jeśli macie tzw. zdrowe dzieci. Nagromadzenie dzieci z ADHD w takich szkołach jest trudne do wytrzymania . W szkołach tych są dzieci wyrzucone z innych szkół. Cierpią na tym zdrowe dzieci. Szkoły są bezradne. Lekcje się właściwie nie odbywają. Odradzam zwłaszcza tzw. klasy masowe w takich szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
3iga3 Re: Klasa integracyjna 16.01.09, 22:20 w szkołach z oddziałami integracyjnymi klasy integracyjne są lepsze niż masowe. Do klasy integracyjnej dobiera się dzieci "lepsze", nie sprawiające problemów. Natomiast do masówek trafia patologia, dzieciaki z trudnych środowisk i takie dopiero potrafią rozwalić lekcje. W integracyjnej pierwszej mojego dziecka jest dzieckoz autyzmem (agresywne, głośne, uposledzone) i dwoje z adhd. Jeżeli któreś zaczyna bić, kląć albo rzy\ucać przedmiotami - zostaje unieruchomione i wyniesione z klasy przez Pana, który pełni rolę asystenta. Zdrowe są niestety świadkami tych scenek, ale wyprowadzenie zawsze zajmuje moment. Nigdy nie zapisujcie dziecka do klasy integracyjnej z dziećmi z adhd i autyzmem. Szkoły masowe sa zdecydowanie lepsze. W integracyjnych nagromadzenie autystyków i adhdowców jest tak duże, że przypomina to raczej szpital psychiatryczny niż szkołę. Kilkakrotnie byłam świadkiem jak takie dzieci wyją na korytarzu, albo są wleczone przez korytarz do cichego miejsca, aby sie wyciszyć. Cyrk nie szkoła. Zabrałam córkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: Klasa integracyjna IP: *.aster.pl 04.02.09, 22:29 wszystko co napisała 3iga3 to prawda, którą przeżywamy boleśnie na własnych skórach ja, a zwłaszcza moje dzieci. Mam problem z ich przeniesieniem bo polubiły bardzo swoich kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Klasa integracyjna IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.02.09, 23:18 Taaaa..... Najlepiej odizolować wszystkich "innych" i niech te biedne, zdrowe dzieci nie muszą patrzeć na te straszne sceny, co nie? A może wystrzelać? Tylko gdzie jest ta cienka linia?? Pomyślcie. Za chwilę może Wasze dziecko będzie "na celowniku".. Nie ma czasem dysleksji? dysgrafii? a może nosi okulary? jest z grube? albo za chude? No nie, jak można to tolerować??? Aha, i nie ma autystów, adehadowców, downów -są DZIECI z ADHD, z autyzmem, ZD... Coś czuję, że na atmosferę w klasie duży wpływ ma właśnie nastawienie rodziców tzw. "zdrowych dzieci". I zgodzę się z teacherem - u nas integracja to FIKCJA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Klasa integracyjna IP: *.chello.pl 01.03.09, 17:44 mam syna w klasie integracyjnej i jestem zadowolona:)Niektóre osoby,które źle piszą na temat tej klasy to albo miały pecha albo złe nastawienie.Niestety żyjemy w społeczeństwie,w którym każda inność jest napiętnowana.Jestem studentką socjologii więc trochę na ten temat wiem i bardzo mnie to boli,że tak źle są u nas traktowani ludzie niepełnosprawni.Chciałabym dodać,że nie każde zdrowe dzieko nadaję się do klasy integracyjnej,ale chyba częścij rodzice nie dają rady.Ludzie nigdy nie wiadomo co wam się może w życiu przytrafić i czy wasze dzieci zawsze będą zdrowe,a być może kiedyś ktoś z was stanie się rodzicem ziecka z orzeczeniem i co wtedy zrobicie????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama integracyjna Re: Klasa integracyjna IP: 217.96.126.* 10.03.09, 14:29 czytam i nie wierzę :-( to gdzie ma się podziać moje dziecko z orzeczeniem, niepełnosprawne w lekkim stopniu, ale z zaburzeniami zachowania, którego szkoła specjalna nie zechce... indywidualne nauczanie? coś okropnego :-( to gdzie na Ursynowie jest dobra szkoła integracyjna (bo ja w integrację wierzę, z doświadczenia przedszkolnego)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Klasa integracyjna IP: *.chello.pl 18.03.09, 18:56 Chętnie bym pmogła,ale jestem z innego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
77iwo ADHD - nie jest niepełnosprawnością 24.03.09, 18:29 ADHD nie jest niepełnosprawnością i nie daje podstaw do wydania przez PPP orzeczenia, opinia w której poradnia może zawrzeć informacje o nadpobudliwości nie kwalifikuje dziecka do klasy integracyjnej, daje jedynie informacje przyszłemu nauczycielowi o uczniu. Nie wiem skąd pogląd ze w klasie integracyjnej są tylko dzieci nadpobudliwe i dzieci z autyzmem? Od kilku lat pracuje w klasie integracyjnej, prowadzę też nabory do wyżej wspomnianych klas. Podzielę się swoją wiedzą na ten temat: - Nie prawdą jest że dzieci orzeczeniowe zaniżają program, a klasa z tego powodu ma niższe wyniki, (w klasie jest drugi nauczyciel który zajmuje się dostosowaniem treści do indywidualnych potrzeb dzieci niepełnosprawnych) Moja klasa od 3 lat osiąga najlepsze wyniki w szkole. - 3 klasy na jednym poziomie. - Każda niepełnosprawność jest inna i nie można wszystkich np. autystów wrzucić do jednego worka. Dzieci z tą samą niepełnosprawnością funkcjonują inaczej. (wiele czynników ma na to wpływ- ale dużo by wymieniać) - Owszem może się zdarzyć, (ale nie jest to normą) że dziecko niepełnosprawne zaburzy tok lekcji lub też zachowa się agresywnie. Jednak z czasem takie sytuacje zazwyczaj wygasają, a nauczyciele uczą pozostałe dzieci jak reagować w takich sytuacjach, a dzieci agresywne uczą jak radzić sobie z emocjami. - Tak jak ktoś wspomniał wyżej funkcjonowanie klasy zależy od ludzi którzy ja tworzą: nauczyciele, rodzice itd. Prowadzać nabór do klasy integracyjnej zwracamy uwagę jakie dzieci przyjmujemy, preferujemy dzieci posiadające orzeczenie o niepełnosprawności ruchowej, sensorycznej lub przewlekle chore. Osobiście uważam iż dzieci niepełnosprawne intelektualnie lepiej funkcjonują i rozwijają się w szkole specjalnej. Różnice edukacyjne, możliwości i zainteresowania dzieci upośledzonych umysłowo i dzieci zdrowych na etapie kształcenia 4 – 6 są znaczne. Moja rada do autorki pytania, Dowiedz się z jakimi dysfunkcjami będą przyjmowane dzieci do klasy w której chcesz umieścić swoje dziecko oraz jak wygląda nabór – czy są przyjmowane do tej klasy dzieci posiadające opinie z PPP (dzieci te mogą uczyć się w każdej innej klasie - w mojej szkole tego unikamy bo klasa integracyjna to nie klasa wyrównawcza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anajas Re: ADHD - nie jest niepełnosprawnością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 08:29 77iwo - dzięki za fachową wypowiedź. Obawiam się że to, jakie dzieci zostaną przyjęte do danej klasy integracyjnej okaże się już po zakończeniu rekrutacji. W regulaminie szkoły wymienione są dysfunkcje z jakimi dzieci przyjmowane są do klas integracyjnych i jest to dość szerokie spektrum. Interesują mnie głównie opinie osób, których dzieci (zdrowe) uczą się w takich klasach i czy polecają je innym. Dzięki osobom wypowiadającym się w tym wątku mam już jakiś obraz klas integracyjnych - ale dalsze opinie mile widziane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcfire Re: ADHD - nie jest niepełnosprawnością IP: *.aster.pl 16.04.09, 09:32 zdecydowanie doradzam trzymanie się z daleka od szkół integracyjnych ,czy jeszcze gorzej z oddziałami integracyjnymi,wszystkim zdrowym dzieciom-one tam tylko tracą. Jeśli już nie macie wyboru ,bo jest to wasz rejon ,to w żadnym wypadku nie wybierajcie klasy masowej. Do takich szkół trafiają z całej okolicy dzieci trudne, sprawiające problemy z różnych powodów i wyrzucane z innych szkół. One właśnie trafiają do klas masowych bo do klas integracyjnych dzieci się przebiera, o czym ktoś już fachowo wspomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hero77 Re: ADHD - nie jest niepełnosprawnością IP: 62.69.212.* 18.04.09, 21:32 Proszę uzasadnij konkretami, dlaczego niby dzieci zdrowe tracą w klasach integracyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAMUŚKA Re: Niewyrozumiałość IP: *.icpnet.pl 25.05.09, 23:35 Ludzie czegoś tu nie rozumiem.To nie dzieci są nie wyrozumiałe tylko ich Rodzice nie pasują wam klasy integracyjne,które są szansą dla dzieci z deficytami.To posyłajcie Swoje piękne Mądre dzieci do szkół prywatnych i nie będzieci WY RODZICE patrzeć na dzieci niepełnosprawne.NAUCZCIE SIĘ TOLERANCJI A DOPIERO POTEM WYCHOWUJCIE WŁASNE DZIECI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: ADHD - nie jest niepełnosprawnością IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.09, 13:21 tu sie nie zgadzam,mój syn(autyzm)chodzi do 5 kl,int i obecnie przepisuje go do szkoły specjalnej,powod?kl,int to porazka i paranoja akurat w naszej szkole,dali z łaska 6 godz dodatkowych kiedy ja chciałam ind. na terenie szkoły i jeszcze mowia ze DOKŁADAJA do mojego dziecka a ciekawe gdzie idzie 37000 subwencji dla mojego dziecka?NIE BEDE MOWIC,KAZDY PEWNIE WIE,segregacji zadnej nie było a nawet ostatnio dokładaja dzieci z innych klas ktore sobie nie radza,efekt jest taki ze z klasy int.zrobiła sie kl.wyrownawcza,nie wspomne o dzieciach zdrowych ,sa okropne,dyskryminuja chorych(wina rodzicow)zaczepiaja i wyzywaja (tu nasuwa sie nastepny problem mimo ze jest naucz,wspomagajacy ,dziecko na przerwach nie ma opieki),szkoły organizuja te klasy bo maja wiekszy zysk finansowy oczywiscie nie wszystkie,ale moja napewno,dlatego mowie int.NIE!!!i dibrze ze zaraz wakacje i mojsyn wiecej tam nie wroci!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolg100 Re: ADHD - nie jest niepełnosprawnością 13.09.09, 10:05 Tak u mnie jest to samo!!!!! z klasą integracyjną! Mam syna autystyka. Na przerwach nie ma OPIEKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: Klasa integracyjna IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 09:54 Witam wszystkich! Mam 13 lat i musze wybrac gimnazjum. Przez 1-6 uczęszczałam do klasy integracyjnej. „NORMALNA” klasa osiągała gorsze wyniki w nauce niż my. Ale mam inny kłopot. Najlepsi nauczyciele będą uczyć w tej integracyjnej a je bym chciała zeby o ni mnie uczyli. Nie lubie „NORMALNYCH” dzieci. One dokuczają chorym. Co mam zrobić? Iść do normalnej czy do integracyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Klasa integracyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:35 zostan w integracyjnej, skoro uwazasz, ze tam bedzie Ci lepiej - bo juz ja sprawdzilas przez 6 lat. wypowiedzi niektorych rodzicow sa strasznie przykre :( :( :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: Klasa integracyjna IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.09, 19:09 Ja nie chcę zostać w integracyjnej. Przenoszę się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: Klasa integracyjna IP: 82.210.181.* 09.09.09, 19:31 nie rozumem rodziców dzieci tzw. zdrowych czy waszym zdaniem świat należy tylko do ludzi sprawnych może ktoś z was wypowie się co robić z pozostałymi np: ludzi z autyzmem , dałnem , adhd . moim zdaniem klasy integracyjne to naprawdę wspaniały pomysł uczą dzieci tolerancji i tego że można pomagać innym . nauczycielom któży odradzają klasy integracyjne zdrowym dzieciom doradzam aby zmienili przynajmniej klasę w której nie będzie dzieci z orzeczeniem ponieważ na pewno męczą się w takiej klasie a najgorsze że mogą bardzo zaszkodzić dzieciom niepełnosprawnym ( najczęściej bardzo wrażliwym ) Odpowiedz Link Zgłoś
karolg100 Re: Klasa integracyjna 13.09.09, 10:24 To jest pytanie retoryczne , mam syna z autyzmem zacząl naukę w gimnazjum w klasie integracyjnej i ....są już pierwsze problemy z rodzicami i uczniami zdrowych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
iza009 Re: Klasa integracyjna 29.09.09, 02:39 zajrzyjcie na strone www.szkolaniezwykla.org.pl , szczególnie w zakładce "piszą o nas" są dwa ciekawe artykuły... ta mama od lat walczy o tolerancję i zrozumienie inności... ile lat jeszcze upłynie zanim nasze społeczeństwo zrozumie,że świat się zmienia..?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Klasa integracyjna IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.05.10, 23:31 Nie wiem, jak jest w szkołach, ale moje dziecko chodzi do przedszkola integracyjnego. Piękne idee o nauce wzajemnego zrozumienia i tolerancji biorą w łeb, gdy do przedszkola przyjmuje się agresywne dzieci. W grupie mojego dziecka jest chłopczyk starszy o rok od reszty (a więc dużo silniejszy), który gryzie inne dzieci, kopie, szczypie i rzuca nimi o ściany. Dzieci mają zalecone nie zbliżanie się do chłopca i uciekanie przed nim. Jednak i tak odnoszą obrażenia i czasem są pokaleczone. Jak można to nazwać integracją? Chyba właśnie w ten sposób uczy się najmłodszych wrogości w stosunku do niepełnosprawnych. Po takich doświadczeniach przedszkolnych w życiu nie posłałabym dziecka do szkoły integracyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Klasa integracyjna IP: *.play-internet.pl 25.04.13, 23:15 Koszmar ! Mój syn od roku chodzi do klasy integracyjnej. Priorytetem są dzieci chore lub z trudnosciami np. słabe fizycznie, niepewne itp. Zdrowe sprawne dziecko jak moj syn jest systematycznie nekane za to że jest np za szybki na wf, zbyt dobrze gra w piłkę itp. Pani wspomagajaca wręcz nakazuje mu aby ustępował i poddawał się w grze słabszym. Gdy wygra to pani go krytykuje zamiast zachęcać. Do klasy chodzi chłopiec z autyzmem zaawansowanym, dziewczynka która na lekcjach krzyczy biega po klasie przeszkadza innym. Nie potrafi czytać ani pisać. Syn opowiada że sprawdziany są tragedią bo ciągle ktoś przeszkadza i nie można sie skupić. Ją też to widzę w zeszytach. Takie szkoły niszczą dzieci ambitne i które chcą coś osiągnąć. Zrobiłem blad posyłając go do takiej szkoły. Po wakacjach zmieniamy szkołę. Odradzam wysyłać zdrowe dzieci do takich szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowana Re: Klasa integracyjna IP: *.polityka.com.pl 14.08.13, 17:37 Bardzo chętnie skontaktuje się z osobą, która a) uczęszcza/ła do klasy integracyjnej b) naucza/ła w takiej klasie c) rodziców, którzy posłali dziecko do takiej szkoły. Chciałabym dowiedzieć się o realia panujące w takich klasach. Proszę o kontakt na olakluska749@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta gimnazjum-klasa integracyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.13, 13:08 Witam. Moja córka chodzi do klasy integracyjnej w gimnazjum. Nie ma żadnej dysfunkcji,ale jest dzieckiem bardzo wrażliwym i spokojnym. Osobiście uważam, ze to był bardzo dobry wybór. Klasa jest mała. Jest tylko trójka dzieci, które mają opinie. Są to dzieci z jakimiś wadami wzroku itp. Klasa spokojna, ułożona, z bardzo dobrymi wynikami w nauce. Także wiadomo, co osoba to opinia. zalezy jaka szkoła i jakie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
jolak1966 Re: gimnazjum-klasa integracyjna 18.10.14, 18:00 Jestem matką dziecka,które ma trudności w nauce.Obecnie jest w klasie VI SP. Długo by opowiadać jaki jest powód problemow w nauce,ale generalnie z opinii PoradniWspierania Rozwoju ,wynika iz,wystarczy trochę przystosować tempo nauki do jej możliwości i nieco zmniejszyć wymogi co do ilości materiału ,to nieźle by sobie radziła.Jednym słowem moje dziecko,potrzebuje stałego wsparcia i myslę ,ze klasa integracyjna w gimnazjum będzie dobrym wyborem. Mieszkamy w Łodzi na Bałutach i tu potrzebuję namiaru na dobra szkołe z klasa integracyjną.Tak naprawdę chciałabym ,aby sama mogła dojezdżać do szkoły,aby była coraz samodzielniejsza.Proszę ,podajcie mi namiar na taką szkołę. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawki Re: gimnazjum-klasa integracyjna IP: *.toya.net.pl 23.01.15, 00:30 A może Gimnazjum Bernardynów? Bezpieczeństwo, psycholog zatrudniony w szkole, a przede wszystkim świetni nauczyciele, których uczniowie osiągają dobre wyniki nie tylko na egzaminach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boni-1i Klasa z integracją 15.01.14, 10:46 Witam,mam syna z niedosłuchem centralnym jest dzieckiem bardzo spokojnym,wygadanym ale w zwykłej szkole ma problemy bo dzieci są głośne ,a on w szumie nie słyszy.Poza tym w sporcie jest najlepszy i reprezentuje szkołę w różnych rozgrywkach.Chcę go dać do klasy integracyjnej.Chciałam powiedzieć,że dzieci z orzeczeniem to nie tylko dzieci z ADHD czy Autyzmem,bo na tym forum tylko o takich się pisze.Dzieci w jego klasie bez orzeczeń są bardzo głosne i nie da się prowadzić lekcji i są opóźnienia w realizacji programu a nie dzieci z orzeczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bert73 Re: Klasa z integracją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.14, 09:38 Witaj, myślę, że większość rodziców dzieci zdrowych, którzy odradzają pójście do klas integracyjnych nie ma zastrzeżeń co do dzieci z niepełnosprawnością typu niedosłuch, niedowidzenie, sprawność ruchowa. Ja też stałam przed wyborem klasy zwykłej lub integr. Długo się zastanawiałam, bo są fajne klasy integracyjne i niekoniecznie... znajoma ma 3 dzieci w integracyjnych i różnie to bywa. W jednej są dzieci z niepełnosprawnością "spokojną", ale w innej klasie mają chłopaczka który przeklina i wrzeszczy. Prowadzenie zajęć jest b. trudne. Zdrowe dzieci, ale też niepełnosprawne sprawne umysłowo nie mogą się skupić na pracy. Synek zaczął przeklinać w domu, no bo jak w szkole ciągle słyszał przekleństwa i gadki do nauczycielki typu "ty kur... jeb...na".... Druga znajoma chce przenieść syna do normalnej klasy bo jest podobnie, wrzaski, rzucanie krzesłami, chodzenie itp. Myślę, że to wszystko zależy od składu i to nie tylko uczniów ale i nauczycieli. Mam wrażenie, że w przypadku niektórych dysfunkcji powinny być jednak lekcje indywidualne za wyj. np. wf, plastyki czy muzyki. Dla klas integr. jestem na tak, ale jeśli w takich klasach są dzieci, które stale przeszkadzają, krzyczą, sa agresywne itp to jestem na nie. W końcu posłałam do klasy zwykłej, córa jest 6 latkiem i na szczęście w klasie ma b. dużo dzieci w tym samym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Klasa z integracją IP: 217.30.159.* 18.02.14, 09:27 Mam ważne pytanie. jeśli w szkole(rejonowej) Jest klasa integracyjna i ogólna, czy mogą bez mojej zgody wpisać syna do integracyjnej? Czy jako , ze rejonowa, bez zgody dostanie się do ogólnej? Co w przypadku, gdy takich rodziców będzie więcej niż miejsc? Jest to dla mnie bardzo ważne, proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
batysia44 Re: Klasa z integracją 05.03.18, 11:58 Witam. Jestem mamą chłopca ze spektrum autyzmu i widzę, że wiedza na ten temat jest zerowa. Widzę też , że hasło autyzm wywołuje obraz od razu cięzkich zaburzeń. A to nie tak. Mój syn ma 9 lat, chodzi do 3 klasy i ma spektrum autyzmu i jeszcze nikt się nie zorientował bo jest bardzo zdolny !!! :-). Wychowawczyni trochę narzeka na zachowanie (jest trochę nadpobudliwy i nie usiedzi w miejscu), ale mimo to nie jest tym najgorszym w klasie. Oczy rodziców są zwrócone na innego chłopca rozwalającego lekcję (teoretycznie zdrowego :-) ). Chcę syna przenieść do 4 klasy integracyjnej ze względu na jego dobro. Na lekcjach raczej nie lubi śledzić toku lekcji i z łatwością sam pracuje. Jednak w 4 klasie trzeba już iść tokiem lekcji i zapisywać na czas zadania. Psycholog twierdzi, że może mieć już duży problem z odnalezieniem się w grupie (jest bardzo naiwny) i jego samoocena może się pogorszyć (a już jest bardzo niska).Na oceny może mieć też znaczący wpływ jego nadpobudliwość (nauczyciel zamiast ocenić wiedzę, oceni to że nie ma pełnego zapisu w zeszycie, albo że stoi z tyłu klasy zamiast siedzieć). Co do naboru do klas integracyjnych myślę, że dyrekcja zwyczajnie powinna się zastanowić czy przyjmować cięzkie zaburzenia, bo wtedy faktycznie chyba nikomu to nie służy. I tyle. Reszta zależy od dobrego nauczyciela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga ankieta IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 20:40 Witam, Jestem studentką III roku pedagogiki specjalnej o specjalizacji surdopedagogika. W tym roku pisze prace na temat: "Akceptacja osób z wadą słuchu wśród gimnazjalistów ze szkół wiejskich, miejskich i integracyjnych." Dlatego zwracam się z ogromną prośbą o wypełnienie ankiety przez gimnazjalistów uczących się w szkole integracyjnej. Byłabym wdzięczna za pomoc. moje-ankiety.pl/respond-64251.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Czy posłać dziecko do klasy integracyjnej IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.15, 07:17 Witam zastanawiam się czy posłać synka do klasy integracyjnej,mieszkam na czubach i czy gdzieś blisko znajdę taką szkołę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia663 Re: Klasa integracyjna IP: 176.98.119.* 13.04.16, 21:23 Witam ;) Chciałabym prosić osoby, które mają styczność z problematyka ksztalcenia integracyjnego, aby odpowiedzialy na 4 krotkie pytania, bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi. Pisze prace i bardzo zalezy mi na ciekawych odpowiedziach. 1. Jakie sa glowne cele ksztalcenia integracyjnego Pani zdaniem. 2. czy do klas integracyjnych powinni byc kwalifikowani uczniowie ze wszystkimi niepelnosprawnosciami czy tylko z wybranymi,l? 3.Jakie kompetencje i cechy osobowosciowe powinien posiadac nauczyciel prowadzacy? 4. Czy dla ucznia z niepelnosprawnoscia korzystniejsza jest eudkacja w oddziale integracyjnym czy w oddziale realizujacym edukacje wlaczajaca? Odpowiedz Link Zgłoś
mama2dwojki Re: Klasa integracyjna 16.05.16, 21:55 I jaka decyzje podjeliscie? Jak wygladalo ksztalcenie? Jakie doswiadczenia z klasa integracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś